tiistai 24. helmikuuta 2015

#ReilutBlogit ja pienyrittäjien tukeminen

En näe yleensä mieluisena kirjoitella tekstejä jossa nostaisin itseni jotenkin "jalustalle" näyttämällä kuinka erityisen hyvä ihminen olen - kuka minä olen sanomaan miten ihmisten tulisi elää? En sitä voisikaan tehdä koska kuten kaikki muutkin, en minäkään ole täydellinen (ja kuka haluaisikaan olla täydellinen, se on tylsää). Elämäntapani ovat hyvin kuluttavia ympäristölle - syön lihaa, matkustan lentokoneilla, ostan kosmetiikka, vaatteita ja muita turhakkeita sekä harkitsen oman auton ostoa. Samalla kuitenkin tietyillä valinnoilla yritän pistää hyvän kiertämään. Olen mielenkiinnolla seurannut blogeissa kiertävää #ReilutBlogit haastetta jossa kannustetaan bloggaajia pohtimaan kestävän matkailun periaatteita sekä yleisesti eettisyyden näkymistä omassa arjessa. 

Monet kanssabloggarit ovat lähestyneet tätä haastetta eläinten oikeuksien näkökulmasta ja kehottaisinkin lukaisemaan esim. nämä postaukset mikäli reilu matkailu ja eläinten hyvinvointi kiinnostaa. Näistä postauksista löytyy nimittäin mielettömän hyvää ja tärkeätä tietoa:
Koska eläinten oikeudet ja hyvinvointi on käsitelty niin kattavasti monen bloggaajan toimesta ajattelin lähestyä tätä haastetta hieman erilaisesta ja hyvin(kin) läheisestä näkökulmasta oman matkustukseni kannalta. Yksi reilun matkailun ohjeistus on suosia paikallista (Reilun matkailun yhdistys). 

Itse mielelläni tuen paikallisia pienyrittäjiä monikansallisten yritysten sijaan. Joo, kyllä minäkin olen yöpynyt kaikenlaisissa jätti hotelliketjuissa ja ostanut vaatteita Henkka&Maukalta siinä missä muutkin, mutta jos mahdollisuus on, niin mielelläni tuen toimillani paikallisia yrittäjiä monen syyn takia. Ajattelinkin jakaa yhden mielestäni helpoimmista tavoista tukea paikallista toimintaa jos matkustaa Britanniaan.

Nimittäin mielestäni jos tännepäin reissaa ja varsinkin jos reissaa suurien kaupunkien ulkopuolelle (eli tutkii muutakin maata kun vaan Lontoota) niin ykkös majoitusvaihtoehto on mielestäni söpöt Bed&Breakfast paikat. Niistä saa ehdottomasti parasta ja henkilökohtaista palvelua, usein omistajat ovat asuneet samalla alueella vuosia joten he osaavat antaa hyviä vinkkejä ja usein aamiaiset on superhyviä (ja isoja!). Hintatasokin näissä paikoissa on yleensä hyvin kohtuullinen. Kaikenlisäksi niissä nukkuessa on fiilis ihan toinen kun jossain massahotellissa - ajattele kun saavut pitkän ulkoilupäivän jälkeen takaisin omaan majapaikkaan jossa takkatuli odottaa ja voit löhötä sohvalla rupatellen vaikka omistajien kanssa jos sikseen tulee (ei huolta, he kyllä jättävät vieraat rauhaankin jos sitä haluaa).

Me tsekataan yleensä ensimmäisenä B&B:t kun etsitään majoitusvaihtoehtoja Briteissä reissatessa. Isle of Skyella Skotlannissa reissatessamme yövyttiin vaan näissä kyseisen majoitusvaihtoehdon paikoissa ja viime pääsiäinen Cornwallissa meni myös B&B:ssä asuessa.

Erityisen herttainen kokemus oli ensimmäisen etappimme majapaikka Jasmine Guest House Newquayssa, Cornwallissa. Saavuimme paikalle aika myöhään illalla, joten itse omistajat eivät olleet paikalle. He olivat jättäneet ulkooveen lapun jossa he tervehtivät meitä, kertoivat mistä avaimet taloon löytyyn (ihanan luottavaista) ja koska aamiainen on seuraavana aamuna. Aamulla tavattiinkin sitten talon omistajapariskunta Asheley & Cindy. Kyseinen talo on aina ollut heidän koti mutta he päättivät muuttaa sen B&B:ksi kun heidän kaksi lastaan muutti pois kotoa. He kokkasivat meille ihan järkyttävän hyvän ja ison englantilaisen aamiaisen jonka jälkeen rupateltiin heidän kanssaan missä kannattaisi käydä Newquayssa ollessa. He olivat asuneet Cornwallissa vuosikausia joten hyviä vinkkeja saatiin oikein olan takaa. Takapihalta heiltä löytyi ankkoja, kanoja ja koira joten tuli oikein ihanan kotoinen fiilis tuolla asustellessa. Olisimme mielellään jäänet sinne pidemmäksin aikaa.

Tässähän on tietysti se paras juttu että B&B:ssä yöpymällä tuet paikallisia yrittäjiä ja rahat jäävät suoraan paikallisten käytettäväksi myös. Tämä tukee kestävän matkailun ajattelutapaa jossa matkailun taloudellinen hyöty jää suoraan matkakohteen yhteisölle. Kaikenlisäksi näissä paikoissa on vaan ihan huippua yöpyä, en osaisi kuvitellakaan asua jossain hotelliketjun lafkassa jos Cornwalliin menisin uudestaan - se melkeinpä pilaisi koko reissun tunnelman. Suosittelisin siis lämpimästi tsekkaamaan B&B:t läpi jos Britteihin olet matkustamassa. Yleensä yöpaikka saattaa löytyä ihan oveen koputtamalla ja tiedustelemalla majoitusta, mutta voit tsekata myös laterooms.com josta me yleensä katsotaan B&B paikat läpi jos halutaan varata majoitus jo etukäteen.

Minä kuulisin mielelläni Jalalla Koreasti, Britannikan ja Liza in London blogien kirjottajien mietteitä reilusta matkailusta!
****************************

Minut tähän kampanjaan haastoi mukaan Jenni. Mikäli mielit osallistua kampanjaan niin tässä olisi vielä haasteen ohjeet:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.

3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa FB:n puolella ilosanomaa myös muille kun kohtaat hyvä tarinan! Voit myös osallistua tähän omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!

19 kommenttia:

 1. Tykkaan kans pienista ja kotoisista majapaikoista, eika monissa kohteissa toki muita olekaan. Minusta on mielenkiintoista esimerkiksi kuulla, miten omistajat ovat paatyneet kyseiseen paikkaan ja majataloa pitamaan. Suloiset ja joskus tokerotkin yksilolliset yksityiskohdat huoneissa ovat minusta sympaattisia :) Isoja hotelleja katsellessa minulle tulee vahan muurahaismainen ja kolkko olo, vaikka hyvin niissakin varmasti nukuttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitikin mainita tekstissä, mutta juuri esim. Isle of Skyella ei muuta majoitusvaihtoehtoja olekaan kun B&B (paitsi jos haluaa telttailla)! Ja se on kyllä totta että ne stoorit majatalon pitäjiltä on yleensä niitä parhaita! Haha, nauroin tuolle muurahaisvertailulle mutta se on kyllä ihan totta :D

   Poista
 2. B&B:ssa yöpyminen on aina ollut mulla unelmana (oon Briteissä vaan hotellissa) ja uskon että jos matkustan Lontoon ulkopuolelle tulenkin sellaisessa yöpymään ;)

  Oltiin Israelissa paikallisessa hotellissa (oli kyllä ketjuhotelli), mutta israelilainen ketju kumminkin :D

  Oltiin perheen kanssa Roomassa aivan ihanassa pienessä paikallisessa hotellissa Vatikaanivaltion vieressä, yksiä kivoimpia hotelleja missä oon koskaan ollut! :) ♥

  Paikalliset (pienet) majapaikat, kahvilat ja ravintolat nyt vaan sattuu olemaan niitä parhaimpia monikansallisten "riistoyritysten" sijaan. Esim H&M, moni kosmetiikkayritys, McDonalds, Primark harrastaa aika epäinhimmillistä toimintaa. Kivipestyt farkut, lapsityövoima, halvan roskaruuan myyminen aiheuttaa esim monille köyhille sen tilanteen että ollaan ylipainoisia mutta samalla sairastetaan anemiaa yms puutostauteja :/

  Saatan käydä tämän haasteen oman blogiinkin tekemässä, reilusta matkailusta on aina kiva (ja tärkeä!) kirjoittaa, oli hyvä postaus! :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla B&B majapaikkaina kun tulet seuraavan kerran Britteihin, ne on tosi mukavia paikkoja!

   Pienet paikalliset majapaikat on kyllä ihan loistavia, olipa sitten missäpäin maailmaa tahansa! Niissä on yleensä monta juttua paremmin kun monikansallisissa paikoissa, esim. paikalliset pikku kahvilat voittaa mun mielestä mennentullen Starbucksit sun muut.

   Ihan loistavaa jos innostut tekemään tämän haasteen, mitä enemmän bloggaajia lähtee mukaan niin sen parempi tietysti!

   Poista
 3. Paikallisten ravintoloiden suosiminen on helppo tapa, ja mun mielestä ihan ehdoton juttu reissatessa. Siis ei mitään ketjuja (en nyt muutenkaan välitä ketjuravintoloista eritysesti), mutta mitä kotikutoisempi, sen parempi! BB-paikat kuulostaa kyllä tosi kiehtovilta, just sellaisilta Britti-elokuvatyylisiltä :D

  Kiitos haasteesta, pitääpä laittaa mietintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä varmasti yksi niistä helpoimmista tavoista tukea paikallista taloutta ja yleensä paikalliset ravintolat on miljoona kertaa parempia kun ketjut!

   Haha, ja B&B on just semmoisia elokuvista tuttuja paikkoja :D

   Mun pitikin tulla laittaa sulle kommentia että laitoin haasteen tulee mutta ehdit ensin tänne! Mä ajattelin että sulla varmasti löytää tähän(kin) juttuun mielenkiintoinen näkökulma!

   Poista
 4. Kiitoksia haasteesta! Oon näitä postauksia jo toki lueskellut ja miettinytkin että uskaltaako sitä avata sanaista arkkuaan kun mulla on tapana lähtee vähän ylipohtimaan, mutta enköhän mä jotain fiksua saa aikaan :P Sulla oli myös mun mielestä tässä kiva vähän erilainen näkökulma ja hyvä pointti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos lähdet mukaan, ylipohtiminen on ihan sallittua ja suotavaa, mielenkiinnolla odotan mitä kirjoittelet! Ja kiitos, mä päätin lähestyä tätä sit loppuenlopuksi näin läheisestä näkökulmasta kun se tuntui jotenkin parhaimmalta ajatukselta tähän väliin :)

   Poista
 5. Bnb:t on kyllä Briteissä ihan parhaimpia yöpymispaikkoja. Ne meidän BnB:t Isle of Skyella on ehkä kaikkein symppiksimpiä majapaikkoja, missä oon ikinä yöpynyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppis on kyllä just oikea sana kuvaamaan useimpia B&B paikkoja, niinkun sanoinkin, mun mielestä Isle of Skyella pitää just yöpyä näissä paikoissa, hotellissa yöpyminen olisi niin outoa!

   Poista
 6. Mitenkäs mykyisin toimii b&b:n varaukset ? Kun me asuttiin siellä (2001-2003) todella monet halusivat varausmaksun shekillä (me matkailtiin maaseudulla bank holiday viikonloppuina jolloin siellä olivat kaikki muutkin, joten varaus tuntui järkevältä). Itse asiassa juuri tuon takia pidin shekkitiliä suomeen palattua, mutta laskuttivat niin paljon tiliotteiden postituksesta eivätkä suostuneet olemaan lähettämättä tiliotteita että suljin tilin lopulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, nyt pistit pahan koska en enää muista miten ollaan varausmaksuja makseltu...mutta sen kyllä muistan että shekkejä ei olla koskaan (onneksi) jouduttu käyttämään! Jos muistan oikein niin laterooms.com kautta kai maksetaan pieni 10% varausmaksu kortilla. Sit kun ollaan päästy paikan päälle niin yleensä voi maksaa kortilla tai sit jossain tapauksissa jotkut paikat ottaa vastaan vaan käteistä.

   Shekit on kyllä ihan vihoviimeisiä mun mielestä, kai niitä vanhemmat ihmiset käyttää täällä vieläkin mutta onneksi niitä ei enää niin paljon näy.

   Poista
  2. Me mun mielestä varattiin jotain ihan puhelimitse myös, ilman erillisiä varausmaksuja.

   Poista
 7. Tykkäsin tuosta alusta "en tykkää nostaa itseäni jalustalle/en halua esittää täydellistä" ... Mulla oli samanlainen fiilis tätä kirjoitellessa. Täällähän sitä ajellaan autolla ympäriinsä ja juodaan vettä muovipulloista :/ Hyvä ja erilainen näkökulma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi, halusin lähestyä tätä hyvin lähimatkailun näkökulmasta tällä kertaa. Ja joo, niinhän se on, eiköhän jokaisen elämäntapa ole jollain tavalla kuluttava mutta tietysti hyvä jos yrittää edes jotenkin pistämään hyvän kiertämään niinsanotusti....

   Poista
 8. Ihana postaus ja kiva kun lähdit kampanjaan mukaan :) Mulla on kans hyviä kokemuksia B&B-paikoista Skotlannista, usein parhaita on just ne ihanat omistajat ja aamupalat, hahah. Viime syksynä reissasin British Columbiassa ja yövyin monessa erilaisessa B&B paikassa ja ne olivat kyllä niiin ihania, että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika ja hyviin kampanjoihin on aina kiva lähteä messiin!

   Omistajat ja aamupalat summaa aika hyvin B&B paikkojen loistokkuuden, tietty niistäkin löytyy aika eri tasoisia paikkoja mutta pääasiallisesti ne on kyllä tosi kivoja!

   Poista
 9. Kiitos paljon haasteesta! Lahden mielellani mukaan, vaikka suoraan sanottuna jo aiheen ajattelu saa aikaan huonoa omatuntoa.. juuri siksi sen kasittely onkin tarkeaa.Yksi vahvimpia "apua, mita oikein teenkaan" -kokemuksistani matkailijana tuli Sisiliassa, kun tajusin, ettei hotelli, jossa yovyimme, ollut mukana paikallisessa mafian suojelurahoja vastustavassa Antipizzo-liikkeessa... kiitos myos Newquayn bb-vinkist', ollaan suunniteltu kesaksi reissua Cornwalliin ja toi vaikuttaa suloiselta yopymisvaihtoehdolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa että päädyit lukemaan tätä, mietin että mun piti tulla linkkaa haaste sun kommentiboksiin mutta tässä on ollut sit vähän kiireitä :) mutta olisi tosi mielenkiintoista kuulla sunkin ajatuksia tästä, sä kun osaat kirjoittaa hyviä mielipide tekstejä ;) ja Cornwall on aivan ihana lomakohde ylipäätänsä, ja ehdottomasti suosittelen tuota B&B:tä!

   Poista

Kiva kun kommentoit!