sunnuntai 3. marraskuuta 2013

For the love of food

Uusi koti on tuonut myös tullessan aivan uudenlaisen kokkausinnon. En nyt hyvällä tahdolla voi kutsua itseäni maailman mahtavimmaksi kodinhengettäreksi, mutta viihdyn kyllä keittiössä. Varsinkin  nyt kun meillä on oma ihana ja sopivan kokoinen keittiö jossa voin puuhata ihan niin paljon kuin haluan (ja sotkea niin paljon kuin haluan).


Asuessani erilaisissa opiskelijasunnoissa mun ruokavalio koostui pääosin pastasta ja leivoin ehkä kerran vuodessa. Mun mielestä oli yksinkertaisesti vain inhottava ajatus tehdä ruokaa keittiössä joka ei ollut mun "oma". Pesto pastaa syötiin siis aika paljon, sitä oli nopeata tehdä. Ehkä kuuluisin ajanjakso taitaa olla kuitenkin se 4 kk Brysselissä jossa omassa asunnossani en kertaakaan käyttänyt uunia tai liettä ruuanvalmistukseen. Söin vain ja ainostaan juttuja joita ei tarvinnut kokata mitenkään. Tästä päästään siihen etten myöskään tykkää laittaa ruokaa vain itselleni.

Sen takia nyt oman keittiön ja oman rauhan takia olen innostunut nyt kokkauksesta ihan uudella tavalla. Ja varsinkin kun on vielä toinen jonka kanssa kokata. Arki-iltojen päivälliset on se hetki josta harvoin tingitään, se on mukava tapa viettää yhdessä aikaa.


Vaikka olen alkanutkin kokkaamaan enemmän, täytyy myöntää että useimpina iltoina se on poikaystävä joka tekee meille ruokaa. Ollaan tehty diili että minä kokkaan sen pari iltaa viikossa ja valmistan sit myös jälkkäreitä meille. Leipominen ja jälkkäreiden teko on nimittäin sitten ihan mun juttu ja mielelläni kokeilen uusia reseptejä. Onneksi meitä on sentään edes kaksi tyyppiä syömässä jälkkäreitä, pitäisi varmaan yrittää kutsua tuttuja kylään useammin että voi syöttää niitä jälkkäreitä  muillekin ilman että itse paisuu.

Arkiruuassa saatetaan olla vähän kaavoihin kangistuneita ja nyt otettiinkin tavoitteksi kokeilla uusia reseptejä meidän monista keittokirjoista. Varsinkin illalla siinä vaiheessa kun molemmat on kotona, on jo niin kova nälkä että on valmis jyrsimään ihan mitä tahansa. Mun braavuri taitaa olla perunat jotka lohkotaan, maustetaan suolalla, oliiviöljyllä ja yrteillä jonka jälkeen ne pistetään uuniin n. 40 min. Siihen vierellä lohi, johon tehdään viillot ja viiltoihin tungetaan sinihomejuustoa. Ja ne myös uuniin 15 min. Helppoa ja kätevää meikäläiselle. Ja maukasta. Mutta tämä ei ole kyllä niille illoille jolloin ruokaa pitää saada ASAP. Vaihtoehtoisesti avokado-pasta on hyvää ja se vasta nopeasti tulee!


Viikonloppuisin ja varsinkin sunnuntaisin yritetään sitten kokata kunnon Sunday Roast. Mun tehtäväksi tosin yleensä jää vihannesten pilkkominen ja jälkiruuan teko. Ja sunnuntain päivällisen jälkeen on hyvä lösähtää sohvalle ja katsoa Dontown Abbeytä!

Olen siis uuden keittiön myötä kyllä onnistunut kehittämään taas aivan uudenlaisen intohimon ruuanlaittoa kohtaan ja sepä vasta kivaa onkin!


Olisiko teillä kuitenkin jakaa mitään hyviä arkiruoka reseptivinkkejä? Jotain mikä olisi hyvää, helppoa ja nopeata? Uutta inspiraatiota kokkaukseen tarvitaan aina!

10 kommenttia:

  1. Ma yritan myos kokata enemman nykyaan, varsinkin kun aloitan ensi viikolla treenaamaan vakavissani. Mun lemppariresepti on kasvischili. Se on suht nopea, todella helppo ja kasviksia voi vaihtaa mielen ja maun mukaan. Riittaa hyvin kahdelle ja mulla jaa usein ylikin vahan.

    Tarvitset:

    1-2 sipulia (maun mukaan)
    2 valkosipulinkyntta
    2 paprikaa (varilla ei valia)
    2 kesakurpitsaa
    2-4 jalapeñoa (riippuen miten tulista haluaa)
    1 purkki punaisia kidney papuja
    1 purkki (tai pari tuoretta) kuutioitua tomaattia
    5 oz (noin 160 ml) tomaattipyretta/tomaattisosetta
    2 rkl tomaattimurskaa
    1 tl chilijauhetta
    1 tl kuminaa/jeeraa
    1 tl murskattua korianteria
    Jogurttia tai smetanaa
    Riisia

    Pilko kasvikset. Yhdista valkosipuli, sipulit, paprikat, jalapeñot ja kesakurpitsa isossa, syvassa pannussa. Lisaa kidney pavut, kuutioidut tomaatit, tomaattisose ja tomaattimurska. Mausta chilijauheella, korianterilla, kuminalla/jeeralla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Aseta kansi pannun ylle ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen 20-30 minuuttia valilla sekoittaen, kunnes kasvikset on pehmenneet. Tarjoile riisin ja jogurtin tai smetanan kanssa.

    Tasta saa tulisemman lisaamalla cayennepippuria tai enemman jalapeñoja, jos haluaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, ihanaa! Kiitos tosi paljon tästä reseptin jakamisesta, tätä täytyykin heti kokeilla, kuulostaa niin maukkaalta!

      Poista
  2. Munkin pitäis varmaan joskus kokeilla avokado pastaa, kun kaikki sitä niin kovasti kehuu :)
    Vikan kuvat soufflet näyttää ihanilta.
    Itse tykkään tehdä risottoja, salaatteja ja pekoniherkkusieniä.
    Isoäitini tekee tosi hyvää Marskin kanaa (on kuulemma aika yksinkertainen tehdä), ohjetta minulla ei vaan ole :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan avokado-pastaa, se on niin helppo tehdä ja myös nopea! Ja pekoniherkkusienet kyllä kuulostaa todella hyvältä!

      Valitettavasti täytyy myöntää että noi soufflet meni vähän penkin alle, se maku ja koostumus oli hieman outo, tiedä sitten mikä meni vikaan :)

      Poista
  3. Mä oon kanssa ihan uskomattoman laiska tekeen ruokaa, mutta tämä on mun pikabravuurini ja maistuukin hyvältä :) Sitä voi kans versioida esim king prawnsien, sweet chilli tuorejuusto ja mangetouttien kanssa ihan yhtä herkullisen version.

    http://suklaatajakahvia.blogspot.co.uk/2013/08/supernopea-kylmasavulohipasta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tämäkin kuulostaa hyvältä ja mä rakastan pastaa! Täytyykin heti kokeilla myös tätä ja itseasiassa noi king prawnsit sweet chili tuorejuuston kanssa kuulostaa ihan sairaavan hyvältä yhdistelmältä :D

      Poista
  4. Mun edellisen postauksen kommentin ruokaihastukseen Peruun liittyen, uusi arkipikaruokasuosikkini on ceviche. Mitaan ei tarvitse edes kypsentaa ja kalan tapauksessa se on iso plussa hajujen kannalta. Seka tiskien! ;) Lisukkeeksi tekee sita, mita jaksaa eli reippaalla tuulella vaikka bataattia ja maissintahkan. Syominen vasta nopeaa onkin, kun kaikki on valmiiksi pilkottua :P

    Muista nopsista ruoista suosin thaikeittoja, esim. prawnseilla tai ohuilla lihasiivuilla. Wokkeihin kun saa helposti kulumaan aikaa, jos ei ole vihanneksia pilkottuna. Ehka sun tuossa aasialaiskirjassa ois hyvia resepteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, itseasiassa nyt kun puhuit tuosta Cevichestä niin mulla taitaa löytyä joku reseptikin siihen noista keittokirjoista! Mä en kyllä vieläkään ole ihan varma että mikä se ceviche oikeesti on mutta ei kai se haittaa :D?

      Se on kyllä totta että wokkeihin menee välillä ärsyttävän paljon aikaa ja tiskiä, täytyykin vinkata keitoista poikaystävälle, hän on se meidän talouden Aasian keittiön ekspertti :D

      Poista
    2. Ei haittaa yhtään, jos ei tiedä, koska netti ja keittokirjat kertoo kaiken :D Ceviche on suupaloiksi leikattua, usein valkoista, kalaa tai mereneläviäkin punasipulin ja korianterin ym. mausteiden kera, sitruunamehulla "kypsennettynä". Toimii myös alkupalana isommalle porukalle!

      Poista
    3. Kiitoksia, mä itseasiassa sitten uteliaisuudessani etsin ohjeen sille koska kuulosti hyvältä mutta mun vieläkin vaikea uskoa ettei sitä kypsennetä mitenkään? Siis että ihan raakana syödään? Noh, kai sitä sushiakin raakana syödään, ettei kai se hirveästi haittaa :D

      Poista

Kiva kun kommentoit!