keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Töidenhaku Englannista/Politiikka tai KV-suhteet

Tuossa aikoja sitten mainitsin että ajattelin kirjoittaa hieman työnteosta/hausta Englannissa yleisellä tasolla. Rupesin kirjoittamaan ja tajusin että ehkä kannattaa jakaa nämä postaukset pariin osaan koska muuten tästä tulee liian pitkä teksti. Eli ensimmäinen osa käsittelee työhakua Englannissa, ja keskittyy politiikan ja kv-suhteiden alaan.

Minä ajattelin kirjoitella ihan täysin subjektiivisesti töidenteostä ja hausta, jos tausta sattuu olemaan samanlainen kuin minulla. Olen opiskellut politiikkaa ja kv-suhteita ja valmistumisen jälkeen halusin tehdä töitä tällä alalla. Ala on tietysti todella laaja ja tällä tutkinnolla voi tehdä monenlaisia töitä Britanniassa, itseäni kiinnosti enemmän suuntautua konflikti-asioihin. Mutta kuten sanottuna, aika laajasti voi hakea töitä tällä tutkinnolla ja tietysti riippuu omista mielenkiinnon kohteista mihin haluaa suuntautua uran alkuvaiheessa. Alan laajuuden takia on myös hiukan vaikea muotoilla joitan asioita mutta toivottavasti ymmärrätte tekstistä jotain.

Haluan tässä vaiheessa muistuttaa että nämä mielipiteet on täysin omia ja perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin. En ole missään vaiheessa ollut rekrytointiasemassa joten en voi väittää että minulla olisi minkäänlaista erityistietoa näihin asioihin liittyen. Itse olen hakenut töitä niin Lontoosta kuin muualtakin Englannista joten vinkit perustuu yleisesti koko maan tilanteeseen.

Haluaisin myös vinkata, että kannattaa ehdottomasti tsekata Annikan ja Suklaasydämen postaukset jotka käsittelee erityisesti töidentekoa Lontoossa ja ymmärtääkseni hieman enemmän business-näkökulmasta.



Töidenhaku

Yleensä kun valmistut yliopistosta Briteistä (tai muualta) voi täältä hakea ns. graduate-duuneja. Graduate-ohjelmat on loistavia koska niillä saa helposti jalan oven väliin ja nimensä mukaisesti ne on juuri tehty vastavalmistuneille ja sen takia ottaa myös uran kehitystarpeet huomioon. Näihin ohjelmiin haetaan yleensä jo hyvässä vaiheessa, esim. marraskuussa 2014 jos valmistuu kesäkuussa 2015. Monet kaverit ovat lähteneet tätä kautta luomaan urapolkuansa ja se on ehdottomasti todella hyvä tapa siihen vaikka kilpailu näistä paikoista onkin kova.

Kuitenkaan omalla alallani (joka on luonnollisesti aika laaja) ei ole samanlaisia graduate-ohjelmia kuten monella muulla alalla Briteissä on, esimerkkeinä otettakoon konsulttifirmat tai pankit. Itseasiassa ainoat graduate-ohjelmat politiikan ja kv-suhteiden parissa jotka tiedän Briteissä on: UK Department for International Department (jolla oli ainakin pari vuotta sitten graduate-paikkoja), Civil Service Fast Stream, sekä MI5 (jossa tosin täytyy olla Brittein kansallisuus).

Meidän, jotka siis haluaa jollain tavalla työskennellä politiikan/kv-suhteiden parissa kannattaa alkaa katsomaan ihan perustyöpaikkailmoituksia. Minä olen kokenut mm. seuraavat sivustot hyödyllisiksi:
  • w4mp.org (laaja valikoima eri organisaatioita, NGO ja julkisen hallinnon paikkoja)
  • Guardian jobs (sama kuin edellisessä kohdassa, kannattaa ehdottomasti käyttää heidän hakukonettansa)
  • Times Higher Education Jobs (akateemisen alan töitä)
Nuo edellemainitut oli ne kolme pääsivua joita katselin ahkeraan silloin kun itse hain töitä, mutta sen lisäksi mulla oli pitkä lista eri organisaatioiden kotisivuja joilla kävin ahkeraan katselemassa. Oman alan konsulttifirmojen, NGO:en ja kansainvälisten organisaatioiden sivuja kannataa siis katsoa ahkeraan. Sen lisäksi tietysti yliopiston omat careers-sivut kannattaa pitää tarkastelussa.

Kun noita työpaikkoja katselee, kannattaa niitä todella silmäillä aika ahkeraan ja myös katsella erilaisia työpaikkailmoituksia. Siten myös haarjaantuu se katse että mitkä työt on tarkoitettu vastavalmistuneille. Sen pystyy jo aika pitkälti päättelemään niin työnkuvan kuin palkkatasonkin mukaan. Joissain työpaikkailmoituksissa on mainittu myös suoraan mikäli työ sopisi vastavalmistuneelle.

Varsinkin w4mp.org sivustolla on paljon tarjolla palkattomia harjoittelupaikkoja. Se on valitettavasti tämän alan kurja luonne että harjoittelupaikkoja tehdään monta putkeen ja usein ilmaiseksi (tämä trendi näkyi myös Brysselistä). Tästä saisi jo ihan oman postauksen aikaseksi, mutta tämä on tietysti kinkkinen aihe. Tietysti parasta on jos saa jo oman alan työkokemusta ennen valmistumista, mutta ideaalia olisi jos pystyisi olemaan jossain osa-aikaisessa harjoittelupaikassa opiskeluiden ohessa. LSE:ssä tämän tyylisiä paikkoja tarjottiin opiskelijoille jotta he saisivat lisää oman alan työkokemusta. Täällä yliopistoissa ei jaeta opiskelijoille samanlaisia apurahoja kuin Suomessa. Kannattaa tietysti ottaa kaikki keinot käyttöön ja tutkia eri rahoitusvaihtoehdot jos haluaa tehdä palkattoman harjoittelun.

Briteissä on mun mielestä se ehdoton etu että verrattuna kokemuksiini työnhausta Suomessa, täällä sinulle aina vastataan jos hakemukseni ei ollut onnistunut tai jos ei vastata, siitä ilmoitetaan jo työpaikkailmoituksessa jossain muodossa. Joten harvoin tarvitsee olla siinä epätietoisessa tunteessa ettei tiedä pääsetkö haastatteluun vai et. 



Työhakemus

Näihin pätee yleensä ne samat yleispätevät neuvot kuin mihin tahansa muuhun työpaikkaan. Toistan ne kuitenkin tässä koska yllättävän usein näkee näitä todella yleisiä virheitä:
  • Briteissä työhakemus on hyvin erilainen kuin Suomessa. Älä kirjoita CV:n syntymäaikaasi, siviilisäätyä, kansalaisuutta tai laita kuvaa. Kaikki henkilökohtaiset tiedot joiden avulla sinua voidaan syrjiä, jätetään hakemuksesta pois. Jos olet täällä jo yliopistossa, kannattaa käyttää heidän Careers Servicen palveluita tässä vaiheessa hyödyksi. Yleensä heiltä saa hyviä vinkkejä joita voi käyttää omassa hakemuksessa ja CV:ssä. 
  • Lue tai luetuta jollain natiivilla/natiivintasoisella hakemus ja CV läpi ettei siinä ole mitään kirjoitusvirheitä tai typoja.
  • Muotoile hakukirje vastaamaan hakemasi työpaikan vaatimuksia ja kuvausta, älä lähetä vain yleistä hakukirjettä menemään jonka olet lähettänyt jo miljoonaan muuhun työpaikkaan. 
  • Muista oikeat kohteliaisuudet ja formaatti hakukirjettä tehdessä. Yritä selvittää nimi kenelle hakukirje kannattaa osoittaa, aina parempi näin.
  • Haastattelijat oikeasti käyttää niin vähän aikaa sun CV:n ja hakukirjeen lukemiseen että käytä hyödyksesi formatointia jotta saat avainsanat pomppimaan "silmille"
  • Ellet satu olemaan professori joka on julkaissut lukuisia artikkeleita, älä lähetä CV:tä joka on pidempi kuin kaksi sivua tai hakukirjettä joka ei mahdu yhdelle sivulle. 

Työhaastattelu

Toistaiseksi myös haastattelut joissa olen käynyt Briteissä ollessani ovat eronneet hieman "yleisestä" kaavasta. Isoihin firmoihin kuuluu yleensä päivän kestävät assesment centerit, monitasoiset haastattelut ja testit. Itse olen hakenut paikkoihin joilla ei ole niin massiivisia rekry-mahdollisuuksia joten haastattelut ovat olleet hyvin standardeja. Sen lisäksi mun kokemukseen perustaen, ei tällä alalla näitä assesment centereitä tai psykometrisiä/matemaattisia testejä niin paljon harrasteta. Korkeintaan haastattelun yhteyssä saatetaan vaatia tekemään joku lyhyt kirjallinen tehtävä. Eli hyvin normihaastattelut kyseessä.

Mun paras neuvo haastatteluun olisi kuitenkin, että etukäteen kannattaa aina valmistua. Minulla on tapana miettiä mahdollisia kysymyksiä joita haastattelija saattaa kysyä ja sitten jo kehittää vastaus mielessäni niihin. Olen huomannut että tämä toimii koska loppuenlopuksi pystyy aika hyvin ennakoimaan mitä he saattavat kysyä ja siten pystyy tarjoamaan hyvän ja koherentin vastauksen. Tutkin myös taustatietoa organisaatiosta johon haen ja keksin kolme kysymystä valmiiksi joita kysyn haastattelussa (ellei haastiksen aikana tule mieleen eri kysymyksiä). Keksi hyvät kysymykset koska se on sinun mahdollisuus osoittaa kuinka hyvin olet tehnyt taustatutkimusta tästä työpaikasta tai työnkuvasta.

Minulta on aika usein kysytty kysymyksiä jostain ajankohtaisesta kv-suhteisiin kuuluvasta aiheesta joten kannattaa aina olla perillä mitä maailmalla tapahtuu (tosin jos olet opiskellut kv-suhteista, olet luultavasti jo uutisista aika hyvin perillä). Ja luonnollisesti kannattaa olla perehtynyt siihen aihealueeseen jota työnkuva käsittelee, mutta se nyt taitaakin olla itsestäänselvää. Joskus sinulle saatetaan esittää hauskojakin kysymyksiä, minulta esimerkiksi kysyttiin kerran, että jos saisin kutsua kolme elossa olevaa politiikkoa illalliselle, ketkä he olisivat. 

Varsinkin Briteissä ollessa kehottaisin pukeutumaan näihin haastatteluihin siististi, täällä ollaan loppuenlopuksi monella työpaikalla aika konservatiivisia pukeutumisen suhteen. Polvipituinen kynähame, valkoinen kaulus/silkkipaita, jakku ja maltilliset korkokengät. Näillä voi harmoin mennä vikaan. Hiukset siististi ja meikki luonnollinen. Yleiseen siistiin olemukseen kun kiinnitetään ensimmäisenä huomiota ennenkuin kukaan on avannut suutaan.

Tälläistä, toivottavasti näistä sepustuksista oli jotain hyötyä. Kommentoikaa tai kyselkää kommenttiboksissa jos tuli jotain mieleen! Seuraavassa postauksessa ajattelinkin sitten käsitellä enemmän yleisellä tasolla työntekoa ja työkulttuuria Briteissä.


P.S. Sorry, huomasin että tästä tuli kyllä enemmän tälläinen yleinen työnhaku löpinä, mutta toivottavasti oli apua kuitenkin! Kuvat eivät myöskään varsinaisesti liity tähän millään tavalla :)

22 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja kiinnostava postaus, lisäsin kirjanmerkkeihin! Mä opiskelen just politiikkaa + kv-suhteita (ja no economics myös) ja valmistuminen häämöttää vuoden päässä :D Tosin vielä on tarkoitus tehdä maisterintutkinto kandin lisäksi, mutta koska ulkomailla työskentely on tavotteissa, oli tää postaus tosi hyödyllinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla että postaus oli hyödyllinen Anni! Ja kiva tietysti tietää että sieltä ruudun takaa löytyy muita kv-suhteiden opiskelijoita!

      Poista
  2. Oi niitä aikoja kun valmistumisen aikaan piti töitä etsiä! Varmasti hyödyllinen postaus monille, jotka etsiskelevät töitä tältä alalta Briteissä. Etenkin hykerryttämään pisti tuo UK Department of International Department, vaikuttaa pätevältä paikalta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, oi niitä aikoja :) toivottavasti olisi todella tästä hyötyä jollekin sit! Ja joo, toi development Department kuulostaa todella mielenkiintoiselta, itsekin sinne hain mutta en päässyt :)

      Poista
  3. Itse olen valitettavasti useinkin jäänyt ilman minkäänlaista vastausta, eli ei ole edes lähetetty vanhaa kunnon "tällä kertaa valintamme ei osunut sinuun". Usein hakemissani paikoissa on kuitenkin sanottu milloin haastattelut on ajateltu pitää, joten viimesitään silloin tietää, ettei (taaskaan) napannut.
    Mutta hyvä ja kiinnostava postaus, nappasin tuosta itsekin pari linkkiä lisää omaan työnhakuuni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi että sulle on käynyt noin! Mulla on taas sellaiset kokemukset etten suomalaisista paikoista ikinä saanut vastausta mutta täällä olen aika saanut. Mua ylipäätänsä kyllä ärsyttää ettei ne vaivaudu laittaa viestiä hakijoille, mun mielestä se olisi kuitenkin reilua. Mutta kiva kuulla että tästä postauksesta oli edes vähän hyötyä sulle!

      Poista
  4. Hyvia vinkkeja tyonhakuun ihan yleisestikin. Esim tuo CV asia on tarkea: siihen ei tosiaan pida laittaa koko elaman historiaansa, eika kesatoita jaatelokioskilla kannata mainita, jos nyt on jotain muutakin tyokokemusta, opiskeluja etc.
    Ja sama tuon tyohaastattelun kanssa - ihan missa tahansa paikassa on hyva pukeutua siististi ja nayttaa professionaalilta, vaikka firma olisikin vahan vahemman "dress coded". Mutta siina haastatteluvaiheessa pitaisi nayttaa silta kuin on ihan oikeasti haluamassa sen tyon, eika pida sita itsestaan selvyytena - ja pukeutuminen on yksi tapa osoittaa se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, unohdinkin mainita tuon, eli jos omaaa jotain relevant work experience niin kannattaa tietysti keskittya niihin ja highlightata niita. Mulla ei ole omassa CV:ssa enaa pitkaan aikaa ollut kesatoita kun turha niita on mainita.

      Ja toi pukeutuminen on mun mielesta niin tarkeaa, mun mielesta se on suoraan sanottuna kamalaa nahda etta joku tulee tyohaastatteluun farkuissa (kun puhutaan siis muista toista kun vaateliikkeen myyjasta).

      Poista
    2. Ketaan ei kiinnosta, mita hakija on tehnyt HS:n aikana..... jos hakee ensimmaista tyopaikkaa, niin silloin on melkein parempi listata voluntary positions, Greek society positions etc. Ja sitten cover letterissa mainita relevant coursework. Myohemmin tietysti "oikea tyokokemus" on se, mika merkitsee.

      Heh, ja pukeutumisen lisaksi kannattaa myos muistaa perfume department - tai lahinna se, etta liika on liikaa ....... minulla oli kerran tyohaastateltavana mies, joka oli kaiketi kaatanut koko pullon colognea paalle. Se oli aivan jarkyttava haastattelu: 10 minuutissa minulla oli paansarky, ja yritin miettia miten saan miehen ulos meeting roomsta mahdollisimman nopeasti. Ja ei, han ei saanut paikkaa.

      Poista
    3. Haha, voi ei, ei kyllä kuulosta hyvältä että tulee haastatteluun partavedeltä löyhkäen!

      Poista
  5. Tosi mielenkiintoinen postaus, oli kiva tietää vähän enemmän tästä sun alastakin ja sen käytännöistä. Ja kiitti muuten linkityksestä :)

    Mä muuten niin inhoan noita ilmaisia harjoittelupaikkoja. Äh. Ne kai on nykyään laittomiakin, tai niistä pitäis maksaa vähintään minimipalkkaa. Ekan yliopistovuoden, ja ehkä toisenkin aikana vielä noi palkattomat harjoittelut oli kyl mahtavia uusien kokemusten metsästämiseen, mut siinä vaiheessa kun mulle maisterin jälkeen ehdotettiin ilmaiseksi töiden tekemistä, teki kyl mieli sanoa että tunkekaa tarjouksenne syvälle... En siis ottanut vastaan tietenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, noi harjoittelut on kyllä niin ärsyttäviä, minäkin niitä kuitenkin muutamia olen tehnyt, ja onhan se ärsyttävää että varsinkin maisterin jälkeenkin niitä vielä tarjotaan.

      Kiva kuulla että tykkäsit lukea, seuraavaksi täytyy väsätä vähän yleisempää juttua työnteosta! Sun postauksia on ollut mielenkiintoista lukea just työasioista!

      Poista
  6. Luulin että olin jo käynyt kommentoimassa mutta näköjään en! :D

    Oli kiva lukea tästä aiheesta myös sun alan näkökulmasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Kiva kuulla että tykkäsit lukea, näistä työjutuista on mun mielestä niin kiva lukea myös muiden blogeista!

      Poista
  7. Tosi kivea lukea tätä ja tietää enemmän muiden maiden käytännöistä ja erityisesti sun alaan keskittyen. :) Mitä muuten tapahtuu, jos sen kuvan sinne CV:seen laittaa (tai siviilisäädyn, kansallisuuden, syntymäajan)? Tai siis monessa maassa noi on kai aika perustietoja, joten en itse ainakaan osaisi niitä jättää automaattisesti pois. Tosin siivilisäätyä en kyllä taida koskaan mihinkään edes laittaa, se tuntuu jo liian henkilökohtaiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kuullut juttuja siitä että jos noi tiedot löytyy CV:stä saattaa hakemus lähteä suoraan roskakoriin koska muuten yritystä voidaan syyttää syrjimisestä jonkun henk koht tiedon perusteella (esim. kansallisuus, ikä, sukupuoli). Aika monessa paikassa ollaan siirrytty jopa nimettömiin hakemuksiin (ne tiedot laitetaan eri paperille joka menee sitten HR:lle mutta potentiaalinen työnantaja ei näitä perustietoja nää).
      Kiva kuulla että tykkäsit, täytyy seuraavaksi väsätä yleistä postausta työkulttuurista ja sen sellaisesta...

      Poista
  8. Tää oli tosi hyödyllinen postaus, koska itsellä on suunnitteilla politiikan / historian opiskelu Skotlannissa :) Ja haluisin oikeesti työllistyä opiskeluiden jälkeen juurikin politiikan / kv - suhteiden alalle :) Osaatko sanoa onko työllisyystilanne tällä alalla minkälainen Isossa - Britanniassa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla etta tasta oli hyotya sinulle! Tyollisyystilanteesta on vahan hankala sanoa, oman kokemukseni mukaan talla alalla on helpompi tyollistya Briteissa kuin Suomessa, mutta toisaalta tama taloustilanne tekee tietenkin tyollistymisen hankalammaksi talla hetkella. Mutta toivottavasti se lahtisi taas kasvuun tasta ja tilanne olisi hyva kun sina valmistut yliopistosta!

      Poista
  9. Apua, tää postaus tuli niin täydelliseen aikaan kun vain voi! Olin nimittäin juuri alkamassa kirjottaa uusimpaan postaukseen kysymystä työllistymisestä skotlantilaisella politiikka/kv-suhteet-tutkinnolla, kunnes tajusin katsoa alemman postauksen :)

    Viime viikolla tuli yo-tulokset ja niiden mukaan pääsisin Glasgow'n yliopistoon opiskelemaan politiikkaa, mutta olen todella epävarma sinne lähdöstä siksi, että pelkään, etten saa ikinä töitä mistään ja päädyn jonnekin perähikiän mäkkärin yösiivoojaksi. Olen nyt yötä päivää miettinyt, uskallanko sinne lähteä, ja pikkuhiljaa pitäisi varmaan tehdä päätös.

    Totta kai olen koittanut googletella asiaa, mutta haluaisitko vähän koittaa selittää tarkemmin, minkälaisia töitä ko. tutkinnolla ihan oikeasti siis voi saada? Olen kuullut niin paljon Iso-Britannian "tutkinto historiasta, töissä pankissa" tyyppisestä käytännöstä, että pelkään yhtäkkiä löytäväni itseni ns. täysin väärältä alalta. Jos politiikkaa opiskelin, niin siltä alalta haluan töitäkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä ajoitus :) Ensinnäkin onneksi olkoon opiskelupaikasta! Politiikan tutkinto Glasgown yliopistosta on todella arvostettu joten varmasti saat hienon tutkinnon jos päädyt Glasgowhon opiskelemaan.

      Briteissä on kyllä yleistä että tutkinnon voi saada jostain ihan muusta aiheesta kun minne päätyy sitten töihin mutta se riippuu ihan susta itsestä mitä haluat tehdä. Minulle oli myös alusta alkaen selvää että halusin tehdä töitä nimenomaan politiikan ja kv-suhteiden alalle enkä "päätyä" esim pankkiin töihin. Tottakai nykyinen taloudellinen tilanne on hieman heikko mutta se vaikeuttaa töiden saamista ihan kaikilla aloilla, ei vain politiikan ja kv-suhteiden suhteen. Ja neljän vuoden päästähän tilanne voi olla ihan eri.

      Jos antaisin jotain esimerkkejä eri töistä ja organisaatioista niin tällä tutkinnolla voi saada töitä esim. kansainvälisistä organisaatioista (YK, EU), ministeriöistä (UM, DFID), eri puolueet (Conversatives, Labour etc), think thankeista jotka Suomeksi taitaa olla ajatushautomoita (Chatham House, IPPR), kansalaisjärjestöistä, yliopistoista, konsulttiyrityksistä jotka tarjoaa poliittisia ja turvallisuustilannekatsauksia yrityksille (Control Risks). Nämä oli nyt pääasiassa brittiläisiä esimerkkejä mutta samat jutut toimii kaikissa maissa. Tässä muutamia esimerkkejä jos esim. googlailet noita nimiä tai mene vaikka selailemaan tuonne w4mp.org sivustolle, siellä on juuri sellaisia paikkoja mitä tällä tutkinnolla voi tehdä.

      Mikä olisi sun toinen vaihtoehto jollet päätä Glasgowhon lähteä? Haluatko hakea Suomeen valtsikkaan? Koska sanoisin että sulla on vähintään yhtä hyvät chäänssit saada töitä Briteistä brittiläisellä tutkinnolla arvostetusta yliopistosta kuin suomalaisella tutkinnolla töitä Suomesta. Ja mä tein kaikki oman alan kesätyöt esim Suomessa ja mun ulkomaalaista tutkintoa aina arvostettiin myös Suomessa.

      Kukaan ei voi tietysti tehdä päätöstä puolestani ja ymmärrän tietysti että se jännittää saako ikinä valmistumisen jälkeen oman alan töitä, trust me I know the feeling, murehdin itsekin paljon että saanko oman alan töitä mutta se murehtiminen ei ollut kyllä ikinä yhdistetty siihen että mistä olen tutkintoni saanut. Toivottavasti osasin selittää tämän oikein :)

      Tsemppiä päätöksentekoon, toivottavasti näistä vastauksista oli jotain apua ja kysy ihmeessä jos tuli jotain lisäkysymyksiä mieleen!

      Poista
  10. Mulle on muuten muistaakseni joka paikasta aina vastattu Suomesta, että "kiitos, mutta ei kiitos". Harvoin joutuu jäädä odottelemaan "tyhjän päälle". Oon ollut tästä tosi positiivisesti yllättynyt. Yksi jopa soitti mun Espanjan numeroon Suomesta!

    Ja oon samaa mieltä, mitä kommentoit tossa yläpuolella.. se on niin itsestään kiinni, että mihin päätyy töihin. Sitä voi päätyä Mäkkiin siivoojaksi tai politiikan tutkijaksi. Oon sitä mieltä, että jos työuraa suunnittelee joskus rakentavansa Suomeen (juurikin politiikan saralla), niin kannattaa ehkä opiskella Suomessa. Se verkostoituminen on silloin aika tärkeä juttu. Jos taas kiinnostaa enemmän kv-suhteet, niin ulkomailla opiskelu on vähintäänkin yhtä hyvä vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mulle on käynyt huonto tuuri noiden suomalaisten paikkojen suhteen kun tosi usein en ole saanut minkäänlaista vastausta...Tää on varmaan aika yksilöllistä kuitenkin!

      Ja ihan totta tietty tohon tokaan pointiin että jos haluaa jäädä Suomeen töihin niin sit tietty kantsii opiskella Suomessa enemmänkin!

      Poista

Kiva kun kommentoit!