tiistai 7. elokuuta 2012

Kesäkuun/Heinäkuun luetut

Näitä ei ole tullut nyt vähään aikaa, mutta toukokuussa ei todella tullut luettua yhtään kirjaa (paitsi tenttikirjoja) joten nyt onkin sopiva aika laittaa nämä kesä/heinäkuun luetut eetteriin. Ihan liian vähän on tullut kirjoja kyllä luettua näin kesän aikana. Katsotaan josko saisin vielä elokuussa parannettua tilannetta (tuskin kun lopputyö odottaa tekijäänsä).

Jo Nesbo: The Leopard (suom. Panssarisydän)

WSOY:n sivuilla annettaan seuraavanlainen juonenkuvaus kirjalle:

"Kaksi naista on tapettu Oslossa. He ovat kuolleet tukehtumalla omaan vereensä. Poliisia askarruttaa, miten on mahdollista että kasvojen vammat on aiheutettu sisältä päin. Rikoksien tekijäksi epäillään sarjamurhaajaa. Oslon poliisin ainoa sarjamurhaajiin erikoistunut tutkija on paennut painajaisiaan Hongkongin oopiumluoliin.Kaja Solnessin tehtävänä on tuoda mies Norjaan. Saapuessaan kotimaahansa tutkija joutuu lentokentän tullissa täydelliseen ruumiintarkastukseen epäiltynä huumeiden salakuljetuksesta. Tämä mies on Harry Hole. Pian ihmisiä alkaa kuolla lisää. On selvitettävä mikä yhdistää julmien murhien uhreja. Tappaminen on saatava loppumaan"

Tartun aina Nesboon jos haluan lukea jotain dekkaria, olen lukenut aika monta hänen kirjaansa ja ne on aina viihdyttäviä ja saa arvuuttelemaan viimeiseen hetkeen saakka kuka onkaan se oikea konna. Niin kävi tämänkin kirjan kanssa, vaikka kyseessä oli paksu teos, luin sen melko nopeasti koska Nesbolla on tapana pitää lukija koukussa. Pidän Harry Holesta henkilöhahmona kaikkine vikoineen ja juonikuviot on aina mielenkiintoisia. Onhan näissä tietysti se "vika" että kun lukee tarpeeksi monta niin kaikki alkaa muistattamaan toisiaan. Ja itseasiassa yleensä kirjan lopettua en kyllä kovin kauan muista että mitä enää tapahtu ja missä Nesbon kirjassa. Mutta juuri sopivaa viihdettä kesään :)

Jo Nesbo: Torakat 
 
Lainaan taas WSOY:n juonenkuvausta:

"Norjan Thaimaan-suurlähettiläs löytyy murhattuna bangkokilaisesta bordellista. Oslossa tehdään suunnitelma, jolla on tarkoitus välttää skandaali. Paikalle lähetetään Harry Hole. Jahdatessaan säälimätöntä murhaajaa Hole ajautuu Bangkokin syrjäkujien oopiumluoliin, bordelleihin, vedonlyöntipaikkoihin, strippibaareihin ja ottaa kosketusta pedofiilirinkeihin – hengenvaarallisesti."

Tämän ostin lomalukemiseksi Vietnamin ja Kambodzan reissulle, joten tuntui että olin jotenkin lähellä kirjan tapahtumapaikkaa (kyllä, tiedän että Thaimaa on ihan eri asia kun Vietnam ja Kambodza, mutta silti..). Tää oli tyypilliseen tapaansa koukuttava ja helppolukuinen. Kaikki samat asiat kyllä pätee tähänkin kirjaan kuten tuohon ylläolevaan :)

Loung Ung: First they killed my father - A daughter of Cambodia remembers

Loung Ung eli melko etuoikeutettua elämää Kambodzan pääkaupungissa Phnom Phenissä viisivuotiaaksi saakka. Hän oli hallituksen korkean virkamiehen tytär ja hänellä oli 6 muuta sisarusta. Huhtikuussa 1975 Pol Potin Khmer Rouge joukot hyökkäsivät kaupunkiin ja pakottivat kaikki pakenemaan maaseudulle. Siitä alkoi tämän perheen kamppailu Pol Potin hallinnon alla, jossa joukot tappoivat hänen vanhempansa ja yhden sisarensa, ja yksi siskoista kuoli koska ei saanut kunnollista hoitoa ollessansa kipeä. Sisarukset hajaannutettiin eri työleireille ja Loung Ung koulutettiin lapsisotilaaksi. 

Jos teitä yhtään kiinnostaa mitä Kambodzassa tapahtui vuosina 1975-1979 suosittelen ehdottomasti lukemaan tämä kirjan. Se on koskettava tositarina siitä mitä melkein jokaiselle kambodzalaiselle tapahtui. Se on tarina työleireistä, ruuan puutteesta, siitä kuinka joka neljäs kambodzalainen tapettiin Pol Potin hallinnon aikana. Se on mukaansatempaava kirja joka jättää viimeisten sivujen jälkeen miettimään. Suosittelen lämpimästi.

Kuva

2 kommenttia:

 1. Moi, oho, meillä on molemmilla ollut Nesbokausi :D. Tuon Kambodza -kirjan haluaisin muuten lukea, mulla on nimittäin Planin kummilapsi siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo oikein kunnon kausi :) Mun pitikin kommentoida sulle mut sit se jäi, et mä en kans tajuu et miks ne ei ole voinut listata noita kirjojen järjestystä mitenkään selkeesti. Mä olen lukenut niitä sieltä ja täältä ja aina viitataan johonkin aikasempaan kirjaan. Ja sit yritän etsiä et mikäs kirja se oli. Jotenkin hieman ärsyttävää vaik eihän noita pakko ole lukea järjestyksessä.

   Suosittelen ehdottomasti tuota vikaa kirjaa. Se on mielenkiintoinen lukukokemus mutta antaa myös tarkan kuvauksen mitä Kambodzassa tapahtui noina vuosina!

   Poista

Kiva kun kommentoit!