torstai 13. marraskuuta 2014

Pohdintaa lentokentistä

En tykkää hengata turhaan lentokentillä pitkiä aikoja, yleensä yritän ajoittaa lentokentälle menon siten että voin melkein vain suoraan kävellä koneeseen. Olen tässä nyt lähiaikoina taas oleskellut eri kentillä mikä on saanut minut monesti pohtimaan että minkälainen olisi täydellinen lentokenttä?  Kun niissä tuntuu aina olevan jotain vikaa...Erityisesti nämä pohdinnat palasi mieleen Berliinin Tegelillä lentoa kotiin odottaessa, sillä kentällä kun ei ole oikeasti mitään tekemistä, joten pohdinta-aikaa oli aika paljon....

Manchester, UK


1. Ilmainen wifi

Mun mielestä tällä vuosituhannella jokaisella lentokentällä tulisi olla ilmainen wifi johon on helppo yhdistää. Siis ymmärrän ettei sitä wifiä löydy jos puhutaan maasta jossa muutenkin nettiyhteys on huonosti saatavilla, mutta noin periaatteessa sellaisissa maissa jossa nettiyhteys on kaikkialla niin se pitäisi myös kentällä olla. En suoraan sanoen ymmärrä minkä helkkarin takia wifistä pitäisi laskuttaa tai luoda todella komplisoituja rekisteröinti systeemejä ennenkuin siihen pääsee käsiksi. Helsinki-Vantaa on ihan huippu mitä wifiin tulee, klik ja klik ja auta armias olet kahdessa sekunnissa jo ilmaisessa wifi verkossa. Mansen kentällä sen sijaan saat ilmaisen wifin tunniksi ja senkin vasta sen jälkeen kun olet eka rekisteröitynyt täyttämällä maailman ärsyttävimmän lomakkeen jossa kysellään melkein kaikkea nimestä kengänkokoon. Siis VOI LUOJA mä en halua vastata niihin kaikkiin kysymyksiin! Ja tämänkin jälkeen se wifi on niin tempperamenttinen ettei siltikään toimi. Ainiin, ja sanoinko jo että kun olet rekisteröitynyt heidän sivuillaan wifi verkkoon alat saada vielä ärsyttävämiä uutiskirjeitä sähköpostiisi? Ja se uutiskirje on pakko tilata jos sen ilmaisen wifin haluaa. RAIVOSTUTTAVAA!

2. Ravintolat

Lentokentillä on tietysti aika paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita.Matkustan aika paljon loppuenlopuksi yksin ja tiedättekö mikä on rasittavaa? Se että tuntuu siltä että niin monessa lentokenttäravintolassa pitää itse mennä tiskille tilaamaan ruuat ja juotavat! Sit joudut raahaamaan ne kaikki kamat mukana sinne tiskille, ottamaan juoman ja viemään kaikki kamat tasapainoillen viinilasin kanssa takaisin pöytään. Eikö se voisi olla enemmänkin sääntö kun poikkeus että kaiken ei tarvitsi olla itsepalvelua vaan näissä tilanteissa ravintola tulisi sun luokse pöytään ottamaan sen tilauksen?

3. Kirjakaupat

Hyvällä lentokentällä on parikin kirjakauppaa joissa on oikeasti laaja valikoima! Esim. Manchesterin kentältä löytyy parikin eri kirjakauppaa ja siellä voisi viettää tunteja kun kirjat vaan jatkuvat ja jatkuvat hyllyittäin. Ihanaa, koska ennen matkaa on vaan pakko saada kirja! Itseasiassa olen aina ollut vähän pettynyt Helsinki-Vantaan non-Schengen puolen kirjakauppaan koska mielestäni siellä on aika pieni valikoima (ellen ole missannut jotain?).

Heathrow4. Hyvät ja mukavat penkkivalikoimat

Siis luulisi että lentokentän ollessa kyseessä siellä olisi tarpeeksi niitä penkkejä jonne sen takamuksensa voi läntätä ja ne olisi vielä kaiken lisäksi mukavia. Mutta ei, annetaan niiden asiakkaiden vaan seisoa, kyllä ne siellä lennolla ehtii sitten tarpeeksi istumaan. Tegelillä niitä penkkejä ei todellakaan ole tarpeeksi ja ne tuntuu olevan katoava luonnonvara (varsinkin jos on vielä turvatarkastuksen toisella puolella).

5. Kaupat

Mua ei henk.koht kauheasti huvita kaupoissa kierrellä kentillä, harvoin olen sellaisessa mielentilassa että jaksaisin niitä meikkejä ihmetellä. Yleensä reippaasti kaappaan Briteistä tullessa parit viskit iskälle ja that's about it. Eniten mua ärsyttää kuitenkin koska tuntuu että niin monella lentokentällä on vaan niitä luksusmerkkien kauppoja. Löytyy Guccit, Pradat, Mulberryt sun muut. Sorry nyt vaan, mutta mä tuskin lentokentällä ollessa haluan yhtäkkiä hetken päähänpistosta pistää jotain tonnia johonkin laukkuun. Mietin juuri että minkäköhänlaisissa kaupoissa jaksaisin kierrellä kentällä, mutta en oiken keksinyt mitään. Ehkä jos löytyisi jotain kohtuuhintaisia kauppoja, ja jotka olisi vähän erilaisia niistä massaketjuista niin niissä saattaisi jaksaa pyöriä. Ehkä.

Saatan olla hieman puolueellinen mutta Helsinki-Vantaa tulee varmasti aina olemaan lempikenttä. Tykkään myös Heathrown terminaali kolmosesta ja vitosesta.

Heydar Aliev, Baku


Mikä teitä ärsyttää lentokentissä? Mitä kaikkea kentiltä pitäisi löytyä? Onko teillä joku lemppari lentokenttä?

17 kommenttia:

 1. Joo, ihan totta. Hyvä yhteenveto! Lentokenttien merkitys ja ihmismäärät kasvaa, muttei ne näköjään välttämättä siltikään osaa kehittyä oikeeseen suuntaan. Helsinki-Vantaan schengen alueella on ihan ok, pieni kirjakauppa. Mutta se on NIIN pieni, ettei siellä ikinä mahdu hyllyjen välissä liikkumaan jos on vähänkään isompi käsilaukku (puhumattakaan muusta käsimatkatavarasta) mukana. Siis kuka oikeesti suunnittelee lentokentälle (!) sellasen kirjakaupan. Ja mua ärsyttää, ettei siellä enää ole kivaa kahvilaa, kun se Roberts muutama vuosi sitten hävitettiin.
  Kuvitteleeko joku siellä Manchesterin kentällä, että kukaan innostuu sen yrityksen tuotteista/paveluista, joka pakottaa sut kiireessä vastailemaan typeriin kysymyksiin ja tilaamaan uutiskirjeen. WTF?
  Ja toi penkkijuttu on kans ihan mieletön, just vähän aikaa sitten oltiin jossain kentällä, missä ei oikeesti ollut kun se max. 10 penkkiä. Ihan älytöntä.
  Barcelonan kenttä on oikeesti aika kiva, siellä on aina penkkejä porttien edessä. Kirjakaupoista en ole muuten ihan varma - niitä ei taida olla, mutta siellä on kauppoja, jossa jaksaa kierrellä. Löytyy Accessorize, Natura ja Desigual. Usein kierrän ne kaikki.
  Niin ja muuten vessojen koko on myös aina mielenkiintoinen juttu. Yksin matkustavalle on aika peestä, jos käsimatkatavarat ei mahdu koppiin sisään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan totta! Unohdin mainita kokonaan ton seikan mutta se non-schengen puolen kirjakaupan "käytävät" on ihan liian ahtaat! En tajua mitä ne on ajatellut kun ne on rakentanut sen, mä olen monta kertaa meinannut saada kirjat alas hyllyiltä tavaroideni kanssa! Ärsyttävää.

   Ja ihan totta muuten myös noiden vessojen kanssa! Ei tule just mieleen mitään lentokenttää missä olis ollut pieniä vessoja mutta olen kyllä sellaisillakin kentillä ollut vaikken juuri nyt muista :D

   Poista
 2. Omien reissukokemusten pohjalta kaksi lentokenttää nousee ylitse muiden: Singaporen Changi ja Amsterdamin Schiphol.

  Changi oli kuin pieni kaupunki, tai vähän suurempikin. Mennessä meillä oli odotusaikaa 6 tuntia ja meillä rehellisesti ottaen loppui aika kesken ;) Kentältä löytyi kaikkea mahdollista, kuten erilaisia puutarhoja, kylpylä, elokuvateatteri, uskomaton määrä erilaisia ja eri hintaluokan kauppoja, kaiken hintatason ravintoloita ja kahviloita...ilmainen wi-.fi tietenkin myös, mikä tärkeintä!

  Schiphol on myös jäänyt mieleen jostain syystä eräältä välilaskulta. Ehkä juuri kokonsa ja palveluidensa vuoksi. Sielläkin meillä oli useamman tunnin odotusaika ennen seuraavaa lentoa, mutta istumapaikkoja löytyi vaikka kuinka ja parhaat paikat olivat suuret nojatuolit, joiden uumeniin pystyi helposti uppoamaan kirjan kanssa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monen mielestä Changi on ihan ylivertainen, mä olen ollut joku kolmisen kertaa mutta en ole ihan varma vielä mistä se hehkutus johtuu, jotenkin se ei näyttänyt omiin silmiini sen ihmeellisemmältä, mutta toisaalta olis ehkä pitänyt kierrellä enemmän ympäri kenttää!

   Schipolin läpi olen aina vaan juossut joten en ole kamalasti kenttään ehtinyt tutustua :D Mutta nojatuolit kuulostaa juuri ihanilta!

   Poista
 3. Mun omat lempparikentät on HKI - Vantaa, Heathrow ja Charles de Gaulle (siellä paljon kivoja kauppoja ja kahviloita sekä tarpeeksi istumapaikkoja). Charles de Gaullessa oli yksi todella kiva kahvila, josta sai hyviä (ja isoja) macarons - leivoksia, vaikka niitä myynyt nainen olikin hieman epäystävällinen...
  Sain nyt vasta kesällä älykännykän, joten wi-fi en ole aikaisemmin kaupaillut (ennen kuin nyt :D). Löytyykö Heathrow'lta muuten wi-fi?
  Tykkäsin kovasti myös Prahan Vaclav Havel - lentokentästä. Tosi pieni ja jotenkin söpö kenttä, mutta kaikki tarpeellinen löytyi :) Prahan kentältä löytyi mm. Costa Coffee (vaikka olikin vähän tyhmässä paikassa...), Neuhausin suklaamyymälä ja muistaakseni kaksi ihan kivan oloista kahvilaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot macaron-leivokset kuulostaa ihanalta, niiden avulla istuisin varmaan kentällä kun kentällä :D

   Apua, nyt kysyit pahan kysymyksen, mulla on netti tietty kännykässä Briteissä niin en sillon ikinä yhdistä wifiin Heathrowlla. Pakko siellä wifi on olla mutta jotenkin mulla on hämärästi sellainen mielikuva että ainakin vielä pari vuotta sitten se saattoi maksaa....

   Joskus pienemmät kentät on kivempia, kunhan niiltäkin löytyy ne tarpeellisimmat paikat :)

   Poista
 4. Hyviä pointteja! Mulle lentokentät on matkustamisessa lähinnä se välttämätön paha, enkä niistä niin hirveästi perusta. Kuuluttaisin mukavien penkkien ja ilmaisen, helppokäyttöisen wi-fin perään. Lisäksi haluaisin kovasti lentokentille jotain ”nukkumiskapseleita” :D Kun on tullut pidemmillä matkoilla vietettyä yö jos toinenkin kentän penkeillä epämukavasti nukkuen, niin sellainen nukkumasoppi olisi oikeasti kova juttu ja sellaisesta voisi tottakai muutaman kympin maksaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi välttämätön paha on aika hyvin ilmaistu, sellainen fiilis mullakin on lentokenttiä kohtaan pitkälti! Nukkumiskapseli olisi kyllä aika loistava, varmaan sellaisia jo joltain kentiltä löytyykin, tai ainakin luulisi? Lentokenttien penkit on yleensä super epämukavia nukkumistarkoituksiin....

   Poista
 5. Köpiksen kentän wifiin päsee myös käsiksi vasta rekisteröitymisen jälkeen - täytä lomake, ja klikkaa s-postiin tullutta linkkiä. Ok, mutta MITEN HEMMETISSÄ mä pääsen käsiksi siihen linkkiin kun mulla EI OLE NETTIÄ?? Aaaargh!! Pikkuveli oli fiksu ja tajusi rekisteröityä ennen matkalle lähtöä, mutta paha tehdä niin jollei asiasta tiedä.

  Tässä mun avautuminen tähän asiaan, haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Word. Saman homman kanssa tullut tuskasteltua muutamaan otteeseen!

   Poista
  2. Voi elämä kuinka ärsyttävää. Taas ollut joka älypää liikenteessä. Mä varmaan saisin ihan hepulin tossa kohtaa :D

   Poista
 6. Ihana avautuminen :D Oon noista kaikista samaa mieltä ja erityisesti se wi-fi on tärkee. Helsinki-Vantaa on siitä loistava ja yks mun suosikkikentistä edelleen. Yllätyin kyllä iloisesti, kun Rooman kentällä (Fiumicino) toimi wi-fi kans kätevästi ilman tyhmiä rekisteröitymisiä tjv.

  Toinen mun suosikkikenttä on varmaan Amsterdamin Schiphol. Lensin melkein aina välin Glasgow-Suomi damin kautta ja siellä kentällä on tullut vietettyä useampikin tunti. Aina löytyi jotain kivaa syötävää ja luettavaa. Lisäksi siellä on todella mukavia penkkejä jossain päin. Vietin niillä tyytyväisenä lähemmäs 8tuntia, kun matkustin jalka kipsissä.

  Yritin alkaa miettimään minkäslainen Glasgown kenttä olikaan, mutta vaikka sieltäkin tuli lennettyä useamman kerran niin ainoa juttu mikä juuri nyt tulee mieleen on, että siellä oli tosi rumat kokolattiamatot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, luin tän läpi julkaisun jälkeen ja tajusin että tästä tulikin vähän tälläinen passiivis-agressiivinen avautumispostaus vaikkei se ollut ihan tarkoitus :) Helsinki-Vantaa on kyllä aika selvää kärkeä tolle wifi-yhteydelle (ja aika monessa muussakin asiassa).

   Mä lensin yleensä Abeen Köpiksen kautta taasen (jonka kenttää muuten vihaan btw) mutta pari kertaa tuli lennettyä Schipolin kautta, mutta sillon oli niin tuli hännän alla etten ehtinyt paljon kenttää ihastelemaan. Kirosin tosin kun se oli niin iso siinä juoksiessa :D

   Miten mä en ole edes yllättynyt että Glasun kentällä on rumat kokolattiamatot ;)?

   Poista
 7. Hyviä huomioita lentokenttäpalveluista Laura! Voisin myös allekirjoittaa etenkin tuon ilmaisen ja mielellään rajattoman wifin - joillain kentillä netin saa käyttöönsä maksutta vain vartiksi tai puoleksi tunniksi ja sehän on mukavaa siinä viiden tunnin odotusaikana :P Ja tuo istumatilan puuttuminen myös häiritsee: esimerkiksi Pariisin Orlyn kentällä suuri osa lähtöselvitykseen pääsyä odottavasti matkustajista (myös allekirjoittanut) joutui istuskelemaan matkatavaroineen pitkin käytäviä, kun penkkejä ei ollut tarpeeksi saatavilla.

  Kaupoista tuli vielä mieleen, että ainakin Madridin kenttä on rakennettu niin, että matkalla portille on pakko mennä valtavan Duty Free-kaupan läpi, jolloin näkökenttään saattaa väkisillä iskeä jotain kivaa ostettavaa... Kiireessä sitten taas hieman ärsyttää, että pitää puikkelehtia kaikkien hajuvesiosaston innokkaiden myyjien ohi ja koittaa taistella tiensä ajoissa koneeseen.

  Tykkään myös ite Helsinki-Vantaasta tosi paljon sen selkeyden vuoksi, mutta tämähän on vähän ehkä puolueellinen mielipide kun sen kautta tulee liikuttua kohtuullisen usein. Amsterdamin Schiphol on myös selkeä ja näppärä, ja vaihtokenttänä tykkäsin myös Kööpenhaminan Kastrupista runsaiden ja ystävällisen palvelun (ravintolat, kaupat) vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on totta, on tosi raivostuttavaa saada se wifi vaan tosi lyhyeksi aikaa, varsinkin jos joutuu siellä kentällä odottaa pidemmänkin aikaa!

   Mua ärsyttää yleensä kun ne sijoittaa ne Duty Free-kaupat silleen että niiden läpi on pakko mennä (Manchesterin kentällä on sama juttu), tulee sellainen tuputus-olo, tiedätkö semmoinen että ne tuputtaa sitä tavaraa tai alkoholia sulle :D

   Helsinki-Vantaa tuntuu olevan aika monen suosikki jostain kummaan syystä ;)

   Poista
 8. Schiphol on mainittu jo pari kertaa. Viime matkalla osui eteeni eco-alue, sen tuoremehubaari ja paikka jossa voi ladata kännykän tai läppärin polkemalla siihen itse sähköt kuntopyörän dynamolla. Köpiksen kaupat on minusta kivat, ainakin jos haluaa ostaa tanskalaisia tavaroita niin kuin Legoja.

  Brysselissä mä inhoan 20 minuutin läpijuoksua saapuvilta Finnairin koneilta. Charles-de-gaullella on aina jokin rikki tai lakossa ja jos asiasta on tiedote niin korkeintaan ranskaksi. Dar-es-salaamissa ei pääse sisätiloihin ennen kuin edellinen jumbojetillinen ihmisiä on noussut koneeseen, ulkona kökkiminen ilman penkkejä kaikkien laukkujen kanssa kalvaa joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, toi polkujuttu kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Mä olen todella aina vaan juossut Schipolin läpi ja niin taitaa mennä seuraavallakin kerralla kun olen siellä joulukuussa, mutta hyvä tietää että se on periaatteessa monen mielestä kiva kenttä jos ikinä tulee tilanne että pitää valita joku kenttä välilaskulle joka kestää useamman tunnin!

   Mua on aina jotenkin ottanut päähän Köpiksen kenttä (taidan aina kauhistella niitä kahviloiden hintoja) mutta kaupat siellä on kieltämättä ihan kivoja! Brysselin kentällä (ainakin mä) olen joutunut just kävelemään ihan hirveästi, käy kuntoilusta ihan se kentälle siirtyminen!

   Kiitos kommentista, kiva kuulla näkemyksiä/mielipiteitä näin monesta kentästä!

   Poista

Kiva kun kommentoit!