tiistai 28. helmikuuta 2012

Helmikuun luettu

Nyt on sitten iskä menossa kotia kohti ja minä jatkan esseen kirjoitusta. On se kyllä kiva kun käy vieraita, tulee vähän erilainlainen meininki siihen tavalliseen arkeen! Vaikka helmikuu vielä päivän jatkuukin, niin ajattelin tähän väliin pistää mun helmikuun surkea kirjasaldon. Eli sain peräti luettua yhden kirjan. Noh, olin kuitenkin iloinen tuosta yhdestäkin lukukokemuksesta!

Asetin itselleni pienen haasteen tuon Kindlen myötä. Nimittäin että lukisin ainakin muutaman kirjaklassikon. Koska niitä saa ladattua ilmaiseksi ja jonkin verran niitä löytyykin jo omasta Kindlestä. On jäänyt varmaan joku kauhu lukio-ajoista kun meidät "pakotettiin" lukemaan 10 klassikkoa ja silloin ei kyllä napannut ollenkaan. Tunnustan myös tässä vaiheessa että kaikkia niitä klassikoita en edes lukenut kokonaan vaan alun, keskikohdan ja lopun, ja näinollen pystyin keskustelemaan niistä tunneilla. Tästä syystä en ole lukenut kovinkaan monta suomalaista klassikkoa ja vielä vähemmän ulkomaalaisia. Jostain syystä Ilmari Kiannon Punaisen Viivan muistan vieläkin (ehkä koska luin sen kokonaan) ja siitä itseasiassa tykkäsin. Mielestäni se kuuluu kuitenkin yleissivistykseen että on lukenut tiettyjä klassikoita.

Kesällä reilireissun aikaan luin Jane Austenin Pride & Prejudicen ja itseasiassa tykästyin siihen. Ei ollenkaan niin vaikealukuinen kun olin ajatellut. Nimittäin klassikoihin liitän aina sen mielleyhtymän että kieli on vanhanaikaista ja vaikealukuista. Onnittelin itseäni saavutuksesta.

Nyt helmikuussa sitten tartuin toiseen klassikokirjaan joka löytyi Kindlen syövereistä. Nimittäin The Adventures of Sherlock Holmes jonka on kirjoittanut Sir Arthur Conan Doyle. Ajattelin että tämä olisi taas yksi niistä klassikirjoista sieltä "helpommasta päästä". Ja hyvinhän se luku onnistui! Lyhyitä ja mukaansatempaavia tarinoita oli helppo lukea ja kielikään ei ollut tuhottoman vanhanaikaista. Ja niitä oli kiva lukea bussimatkan aikana :)

En nyt lähtisi laulamaan oodia kyseiselle opukselle, se ei ollut mikään järkyttävän hyvä ja mieleenpainuva mutta Sherlock Holmesin tarinoita oli mukava lukea. Toisaalta eipä ne nykypäivän jännäritkään ikinä mieliin pitkiksi ajoiksi jää.

Kuva
Olen kuitenkin tyytyväinen että sain taas yhden klassikon luettua - hiljaa hyvä tulee. Kindlestä löytyisi myös Little Women ja Wurthering Heights, ehkä yritän ne lukea seuraavaksi. Sitten pitäisi varmaan lukea joku suomalainenkin klassikko.

Ehkäpä otan tavoitteekseni lukea viisi kirjaklassikkoa tämän vuoden aikana - otan siis mielelläni vastaan hyviä ehdotuksia mitä kannattaisi lukea!

16 kommenttia:

  1. En tiedä mitä olet lukenut, mutta klassikoista puheen ollen itselleni tulee heti mieleen Monte Criston kreivi. Kannattaa lukea.

    Mä oon lukenut lähes kaikki Jane Austenit ja L. M. Alcottit... silloin joskus ennen muinoin kun vielä kirjoja luin. :S. Pride and Prejudice on kyllä paras. Kannattaa tietty lukea myös Sense and Sensibility.

    Entäs Oscar Wilde? Tosin meidän ainakin piti lukea Dorian Grayn muotokuva lukiossa... The Importance of Being Earnestin luin joskus myöhemmin ja se oli hyvä. Tosin se on kyllä näytelmä.. mutta eniveis..

    Niin ja yksi mikä pitää ainakin lukea on Anna Karenina. Itse meinasin välillä nukahtaa Tolstoin jaarituksiin, mutta loppujen lopuksi mahtava tarina.

    Itselläni odottaa hyllyssä monta tiiliskiveä, kuten Kurjat (jonka olen jättänyt kesken ensin vuonna 1999 ja sitten vuonna 2005 :D) ja Saatana saapuu Moskovaan... huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti paljon hyvistä vinkeistä! Toi Monte Criston kreivikin onkin jo listalla, tuli katottua siitä tehty leffa yks päivä ja totesin heti et se pitää lukea.
      Itseasiassa toi Anna Karenina on "kummitellut" mua jo monta vuotta, olen siihen pitkään jo halunnut tarttua mut sit lannistunut heti alkuunsa :D Sota ja Rauha on kans semmonen et olen päättänyt että sen muuten luen.
      Kyllä tää mun klassiko innostus tästä lähtee :D

      Poista
  2. Noi ilmaiset klassikot on tosiaan lukulaitteiden lyömätön puoli! Suosittelen lataamaan myös Alice in Wonderland, Työmiehen vaimo (ainakin project Gutenbergin sivuilla), Jane Eyre varmaan myös hyvä. Ja Austeneita tosiaan löytyy paljon :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin sun blogista sen arvostelun Työmiehen vaimosta hetki sitten ja mietinkin että se pitäisi lukea. Ja jos kerran oli vielä helppo aloitus klassikoihin niin ehkä pitää se lukea heti seuraavaksi :D

      Poista
  3. Itsellekin on jostain syystä jäänyt toi Punainen Viiva kirja mieleen..
    Mullakin on vähän samantyylinen klassikko missio kindlen myötä menossa. Tosin, se jatkuu vasta ehkä joskus kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä alotin ton Sherlock Holmesin just sen takia kun se tuntui tarpeeksi "helpolta" juuri tähän saumaan. Luulen että jonkun Sota & Rauhan lukeminen nyt ei oikein onnistuisi..
      Punainen Viiva oli itseasiassa tosi hyvä ja mielenkiintoinen! Ehkä pitäis lukea se viel uudestaan niin vois nähdä sen hieman eri tavalla :)

      Poista
  4. Aiemmin mainittu Jane Eyre (Kotiopettajattaren romaani) on kyllä ihana. Sieppari ruispellossa (Catcher in the Rye) on tosi nopealukuinen ja hienosti kirjoitettu ainakin alkuperäiskielellä, suomennosta en ole lukenut. Ja jos Tuntematon sotilas lukeutuu mukaan tuohon listaan klassikoista, jotka periaatteessa olis pitänyt lukea, mutta jäi kunnolla lukematta, niin suosittelen aivan ehdottomasti. Paras suomalainen kirja minkä olen ikinä lukenu! Myös Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi on hyvä.

    Mulla on meneillään myös ikuisuusprojekti klassikkokirjojen kanssa... 2/30 luettu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä! Juu, Tuntematon sotilas lukeutuu nimenomaan noihin jotka piti lukio aikana lukea, mutta se tuli tehtyä niin hätäisesti että mitään muistikuvaa ei siitä kyllä enää ole. Eli pitää ehdottomasti tarttua siihen uudestaan.
      Itseasiassa tuo Jäniksen vuosi on jäänyt aika hyvin mieleen, tiedä sitten minkätakia..

      Ikuisuusprojektit on ihan hyviä välillä :D

      Poista
  5. Mulla on seinällä semmonen lista sadasta klassikosta, jotka pitäis lukea :--D Vähän hitaasti tulee kyl yliviivailtua niitä... Toi Humiseva harju meni toisinaan yli hilseen jopa suomeks luettuna, ei mikään erikoinen lemppari. Mutta ehkä se kannattaa ihan sivistyksen takia silti lukea :D L.M. Montgomeryn Pieniä runotyttöjä kyl suosittelen ehdottomasti ja miksei Anna-sarjaakin, jos ei oo vielä tullut luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti sullekin vinkeistä!
      Mulla on itseasiassa tuollainen ennakkokäsitys Humisevasta harjusta - meinaan et se voi olla ehkä hieman liian...noh, haastava :)
      Anna-sarjaa tulikin ahkeraan luettua vähän nuorempana ja monet niistä löytyykin kotoa, kiva sarja!

      Poista
  6. Eiiiii, miten niin Sherlock Holmesit ei ole järisyttävän hyviä? ;)

    Klassikoista on pakko suositella Charles Dickensia ja erityisesti Olier Twistia ja David Copperfieldia. Oon ite lukenut ne alle kymmenvuotiaana, eli ei siis tosiaan kovin vaikealukuisia :D Mutta muistan et sen ikäisenä Pickwick Papers oli mun mielestä tylsä ja jäi kesken, kun se taas kuuluu sen vanhempaa lukeneen poikaystääni lempikirjoihin, eli jos kaipaa vähän enemmän lukuhaastetta, sitäkin löytyy. Plus että nythän on Dickensin juhlavuosi, eli yksi syy lisää tutustua lontoossakin asuneen kirjailijaneron tuotoksiin, jos et oo niitä ennen lukenut.

    Ja silläkin uhalla, että mun suositukset painottuu lapsille sopiviin kirjoihin, miten olisi Mark Twain? Yritin myös keksiä jotain 'aikuismaisempaa' ja mieleen tuli William Styronin Sofien Valinta ja Umberto Econ Ruusun nimi, jotka on kumpikin fantastisen mahtavia, mutta vaatii myös keskittymistä, eli säästäisin ehkä lomalle - ei mitään lukaisempa kurssikirjojen välipalana -kamaa mun mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ehkä sanamuoto oli vaan huono :D Kyllä siis oli viihdyttävä kirja lukea, ja tarinat tosi hyviä, mutta mä ehkä vaan niputan aina tollaset salapoliisi-ja rikosromaanit siihen sarjaan et hyviä, mutta ei loistavia :) Mutta tästä kyllä lähti himo että mun on pakko päästä Baker St käymään eräässä museossa...

      Joo, nyt ei ehkä kurssikirjojen lomassa (kansanmurhaa mm) viitsi noihin raskaimpiin teoksiin alkaa tutustumaan, joten nämä hieman "kevyemmät" ehdotukset olivat enemmän kun tervetulleita, kiitos!

      Poista
  7. Punainen viiva on jostain syystä jäänyt minullekin mieleen! Tuntemattoman sotilaan lisäksi Täällä Pohjantähden alla on ehdottomasti paras suomalainen kirja! Alku oli hieman puuduttava, mutta jos ensimmäiset sata sivua sitkeilee, kirja tempaa kyllä mukaansa. Omalla to-read-listilla on suomalaisista ainakin Sinuhe Egyptiläinen.

    Little Women on ihana! Voin suositella myös To Kill a Mockingbirdia ja Hugon Kurjia. Itse luin Humisevan harjun pari vuotta sitten englanniksi, ja välillä kieltämättä meni yli ymmärryksen, eikä muutenkaan kyllä yltänyt suosikkilistalle. :)

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa taisin aloittaa Täällä Pohjantähden alla pari vuotta sitten mutten todella päässyt alkua pidemälle :) Ehkä pitää yrittää uudestaan..

      Itseasiassa eilen nyt sitten pitkän metromatkan seurauksena aloitin Little Womenin ja se vaikutti heti alkuun todella kivalta! To Kill a Mockingbird menee ehdottomasti kanssa listalle!

      Kiitti vinkeistä!!

      Poista
    2. Mullakin on Täällä Pohjantähden alla Tampereella kirjahyllyssä odottamassa, kun sain sen yo-lahjaksi.. se on onneksi pokkari niin voin ottaa sen mukaan joku kerta.

      Mun ehdoton lemppariklassikko on Tuulen viemää (aivan ihan, kun vaan jaksaa ensimmäisiin lihakesteihin saakka, eli lukee ne ekat 100 sivua). Hyvä kombo historiaa ja rakkaustarinaa! Luin ekan kerran 14-vuotiaana ja oon lukenut sen pari kertaa uudelleen.

      Harmittaa vaan, että Margaret Mitchell kuoli ennenkuin ehti itse kirjoittaa jatko-osaa, mutta Alexandra Ripleyn Scarlett kannattaa myös lukea ja leffa katsoa. Ainakin mun mielestä. :)

      Poista
    3. Hmm..pitää siis hankkia Tuulen viemä jostain! Tykkäsin siitä leffasta aikoinaan tosi paljon mutta sekin loppui huonosti (eli ei onnellisesti). Kökkö.

      Poista

Kiva kun kommentoit!