torstai 2. heinäkuuta 2015

Mikä tekee juuri Suomen kesästä niin erityisen?Otsikossa esitetty kysymys on aina askaruttanut minua. Varsinkin kun takana on se kahden viikon Suomi-loma ja olen innoissani kertonut kaikille kuinka kivaa meillä oli. Miten sitä selittää esimerkiksi brittiläisille työkavereille mikä tekee juuri Suomen kesästä niin maagisen, että ei tulisi mieleenkään lähteä minnekkään muualle kesälomalle kuin juuri Suomeen? Siinä missä Briteissä pidetään ehkä juuri 2 viikon, maksimissaan 3 viikon kesälomia, minä kerron tarinoita siitä kuinka toimistot Suomessa sulkeutuvat koko heinäkuuksi ja ihmiset pakenevat mökeille. En tiedä onko kaikissa suomalaisissa perheissä aina näin, mutta ainakaan meidän perhe ei ole koskaan matkustanut ulkomaille kesällä vaan ne kesälomat on vietetty tiiviisti aina kotimaassa. Mielestäni ei siis ole Suomen kesän voittanutta. Ja aika moni taitaa olla samoilla ajatuksilla mukana, varsinkin jos katsoo tämän kuukauden Instagram Travel Thursday postauksia - moni fiilistelee Suomen kesää ihan täysillä.

Koen kuitenkin erityisen vaikeaksi pukea sanoiksi miksi juuri Suomen kesä voittaa esim. Britti-kesän ihan 6-0. Kollegat kyselee että miksi sinä aina hehkutat Suomen kesää? Mikä siitä tekee niin upean? Väitän että osa siitä fiiliksestä tulee ihan siitä tietysti nostalgian tunteesta. Me ollaan kaikki varmaan vietetty niitä ihania lapsuudenkesiä Suomessa ja menty paikasta toiseen vailla huolen häivää silloin nassikkana. Varmasti Briteillä on samanlaiset muistot heidän omista lapsuudenkesistään. Minulta löytyy niin paljon ihania muistoja lapsuudenkesiltä - pyöräretket lähijärvelle,  Aku Ankkojen lukeminen ullakolla ukkosella, maastoretket heppojen kanssa...Olen siis varma, että ne tietyt muistot vaan lisää sitä tunnetta että Suomen kesä on paras.


Mutta toisaalta se fiilis siitä Suomen upeasta kesästä vaan voimistuu kun astuu ulos Helsinki-Vantaan ovista. Ilmakin tuoksuu ihan erilaiselta kuin Briteissä. Sellaiselta raikkaalta ja puhtaalta. Suomalaisessa kesäruuassa on sama piirre - maut ovat aivan omanlaisiaan ja ruoka maistuu nimenomaan raikkaalta. Uudet perunat omalta kasvimaalta, savustettu kala, raikas salaatti - kesällä ei paljon raskaita hampurilaisia tee mieli vedellä. Metsämansikat suoraan oman tien varresta.

Vaikka kuinka tykkäänkin Englannin kumpuilevasta maastosta, niin kyllä ne suomalaiset järvimaisemat vaan jotenkin on niin kauniita. Sen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun on asunut 2 vuotta niin keskellä sisämaata, että ainoan järven jonka on nähnyt on ollut teko sellainen. On aivan ihana fiilis kun voi tehdä iltakävelyn koiran kanssa järven rantaan ja vain istuskella laiturin päässä ihaillen maisemia (vaikka meidän  koiran mielestä istuminen on kyllä tavattoman tylsää puuhaa). Joten Suomen järvimaisemat kyllä rulaa!

Kuten edellisessä postauksessa sanoin, ei se sää ole maailman isoin asia. Joo, onneksi sentään ei satanut kahta viikkoa putkeen, se olisi voinut olla vähän ikävää, mutta kyllä minulle silti tuli kesäfiilis vaikka aurinko ei koko ajan porottanutkaan Suomi-lomamme aikana. Loppuenlopuksi minulle Suomen kesä koostuu niin monesta muusta asiasta kuin siitä säästä, että mentiin tälläkin kertaa sillä asenteella ettei anneta sään häiritä meidän lomanviettoa. Nimimerkillä, syötiin juhannuksena meidän kesäkeittiössä illallista toppatakit ja kasmir-kaulahuivit päällä kun olisi muuten ollut vähän kylmä. Mutta olisi myös tuntunut todella väärältä syödä juhannusateriaa sisällä, se ei vaan sovi.

Siinä missä Britannian kesästä tulee mieleen Pimm's, mansikat, Wimbledon, pubit, patikointiretket, grillaus, piknikit, kylmät säät niin Suomen kesää miettiessä tulee mieleen juuri ne yöttömät yöt, järvimaisemat, puhdas ilma ja ruoka, huolettomuus, mansikat, peltomaisemat....Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

En tiedä. Ehkä se on loppuenlopuksi se fiilis joka on isoin asia - fiilis siitä että Suomen kesä tarjoaa vaikka mitä mahdollisuuksia.


*********************
Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat Veera BiancaKaukokaipuu  ja Destination Unknown. Minut löytää Instagram nimimerkillä @laura.fin.

18 kommenttia:

 1. Jep, Suomen kesä <3 Lisäisin vielä tohon sen "tunnelman" joka Suomessa on kesällä. Kaikki on niin "elävää" (ennen kuin taas mennään talvihorrokseen :D). Varmasti myös valoisuus on hyvin iso osa, vaikkei sitä kokoajan ajattelekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta tuo tunnelma - ihmiset on niin paljon avoimempia ja iloisempia kesäisin :) ja valoisuus on niin ihanaa!

   Poista
 2. Suomen kesä on kyllä ihan parasta :) Useimmat tuntemani nomadit vaan jatkaa kiertämistä, mutta me palataan Suomeen joka kesä ainakin kuukaudeksi tai pariksi. Keskikesän valoisat yöt, vihreyden kehystämät järvet, tuoreet mansikat torilta, kaikenmaailman kylätapahtumat... Ei niitä vaan voi vastustaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässä tuli hyvin summattua kaikki ihanat jutut mitä Suomen kesä on täynnä! Ja en yhtään ihmettele että palaatte juuri Suomeen kesäksi, siellä on vaan niin kaunista!

   Poista
 3. Mua ei yhtään haitannut kesäkuun viileys... eikö se olekin se joka tekee Suomen kesästä Suomen kesän? Nyt kun tällä viikolla helteet paukkuu tuntuu jo ihan heinäkuulta, se on jo toinen juttu se. Itse olin vuosi sitten ihanan viileässä Alaskassa ja sitä mäkin nyt kaipailen helteiden saavuttua. Onneks voin sentään tehdä töitä ja odottaa omaa lomaa koittavaks loppukesästä! :)

  Sait varmaan Annikan kautta teidän yhteiskuvan... ihan söpis siitä tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileässä kesäilmassa on kyllä se hyvä puoli että ilma tuoksuu kaikenkaikkiaan aivan ihanan raikkaalta! Ja ihan oikeassa kyllä olet, että se viileys tekee siitä niin Suomen kesän :) Paras hetki on mun mielestä juuri sateen jälkeen kun ilman lämpötila on pudonnut alas ja kaikkialla on niin raikasta.

   Ja kiitos, sain kuvan Annikan kautta - se on mun mielestä tosi kiva!

   Poista
 4. Näin ensimmäistä kertaa omalla kohdallani lomalle Suomeen ja eihän näitä kesän puhtaita tuoksuja voita mikään. Vaikka asunkin saarella Thaimaassa nykyään ja meri ympärillä koko ajan, niin jotain taikaa Suomen järvimaisemassa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tässä mun mielestä juuri piilee se Suomen kesän taika - vaikka asuisikin upeissa paikoissa meren ympäröimänä niin silti se Suomen järvimaisema on kaikista hienoin! :)

   Poista
 5. Kauniisti puit sanoiksi sen, mitä minäkin olen ajatellut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Säppä - hyvä että edes jotenkin onnistuin pukemaan nämä fiilikset sanoiksi vaikka helppoa se ei ollut :D

   Poista
 6. Suomen kesä on kyllä ihan parasta, ja ehkä se osittain on sitä senkin vuoksi että pitkä talvi on takana. Englannissa kuin on vain ne 1,5 vuodenaikaa... :) Ihania Suomi-tunnelmia, näissä kyllä tiivistyi moni asia mitä itsekin rakastan Suomessa ja sen kesässä (tosin Norjankin kesä on aika upea....!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa että Norjan kesä on aivan ihana! Melkein yhtä ihana kuin Suomen ;)

   Poista
 7. Suomen kesä, ah <3! Monet mainitsemasi asiat tämän kesän tekee. Suomessa vuodenajat vaihtelevat niin suuresti, että kesällä jaksaa aina ihastella jo sitä, että se aurinko on vihdoin tullut ja ihmiset viihtyvät ulkona. Sateet ja myrskyt ovat kuitenkin vähintään yhtä ihania ja kesän säätilojen vaihtelevuushan on osa viehätystä :)

  Itse tykkään eniten valoisuudesta, siitä kun keskiyölläkin näkee vielä eteensä ja aurinko pysyy piilossa vain lyhyen tovin. Pimeyskin on toki ihanaa, mutta juurikin tämä vaihtelevuus vuodenaikojen välillä on ihan parasta! Mutta eiköhän paljon tosiaan vaikuta sekin missä on niitä lapsuuden kesiä viettänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoisuus on kyllä ehdottomasti yksi Suomen kesän upeimmista jutuista! Loman jälkeen tuntui ihan oudolta täällä Briteissä alkaa jo kymmenen jälkeen hämärtämään!

   Poista
 8. Vuosikymmeniä sitten kun asuimme, mekin, muutaman vuoden ulkomailla (ihan Ruotsissa asti :-) ) niin aina oli kesäloman kohde selvillä, eli Suomeen!
  Nykyisinkin kyllä kesät olemme aika tarkkaan Suomessa - marraskuussa on sitten paljon parempi matkustaa kauas :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, marraskuussa sitä lähtee (ainakin minä lähden) mielellään pimeyttä pakoon muille maille mutta kesät on aina kiva viettää Suomessa - tulevaisuudessa olisikin ihanaa jos voisin viettää Suomessa aina kesät ja sitten asua vaikka Briteissä loppuvuoden.

   Poista

Kiva kun kommentoit!