sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Kuukauden luettuja

Hups, olen kokonaan unohtanut listata lukemiani kirjoja viimeisen kolmen kuukauden ajalta, mutta otetaanpa nyt tämä vahinko talteen. Ehkä näistä saa hyviä kesäluku-vinkkejä? Sain myös hyvät naurut aikaiseksi kun huomasin että ystäväni oli julkaissut myös postauksen lukemistaan kirjoistaan aikaisemmin aamulla kun minä vielä viimeistelin tätä postausta. Great minds think alike ;) Ja sattuipa meillä olemaan myös yksi sama kirja listalla! Kuitenkin, niihin kirjoihin.

Maaliskuu

Maaliskuussa minulla oli aika paljon aikaa yhden viikon lomalla. 8 tunnin lennot Islamabadiin ja takaisin takasi hyvän lukuajan ja kirjoissakin mentiin osittain häätunnelmissa.

Deborah Rodriquez - The Little Coffee Shop of Kabul

Fiktiivinen kirja viidestä eri naisesta joiden elämät nivoutuvat yhteen pienen kahvilan pyörittämisessä Kabulissa, jota vetää amerikkalainen expat. Kirjassa kuvaillaan heidän elämäänsä ja haasteita tässä vaarallisessa kaupungissa.

Olin suoraansanoen hieman pettynyt tähän kirjaan. Kirjasta tietysti teki mielenkiintoisemaksi se fakta, että tapahtumat sijoittuivat Kabuliin, mutta odotin kuitenkin enemmän kun monet olivat tätä kehuneet. Kirjan loputtua olo oli vähän kuin lässähtäneellä ilmapallolla. Joo, ihan kivasti kirjoitettu ja nopeastihan sen luki, mutta mielestäni kuitenkin hieman tylsähkö.

Jane Costello - Bridesmaids

Tämä oli taattua chick-lit tavaraa ja juuri loistava tunnelmankohottaja lentomatkalle joka johdatti minut hyvän ystäväni häihin Pakistaniin.

Kirjassa mennään tyylillä "aina morsiusneito, ei koskaan morsian" ja tietysti yritetään kovasti etsiä sitä miestä joka käännyttäisi tämän kohtalon. Hauska ja leppoisa kirja, juuri sopivaa kesälukemista koska tätä lukiessa ei turhan paljon tarvitse aivonystyröitä käyttää.

Miranda Dickinson - Take a look at me now

Kirjassa päähenkilö saa kenkää töistä ja päättää käyttää irtisanomisrahat siihen että lähtee tapaaman serkkuansa San Franciscoon. Siellä hän tapaakin sitten monia mielenkiintoisia hahmoja ja pystyy miettimään mitä hän todella haluaa elämältänsä. Missä sitä haluaisi asua ja mitä sitä haluaisi tehdä työkseen?

Tykkään tämän lajin chick-lit kirjoista jossa tyypit lähtee etsimään itseään jonnekin ihan muualle, koska ehkä jossain salaisessa mielen syövereissä aina haaveilen itse siitä että lähtisin vaan menolipulla jonnekin huitsin nevadaan. Tätä kirjaa lukiessa olisin mielelläni ostanut liput San Franciscoon! Juuri sopiva kirja pitkälle ja puuduttavalle lentomatkalle.


Huhtikuu

Heikki Aittokoski: Narrien laiva

Narrien Laiva on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajan Heikki Aittokosken kolmas kirja. "Mistä kaikki kärsimys, köyhyys, ahneus ja väkivalta tulevat maailmaan?". Kirjassa Aittokoski matkustaa neljälle eri mantereella yrittäen etsiä vastauksia näihin kysymyksiin ja päätyy niin Nicaraguaan, Bangladeshiin kuin myös Afghanistaniin.

Mielestäni kirja oli ihan loistava. Aittokoskella on luonnollisesti kynä hallussa ja vaikka kyse on vakavista asioista, niin kirjan "ahmii" silti nopeasti. Olen nimittäin itse huomannut että nykyään työpäivän jälkeen minulla on aika suuri kynnys tarttua mihinkään vakavampaan teokseen, mutta tän kohdalla ei tapahtunut niin. Kirja oli jaettu kappaleittain seitsemään eri kuolemansyntiin, ja mielestäni minun mieleen mielenkiintoisimmat kappaleet olivat ne jotka kertoivat Bangladeshin vaatetehtaista ja kehitysavusta Nicaraguassa. Myös jutut ukrainalaisesta oligarkista ja pakolaisleireistä Mogadishussa olivat todella mieleenpainuvia. Kaikenkaikkiaan kaikki kirjan kappaleet oli hyviä.

Ainut miinuspuoli minulta kirjalle tulee hieman kirjoitustyylistä. En vieläkään tajua sitä tapaa jolla kirjan johdanto ja loppupäätelmät oli kirjoitettu - ne oli vähän ihmeellisiä omaan makuun. Ja alkuun se kirjoitustyyli hieman ärsytti, mutta nopeasti se unohtui.


Toukokuu

Saku Tuominen - Lyhyt oppimäärä

Tämä on nimensä mukaisesti sellainen "itsekehityskirja", siis englanniksi self-help kirja. Olin lukenut muutamasta suomalaisblogista juttua tästä ja olin sen verran utelias että pyysin iskää tuomaan sen mukanaan kun he tänne tulivat toukokuun alussa. Kirjan kuvauksessa kerrotaan: "Hyvä Elämä kertoo erittäin helppolukuisessa ja maanläheisessä muodossa kaiken olennaisen siitä, mista hyvässä elämässä on kysymys ja antaa vastauksen ihmiskuntaa vuosituhansia askarruttaneeseen kysymykseen eli siihen, mikä on elämän tarkoitus. Tai sitten ei". Monet kehuivat sitä kuinka helppolukuinen kirja oli kun lauseet oli lyhyitä ja ytimekkäitä.

Ja voi elämä, juuri tämä piirre tässä kirjassa ärsytti minua eniten. Lyhyet lauseet ja kahdesta lauseesta koostuvat kappaleet tekivät minut hulluksi. Joo, ei siinä kauan mennyt kun tämä opus oli selattu läpi muttei toisaalta sisältökään sen kummoisempaa ollut. Ymmärrän kyllä että tällä kirjoitustyylillä ja kappalejaolla oli haettu sitä, että kaikkien kiireisimpienkin uraohjusten on helppo tarttua kirjaan, mutta minuun se ei vaan valitettavasti iskenyt. Minua kiinnosti kirja koska ajattelin että ehkä se inspiroisi yhtä paljon kuin Sheryl Sandbergin Lean In, jonka olen miettinyt että pitäisi lukea toistamiseen läpi. Tämä oli taas vähän sellaistä lääpä läätä (todella oikea suomenkielinen termi) mun makuun. Ei ollut siis kirja minun mieleen.


Näistä kirjoista eniten siis suosittelisin tuota Narrien Laivaa ja taas hieman helpommaksi kesälukemiseksi Dickinsonin ja Costellon kirjoja. Toivottavasti ehtisin kesän aikana lukemaan enemmän, kaikki hyviä kirjavinkkejä kesäksi otetaan mielellään vastaan!

7 kommenttia:

 1. Mä rupesinkin miettimään, että onpa mulla mennyt ohi sun maininta the little coffee shop of Kabul -kirjasta, mutta ei mikään ihme :D Toi Narrien laiva mulla on ollut nyt listalla vuoden, mutta en oo saanut hankittua sitä vieläkään.. jos haluat, voit lainata sen mulle kun nähdään loppukesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voin tuoda sulle narrien laivan jos voit yrittää muistuttaa mua ennenkuin lähden 1.8 :)

   Poista
  2. Joo, yritän muistaa muistuttaa :)

   Poista
 2. Narrien laiva on mullakin kyseisen blogin jalkeen lukulistalla (hamaan tulevaisuuteen sijoittuvassa) ja niin oli Hyva elamakin, mutta ehka siirran sen kakkosluokkaan sun arvion perusteella :) Self help ja muut vastaavat on mun suosikkeja, mutta ne pitaa valita hyvin, jottei hukkaa aikaansa jonninjoutavaan huttuun, jonka ymmartaa ihan lukemattakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta, ja toi mua ehkä juuri häiritsi tossa Tuomisen kirjassa että se oli juuri sellaista materiaalia jonka itsekin tajuaisi! Narrien Laivaa suosittelen kyllä ehdottomasti!

   Poista
 3. Oi, tykkään hirveästi näistä kirjakoonneista (yllätys, yllätys), joten tosi kiva kun teit tämmöisen :). Chick litit menee lukulistalle! Sain muuten sen Lean Innin viikonloppuna luettua ja postailen siitä kohta, minustakin se oli ihan hirmu hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voin suositella kylla naita chick-lit kirjoja, ne oli tosi hyvia edustamaan omaa sarjaansa! Ja innolla odottelen sun arvosteluja Sandbergin kirjasta!

   Poista

Kiva kun kommentoit!