lauantai 26. syyskuuta 2015

Meidän lähiruokakauppa



Jo aikoja sitten, Salamatkustaja-blogin kirjoittaja Satu laittoi liikkeelle ruokakauppahaasteen ulkosuomalaisille. Hänen mukaansa kun paikalliset ruokakaupat on paljon kiinnostavimpia kun mitkään nähtävyydet (niin samaa mieltä, rakastan paikallisia ruokakauppoja) joten hän kehotti esittelemään lähiruokakaupan ja mitä siellä ruoka maksaa. En ikinä päässyt silloin osallistumaan haasteeseen koska mies (autonsa vuoksi) kävi aina ruokakaupassa, mutta nyt kun minäkin olen saanut ruokakauppavuoron, napsin teille hieman kuvia eiliseltä kauppareissulta. En nyt kyllä tiedä bongasinko mitään turhan erikoista kauppareissun aikana koska yleensä se menee niin rutiinille että en paljon pohdi miten tämä valikoima eroaa esim. suomalaisesta sisaruksestaan. 

Meidän lähikauppa on iso 24h Tesco. Tai no, ihan lähilähi ruokakauppa on meidän kulmassa sijaitseva corner shop, mutta siellä käydään vain jos maito on loppunut tai tarvitaan lisää viiniä! Muuten siis käymme Tescossa, joka on iso brittiläinen ruokaketju. Sen vieressä sijaitsee Aldi (Lidlin serkku), josta tykkään paljon mutta valitettavasti siihen aikaa illasta kun käyn ostoksilla on usein kaikki tuoretavara jo loppunut, joten päädyn usein Tescoon. Tämä kyseinen Tesco on todella avoinna 24 tuntia viikon jokaisena päivänä, paitsi sunnuntaina. Sunnuntaina lain mukaan kauppa saa olla avoinna muistaakseni klo.10-16. Eli se sulkeutuu lauantai yönä puolenyön aikaan ja avautuu sunnuntaina taas vasta kympiltä aamulla. 

Tästä Tescosta löytyy enemmänkin tavaraa kuin pelkkää ruokaa. Kyseessä on siis hieman ison Prisman tai Cittarin kaltainen kauppa, eli täältä löytyy vaatteita, harrastusvälineitä ja kodin sisustusosasto. Jäänkin aina jumittamaan sisustusosastolle hyväksi toviksi, sieltä ei nimittäin ikinä tiedä mitä löytää!



Seuraavaksi alkaakin itse ruokakauppa-osuus ja ensimmäisenä vuorossa Hevi-osasto. Tykkään paljon, koska tämän kaupan aukioloaikojen vuoksi hevi-osastolla löytyy aina kaikkea vaikka olisinkin myöhään illalla liikkellä. Hevi-osasto on suuri ja täältä löytyy yleensä ihan kaikki mitä tarvitsen. Ja mikä parasta, mansikat ja vadelmat on vieläkin tarjouksessa. Kotimaisen mansikkarasian saa 2 punnalla mikä on mielestäni oikein kohtuullinen hinta. Samoin vadelmat irtoaa kahdella punnalla.



Jugurttiosastolla teen ihanan positiivisen löydön - Tescossa ollaan alettu myymään Skyr-rahkaa!  Ja se on kaiken lisäksi vielä tarjouksessa: 2 purkkia 2,5 punnalla. Jee,jee! Näitä lähti heti mukaan pari purkkia. Kaikki jugurtit myydään täällä tuollaisissa töniköissä tai vastaavasti vielä pienemmissä purkeissa. Maitotonkista en nyt ottanut kuvia, mutta ne tulee täällä sellaisissa 1,5 litran muovitonkissa, niiden pahvisten sijaan.



Tee-ja kahvihylly jatkuvat luonnollisesti lopputtomiin - täältä ei ole ainakaan valikoimasta puute! Vietän yleensä pitkän ajan tuossa kahvihyllyn edessä ja mietin mitä teetä pitäisi ostaa. Yleensä valikoin näteimmän pakkauksen mukaan!




Suurin ero esim. suomalaiseen ruokakauppaan on tietysti alkoholin vapaa myynti täällä ruokakaupoissa sekä alkoholin eri tarjoukset. Tässä Tescossa on kaksi järkyttävän pitkää hyllyä alkoholia ja täällä saa luonnollisesti myydä myös väkeviä juomia. Täällä myös alkoholi on usein tarjouksessa - tässä esim. tarjouksessa on kolme sidukka tai olutta 5 punnalla.




Paras hetki on kuitenkin kun kävelet kassalle päin ja huomaat Ben&Jerry'sin olevan alessa. Terveet elämäntavat lähtee samalla huuthiiteen ja lastaan kärryihin kaksi purkkia B&J:tä, vaikka olisi tehnyt mieli ottaa pari purkkia lisää. Ben & Jerry's rokottaa lompakkoa 2.49 puntaa.



Yksi juttu mikä ärsyttää eniten on muovipussien koko ja kestävyys. Täällä useimpien ruokakauppojen muovikassit on aivan superpieniä ja todella heikkoa kamaa, minkä takia niihin ei uskalla ikinä laittaa paljon tuotteita. Sen vuoksi niitä muovikasseja kertyykin aivan tuhottaman paljon. Onneksi nyt lokakuussa tulee voimaan uusi laki, jossa kaupat pakotetaan veloittamaan 5 penceä/per muovikassi, joten ehkä minäkin muistan vihdoin ottaa omat kauppakassit mukaan!



Viikon ruokaostokset maksoivat tällä kertaa 66 puntaa kahdelle hengelle. Se on n.89 euroa. Tällä kertaa loppusummaa kasvatti minun himoitsemat erikoiskahvit joita hamstrasin varastoon oikein olan takaa.

Myös muut bloggaajat joita seuraan ovat tehneet samantyyppisiä postauksia - esim. Jenni Luxemburgista, Anna Kuubasta, Emmi Teksasista ja Sini Afghanistanista.

15 kommenttia:

  1. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus. :) Tykkään kanssa uusiin kauppoihin tutustumisesta ja tuonne kauppaan menisin mieluusti katselemaan. Mukavan oloinen paikka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit Sanna postauksesta! Mulla on paha tapa jäädä haahuilemaan ruokakauppoihin kun niissä on aina vaikka mitä mielenkiintoista :D

      Poista
  2. Hauska postaus! Oon samaa mieltä Sadun kanssa, että ruokakaupat ovat tietyllä tapaa paljon kiinnostavampia kuin mitkään nähtävyydet - niistä saa tosi konkreettisesti tuntumaa paikallisesta elämästä. Joten ehkä minäkin tartun tähän nyt, kun ostan ruokani hollantilaisesta kaupasta! :)

    Juttelin muuten juuri tällä viikolla norjalaisen, aiemmin Englannissa asuneen opiskelukaverini kanssa ruokakauppojen eroista eri maittain. Hänen mukaansa englantilaisista ruokakaupoista sai "vain paahtoleipää, jonka päälle pystyi laittamaan vain marmeladia". Siis näin kärjistettynä. Hollannissa valikoima on ilmeisesti yleisesti ottaen paljon pohjoismaalaisempi kuin Briteissä, mistä kaverini iloitsi, mutta toisaalta sun postauksesta saa kyllä sen kuvan, että isoissa brittikaupoissa on kuitenkin hyvät valikoimat?

    Täällä mansikat on jo aika kalliita kuukauden takaiseen verrattuna, mutta ihanaa että niitä ylipäänsä vielä saa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tee ihmeessä kanssa haaste jos ehdit, mielelläni lukisin lisää hollantilaisista ruokakaupoista ;)

      Joo, siis kyllä norjalainen kaverisi on siinä mielessä oikeassa että jos menet sille "tavalliselle" leipähyllylle niin sieltä löytyy sellaista vaalea pullamössö paahtoleipää. Että se on kyllä se yleisin näkymä....Tummaa ruisleivän tyyppistä leipää löytyy vaan sellaisilta erikoishyllyiltä, viimeksi bongasin saksalaista tumma leipää "world food" osastolta :D Verrattuna normikauppaan tuolla on kyllä siis ihan hyvät valikoimat!

      Poista
  3. Oi Tesco <3 kävin siellä Puolassa ja voi kun mulla on ikävä sitä hyvää ja halpaa valikoimaa. Haahuilin siellä aina vaikka kuinka kauan. Briteissä kyllä taitaa valikoima olla vähän kalliimpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tesco on kyllä kiva paikka, varsinkin nämä niiden isot supermarketit jossa on hurja valikoima! En tajunnutkaan että Tescoa löytyy esim. Puolastakin!

      Poista
  4. Mä niin rakastan käydä uusissa maissa ruokakaupoissa. Niissä saa välillä kulutettua aikaa liiankin hyvin :D Tescot on kyllä huippuja, kun niissä on laaja valikoima kaikkea. Eipä tuo ostosten loppusumma kuulosta ollenkaan pahalta.

    Suomessakin kaupparyhmät toivoisivat alkoholimyynnin vapauttamista, mutta saa nähdä koska toteutuu vai toteutuuko koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä saan ihan normaalinkin kauppareissun aikana kulutettua ihan liikaa aikaa tuolla vaikka luulis että sitä nyt pystyisi käymään kaupan jo rutiinilla läpi :D

      Mä en kyllä ihan tajua tuota alkoholin myynnin monopolia Suomessa, tiedän kyllä ne argumentit sitä vastaan mutta jotenkin vaikea uskoa niitä. Se on niin kätevää täällä kun jos haluaa esim. ruuan kanssa viiniä niin sen voi vaan napata samalla kauppareissulla mukaan...

      Poista
  5. Mä oon ulkomailla aina ensimmäisenä ryntäämässä ruokakauppaan! Siitä saa jotenkin paremman otteen paikalliseen menoon. Oon myös suunnitellut ruokakauppa-postausta mutta harmi kun kuvamateriaali on niin vähäinen.. joskus Dommarissa yritin ottaa kuvaa ruokakaupassa ja joku työntekijä tuli heti kieltämään... nykyään on onneksi niin paljon helpompaa kun puhelimella voi kuvata huomaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, voi ei! Mä yritin olla todella salamyhkäinen ottamaan kuvia koska hölmö olohan siitä tuli kun otin kuvia ruokakaupassa :D Mutta joo, onneksi puhelimella saa otettua niitä aika hyvin!

      Poista
  6. Miksi olet sitä mieltä, että tuo Arlan Skyr on rahkaa? Mies nimittäin osti sitä, koska pakkauksen kyljessähän lukee yoghurt ja sanoi, että se oli oksettavaa. No, en itse sitä sitten edes maistanut mutta leimomista ajatellen olisi hyvä, jos se olisikin rahkaa? Lidl myi muutama vuosi sitten rahkaa UK:ssa mutta sitten se harmikseni lopetti sen myynnin. En itse syö rahkaa noin muuten mutta leipomiseen sitä usein kaipaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siinä todella lukee että se on jugurttia mutta Suomessa ainakin tuota samaa tavaraa myydään muistaakseni "rahka" nimikkeellä ja omasta mielestäni koostumus on enemmän rahkamaista kuin jugurttia. Se on sen verran paksu ja stydiä tavaraa että ei se ainakiin mielestäni normi jugurtista mene...

      Mä olen nähnyt ainakin täällä isossa Tescossa myytävän rahkaa ihan sillä oikealla nimellänsä ja joskus olen kyllä nähnyt sitä Aldissakin (tosin harvemmin kyllä siellä nykyään).

      Poista
  7. Tää oli hauska, mulla on samanlainen ollut luonnoksissa jo ties kuinka pitkään. :D Järkyttävää ajatella, että toi loppusumma on siellä ja Suomessakin ihan normaali viikon ruokaostoksissa, täällä mä söisin tolla summalla varmaan kuukauden. :D Ja sit ihmetellään, kun sanon, että meille on vähän kalliimpaa lähteä Suomeen lomalle, kun suomalaisilla tulla tänne... Ah, Ben & Jerry's, iski himo! Täällä on sama juttu muovipussien kanssa, heikkoja ja pieniä. Mulla on tuolla varmaan sata muovipussia odottamassa roskapussiksi pääsyä, ja lisää tulee joka viikko. Pyysinkin äitiä tuomaan mulle pari kangaskassia Suomesta, täältä en oo semmoisia löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis tosi kiva nähdä minkälaista on turkkilaisessa ruokakaupassa, jos saat luonnoksen valmiiksi ;) Täällä on kyllä tosi iso ero välillä noiden ruokakauppojen hintojen välillä, käydään siis usein myös Aldissa koska sieltä saadaan meidän viikon ruokaostokset neljälläkympillä vaikka ostetaan ihan samoja juttuja kuin Tescosta.

      Inhoan kyllä noita pieniä muovipusseja vaikka ne onneksi käykin juuri hyvin roskispusseiksi. Mutta muuten unohdan aina ottaa meidän isot kangaskauppapussit mukaan...Olen niin lahopää!

      Poista
  8. Voi vitsit, tästä tuli kyllä pikkasen ikävä brittiläisiä ruokakauppoja, eikä vain edullisen Ben & Jerrysin takia :D Oon tosi ylpeä, että oon jo viimiset pari vuotta kulkenut kangaskassit laukussa, eikä ikinä tule ostettua ruokakaupasta muovikasseja. Tää taitaakin sitten olla mun ainoa ekoteko, mutta on sekin jotain :D

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!