tiistai 18. kesäkuuta 2013

Belgialaisia ruokaspesiaaleja (+ja olut)

Belgia on kyllä tunnettu herkuistaan - ainakin vohveleista ja suklaasta! Ja itseasiassa monesta muustakin jutusta! Kaveri linkkasi tämän artikkelin Facebook-seinälleni, josta se idea sitten lähti. Eli millaista ruokaa tästä pienestä ja tasaisesta maasta saa?

Belgialaiset frites eli tutummin ranskalaiset

Tutummat lukijat tietävät että nämä ansaitsevat itseoikeutetusti ensimmäisen paikan tällä listalla. Salaisuus piilee ilmeisesti paistotekniikassa ja Brysselissä onkin kolme kuuluisaa ranskalaispaikkaa josta tuo monesti hehkuttamani Place Jourdanin Maison Antoine on lempparini. Pienet ranskalaiset (jotka eivät ole siis pieniä nähneetkään) maksavat 2,20 e ja soosi päälle 50 centtiä. Sooseja voi valita perinteisemmästä ketsupista ja majoneesista tulisiin chilisotkuihin. Mun lemppareita on Andalouse ja Maison Tartare. Kummastakaan ei ole hajua mitä ne sisältää, mutta eiköhän ne majoneesipohjaisia ole. Linkaamassani artikkelissa jopa belgialainen lääkäri suositteli, että ranskalaisia kannattaa syödä! Ranskalaisia voi syödä mihin päivän aikaan tahansa - se on aina sosiaalisesti hyväksyttävää. Parhaimmilta ne kyllä taitaa maistua iltaulkoilun jälkeen. Ainut paikka mistä EN ottaisi ranskalaisia on ihan kaupungin keskusta eli turistialue.



Vohvelit

Vohvelit on melkein yhtä hyviä kun ranskalaiset mutta onneksi niitä on tullut syötyä harvemmin. Muuten paisuisin kyllä aika isoksi. On olemassa kahdenlaisia vohveleita, toinen on pienempi ja pyöreämpi ja toinen on suorakaiteen muotoinen. Itse tykkään pienemmästä ja pyöreämmästä. On niille kyllä omat nimensäkin mutta en valitettavasti muista. Vohvelit on hyviä. Piste. Klassisesti ne pitäisi kuulemma syödä vaan sokerin kanssa mutta jos on ahne (kuten minä) voi päälle myös pyytää kermavaahtoa, suklaakastiketta ja mansikoita (kaikki siis yhdessä). On muuten hyvää. Parhaimmilta ne maistuu kun ostaa pienistä kioskeista, suosittelen välttämään ostareiden vohvelikojuja (en tykännyt).



Belgialainen suklaa

Belgialainen suklaa on kuulemma maailman parasta johon kyllä tällä Fazerin rakastajalla saattaa olla eriävä mielipide. Mutta onhan se suklaa siis hyvää. Leonidas tuntuu olevan sellainen suklaakauppa joka löytyy joka nurkasta ja sieltä ostaessa suklaa on jotenkin inhimillisen hintaista. Pierre Marcolini on (kuulemma) suklaakauppojen aatelia. Loistava tuliaisidea jos pystyy välttämään sen sudenkuopan että syö kaiken itse ensin.

Muita suosittuja belgialaisia ruokia on mm. simpukat, joita en ole vielä kokeillut, koska olen vähän ennakkoluuloerkki mitä tulee tuommoisiin mereneläviin. Ne tarjoillaan aina ranskalaisten kanssa-luonnollisesti.

Toinen belgialainen erikoisuus on raaka jauhelihapihvi. Kuulostaapa superherkulliselta. Tätä maistoin vahingossa kun eräillä kokkareilla tyypilliseen tapaani keskityin syömiseen ja sen kummemmin katsomatta otin haukun mini-burgerista. Hetkeksi häämäännyin tästä raa'asta jauhelihasta, mutta oli se ihan syötävää. Ei kuitenkaan ehkä ensimmäinen herkku jota tilaisin.

Sen lisäksi täällä saa tietysti ihania croissanteja, pain au chocolateja, ja vaikka mitä muita ihania leivoksia. Jotka tietysti mielletään aika ranskalaiseksi, mutta who cares, ostan kyseisiä leivoksia ihan liian usein aamupalaksi, mutta nekin on vaan niin hyviä.

Belgialainen olut

Belgiassa olutta juodaan ja paljon. Ja se on hyvää. Ja melkoisen edullista. Se on jopa niin hyvää että "Laura-en-tykkää-oluesta" on joutunut kääntämään takkinsa. Aloitin kivoista hedelmäoluista (Kriek eli kirsikka ja sitten persikkaolut) ja nyt olen jo siirtynyt kaikenlaisiin "normaaleihin" olueisiin. Parhaalta olut maistuu kun sen nauttii terassilla ranskalaisten kanssa (huomaatteko jo kaavan?). Olutlajikkeita löytyy vaikka kuinka monta ja vaikka minkälaista lajia. Paras tapa tuntuu olevan se, että suoraan kysyy baarimikolta mikä belgialaista olutta hän suosittelisi.


Belgiassa on siis yleisesti hyvää ruokaa, nämä on nyt tietty tälläisiä vähemmän "hienostuneita" esimerkkejä mutta sellainenhan tyyppi minäkin olen ;) Täytyy katsoa onko ranskalaisten kulutukseni vähentynyt elokuun loppuun mennessä tai mielipide ruuasta muutenkin muuttunut....

Tai sitten voi käydä tietysti Suomalaisella Merimieskirkolla syömässä taivaallisen hyviä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja lounaaksi kuten me teimme tänään. Ja luonnollisesti nauttia ne Iittalan astioista.



12 kommenttia:

  1. Ihana! Me mennään siis varmasti oluelle ja ranskiksille pian :)

    VastaaPoista
  2. Ihana fiilistellä näitä belgialaisia safkoja! Muistan maistaneeni tuota kirsikkaolutta ja se oli ihan hyvää, vaikka perusolut onkin parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kaltaiselle herkkusuulle tama on kylla aika hyva paikka asua :) Ma tykkasin kanssa alkuun tosi paljon Kriekista, mutta nyt todella huomaan etta normaali olueiden jalkeen se maistuu melkoisen makealta!

      Poista
  3. Aarrrgh, mä en kestä! Mä oon nyt pari päivää syönyt tyyliin yhden krekusalaatin päivässä ja kuolen nälkään! Mutta en ole ehtinyt/jaksanut käydä kaupassa... Tämän postauksen lukeminen oli raskasta! Noi ranskikset näyttää niiiiiin hyviltä, mutta mua kiinnostaa tietää...mitenköhän se paistotaktiikka sitten eroaa? Onko se öljy? vai? Uskon myös, että toi raaka jauhelihapihvi (tartar?) olisi niin mun juttu!! Ja kyllä Kreik maistuis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma tein pienta googlailua ja Belgialaisten ranskalaisten virallisilta nettisivuilta (!!!) loytyi seuraavaa paistotekniikasta:
      The oil or fat you use determines the taste of the fries, it’s as simple as that. So it doesn’t matter what kind of oil or fat you use, as long as you like it. And of course, the oil has to be able to be heated at high temperature.

      In ‘la Belgique’, fries used to be cooked in a mixture of horse fat and beef fat. They don’t do that anymore for economic and health reasons. Beeffat is still very popular but more and more people use special vegetable oils.

      Kreikkalainen ruoka on kylla kanssa niin hyvaa!!!

      Poista
  4. Kun näitä kuvia kattoo, tulee ihan nälkä! :D
    Mutta joo, belgialainen ruoka on ihanaa. Olin lomalle kerran Brysselissä ja Antwerpenissa, josta sai ihanaa jäätelöä ja vohveleita esim. nutellalla,kermavaahdolla ja mansoikoilla yms. :) Nam! :) Ranskassa syödään taas lettuja (crepes), jotka nekin tois hyviä. :) <3 Suomessa samanlainen vohveli maksaa väh. 4 / 5 euroa.
    Ostin silloon Brysselissä ollessani kanssa sellasesta pienestä katukioskista vohvelin mansikoilla ja kermavaahdolla. Ai että oli hyvää :) :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tassa taisi tulla itse kullekin vahan nalka :) Vohvelit on kylla ihan parhautta, ja nimenomaan juuri tuollaisilla lisajutuilla! En ole varma kummasta tykkaan enemman - crepeista vai vohveleista. Mulla ja crepeilla on pitka ja intohimoinen rakkaussuhde nimittain :D
      Sun taytyy tulla uudestaan vierailulle tanne ihan vaan nauttimaan vohveleista :)

      Poista
  5. Persikkaolut! Ihan parasta! Mullekin kävi ehkä vähän noin että en uskonut tykkääväni oluesta, mutta sitten maistoin belgialaista olutta ja tajusin että olutkin on itseasiassa ihan hyvää :D Ainakin se belgialainen persikkaolut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se persikkaolut on kyllä mainion makuista! Erityisen hyvältä se maistuu kuumana kesäpäivänä (ei sillä että niitä olisi ollut liikaa täälläpäin)

      Poista
  6. Olin ihan ihmeissäni Brysselissä käydessä, että Leonidasta ei sitten löytynytkään lentokentältä (ainakaan siitä terminaalista, josta lento lähti), vaikka kaikkialta muualta löytyikin. Jotenkin tekee nuo ranskikset vielä herkullisemman näköisiksi se, että ne tarjotaan tuollaisesta tötteröstä. :D Niitä täytyy kokeilla, kun seuraavan kerran päädyn Brysseliin. Lindeman's Kriek on tuttu, mutta persikkaolutta en ole vielä maistellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihmettelin juuri samaa asiaa kun olin kentalla torstaina, oletin etta sielta loytyisi Leonidas mutta ei! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ranskiksia, kylla ne Mäkkärin ranskikset voittaa ;) Ja vaikka sitten yhdessä sen persikkaoluen kanssa!

      Poista

Kiva kun kommentoit!