sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Stonehenge & Bath

Lauantaina tehtiin siis päiväretki Stonehengeen ja Bathiin. Bongattiin Grouponista tarjous jossa sai tälläisen päivän kiertueen 33 punnalla normaalin 66 punnan sijaan. Vaikka Grouponia en voi omasta kokemuksesta suositella, olen pari diiliä ostanut ja oli kyllä monen mutkan takana että diilit toteutuivat. Tämäkin toteutus oli vähän vaakalaudalla mutta saatiin kuin saatiinkin kierros varattua lauantaille. Oltiin haluttu käydä nimenomaan Stonehengessä joten tälläinen kierros tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Täytyy kyllä aluksi sanoa pari sanaa tuosta kierroksesta jos vaikka joku miettisi tälläistä vaitoehtoa. Voin suositella tuota lafkaa nimittäin lämpimästi. Tourin tarjoaja oli Premium Tours ja he tekevät vaikka minkänäköisiä retkiä. Me lähdettiin kasin aikaan aamulla, vietettiin tunti Stonehengessä, 3 h Bathissa ja oltiin kuuden aikaan illalla takaisin Lontoossa. Molemmissa paikoissa saatiin kierrellä itsenäisesti (mitä arvostan suuresti) ja info-osuudet hoidettiin sitten bussimatkojen aikana. Meidän opas oli ihan mielettömän symppis vanhempi herrasmies jolta huumoria löytyi! Olisin siis hyvin voinut maksaa tuon täydenkin hinnan kierroksesta, mutta kiva tietysti että saatiin tarjoushintaan!

Kun bussi saapui kohti Stonehengeä, opas varoitti että suurin osa ihmisistä saattaa pettyä kun he odottavat jotain todella isoa ja mahtavaa, vähän sama kuin Vapauden Patsas Nykissä, ja kun saapuvat paikalle niin järjestelmä vaikuttaakin todella pieneltä. Stonehenge ei välttämättä ole niinkään suuri ja mahtava,vaan sen upeus piilee siinä, että miten hitossa se on saatu tehtyä joskus 5000 vuotta sitten?


Painavimmat kivet ovat semmoiset kevyet 45 tonnia ja monet niistä monta senttiä maan alla. Ja kuulemma se insinöörityö joka tähän on käytetty on myös todella edistyksellistä ;)


Niinkuin opas sanoi, vaikuttavuus piilee juuri siinä miten tälläinen on onnistuttu rakentamaan. Stonehenge on yksi Unescon World Heritage Siteistä ja oli kyllä hieno kokemus käydä tuolla! Mielestäni myös mielenkiintoista on kaikki myytit ja tarinat joita näiden kivipaasien ympärille on kehitelty. Varsinkin tarinat druideista olivat todella mielenkiintoisia!


Nauratti taas vähän kun kamerasta löytyy miljoona kuvaa Stonehengestä. Luulis että vähemmälläkin selviäisi, varsinkaan kun nuo kivet ei sentään liiku mihinkään..

Sitten lähdettiinkin kohti Bathia! Täytyy sanoa että oli ihana matkustaa taas bussilla ja nähdä vähän tuota Englanninkin maaseutua. Skotlannissa kun tuli ravattua Aberdeen-Glasgow väliä tiuhaan tahtiin ja samalla nähtyä sitä kaunista maaseutua. Lontoossa asuessa ei ole tullut paljon maaseutua nähtyä, joten oli mukava ajella pienien kylien läpi ja nähdä peltoja sun muuta. Aika tasaisen laakeaa oli kyllä, varsinkin verrattuna Skotlantiin.

Tämäpä oli ensimmäinen näkymä Bathiin joka on kuulemma rakennettu Amphiteatterin (miten ikinä se kirjoitetaankaan suomeksi) muotoon.


Tähän on pakko heti alkuun totea että rakastuin Bathiin (kuten myös Brightoniin jossa käytiin tänään, ja josta kirjoitan oman postauksen). Bath on ihana. Varsinkin kun keli on kaunis ja aurinko paistaa. Bath oli kaunis, pieni, söpö ja vanhaa arkkitehtuuria täynnä. Tuntui melkein kuin olisi ollut jossain Välimeren pienemmässä kaupungissa. Bath on asukasluvultaan todella pieni,vain 87 000 asukasta, joten en tiedä millaista siellä olisi asua, mutta ihana kaupunki silti.

Bathin katedraali
Opas tiesi kertoa että silloin ammoisina aikoina (tähän oli joku tarkka määrekin, mutten muista enää), että Bath oli the place to be heti Lontoon jälkeen. Sinne ihmiset meni juhlimaan ja rentoutumaan. Helppo uskoa!


Bath, nimensä mukaisesti on tunnettu sen kylpylöistään ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä onkin vanha Roman Baths. Me jätettiin ne tällä kertaa väliin, koska ulkona oli ihan mieletön keli ja päätettiin että halutaan vaan fiilistellä kaupungin tunnelmaa.



Englannista löytyy kyllä ihan mielettömiä paikkoja ja suosittelisin ehdottomasti käymään juuri muuallakin kuin Lontoossa, jos vain aika riittää! Monta ihanaa paikkaa löytyy vain tunnin junamatkan päästä Lontoosta (siitä lisää huomenna).

Pakkohan tämän kyltin vieressä oli poseerata ;)



Ehdittiin kolmessa tunnissa nähdä kaupunki aika hyvin läpi, koska kyseessä ei ole todella liian iso paikka. Käytiin hakemassa ihanat jätskit ja istuttiin katedraalin viereiselle aukiolle nauttimaan kauniista musiikista ja ihanasta auringonpaisteesta. Rakastan tätä kuvaa: auringonpaiste, jäätelöä ja katumusisointia, voiko parempaa olla?


Tälläisiä koristeltuja possuja löytyi ympäri kaupunkia ja pakko oli saada kuva sellaisen kanssa. Minusta kun löytyy kuvia erilaisten possujen seurassa hieromassa niiden neniä, milloin missäkin kaupungissa. Se kun kuulemma tuottaa onnea ;)


Lopuksi voisin vielä todeta, että jos teillä on mahdollisuus käydä Bathissa, niin kannattaa ehdottomasti vierailla! Ihana kaupunki!

6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä näitä reissukuvia, nyt tekee kovasti mieli lähteä itsekkin Englannin puolelle :D Jos kiinnostaa kauniit kaupungit, niin suosittelen Scarboroughta, Whitbya ja Yorkia. En tiedä oletko missään noista käynnyt, mutta erityisesti Scarborough on upea kesäaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä täältä löytyy todella kauniita paikkoja! Ja kiitti paljon vinkeistä! Täytyykin pistää korvan taakse seuraavan kerran kun mietitään retkeä jonnekkin :)

      Poista
  2. Kaverini kanssa juuri viikonloppuna juteltiin Bathista, kun hän oli kylässä ja selaili mun 1000 Places To See Before You Die -kirjaa. :) Ehdottomasti listalla ja Englanti muutenkin! Mä olen käynyt vaan Liverpoolissa viikonlopun verran, muuten koko saari on ihan tuntematon mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on itseasiassa ollut tuo kirja ostoslistalla jo jonkin aikaa!
      Mutta suosittelen ehdottomasti reissua Englantiin, täältä tuntuu löytyvän monia kivoja paikkoja, kuten myös tietty Skotlannistakin :D Kaupungit näyttää tietysti kivoimmilta auringonpaisteessa mutta säätakuuta ei tällä saarella voi ikinä antaa ;)

      Poista
  3. Stonehengelle (pitäisi olla) on ihan helppo mennä julkisilla, kun menee ensin Salisburyyn ja siitä paikallisbussilla :P iteki varasin just sinne junat huhtikuulle, can't wait! Tosin se ei varmasti vedä vertoja tolle kierrokselle.

    Bath on kuitenkin kaks kertaa jonkun Järvenpään tai Keravan kokonen, et kyl siel varmaan viihtyy :P Mun suosikki on siellä se Royal Crescent!

    Wiuh, ku tuli hinku reissata lisää! Mun seuraava kohde on Birminghamin ja Stonehengen jälkeen Devon! I'm dying to see the wild ponies!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, hyvä tietää :) Mulla loppu vaan usko kun oltiin keskellä maaseutua ja en nähnyt mitään muita kun turistibusseja :D Mut toisaalta, onhan se niin suosittu kohde et luulis et sinne menis paikallisbusseja!

      Haha, mä luulen et mun suhteellisuudentaju on kadonnut viime aikoina näiden kaupunkien koosta, vaikka itse tulen paikasta jossa on 5000 asukasta :D

      Birmingham oli tosi kiva kanssa! Ja vitsit, Devon kuulostaa kans mahtikselta! Hauskoja reissuja!!

      Poista

Kiva kun kommentoit!