keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Minä ja matkustus



Bongasin tämän haasteen Jenniltä Globe Called Home-blogista ja koska tälläisiä juttuja on mielestäni kiva lukea (ja kysymykset oli kivoja!) niin päätinpä minäkin tarttua siihen. Nimittäin kertoa minun tarinani matkailijana. Mistä tämä kaikki sai alkunsa ja miten tähän pisteeseen päädyttiin?

Ensimmäisen kerran matkustin Suomen rajojen ulkopuolelle ihan pienenä nassikkana. Asuimme nimittäin tuolloin Englannissa ja äiti oli tullut vain Suomeen synnyttämään ja sitten lähdettiinkin takaisin kohti Englantia (tai kai me hetki oltiin varmaan Suomessa ennenkun tultiin saarella takaisin, en päässyt nyt äidiltä varmistamaan asiaa). Ensimmäinen ulkomaanmatkani (Englannin rajojen ulkopuolelle) suuntautui Mallorcalle jossa huusin pää punaisena kun rantahiekkaa meni varpaiden väliin. 

Paras matkamuistoni lapsuudesta tuntuu liittyvän jotenkin ihmeellisillä tavalla eläimiin. Muistan kun olimme Qatarissa vanhempien kanssa ja joka aamu hamstrasin niitä pikkuisia maitopurkkeja (joita laitetaan siis kahviin) taskut täyteen jotta illalla saisin juottaa maidon hotellin pihamaalla asuville kissoille jotka mielestäni näytti kamalan laihoilta. Viikon puoliväliin mennessä tarjoilijat huomasivat minun hamstraamiseni ja toivat tuplasti enemmän maitopurkkeja meidän pöytään. Muistan myös reissumme Keniaan ja sen upean luonnon. Nähtiin ja ihmeteltiin vaikka minkälaisia mereneläviä, tosin sen jälkeen kun olin nähnyt merimakkaran en suostunut enää astumaan sinne mereen loppuloman aikana. Ihmeellisiä muistoja sitä jääkin mieleen....

Mieleenpainuvin matkakokemukseni on todella vaikea määritellä. Monet matkat ovat olleet mieleenpainuvia mutta eri tavalla. Jotkut matkat ovat jääneet mieleen koska silloin on tapahtunut jotain merkittävää omassa elämässäni, jotkut taasen sen takia koska itse maa jätti lähtemättömän vaikutuksen. Joltain matkoilta taas on jäänyt mieleen jotkut tietyt pienet mutta sitäkin merkittävämmät hetket. Olen itse asiassa täällä listannut minun Top 5 matkahetkeä. 

Kohde jossa olen käynyt ja johon haluaisin uudestaan on Etelä-Afrikka. Tai New York. Lukitaan nyt sitten vaikka vastaukseksi Etelä-Afrikka kun se on vielä niin tuoreena mielessä. Voisin lähteä sinne mikä päivä tahansa uudestaan ja sieltä löytyisi aina uutta tekemistä. Luonto, ihmiset, kaupungit, fiilis, elämänmeno vaan vetoaa minuun tuossa maassa.



Kielistä osaan sujuvasti puhua vain suomea ja englantia. Olen opiskellut saksaa n.9 vuotta peruskoulun ja lukion aikana mutta sen olen aika taidokkaasti onnistunut unohtamaan (paitsi muistan edelleen mitä sukkahousut on saksaksi, eli ainakin pärjäisin jos täytyisi niitä mennä ostamaan). Olen myös tietysti opiskellut ruotsia ja muutaman alkeiskurssin espanjaa mutta nekin opit taisi mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Olisihan se kiva osata jotain noista kolmesta kielestä sujuvasti (mieluiten sitä espanjaa). Olen aina halunnut opiskella venäjää mutta en ole vielä saanut aikaseksi raahattua itseäni millekään kurssille.

Millaisia matkoja olet tehnyt kuluneen vuoden aikana? Tämä vuosi on alkanut ihan kivasti reissujen osalta, tammikuun alussa palasin Suomesta takaisin kotiin Englantiin ja vietin myös ihanan viikon Etelä-Afrikassa (joka oli tosin pääasiallisesti työmatka).

No millaisia matkasuunnitelmia minulla on sitten loppuvuodeksi? Ostettiin tuossa taannoin lennot pitkäksi viikonlopuksi Osloon kun ne sai niin halvalla (40 puntaa menopaluu Ryanairilla, kiitos vain). Elokuussa koittavaa häämatkaamme suunnittelemme vielä täyttä häkää ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin myös silloin olisi suuntana tuo Afrikan manner. Hyvältä näyttää siis matkasuunnitelmat tälle vuodelle!

Kamalin matkakohde jossa olen vieraillut on todella hankala sanoa. Miten määritellä kamala matkakohde? Kamala sen takia koska ei itse pitänyt kohteesta vai kamala sen historian/nykytilanteen vuoksi? Tietysti paikat kuten Auschwitz ja Tuol Sleng Kambodiassa (vain  muutamia mainitakseni) on aivan kamalia paikkoja mutta toisaalta mielestäni näissä paikoissa on myös hyvä käydä. Nähdä ne ihmisen tekemät virheet, ja toivoa että joskus vielä tulevaisuudessa ihmiskunta oppisi virheistään.

Luenko matkaoppaita ennen matkaa? Enpä oikeastaan. En ennen matkaa, harvoin matkan aikana ja eipä niitä ainakaan jälkikäteen tule luettua. En ole mikään suuri matkojen suunnittelija, yleensä tiedetään miehen kanssa pääpiirteittäin missä halutaan käydä mutta siihen se suunnittelu sitten yleensä jää. Tosin nykyään saatan fiilistellä kohdetta blogien kautta ennen matkaa ja ehkä etsiä jotain ravintolavinkkejä jos jaksan. 

Mitä mieltä olet yksin matkustamisesta? Ihan huippu juttu! Mun mielestä parempi matkustaa yksin omassa parhaassa seurassa kun jonkun puolitutun kanssa. Mä olen hieman nirso matkaseurastani, tykkään tehdä niitä tiettyjä juttuja reissuissa ja onneksi mieheni ja kaverit joiden kanssa reissailen/olen reissaillut on samanmielisiä. Heidän kanssaan on aina kiva matkustella! Kunnon reissussa olen tainnut olla yksin vain kerran ja lähdin silloin Washington D.C.;n (joka oli kätevän matkan päässä kun olin vaihdossa Kanadassa). Se oli ihana reissu, istuskelin kahviloissa lukemassa kirjaa, fiilistelin kaupunkia, kävelin ympäriinsä ja nautin hirmuisesti siitä että pystyin tekemään ihan juuri sitä mitä huvitti!

Kuvaile kolmella sanalla millainen matkailija olet....Kysyin mieheltä tätä koska en itse keksinyt mitään järkevää ja miehen kolme adjektiivia minulle oli: peloton, hauska ja utelias. Kiitos näistä vaan miehellä, sopii minulle!

Ja kysymyksethän tähän haasteeseen oli seuraavat:
  • Milloin matkustit ensimmäisen kerran Suomen rajojen ulkopuolelle?
  • Paras matkamuisto lapsuudestasi?
  • Mieleenpainuvin matkakokemuksesi?
  • Kohde, jossa olet käynyt ja johon haluasit uudelleen?
  • Mitä kieliä osaat puhua?
  • Millaisia matkoja olet tehnyt jo kuluneen vuoden aikana?
  • Entä millaisia matkasuunnitelmia on loppuvuodeksi?
  • Kamalin matkakohde, jossa olet vieraillut?
  • Luetko matkaoppaita ennen matkaa?
  • Mitä mieltä olet yksin matkustamisesta?
  • Kuvaile kolmella sanalla millainen matkailija olet?


*********************
Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat Rimma+LauraTravellover  ja Muru Mou. Minut löytää Instagram nimimerkillä @laura.fin.

26 kommenttia:

  1. Näitä oli niin hauska lukea! Mahtavia paikkoja oot päässy näkemään ja kokemaan, jo lapsesta alkaen. Täytyy itsekin varmaan tehdä tämä haaste... ja taisin sanoa niin jo Jennin postauksessa, eli ehkä nyt on jo melkein pakko. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hauska haaste ja kysymykset oli todella kivoja! Ja samalla tätä kirjottaessa on mukava muistella sitä reissuhistoriaa lapsuuteen saakka! Onneksi vanhemmat on aina tykännyt matkustaa ja raahaannet minutkin mukaan joka reissulle!

      Poista
  2. Hauska lukea, että olet pienenäkin asunut Englannissa - ja nyt myöhemmin sinne asettunut :) Niin se elämä vie... Kivalta kuulostaa myös Oslon matka ja häämatka Afrikan mantereella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, enpä olisi uskonut että aikuisena tulen asumaan taas Englannissa. Tämä on varmaan joku suvun perinne jo, kun äidin puolelta isoäidistä lähtien jokainen perheenjäsen on asunut jossain vaiheessa Englannissa :D

      Häämatkaa odotan niin innoissani, kunhan saataisiin vaan suunnitelmat lyötyä lukkoon ja päästäisiin varailemaan itse matkaa!

      Poista
  3. Mä olen kanssa nauttinyt soolo-matkasta Washington DC:hin ihan samalla tavalla kuin sä. Se taisi olla yksiä mun ensimmäisistä soolo-matkoista pitkään aikaan ja silloin alkoi tulla orastava kipinä, että ehkä tästä vielä tulee jotain. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä kaupunkilomat on juuri hyviä kohteita jos lähtee yksin reissulle, kaupungeissa on muutenkin niin paljon tekemistä että siellä on helppoa vaan mennä menemään ja ihastella maisemia yksin. Tai ainakin mun mielestä :)

      Poista
  4. Tämä on kiva haaste, jonka taidan itsekin tehdä jossain vaiheessa! Mua odottaa ensi viikolla soolomatka Amsterdamiin ja koska edellisestä sellaisesta on tosi pitkä aika, niin ihan jänskättää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, Amsterdam on varmasti just passeli kohde soolomatkailulle, sielläkin riittää niin paljon nähtävää että päivät täyttyvät varmasti nopeasti tekemisestä! Hauskaa reissua!

      Poista
  5. Kivoja muistoja! Ja en tiennytkään, että oot asunut Englannissa jo lapsena!

    Mä en ole ikinä käynyt Afrikassa, mutta nyt kyllä viimeistään alkoi varsinkin Etelä-Afrikka houkuttaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä saarivaltio on näköjään kiehtonut myös vanhempia, en tiedä mikä veri tänne vetää meidän suvussa :D

      Etelä-Afrikka on NIIN ihana! Voin lämpimästi suositella reissua sinne, se maa vaan vie mennessään!

      Poista
  6. Kiva haaste, mulla on mennyt ihan ohi tämä :) Pitää katsoa, jos saisi joskus aikaiseksi tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli mun mielestä hauska, ja kiva tapa muistella niitä reissuja ihan lapsuuteen saakka :)

      Poista
  7. Kiva haaste, näitä oli mukava lukea :) Ja ihana symppis tarina toi Qatarin kissojen ruokkiminen (täällä yhen kissahullun sydän sulaa :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata! Haha, hauska katsella niitä lomakuvia nyt kun siitä on kuitenkin hieman aikaa ja meikäläisestä löytyy kuvia about miljoonan eri kissan ja maitopurkin kanssa :D

      Poista
  8. Mää niin jaan tuon kielitaitokomplikaation sun kanssas. Espanjassa asuessa sain kielen ihan siedettävälle tasolle ja lupasin itselleni, etten anna sen ruostua. No niin kai, montakohan lausetta osaisin vielä muodostaa!? Saksaan muuttaessani taas vaan oletin, että kyllä mää saksan kielellä pärjään, mutta aina kauppareissulla mieleen tuli sitten vain niitä espanjankielisiä sanoja ja kaikki saksan kielen opit katosi päästä kuin tuhka tuuleen. Onneksi on englanti, millä pärjää lähes missä vaan, mutta vähän harmittaa tuo kielitaidon ruostuminen. Itseänsä saa toki syyttää. If you don't use it, you lose it. Tai jotenkin niin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen kyllä samaa mieltä. Tai siis ainakin itsellä kielitaito kehittyy parhaiten juuri jos pystyn asumaan maassa jossa sitä kieltä käytetään. Se pakottaa kuitenkin oppimaan paikallista kieltä. Mutta minkäs teet kun olen asunut englanninkielisissä maissa nyt 8 vuotta niin ei kyllä mitään muuta kieltä tunnu mahtuvan päähän :(

      Poista
  9. Tää oli kiva haaste! Näistä kuvista välittyi ihanan lämmin ja jotenkin hempeä fiilis! :D Ja matkasuunnitelmat kuulostaa superilta, vähän masentaa kun omia suunnitelmia on nolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika! Ja tässähän mennään vasta helmikuussa joten paljon on aikaa vielä tehdä makeita matkasuunnitelmia tälle vuodelle ;)

      Poista
  10. Onpas kiva postausidea tämä! Mä inhoan kysymystä parhaista matkakokemuksista, niistä on niin mahdotonta valita... Etelä-Afrikkaan minäkin kaipaan takaisin. Se on niin valtava maa, jossa ois löytöretkeiltävää vaikka kuinka monelle reissulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura! Ja niinpä, kaikki matkat on niin erilaisia että niitä on vaikea verrata toisiin ja yrittää laittaa järjestykseen parhaista matkakokemuksista!

      Poista
  11. Kiva postaus, pitääkin katsoa jos itsekin osallistuisi :) Mä oon tykännyt aikaisemmin matkustaa yksin, mutta nykyinen kumppani onkin aivan parasta matkaseuraa, joten en tiedä miten mun yksin reissaamisen kanssa käy... Ehkä pitäisi seuraavaksi käydä heittämässä vaikka lyhyt viikonloppureissu yksin, ettei vaan unohdu sen ihanuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi! Lyhyet viikonloppureissut jonnekin kivaan kaupunkikohteeseen on mun mielestä juuri passeli kohde jos on lähdössä reissuun yksin, siitä vaan kokeilemaan ;)

      Poista
  12. Vitsit, miten siisteissä paikoissa sä oot reissannut!! Ja hep, täälläki yks saksan kielen täysin unohtanut, vaikka vuosia tuli sitä opiskeltua. :P Olipa kiva haaste, tähän vois itekin vastata jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä siinä saksassa on että sen unohtaa niin helposti? Ruotsia ja espanjaakin muistan paremmin kuin saksaa vaikka sitä opiskelin kauimmiten!

      Poista
  13. Joo, on se ihan hirveetä, kun menee hiekkaa varpaiden väliin. :D Olisin muuten aika paljon valmis maksamaan, jos saisin kokea sen tunteen just nyt! Ihanaa matkaa Norjaan! Lennon saa halvalla, mutta kaikki muu onkin sitten aika kallista. Varaudu henkisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annika! Joo, Norjan hintataso on kyllä hurja, siksi mennään vaan kahdeksi kokonaiseksi päiväksi kun enempään tuskin olisi varaa :D

      Poista

Kiva kun kommentoit!