keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Lidl vai Marks & Spencer? Luokkayhteiskunnan jaot

Olen nyt lomani aikana jäänyt aivan koukkuun brittisarja Downtown Abbey. Sarjassa seuraillaan Crawleyn aatelissuvun ja heidän palvelijoidensa elämää Yorkshiressä. Sarja tapahtumat alkavat juuri hieman ennen ensimmäistä maailmansotaa. Se on aivan ihana sarja ja juuri niin Britti kuin vaan olla ja voi :) Tietenkin sarja käsittelee luokkayhteiskunnan eroja, ja vaikka ajat ovat hieman muuttuneet tuosta, on käsite luokkayhteiskunta silti todella vallitseva Briteissä.

Itse täytyy sanoa että en ole "kunnolla" törmännyt tähän luokkayhteiskuntajakoon, varmaankin lähinnä siksi että en ole Briteistä kotoisin (ylläri, ylläri). Sen lisäksi suurin osa ystävistäni on ulkomaalaisia. Tottakai tiedostan ongelmat ja asiat liittyen tähän asiaan, mutta henk.koht en ole kokenut tätä edellamainituista syistä. Toisaalta varmaan näkyvämmin kuin koskaan tajusin luokkayhteiskunnan jaot kun muutin tänne ja muutamia "jänniä" sattumia tuli tielle. Suomalaisena on vaikea aina mieltää että joku kuuluu tiettyyn "luokkaan", meillä kun sellaiseen jakoon ei olla ikinä totuttu (tosin Suomessa tuloerotkin valitettavasti vain kasvavat kasvamistaan). Jonkinmoisia yleisiä havaintoja brittiläisestä luokkayhteiskunnasta voisin kuitenkin tehdä niiden kolmen vuoden perusteella jonka olen täällä asunut:

"Private school kidsit". Kuten kaverini totesi heti ensimmäisenä vuonna, ne yksityiskoulun lapset on hieman eri juttu kun ne jotka ovat käyneet ihan yleiset koulut. Helsingin Sanomissa oli aikoinaan artikkeli juurikin tästä asiasta, jossa todettiin että "luokkayhteiskunnan rakennetta tukee koulutusjärjestelmä". On niitä joilla on rahaa, ja pistävät lapsensa yksityiskouluhin ja sisäoppilaitoksiin (kyllä, ne eivät kuulu vain vanhoihin tyttökirjoihin), ja on niitä jotka käyvät ihan tavallisia kouluja. Yläluokka ja ylempi keskiluokka koulutetaan näissä kouluissa joissa he sitten oppivat oikean puhetyylin, tapaavat oikeat ihmiset ja oppivat harrastamaan oikeita lajeja (kuten pooloa). Karrikoiden voisin käyttää St.Andrewsin yliopistoa esimerkkinä josta minulla ei ole henk.koht. kokemusta, mutta olen kuuullut hurjia juttuja ystävältäni.

Se mistä mielestäni ehkä selkeimmiten tunnistaa luokkajaon on ihmisten puhetapa. Yläluokkaan ja paremman koulutuksen saaneet tuppaavat puhumaan "puhtaampaa" englantia. He artikuloivat selkeämmin ja mielestäni parhaiten heidän puhetyyliään kuvaa sana "brittiaksentti" (minä nimitän sitä myös posh aksentiksi). En tosin tiedä mihin Skottiaksentti sijoittuu? Onko olemassa yläluokkaista skottiaksenttia koska yleensä se skottiaksentti se on epäselvää, epäselvempää tai epäselvintä?

Jalkapallo on yleensä mielletty työväenluokan lajiksi, kun taas yläluokka katselee rugbya. Toisaalta tässä on alueellisia eroja (Helsingin Sanomat). Ja kaikki varmaan tietää että kuninkaalliset ja yläluokka suosii hevosurheilua, esimerkiksi juuri pooloa (haluaisin muuten kovasti nähdä poolo-ottelun). Jos mietin kovasti, niin kyllähän se on yleensä jalkapallohuligaanit joista uutisoidaan eikä rugbyhuligaanit. Korreloiko tämä sitten suoraan yhteiskuntaluokan kanssa? Täällä varmaan sanottaisiin kyllä. Olen ollut sekä jalkapallopelissä että rugbya katsomassa, ja muistan vaan et kyllä siellä fudismatsissa paljon aggressiivisempaa porukka oli. Eri joukkuiden kannattajilla oli eri katsomot, joiden välissä oli vielä 2 m korkea metalliaita. Liioitteluako? Ei varmasti, tappio ei ole leikin asia. Keskusteletiin juuri tästä fudiksen ja rugbyn erosta poikaystävän kanssa, ja kuulemma rygbyn pelaajilla on aina yliopisto-koulutus ja sitä kautta he pääsevät pelaaman rugbyä. Futaajat voidaan taas rekrytoida suoraan lukiosta liigaan. Tämä sitten luonnollisesti korreloi luokkajaon kanssa.



Lemmikit. Kaikki yhteiskuntaluokat pitävät koirista, mutta roduilla ja luokilla on eroja. Ja tästä olen tietyllä tavalla samaa mieltä. Täällä nimittäin olen nähnyt pittbulleja vain "nedeillä" (Ned is a derogatory term applied in Scotland to youths who wear casual sports clothes,with the stereotypical implication that they engage in hooliganism or petty criminality, Wikipedia).  Olen koirarakas ihminen, mutta näiden ihmisten käsissä nämä koirat on useimmiten huonosti käyttäytyviä (tai ne on koulutettu tappelemaan). Tai vähintäänkin hakattuja, mikä on mielettömän surullistä. En ole varmaan koskaan nähnyt pittbullia kenelläkään muulla kuin näillä "Nedeillä". Ja suoraan sanottuna yhdistelmä pitbullista ja nedistä vähän pelottaa. Tässä kohtaa en siis halua tuomita koko rotua, vaan lähinnä siellä hihnan päässä ohjaavaa henkilöä.


Ruokakaupan valinta. Ei nimittäin sovi että "parempi väki" käy Lidlissä saatika Morrisonilla (vastaa meidän Citymarkettia) ostoksilla. Yleensä varmin vaihtoehto, jos haluaa ylläpitää sosiaalista statusta on Marks & Spencer (verrattavissa ehkä meidän Stockan Herkkuun). Tämä saattoi olla vain tämä yksi tapaus, mutta muistan edelleen hämmästykseni kun minulle kerrottiin että ei me nyt Morrisonille voida mennä koska siellä käy vain "alempaa luokkaa" ja se olisi todella kamalaa. Jaa-a, no eipä kai sitten.

Tämä teksti on tietysti karkeaa yleistystä, mutta tälläisiä asioita olen itse kokenut ja nähnyt Briteissä asuessani.

Nyt olisi mielenkiintoista lukea teidän mielipiteitä? Kokemuksia luokkayhteiskunnasta joko Suomesta, Briteistä tai jostain muualta?

32 kommenttia:

  1. Hyvä teksti ja noiden asioiden ja fiilisten kanssa voi kyllä samaistua. Viimeksi puhuin juuri tänään noista koirista ja nedeistä. Argh, niiden koirien koulutus tai lähinnä kouluttamattomuus ärsyttää ja etenkin pelottaa tällaista koirakammoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä inhottavaa. Mä en ole edes koirakammonen ja mua silti pelottaa niiden käytös. Niistä kun ei voi ikinä tietää..

      Poista
  2. Yksi parhaimmista merkeistä luokkajakoisuudesta on mielestäni taloudenhoitajat.
    Väitin aikoinaan dommarilaisille, ettei Suomessa mitään taloudenhoitajia ole, vaan lähes kaikki siivoavat kotinsa ihan itse.
    Sitten hämmennyin, kun yksi suomalainen tyttö sanoi, että Suomessa on ihan yleistä, että kodeissa käy siivooja.
    Whoot?! Olen pennitön landepaukku, mutta luulin edustavani sitä, mikä Suomessa on yleistä.
    Sittemmin olen huomannut taloudenhoitaja-kulttuurin taas yleistyneen... mutta niinhän ne on ne tuloerotkin kasvaneet.

    T. Eräs, jonka miekkonen ei ollut ikinä tiskannut tai pessyt pyykkiä ennen kuin muutti pois kotoaan - tuskin edes pedannut vuodettaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä nää kotisiivoojat on Suomessa yleistyneet ihan muutaman vuoden sisällä. En tiedä kuinka uusi ilmiö kotitalousvähennys on, mutta luulisin, että se on monille mahdollistanut siivoojan hankkimisen, ja myös innostanut lehdet kirjoittamaan asiasta. Tunnen kuitenkin vain yhden perheen, jossa säännöllisesti käy siivooja. Muutaman muun perheen tiedän, joissa siivooja palkataan vaikka pesemään ikkunat ennen isoja juhlia tms.

      Poista
    2. Oon Esterin kans samaa mieltä että varmaan tää kotitalousvähennys on vaikuttanut tähän aika paljon, ja se tais saada yhdes vaihees aika paljon julkisuutta. Sillon naureskelin koska musta tuntu että aika moni hassukin juttu voitiin laittaa kotitalousvähennyksen piikkiin :D
      Mutta oliko Dommareissakin niin että taloudenhoitaja asui sitten ihana kotona ja teki kaikki kotityöt? Mietin vaan kun olen jutellut Annikan kanssa tästä asiasta ja miten Argentiinassa tehdään asiat :)

      Poista
  3. Mielenkiintoisia huomioita.. jännä juttu tuo rugby ja fudisjuokkueisiin rekrytointi. Enpä ollut tullut koskaan ajatelleeksi tuota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ollut ikinä tajunnut tota eroa että rugbytyypit on "koulutettuja" ja fudistyypit on sit ns. "kouluttomattomia". Noh, aina oppii uutta :D

      Poista
  4. Nämä järkyttävät luokkaerot täällä Englannissa jaksaa kyllä mullakin pyöriä välillä mielessä ja täytyy aina ihmetellä uusia juttuja mitä tulee eteen.. Lisään muuten vielä että Waitrose on mun mielestä ehkä "pahin" posh-kauppa M&S:n lisäksi. Tosin ihanan suuri valikoima on sielläkin ja tosiaan on "siistimpää sakkia" kuin verrattuna esim. superhalpikseen Icelandiin joka löytyy omalta alueeltani. Tosin se on opiskelijalle ihanteellinen (hello 2,50 punnan pizzat).

    Täällä Lontoossa on aika jännä miten tietyt osat Lontoota mielletään ylemmän keskiluokan ja yläluokan mielessä "huonoiksi alueiksi", esimerkiksi taannoisen au pair-isäntäperheen vanhemmat mielsivät koko itä-Lontoon "rough" alueeksi, jonne ei missään nimessä kannata mennä. Itä-Lontoo oli sota-aikaan vilkasta aluetta laivaston liikenteen sekä aseiden valmistuksen kannalta ja täällä asuivat useat tehdastyöläiset perheineen teollistumisen aikana. Mielestäni vaikka tämä alue on todella "rough" paikoin, silti täällä on ihania paikkoja kuten Greenwich.

    Heidän mielestään myös Glasgow oli ehdoton no-no. Kuulemma niin "työväenluokkainen tehdaskaupunki". :D En ole siellä koskaan käynyt mutta uskon kyllä mieluummin ihan omiin mielipiteisiini. ;)

    Hassua on myös tosiaan miten ihmisten puhe kertoo jo mihin luokkaan he lukeutuvat. Ns. työväenluokan aksentti on tosiaan melko kiemuraisen kuuloista verrattuna "poshiin" englantiin. Omalla kurssillani ollaan puhuttu paljon luokkaeroista juuri koulutuksessa ja perheiden kesken. Surullista on miten on tullut ilmi että varallisuus määrittää lähes suoraan sen millaisen koulutuksen saa eikä työväenluokasta helpolla "nouse" ylöspäin.

    Tulipas romaani, mutta tämä on aihe joka saa runosuonet kukkimaan mun tapauksessa. Hyvin mielenkiintoinen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Waitrose on kyl vielä pahempi kuin M & S :) Jos mä haluan hemmotella itseäni, niin käyn Waitrosessa hakee kaikkea hyvää ja lasku on aina sen mukanen vaik ei ostais mitään super erikoista edes!

      Enpä tiennytkään tota Itä-Lontoosta! Mä ainakin tykkään siitä alueena vaikka en ole siellä hirveesti pyörinyt. Mutta niinhän se on, Lontoo on niin järkyttävän iso että sinne mahtuu paljon eroja alueiden väliin juuri tässä luokkayhteiskunta asiassa.

      Tää on munkin mielestä tosi mielenkiintoista ja aina jaksan hämmästellä kun opin uusia asioita miten tämä kimurantti luokkayhteiskunta toimii!

      Poista
  5. Kaiken kaikkiaan tuota luokkayhteiskuntaa on todella vaikea ymmärtää ulkopuolisena. Olen kirjoja lukemalla yrittänyt sitä ymmärtää. :P Hulluinta on se, että se tosiaan ulottuu aivan kaikkeen, missä kaupassa käyt, mitä lehteä luet, mitä urheilua seuraat, miten puhut jne. Briteissä käsittääkseni jaon perusteena on aika pitkälti koulutustausta ja ammatti eikä suoraan tulojen suuruus?

    Olen yrittänyt kysyä asiasta muutamalta brittiläiseltä tutultani, mutta tuntuu, ettei aiheesta oikein saisi puhua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä mä olen sen niin ymmärtänyt että se on juurikin koulutus ja oma ammatti joka sen luokan määrää. Ja siniveriseksi tietenkin vaan synnytään, sinne ei ikinä nousta :) Tää oli mun mielestä hauska, koska asia oli tapetilla Brittien kuninkaallisten häiden aikaan, ja kuinka Katesta ei voi ikinä tulla "oikeata" siniveristä koska sinne todellakin synnytään.

      Poista
  6. Taalla Glasgowssa kylla luokkaerot ovat aivan erityisen korostuneita, enka jemi:n isantaperheen tapaan puhuisi edes tyovaenluokasta vaan vaikkapa...hmm... tyottomanvaenluokasta, taalla kun monesti ei perheessa olla useammankaan sukupolven aikana oltu toissa. Yliopistossa ollaan kovasti katseltu erilaisia statteja koyhyydesta ja kyllahan tama minun kotikaupunkini siella aina korkeilla sijoilla on. :/

    Aksentista sen verran, etta kyllahan Nedit (jotka siis juuri tahan aikaisemmin keksimaani yhteiskuntaluokkaan kuuluvat) puhuvat erilaisella aksentilla kuin rikkaat, vaikka toki molemmista kuulee etta ovat Glasgowsta, ehdottomasti.

    Ja kylla, Glasgow on juuri tuollainen 'tyovaenluokkainen tehdaskaupunki' mutta minusta tuossa sanayhdistelmassa ei ole mitenkaan huono jalkimaku. Ihana paikka tama on ja suosittelenkin tulemaan ihan itse tutustumaan. Ikanani en ole nain ystavallisiin ihmisiin tormannyt kuin taalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu että Glasgow "pääsee" ihan liian usein kaikkien outojen tilastojen kärkeen. Mutta kuten sanoit, se on ihana kaupunki! Mä tykkään Glasusta miljoona kertaa enemmän kuin esim. Edistä vaikka yleensä se tuntuu olevan toisin päin. Glasgowlaiset on tosi ystävällisiä ja jotenki ihanan "aitoja" ihmisiä!

      Unohdinkin kokonaan mainita et tietty nedien aksentti on ihan omanlaatuinen :D Kävin kattoo sen leffan "NEDS" ja täytyy sanoa että siihen kaipasin ensimmäistä kertaa vuosiin teksityksen, niin vaikeata sitä oli paikoin ymmärtää!

      Poista
  7. Tämä oli kyllä tosi hyvä postaus! Hyvä Laura!!

    Palkitsin sun blogin, käyhän kattomassa :) http://jippijayjei.blogspot.se/2012/03/tiesitko-nama-minusta.html

    Terkuin,
    Tiia

    VastaaPoista
  8. Kylla skotlannissa on tosi vahvojat erot sen valilla mika aksentti on posh ja mika ei. Glasgowssakin on posh glaswegian ja sitten se normi glaswegian -aksentti. Ja rugbyssa on rugby union ja rugby league, jotka on eri lajeja, joista toinen on working class laji ja toinen ei. Sen lisaksi walesissa molemmat on working class lajeja.

    Hyva teksti!

    VastaaPoista
  9. Niin ja siis itsehan olen avoliitossa sellaisen kanssa, joka on "working class"ia ja silla tutustunut vaikka minkamoisiin ihmisiin - mielenkiintoista kuulla enemman tuosta ylaluokasta. Siihen en oo paassyt tutustumaan.

    Tosin kuten Elina tuolla jo ylla sanoi, niin naista luokistahan ei ole poliittisesti korrektia puhua - kun luin sosiologiaa ekana vuonna sivuaineena siella sanottiin, etta saa puhua sosiaalisesta stratasta. Enpa tieda, ehka silla ei suomeksi ole niin merkitysta mista puhuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, en tiennytkään että rugbyssä on eri liigat, niinkuin sanottu, aina oppii uutta! Musta tuntuu että Aberdeenissä oli tosi vaikeata erottaa noita aksentteja kun siellä on paljon muista maista tulleita jotka on muuttanut sinne öljyn perässä. Taisin vasta vikana vuonna tavata henkilön joka oli oikeasti kotoisin Aberdeenistä ja jolla oli "kunnon" aberdonian aksentti :)
      En minäkään mihinkään näistä "luokista" ole kunnolla päässyt tutustumaan, varsinkaan mihinkään yläluokkaan. Kunhan on tullut havaittua tälläisiä tapauksia ja tekstihän on yleistystä täynnä.

      Mä olen aina politiikassa tottunut puhumaan sanasta "class", juuri esimerkiksi äänestymiskäyttäytymisen yhteydessä, joten käänsin sitten sen vaan suoraan suomeksi, enpä tiedä sitten miten se pitäisi kääntää :S

      Poista
  10. Tästä riittäis vaikka kuinka paljon sanottavaa, hyvä aihe! Mulla on nimittäin tällä hetkellä ihan kokonainen sosiologian module yliopistossa tästä jutusta nimeltä 'Social Inequality and Social Justice' ja kyllä siellä on ihan mind blown kun istuu ja kuuntelee näitä juttuja. Ei sitä oo ennen tullu aateltua kuin isoja eroja täällä on ihan joka asiassa, tosi hämmentävää suomitytölle.
    Tai no, tuntuu ehkä että britit on enemmän hämmentyneitä ja järkyttyneitä siitä kun sanon että ei meillä suomessa oo tällästä, koulu on koulu ja ruokakauppa on ruokakauppa ja sillä selvä. Monille on ollu vaikeeta käsittää että sillä ei tosiaan oo väliä mitä vanhemmat tekee työkseen tai missä kaupunginosassa sattuu asumaan ja että suomessa kaikilla on ihan samat mahollisuudet esim koulutuksen suhteen. Briteissä on nää ongelmat vaan jossain niin syvällä että on vaikee ees ruveta miettimään mistä tää jako alunperin johtuu ja varsinki että miten sitä vois koittaa korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa tosta et nää ongelmat on jossain niin syvällä rooted että vaikea alkaa korjaamaan. Mun mielestä tää on kyllä todella mielenkiintoinen aihe ja siitä varmaan riittäis pohdittavaa vaikka kuinka pitkälle. Kiva että olet saanut otettua tollasen kurssin, se on varmaan tosi hyödyllinen!

      Poista
  11. Mistä lähtien M&S on ollut posh? Ainakin Lontoossa paikallinen Stockan herkku on Selfridgen Foodhall. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma moka, olisi varmaan pitänyt selventää tätä asiaa hieman :) Tää kyseinen incidentti nimittäin tapahtui pienessä kylässä Lontoon ulkopuolella jossa M&S luokiteltiin hienoimmaksi ruokakaupaksi. Samoin Aberdeenissä se on paras tai "poshein" ruokakauppa joka löytyy. Oikeassa olet että Lontoossa on varmaan ihan eri lailla asiat!

      Poista
  12. Joo toi rugbyn ja jalkapallon ero yllätti mutkin kun siitä ekaa kertaa kuulin, varsinkin kun rugby lajina näyttää paljon "rajummalta" ni on hassua että niillä on kaikkein lempeimmät kannattajat jotka voi olla katsomoissakin sekasin :D

    Tosta koulujutusta tuli mieleen se että myös maksullisissa yksityiskouluissakin on eroja. Kaikki ei tunnu olevan ihan yhtä posh.. Mutta kuulin just yhdeltä opettajakaverilta mielenkiintosen jutun (tosin tätä ei kai voi todeksi todistaa mutta en yllättyis jos olis totta). Tää mun tuttu on julkisen koulun opettaja ja ei voi kuulemma saada töitä opettajana yksityisestä koulusta koska hän itse aikoinaan ei ole käynyt yksityistä koulua, kuulemma hakemus siirrettäisiin suoraan roskakoriin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, toi kuulostaa siltä että mäkään en yhtään ihmettelis jos toi olis totta. Välillä tää systeemi on niin kieroutunut...

      Poista
  13. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen postaus, jos joskus jaksat, niin lukisin aiheesta mieluusti lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Ja varmaan tulee tästä taas kirjoiteltua lisää kun tulee taas uusia juttuja mieleen :)

      Poista
  14. (Vähän myöhäinen kommentti, mutta löysin blogisi vasta nyt, ja piti päästä itsekin työntämään oma lusikkani soppaan :D )
    Itsekin olen kovin kiinnostunut aiheesta, ja voin suositella Kate Foxin kirjaa "Watching the English", jossa käsitellaan myös luokkayhteiskuntaa. Nykyään (kirjan lukemisen jälkeen) kun meidän perhe käy ravintolassa, niin vitsaillaan aina, ettei saa taitella lautasliinaa syömisen jälkeen, koska se on vaan "SO middle class", vaan se pitää jättää pöydälle mytyssä :D Tuon kirjan lukemisen jälkeen myös walesiläisen au pair -perheeni sanavalinnat (mm. "settee") särähtivät korvaan.

    Toinen juttu samasta aiheesta on, että eräs englantilainen luennoitsijani (Suomessa) kerran luokkayhteiskunnasta puhuessaan sanoi, että kaikki suomalaiset väittävät, ettei Suomessa ole mitään luokkayhteiskuntaa (myöntävät enintään että "no ehkä suomenruotsalaiset ja mustalaiset"), mutta että meidän kannattaisi vähän miettiä asiaa, koska hänen mielestä Suomessakin selkeästi on ryhmiä, jotka ovat eriarvoisessa asemassa (ja hän ei siis viitannut näihiin kahdella edellämainittuun). Hän ei sitten kuitenkaan jatkanut aiheesta, mikä jäi harmittamaan, koska en suomalaisena tietenkään näe asiaa samalla tavalla kuin ulkopuolinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskaan ei ole liian myöhäistä työntää lusikkaa soppaa :D Kiitoksia kirjavinkistä, täytyykin tsekata tuo! Tää on kuitenkin mielenkiintoinen aihe ja olis varmaan hyvä lukea ihan oikeeta kirjallisuutta asiasta!

      Mä luulen että Suomessa aletaan mennä enemmän koko ajan sellaista eriarvoisuutta kohti (rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy mentaliteetilla), mutta olis kyllä ollut mielenkiintosta tietää että mitä tälläisiä eriarvoisia ryhmiä on (verraten just esim. Britti-systeemiin) Suomessa ja mihin luennoitsija viittasi!

      Kiva kun jätit kommenttia!!

      Poista
  15. Mielenkiintoinen postaus, teen kandia parhaillaan siitä, miten Suomessakin alkaa näkyä yhä enemmän luokkaerot juurikin koulutus- ja tuloeroihin nyt eniten perustuen. Briteissä luokkalaitos lienee jo niin ikiaikainen, ettei Suomessa toivottavasti samoihin mittoihin päästäkään. Mutta nytkin jos ajateltaisiin suomalaista versiota ladetteista tai chaveista... Valkoiset soljilla varustetut korolliset saappaat, valkoiset farkut, juurikasvu, tupakka suupielessä, kodin tavarat ikeasta lattiasta kattoon, ei korkeasti koulutettu. :D kärjistettyä, mutta totta.

    Nauratti nämä sun esittämät stereotypiat, niin paikkansapitäviä! Poikaystävän tutulla oli juuri tuollainen koira, sitä luultavasti koulutettiin lähinnä kaljan juonnin yhteydessä ja lopulta se jouduttiin antamaan pois kun se oli raadellut lampaan. Ja omistajalla oli working class tyyliin viisi lasta perheessä, ei siis kovin turvallinen perhekoira. Tämähän on tosi surullista, mutta naurattaa ihmisten ajattelemattomuus. Ja rugbyhan on herrasmiesten laji! Kontakti on paikoin paljon kovempaa kuin jaliksessa ikinä, mutta oletko seurannut miten he kumminkin kohteliaasti nostavat vastapuolen pelaajan ylös ja taputtavat olalle. Riehumisesta ei tietoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen kandin aihe sulla! Olen kyllä samaa mieltä että Suomessa on "luokkaerot" alkanut näkyä enemmän ja enemmän vaikka ne tuskin koskaan ihan Brittien kanssa samalle tasolle pääsee.
      Stereotypioista on niin helppo aina puhua vaikka kaikki me tiedetään että ne ei ole koko totuus. Mutta pakko niissä joku perä on olla kun niitä siksi edes kutsutaan :)
      Haha, ihan totta toi rugby, se on kyllä aika kohteliasta porukkaa. Ja siellä peleissä ei näy ikinä huligaaneja!

      Poista
  16. Hehe, tää on kyll myöhäinen kommentti, mutta kun tää postaus oli niin huippu! (Lueskelin sun blogia mielenkiinnolla koko aamun).
    Opiskelen parhaillaan englantilaista fonetiikkaa aika paljon ja aksentit tulee jo ulos korvista, hehe. RP eli received pronunciation on siis varmaan tämä posh -aksentti, johon viittaat. Toki siis ihan yläluokkaisilla on vielä oma touchinsa tähän asiaan, mutta yleisesti RP on maantieteellisesti neutraali, paremman luokan, ns. koulutettujen aksentti. On ollu mielenkiintosta seurata, miten esim. lapset on tosi alttiita aksenttien vaihtelulle. Esimerkki tulee juurikin Glasgowsta, missä opettajani ystävä asui. Tämä ystävä siis puhui puhdasta RPtä, joten hänen lapsensa oppivat myös tämän aksentin (Skotlannissa, kyllä). Sattui sitten kerran, että opettajani oli ystävänsä luona vierailulla, kun "joku" tuli taloon sisälle, keskustellen äänekkäästi jollekulle mahdollisimman "paksulla" Glaswegian -aksentilla. Ystävä ihmetteli ääneen, että kukahan ihme se tuli käymään, kunnes hänen oma poikansa asteli ruokasaliin. Pojan aksentti muuttui sillä sekunnilla; suusta tuli ulos jälleen se puhdas RP, mitä oli tottunut puhumaan kotonaan koulutetuille vanhemmilleen :) Briteissä on siis tosi tavallista, että aksenttia muutetaan jo kouluikäisenä riippuen millaisessa koulussa sitä käydään ja onko yliopistokoulutettu. Myös työpaikka vaikuttaa; aksentti pitää sopia kunkin työn ns. "arvolle". Tosi mielenkiintonen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja eipä haittaa, vanhoja postauksia saa aina kommentoida! Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe ja kuulostaa mielenkiintoiselta että voi opiskella aksentteja (vaikka ne varmaan jossain vaiheessa tulee jo ulos korvista!). Aika hauska tarina, en ole koskaan ajatellut sitä niin että aksentteja muutetaan noin "helposti"!

      Poista

Kiva kun kommentoit!