keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Brittiläisiä jouluperinteitä

Koska täällä  mennään tällä hetkellä niin joulutunnelmissa (hyvä etten töissäkin kuuntele joulumusiikkia) ajattelin jakaa teidän kanssanne muutamia brittiläisiä jouluperinteitä/joulutapoja. Osa näistä on mun  mielestä hyvin tyypillisiä brittijuttuja kun osa perinteistä löytyy muualtakin maailmasta...Konsultoin näissä myös poikaystävääni jotta saatiin mahdollisimman autenttinen lista aikaiseksi! Kuvituksena toimii viimeaikaisia jouluaiheisia insta-kuvia.



Christmas crackers

Jouluillallisilla vedetään aina vieruskavereiden kanssa auki ns. christmas crackerit. Ne on kuin meidän vappuna käyttämät paukkujutut (ne mistä vedetään langasta ja ne paukahtaa?) mutta isompia ja koristeellisimpia. Niiden sisältä löytyy sit yleensä joku "vitsi", pieni lahja ja sellainen paperikruunu mikä päässä sitten istutaan koko illallisen ajan. Mitä kalliimmat crackerit sitä hienommat lahjat! Nykyään rahtaan niitä mukanani Suomeen myös, tosin viime vuonna ensimmäistä kertaa niitä ei annettu viedä edes chekatussa laukussa lentokoneeseen niiden paukkujuttujen vuoksi.

Jouluneuleet

En tietenkään ole käynyt Suomessa näin joulun alla mutta ihan mutu-tuntumalla voisin väittää että ns. jouluneuleet eivät ole vielä saaneet suurta kannatusta Suomessa. Briteissä taas sen sijaan jouluneuleet jatkavat kulkuaan vuodesta toiseen näköjään. Mitä mauttomapi sen parempi. Ja se päällä mennään sit menemään firman pikkujoulut, vikat päivät töissä ja joulupyhät. Mulla on luonnollisesti myös oma jouluneule (josta löytyy poronpää, poikaystävällä on pingviini-neule) mutta se valitettavasti jäi Suomeen viime vuoden joulureissulta.En ole ihan varma että mitä ihmettä nyt siis laitan päälle firman ensi viikolla tapahtuviin pikkujouluihin....

Vasemmalla joulutunnelmaa meiltä, oikealla taas eräästä paikallisesta kartanosta...


Santa's Grotto

Melkein jokaiselta vähän isommaltakaan ostarilta löytyy ns. Santa's Grotto eli joulupukin oma "paja" (?). En nyt kyllä keksi tälle parempaa suomennosta mutta siellä voi lapset käydä moikkailemassa pukkia ja tonttuja ja kertoa joululahjatoiveensa. Kuulin juuri poikaystävältä (ensimmäistä kertaa ikinä!) ettei siis joulupukki käy täällä  Britanniassa kenenkään kotona vaan hänet tavataan näillä ostaripaikoilla. Olin ehkä lievästi järkyttynyt, siis pukki ehtii käydä kodeissa vain Suomessa eikä muualla maailmassa?

Vasemmalla joulutunnelmaa Coventrystä, oikealla Nottinghamista


Jouluruoka

Brittien jouluruuasta saisi varmasti kokonaisen postauksen aikaiseksi mutta ajattelin keskittyä kuitenkin jälkiruokaosuuteen, nimittäin Christmas Puddingiin. Se on tehty kuivatuista hedelmistä ja joulumausteita (ja sisältää alkoholia). Kuulemma perinteenä on piilottaa sinne pari erikokoista kolikkoa ja niiden saaminen tuottaa onnea (en edes halua ajatella kuinka likaisia ne kolikot on jotka sinne piilotetaan, kai ne toivottavasti hieman pestään ennen). Koko pudding sytytetään myös brandyn ja lusikan avulla tuleen hetkeksi. Itse olen todistanut tätä tuleen sytyttämistä kerran. Se oli ihan kivaa mutta muuten joulu pudding ei ole ollenkaan omaan makuuni.

Pantomime

Pantomime on joka jouluinen perinne niin perheen isompien kuin pienempien jäsenten kesken. Se on esitys joka tehdään yleensä jonkun Disneyn klassikkopiirretyn pohjalle (esim. Lumikki ja seitsemän kääpiötä). Mitenköhän pantomiimi-esitystä osaisi kuvailla parhaiten? Se on perustuu siis näihin klassikkotarinoihin mutta siitä on tehty ns. sketsi johon yleisö osallistuu esim. buuamalla kun "vihollinen" tulee lavalle. Yleensä esityksen kaikki hahmot on luotu ihan övereiksi. Huumori on vähän kaksimielistä, esitykset sopii lapsille mutta aikuinen saa revittyä niistä hieman erilaista huumoria.

Joulumarkkinat

Joulumarkkinoitahan löytyy kaikkialta maailmasta, niin myös Briteistä. Niitä löytyy hyvin erilaisia, yleensä kaupunkien keskustasta löytyy sellaisia markkinoita jotka yrittää jotenkin imitoida saksalaisia joulumarkkinoita (siinä yleensä kuitenkaan onnistumatta). Täältä maalta löytyy sitten mun mielestä ihan suloisia joulumarkkinoita joista saa hyvää mulled wineä, allaolevat kuvat ovat taannoisilta Chasworth Housen joulumarkkinoilta. 

Chasworth Housen joulumarkkinoilla


Näissä tunnelmissa jatketaan taas joulunodotusta!

Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat Kaukokaipuu ja Destination Unknown. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @lurabella. 

30 kommenttia:

  1. Sun joulupostaukset on ihan huippuja :) Mä en ole vieläkään (hyi minua) viritellyt joulukoristeita, kun ollaan menossa jouluksi Suomeen ja vähän epäilyttää, että jaksanko laittaa täällä ollenkaan, mutta ehkäpä nyt ainakin vielä myöhäisen joulukalenterin? Mies on reissussa, joten olisi kiva yllättää joulukalenterilla, kun palaa kotiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, hyvä että joku näistä tykkää, mä nimittäin luulen että niitä tulee jonkun verran lisää vielä :D Joulukalenteri on aina kiva! Ja en tiedä koska olette lähdössä Suomeen, mutta minäkin olen menossa sinne joulunviettoon mutta lähden vasta 19.pvä joten totesin että pakko vähän koristella kotia kun suurimman osan joulukuusta vietän kuitenkin täällä....Vielä ehtii ;)

      Poista
  2. Noista jouluneuleista tulee aina väkisin mieleen Bridget Jones! :D Hauska kuulla, että ne ihan oikeasti vieläkin jatkaa voitonkulkuaan... Muutenkin kiva lukea muiden maiden joulunvietosta. Mä vietin viime joulun espanjassa koti-ikävissäni niin on ihanaa viettää tänä vuonna perinteistä, suomalaista joulua läheisten seurassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis ne on nyt ollut aika in-juttu jo pari vuotta ainakin. Ja mulla tulee kanssa aina niistä Bridget Jones mieleen! Poikaystävä sanoi että koko juttu lähti juuri siitä liikkeelle kun sukulaisilta kuulemma sai aina juuri jotain kamalia jouluneuleita lahjaksi :) Ihanaa että pääset joulunviettoon Suomeen, toivottavasti saataisiin myös valkoinen joulu sinne!

      Poista
  3. Noista ainoastaan Christmas Pudding oli mulle tuttu.

    Aina sanotaan, että matkailu avartaa. Mutta matkablogit opettaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no hyvä että tässä tuli jotain uutta "tietoa" esille lukijoillekin :D

      Poista
  4. Ihania joulujuttuja. Olin onneni kukkuloilla kun kävelin viime vkolla yhden kaupan ohi keskustassa ja näin, että siellä myydään noita christmas crackereita - niitä kun aina raahasin Skoteista Suomeen. Nyt voin ostaa tälle joululle omat! Niitä ei tosin mun mielestä laillisesti saanut ikinä laittaa laukkuun, mutta joka vuosi niitä toin. Otettiinko ne sulta laukusta pois viime vuonna? :S Olis huippua päästä joskus kattomaan sellasta pantomimea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, niitä saa Suomestakin nyt?!? Loistavaa! On muuten varmaan ihan totta ettei niitä olisi ikinä saanut viedä ruumaan, mä en edes jotenkin ikinä ajatellut että ne olisi kiellettyjen juttujen listalla mutta viime vuonna se check in tyyppi vartavasten kysyi että onko mulla crackereita laukussa ja mä menin tietysti heti tunnustamaan :) Jätin ne sit hänelle joulua ilahduttamaan (kun se sanoi et voin ottaa ne mukaan jos puran ne kokonaan mutta totesin että siitä lähtee se koko idea sit veke että ei ehkä kumminkaan)...

      Poista
    2. Mistä saa christmas crackereitä Suomessa? jos vaikka jouluksi 2015 hankkisin.

      Poista
    3. Näin siinä Aikatalon kaupassa, jossa myydään jenkki- ja brittituotteita. En muista nyt just nimeä..

      Poista
  5. Voi ei, kuulostaa ihanalta ja vähän kamalaltakin. Niin brittiläiseltä. Jouluneuleperinne kuulostaa niin järkyttävältä, että melkein toivoisin sen rantautuvan Suomeen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, Briteillä on kyllä mielenkiintoisia (ja välillä juuri kamaliakin juttuja mutta niin brittiä). Mun mielestä noi jouluneuleet on kaikessa korniudessaan juuri mahtava juttu, joulua ei tartte ottaa turhan vakavasti kun iskee sellaisen päälle :D

      Poista
  6. Mielenkiintoista tietää eri joulunviettotavoista! Kivaa joulunodotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Ansku, kiva että tykkäsit lukea! Ihanaa joulunodotusta myös sinne Barcelonaan!

      Poista
  7. Jouluruoka-osio oli lyhyt :-) - mutta eipä tämä ruokablogi varsinaisesti taida ollakaan.
    Mincemeat -pie, taitaa olla ainakin sukua tuolle Christmas Puddingille? Se oli ainoa, johon täällä törmäsin kun osallistuin alkuviikosta Joululeivonnaisia maailmalta kurssille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo niinkuin sanoin, noista jouluruoka perinteistä olisi saanut varmasti kokonaisen postauksen aikaiseksi mutta päätin nyt kirjoitella vaan christmas puddingistä kun mun mielestä se on niin hassu juttu :) Joo, unohdinkin kokonaan mince piet, ne on todella suosittuja kanssa täällä joulun alla ja jouluna!

      Poista
  8. Ha ha, jouluneuleet.... Se on onneksi yksi perinne mitä minun brittimieheni ei ole meidän joulunviettoon tuonut, vaikka toisaalta, olisihan se ihan pimeitä päiviä piristävä perinne! Ihanaa joulunodotusta, hieman harmittaa että Totnesin joulumarkkinat jäivät minulta tänä vuonna välistä, mutta ehkä taas ensi vuonna!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mun mielestä jouluneuleet kaikissa korniudessaan on ihan mahtava juttu, elämää ja joulua ei tarvitse ottaa turhan vakavasti :) Joulumarkkinat on kyllä ihania, varsinkin sellaiset tyypilliset maalaishenkiset markkinat on ihania! Rauhallista joulunodotusta sinne Norjaan!

      Poista
  9. Haha mä luulin, että se on ihan yleistietoa, että muualla maailmassa joulupukki "käy" öisin kun lapset nukkuu, ja lahjat avataan sitten joulupäivän aamuna :)
    Kun asuin Lontoossa 2010 käytiin kaverin kanssa Wimbledonissa katsomassa Peter Pan -pantoa, jossa Kapteeni Koukkua esitti itse The Hoff :D Aika, ööh, jännä esitys kyllä.
    Ja pitää kyllä vielä miettiä, että hommaisinko meille sitten kuitenkin jouluneuleet... Mun olemassaoleva on ihan liian staili, tarvitaan överimmät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis en mä ollut jotenkin edes asiaa ennen miettinyt mutta kun poikaystävä eilen siitä mainitsi niin se tuli jotenkin shokkina :D Siis että joulupukki ei käy ikinä lasten kotona täällä, miten se on mahdollista?!? :) Hahaa, voi apua, kuulostaa aika legendaariselta esitykseltä! Mä en tiedä vielä ehditäänkö me panto-esitykseen tänä vuonna, aika alkaa käydä vähiin.... Mun mielestä teidän on pakko hankkia överit jouluneuleet - do it!!

      Poista
    2. Mä oon sanonu, että sitten kun meillä on meidän Russelina (XD) niin mähän kaivan jostain aina jouluaattona jonkun suomalaisen tulemaan meille joulupukiksi - voi sitten kerskua kavereille, että meillä käykin joulupukki kun me ollaan suomalaisia :D Ja kyllä mun nyt varmaan pitää käydä hakemassa meille neuleet kun kerran käskettiin :D

      Poista
    3. Haha, Russelina tarttee ehdottomasti suomalaisen joulupukin käymään teillä jouluna ;) Ja joo, ehdottomasti tarttet jouluneuleen, mun täytyy tänään illalla mennä etsii jotain sopivaa vaatetta työpaikan pikkujouluihin kun paras pukeutuja saa palkinnon ;)

      Poista
  10. Siis oh my god noita jouluneuleita:) En kestä. Poikaystävä työkaverilla on punainen neule jossa on poron kuva. Ihan aikuinen tiedemies siis, en usko että ihan heti Suomessa tuohon törmää. Hellyyttävä näky aikuisella miehellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mun mielestä ne on kaikessa korniudessaan juuri loistavia :D Varsinkin miehillä joten niin söpöjä, mutta joo, mun on vaikea kuvitella suomalaisen miehen päällä poroneuletta :)

      Poista
  11. Mä voisin hankkia itelleni jonkun jouluneuleen. :D Eilen H&M:llä näin jonkunlaisia missä oli jotain joulupalloja, mutta ehkä briteistä saisi jonkun autenttisemman. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuu, joulupallotkin kuulostaa todella hyvältä! :) Täältä kyllä saa mitä mielenkiintoisimpiakin jouluneuleita...

      Poista
  12. Oikeesti, jouluneule! Mä en kestä! Nyt kyllä muistui Bridget Jones elävästi mieleen. En tajunnut, että ovat oikeasti olemassa. Luulin vain näiden henkilöiden urpoudeksi. :D Perienglantilainen kartanojoulu voisi olla idyllinen. Pitäisi kai vain olla villasukkaa ja jouluneuletta. Eivät ehkä parhaiten lämmitettyjä mestoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jouluneuleet on todellisinta totta :) ja totta, kartanojoulu olisi kyllä kiva jos ei ota huomioon sitä tajutonta kylmyyttä!

      Poista
  13. Ahh, joulua <3 Ma en ole koskaan maistanut tuota puddingia, mutta se kuulostaa ja nayttaa jokseenkin...luotaantyontavalta ;) Se on varmaan sellainen juttu, etta siihen pitaa tottua lapsesta asti, vahan niin kuin mammi meilla (tosin allekirjoittanut ei siitakaan tykkaa). Taalla harrastetaan kans jouluneuleita, joulupukin pajoja ja tosiaan tanne asti ei joulupukki ehdi, kun se viettaa niin paljon aikaa Suomen kodeissa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta muuten! Se olisi varmaan ihan ok jos sitä olisi jo lapsesta saakka mussuttanut mutta nyt ei kyllä tee edes mieli maistaa sitä, se ei vaan näytä houkuttelevalta!

      Ja kyllä lapset on onnekkaita Suomessa kun joulupukki käy kaikkien kodeissa meillä ;)

      Poista

Kiva kun kommentoit!