lauantai 1. helmikuuta 2014

Tammikuun luetut

Päätin uuden vuoden kunniaksi herättää taas henkiin tämän "Kuukauden luetut" postauksen joita tein vuonna 2012 aina (luonnollisesti) joka kuukausi. Työmatkailu taas mahdollistaa lukemisen ihan eri tavalla joten onnekseni olen alkanut taas lukemaan enemmän! Kulutan aikaa junassa jonkun verran ja vaikka joskus matkat menee nukkuessa tai töitä tehdessä, usein myös (varsinkin työpäivän jälkeen) pääsen nauttimaan hyvästä kirjasta. Alkuun yritin epätoivoisesti kännykällä selata nettiä mutta 3G ei luonnollisesti toimi niin hyvin junassa. Mikä on itseasiassa loistavaa, tekee ihan hyvää olla katsomatta sitä nettiä koko ajan.

Mhairi McFarlane: Here's looking at you

Kirja kertoo Annasta jolla on kiva ura, mukavia ystäviä ja elämä muutenkin mallillaan. Hän käy treffeillä netin kautta tapaamien miesten kanssa ja kaikki on jollain tapaa "outoja". Kouluvuosina Anna oli kiusattu joka luonnollisesti jätti jälkensä ja uuden työprojektin kautta hän joutuu uudelleen tekemisiin kiusaajansa kanssa. Hän ei kuitenkaan tunnista Annaa ja niin alkaa tarina....

Ostin tämän itseasiassa juna-aseman WHSmithiltä todellakin vain matkalukemiseksi ja ihan leppoisaa chick-littiähän se oli työpäivän jälkeen. Ja kerrankin päähenkilö oli oikeasti fiksu nainen eikä sellainen bimbo jota yleensä tämän genren kirjoissa on. Tälläisistä kirjoista on aina vaikea sanoa sen kummemin koska ne on juuri sopivaa ja viihdyttävää ajanvietettä mutta ei sen enempää. Ja sellaisiakin kirjoja on kiva lukea, aina ei aivot pysty käsittelee raskaita juttuja.

Sheryl Sandberg: Lean in. Women, work and the will to lead

In many parts of the world, women are better off today than ever before, with increased opportunities and the promise of equality. Yet despite all the progress women have made, men still hold the vast majority of leadership positions in government and industry, and women are still not heard equally in the decisions that most affect our lives. In Lean In, Sheryl Sandberg examines why women's progress in achieving leadership roles has stalled, explains the root causes, and offers solutions that can empower women to achieve their full potential. 

Tämä oli taas sieltä toisesta ääripäästä - kirja joka sai ajattelemaan, pohtimaan ja keskustelemaan. Selitin tästä tohkeissani niin poikaystävälle kuin vanhemmillenikin, sekä kaikille muille jotka vain kuunteli. Luulen että kyseinen kirja hieman aivopesi minua. Mielestäni jokaisen naisen olisi hyvä lukea tämä, minulle tämä antoi  jo ihan inspiraatiota työelämään vaikka en vielä koe että minä, naisena, olisin jotenkin parjattu työelämässä (ainakaan tietoisesti). Sandberg tarkastelee mielenkiintoisesti naisten asemaa työelämässä ja käsittelee sitä eri näkökulmista (kuten esimerkiksi miten menestyminen vaatii myös paljon partnerilta). Jotkut jutut saivat enemmän pintapuolista käsittelyä (kuten yritysten ja yhteiskunnan rooli naisten aseman parantamisessa työelämässä), mutta toisaalta ne on jo itsessään sellaisia aiheita joista voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan. Minut kirja sai innostumaan. Ja olotilan hieman sellaiseksi huumaiseksi. Tästä voisin itseasiassa kirjoittaa jopa hieman laajemman postauksen kunhan vaan saan ajatukseni jäsenneltyä jotenkin järkevästi.

Sandbergin kirjoitustyyli on todella mukaansa tempaava ja ahminkin tämän kirjan loppuun ihan muutamassa päivässä. Hän tuo paljon omia tarinoitaan mukaan, mikä oli todella kiva lukijan kannalta.

Loppupätemä on kuitenkin se että kannustan kaikkia lukemaan tämän kirjan, niin teidän naisten kuin myös kumppanien. Minä aion seuraavaksi sysätä kirjan poikaystäväni käteen.


Jee, jee, nyt ollaan jo helmikuussa!

10 kommenttia:

 1. Hei, ootan innolla jos aiot kirjoittaa vielä pidemmänkin jutun Sandbergin kirjasta - kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja näin omaa uraa aloittelevana tyttönä (naisena? en tajua, miksi aina viittaan itseeni tyttönä :p) olisi varmasti fiksua lukea toi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä ehdottomasti lukee, mä olin todella huumassa kun olin saanut kirjan loppuun :D Mutta joo, täytyisi kyllä yrittää kirjoittaa pidempi juttu koska toi kirja herätti paljon ajatuksia, nyt ne täytyy vaan saada tänne tietokoneen ruudulle saakka!

   Poista
 2. Lean In on hyva luettavaa. Mielestani paras osa siina on nimenomaan se puolison rooli: jos toinen ei sita career building:a tue, niin ei siita mitaan tule. En osaa sanoa, miten tama on Euroopassa, mutta ainakin taalla on tavallista, etta nainen jaa kotiin lasten kanssa (ainakin muutamaksi vuodeksi). Ja jos perheen attitude on se, etta naisen paikka on hoitaa niita lapsia, niin vaikea sita omaa career:a on rakentaa.
  Kuten Sandberg kirjassa sanoo, niin kannattaa deittailla all kinds of guys but marry the smart, "boring" one who supports you & your dreams.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä tykkäsin kyllä kanssa siitä kappaleesta todella paljon! Ja nimenomaan että uskoo siihen mieheenkin että se varmasti osaa hoitaa lapsen yhtä hyvin kuin se äiti. Se on tärkeätä että suhde toimii ja molempien urapolkua tuetaan.

   Mä en ole ihan varma miten esim. täällä Briteissä on asiat. Käsitys minkä olen saanut on se että naiset jää usein pariksi vuodeksi (tai pidemmäksi aikaa) kotiin lapsen saamisen jälkeen mutta perustan tän tiedon lähinnä siihen mitä olen lukenut lehdistä yms. Henkilökohtaista kokemusta kun meikäläisellä ei vielä ole eikä ketään kaveriakaan joka olisi vielä saanut lapsia.

   Tää on mielestään kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen aihe josta pitäisi varmasti puhua vieläkin enemmän (varsinkin mielestäni täällä Briteissä!)

   Poista
  2. Must olis tosi mielenkiintoista lukee lisaa sun ajatuksia kirjasta tai ylipaatansa sen aihepiirista! Toi on ollut mullakin jo jonkun aikaa toivelukulistalla, kattotaan joska saisin sen jossain vaiheessa ostettua...

   Lontoossa aika harva varmaan ei mee toihin aitiysloman jalkeen, taalla melkeinpa tarvitaan kahden ihmisen panos elaman rahoittamiseen. En kyl akkiseltaan tunne yhtakaan aitia joka ois kotiin jaamassa aitiysloman jalkeen, ja tunnen niita aika monta :-) osa-aikaisia toita kylla tehdaan paljon. En sit tieda, ehka tilanne on erilainen muualla maassa? Tai jos ei oo toita ylipaatansa, sit varmaan jaadaan herkasti kotiin. Mut kyl se aidin hommia on kotiin jaanti, eipa ne isat nayta jaavan kotiin oikein missaan maassa. Briteissa viela vahemman :-)

   Poista
  3. Totta, Lontoossa asuessa on kyseessä ihan eri juttu kun elintasokustannukset ovat niin korkeat. Ja mulla on ainakin sellainen käsitys juuri että jos joku jää kotiin niin kyllä se on äiti, niin Briteissä kuin muuaallakin maailmassa. Kai niitä poikkeustapauksiakin löytyy mutta mun mielestä se on juurikin poikkeus säännöstä.

   Laajempaa postausta tästä aiheesta olenkin alkanut kirjoittamaan, sen verran paljon kirjoitus herätti ajatuksia! Ja suosittelen ehdottomasti lukemaan Sandbergin kirjan jos saat sen käsiisi!

   Poista
 3. Mä luin joululomalla ton Here's Looking at You ja tykkäsin. Viihdyttävä oli myös saman kirjailijan aikaisempi You Had Me at Hello. Ei ihan aivottomimpaa hömppää kuitenkaan! :)

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei siis todellakaan pahinta hömppää (ja hömppähän on ihan hyvästä), mun mielestä se kirjoitustyyli oli todella kiva! Mietinkin että pitäisikö hankkia myös tuo You Had Me at Hello....pitää varmaan jos se on kerran hyvä!!

   Poista
 4. Oi, toi Sandbergin kirja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta.. kerro ihmeessä lisää! :) Jotenkin tällä kertaa tarkkailin Argentiinassa ihan eri näkökulmasta kaikkea ja rupesin huomaamaan enemmänkin sellasia perinteisempiä sukupuoliroolien jaottelua kun mitä meillä Suomessa näkyy. Ne menee kyllä jo ihan uran rakentamisen yms. työelämän ulkopuolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen just kirjoittamassa siitä lisää juttua, tosin siitä postauksesta voi tulla hieman pitkä....Ja juuri tuossa Sandbergin kirjassa se pohjimmainen ajatus oli juuri se että ne sukupuoliroolit on niin syvälle juurtuneet meidän yhteiskunnissa (lähtien ihan lapsuudesta) että niistä pitäisi päästä ensin eroon (joka on tietysti helpommin sanottu kuin tehty).

   Poista

Kiva kun kommentoit!