torstai 26. tammikuuta 2012

Brittien ruokakulttuuri

Yleisin mielipidehän Brittiläisestä "ruokakulttuurista" on se, ettei sitä ole. Ja kyllähän se vähän niin on, eipä tämän saarivaltion ruokakulttuurista voi puhua samassa lauseessa esim. ranskalaisen tai italialaisen keittiön kanssa. Brittien ominaista ruokakulttuuria on pubi-ruoka, joka itseasiassa (hyvään pubiin sattuessa) on todella hyvää. Yleensä melkoisen epäterveellistä (lue: rasvaista) mutta välillä, ah, niin hyvää! Joskus sitä tarvitsee vaan elimistöönsä hyvä purilaisen siiderin kera. Tässä pubikulttuurin maassa on kuitenkin yleensä onnesta kiinni sattuuko hyvän vai huonon ruuan pubiin. Yleensä ns. ketjupubit (esim.Weatherspoon) mielestäni tarjoaa melkoisen kammottavaa ruokaa, mutta kun törmää sellaisiin syrjäseudulla oleviin kunnon paikallispubeihiin saattaa löytyy ihan helmiä.

Tehtiin "terveellistä" iltapalaa kaverin kanssa - banaani nutella creppejä
Usein sanotaan että britit syövät hirveän epäterveellisesti, ja varmaan suurimmalta osalta se onkin totta. Kouluruokailusta täällä en edes ala puhumaan (toisaalta, mulla on käsitys että se on epäterveellistä, mutta enpä ole kertaakaan koulussa vieraillut joten mistäs tietäisin). Täälläkin, kuten jokaisessa maassa, on kyllä mahdollisuus syödä ihan terveellisesti. Se on kyllä totta, että jos kaipaa pikaisesti jotain syötävää, esim lounasta, niin helpompaa ja halvempaa on yleensä napata sieltä kaupasta käteen yksi minisipsipussi kuin jotain terveellistä joita harvemmin löytyy valmiiksi nautittavassa muodossa. Mutta ne on niitä valintoja.

Anyways, miksi lähdin kirjoittamaan tästä aiheesta on sen takia, koska myös minä (niinkuin moni muukin) tein yhden uuden vuoden lupauksen. Nimittäin sen terveellisemmän ruokailutavan. Ihan sen takia koska tiedän voivani paremmin kun oikeasti kiinnitän huomiota siihen syömiseen, enkä vaan ota niitä helppoja vaihtoehtoja, joita esim. kampuksella sijaitseva purilaispaikka tarjoaa. Tätä tuli tehtyä hävettävän usein viime syksynä jolloin vietin aikaa aamusta iltaan kampuksella.

Ajattelin tehdä kana-halloumjuusto salaatin, kunnes tajusin ettei minulla ole salaattia. Noh, tuollakin pärjäs.
Itseasiassa vaikka brittien ruokailusta ollaan montaa mieltä, rakastan käydä ruokakaupassa täällä! Nimittäin brittiläiset ruokakaupat ovat täynnä juttuja tälläisellä laiskalle yksinäiselle kokkaajalle! Ja niistä löytyy muutenkin vaikka mitä ihanuuksia! Rakastan kokata porukassa ja muiden ihmisten kanssa, mutta itselleen kokkaaminen on vain tylsää, joten kaikki keinot jotka tekee sen helpommaksi, otan ilomielin vastaan! Täältä löytyy ruokakaupoista valmiiksi pilkotut hedelmät, valmiiksi pyöritetyt lihapullat (itse täytyy vaan paistaa) ja jopa raejuustoa löytyy johon on valmiiksi sekoitettu ananasta. Helppoa ja kätevää. Ja joo, tiedän että nää tietty tuottaa "turhaa" pakkausmateriaalia, mutta helppous on meikäläiselle avainsana. Hedelmät ostan yleensä Borough Marketilta, tulee halvemmaksi niin.


Vaikka Lontoo on muuten melkoisen kallis, on yleisesti ruoka Briteissä halpaa. Omat ruokaostokseni tuskin koskaan ylittävät 20 punnan rajaa, joka on koko viikon ostokset. Ja siihen satsiin saattaa kulua erikoisempiakin juttuja. Toki ruokakaupoissa saattaa olla eroja, itse käyn aina Tescossa tai Sainsburyssä. Vaikka valitsen aina halvimmat tuotteet, ei minun ikinä tarvitse niitä hintoja tarkemmin syynätä koska tiedän mihin summaan se suurinpiirtein tulee. Suomessa ollessani kävin lähikaupassani ostamassa "muutamia juttuja", kuten leipää, kinkkua ja juustoa. Ihan peruskauraa. Ja laskun loppusumma oli 40 euroa. Melkein pyörryin.

Sen aikaa olen asunut tällä saarella kuitenkin, että olen tottunut ja ihastunut moniin ruokajuttuihin täällä. Suomesta enpä oikein muuta kaipaa kuin äidin omia kokkauksia (äiti on maailman paras kokki), ja ukin savustamaa kalaa ja uusia perunoita. Pärjään vallan mainiosti ilman ruisleipää, suomalaista raejuustoa ja oltermannia. Itseasiassa tottumiskysymyshän tämä on - ensimmäisen kerran kun maistoin britti raejuustoa totesin sen olevan kammottavaa. Nyt syön sitä melkein joka päivä. Suomessa ollessani maistoin taas suomalaista raejuustoa ja se tuntui omituisen kuivalta ja narskuvalta suussa...Fazerin suklaa on tosin minun heikko kohta ja sitä varmaan aina kaipaa missä sitten olenkaan ;)

6 kommenttia:

  1. Se on kyllä totta, että Britit tuntuu syövän tosi epäterveellisesti mikä sinänsä on ihan hassua koska tuntuu että täältä saa tuoreena vaikka mitä ihanaa ja terveellistä, ja valinnanvaraakin on enemmän kuin Suomessa..ja ennenkaikkea se on Halvempaa(olen esim. täällä tottunut syömään tuoretta pinaattia salaateissa, Suomessa sitä ei meinannut löytyä ja kun löytyi niin hintaa pienelle pussille kertyi melkein 5€!!)!
    Itsekään en aluksi tykännyt kokata yksikseni, mutta viime keväänä iski kokkausinspiraatio ja olen siitä lähtien innoissani tykännyt suunnitella ja kokkailla kaikkea uutta ihan vaan itselleni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on ihan totta että täältä saa paljon terveellisiä ja hyviä raaka-aineita suhteellisen halvalla. Rakastan esim. sitä että kaikk hedelmät (esim.mustikat) on usein tarjouksessa!
      Ehkä munkin pitää vaan enemmän keskittyä siihen kokkaukseen..leipomista kuitenkin rakastan (ihan yksiksenikin) joten miksei sitten kokkaustakin :)

      Poista
  2. Mä en kyl millään sais ruokaostoksia 20 puntaan viikossa enää ku opettelen syömään kunnolla :/ Yritän syödä aamupalan, kaks lämmintä ateriaa / salaattiviritelmää ja iltapalan, joten siitä kertyy jo kymppi päivässä. MUTTA mä todennäköisesti söisin itteni täysin vararikkoon Suomessa! Huh heijaa kuinka kallista SIELLÄ on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on kyllä niin kallista :D Täällä pystyn pitämään yllä aika hyvän elämäntavan ruuan suhteen, eli ostaa siis jotain erikoisempiakin juttuja menemättä vararikkoon :)
      Ja mä yleensä syön vaan yhden lämpimän aterian päivässä niin sen takia ruokaostoksetkin on varmaan pienemmät sit :) Mut halvempaa kuin Suomes anyways!

      Poista
  3. Oh, löysin tänne juuri ja vaikuttaa kivalta blogilta ! Täytyy jatkaa tästä samantien vanhempien postausten pariin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, kiva kuulla! Mulla löytyy vaikka mitä postauksia tämän blogin syövereistä, osa niistä alkuajan postauksista on aika kamalia, mutta en raaski niitä poistaakaan :D Ja onneksi niihin harvemmin kukaan eksyy!

      Poista

Kiva kun kommentoit!