tiistai 12. heinäkuuta 2011

Top 3

No niin, nyt palataan hieman siihen kesäkuiseen Interrail-reissuun! Nimittäin nyt olisi rankattu meidän reissun Top 3 kaupungit! Raadilla (eli meille kahdelle) tuli hieman erimielisyyksiä mitkä kaupungit siihen Top 3-kategoriaan kuuluu, joten tehtiin omat listat.

Meidän reissun reittihän oli loppuenlopuksi seuraavanlainen: Aberdeen-Pariisi-Maastricht-Dusseldorf-Berliini-Praha-Cesky Krumlov-Krakova- Auswitch-Varsova-Vilna-Trakai-Riga-Sigulda-Parnu-Muhu/Saarenmaa-Helsinki.

Eli tässä tulee minun rankkaus:

1. Praha


Ihan ehdottoman ja ansaitun ykköspaikan meidän reissun kaikista kaupungeista veti Praha.
Ihastuin Prahaan heti ensisilmäyksellä!
Tunnelma Prahan vanhassa kaupungissa on aivan ihana, siellä on henkeä ja elämää. Vilskettä ja vilinää. Kauniita, vanhoja rakennuksia ja hyvä tunnelma. Kaunis jokimaisema ja kivoja ihmisiä.Luulen että satuimme myös hyvään aikaan Prahaan, koska kesän turistisesonki ei ollut ihan vielä kunnolla alkanut, joten paikka ei ainakaan ollut ihan täynnä turisteja. Muistan kuinka Roomasta jäi huonot muistot viime kesänä, kun turisteja oli niin paljon että paikan kauneus jäi vähän sivuraiteille.


Nähtiin myös toinen puoli Prahasta kun matkaseuralaisen tsekkiläinen kaveri vei meidät kierrokselle oman yliopistonsa kulmille ja aivan ihanaan ravintolaan. Kuten hän sanoi, "se on sitä aitoa Prahaa". Prahassa tai ylipäätänsä Tsekissa ollessa kannattaa maistaa ihania paikallisia herkkuja. Meikäläinen veti mm. uppopaistettua juustoa, perunoita voissa ja perunapannukakkuja (siis täytyiskö syödä muka jotain vihanneksia?) navan täyteen, ja oli muuten hyvää!


Prahassa oli paljon nähtävää ja ensimmäisenä päivänä otimmekin taas ilmaisen kävelykiertueen (New Europe Free Walking Tours), ja tallustelimme ympäri Prahan vanhaa kaupunkia yli 3 tuntia. Harmiksemme kyseisenä ajankohtana oli juuri jokin juutalaisten juhla, joten emme päässeet juutalaisen korttelin hienoihin synagogiin tutustumaan. Vanhassa kaupungissa sijaitsee todella juutalaiskortteli, astronominen kello joka lyö tasatunnein ja tietenkin vaan jo ne kaikki kauniit rakennukset ja sivukujat joilla kannattaa käydä.
Seuraavana päivänä otimmekin maksullisen kävelykiertueen samalta yritykseltä Prahan linnaan, joka oli myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka!Parasta oli kuitenkin kävellä päämääräämättömästi ympäri vanhan kaupungin kauniita kujia ja katsoa minne tie vie. Kerran se vei hiljaiseen ja syrjäiseen, mutta niin kauniiseen puistoon jossa törmäsimme hyvin kesyyn riikinkukkolaumaan.Näky Prahan linnasta iltavalaistuksessa jäi varmasti silmien verkkokalvoille ikuisesti. Praha kolahti ja kovaa, ja voinkin suositella sitä kaikille!'


2. Pariisi


Tottakai Pariisi ansaitsee oman paikkansa listalta. Viimeksi kävin Pariisissa todella ollessani joku 13-vuotias teini ja silloin kaupunki ei jättänyt suurta vaikutusta jostain kumman syystä. Nyt oli tilanne kuitenkin eri.


Oltiin jo päätetty etukäteen että Pariisissa ollessamme syödään mahdollisiman paljon patonkia, nautitaan piknik Eiffel-tornin juurella ja nautitaan elostamme siellä. Ja minä halusin ehdottomasti ahmia navan täyteen macaroneja.


Pariisi oli ihana! Ja kun vielä kelikin suosi, vietimme 3 aivan ihanaa päivää kyseisessä kaupungissa! Vaikkakin hostellin luteet häiritsivät hieman menoa...Onneksi apteekissa toimii aina kansainvälinen elekieli ja ei tarvinnut loppulomaa vietää kutitus tuskissa.


Päädyttiin näkemään jo tuloiltana jo aika paljon Pariisia. Ihan vahingossa kylläkin. Oltiin varattu hostelli Latinalaisesta korttelista ja bussi lentokentältä tuli Porte Maillotille, Riemukaaren taakse. No, matkaseuralaisen mielestä matka sieltä hostelille näytti hyvin lyhyeltä (minä en osaa lukea karttaa, joten se ei ollut mun homma) ja kun oli kaunis iltakin niin päätettiin kävellä. Lyhyt kävely muuttuikin n.1,5 h mittaiseksi vaellukseksi rinkkojen kanssa. Noh, ainakin tuli nähtyä heti alkuunsa Riemukaari, Louvre ulkoa, Champs Elysee ja hyvin paljon Seineä.


Pariisissa nautittiin piknikkejä eri puistossa, olihan  se halvempaa niin ja myös paljon hauskempaa - paljon tuli syötyä patonkia ja juustoa, nam! Yksi ihanimmista piknikeistä olikin Eiffel-tornin juurella, auringonlaskun aikaan. Aivan mieletön näky.
Käveltiin Montmartelle, ihmeteltiin alla aukeavaa näkymää ja ihailtiin kauniita rakennuksia. Käytiin Louvressa ja tietysti tsekattiin Mona Lisa siellä ollessamme. Oltiin ihan superonnellisia kun selvisi että pääsisimme ilmaiseksi Louvreen sisään. Kaikki EU-valtioiden jäsenet jotka ovat 18-26 vuotiaita pääsevät ilmaiseksi sisään! Pariisissa ollessamme luonnollisesti söimme paljon ihanaa ruokaa ja nautittiin olostamme.

Ei tarvitse varmaan kauheesti arvuutella mitä tässä kuvataan :P?
Pariisi oli ihana ja siellä nyt riittää niin paljon nähtävää ja koettavaa että kolme päivää ei riitä mihinkään. Paljon jäi vielä näkemättä! Loistava syy siis palata takaisin ;)

3. Krakova

Kolmas paikka olikin jo vaikea päättää. Siitä kilpaili niin moni kaupunki (mm. Vilna ja Maastricht), mutta päädyin loppuenlopuksi Krakovaan koska kokonaisuus ratkaisee. Ja Krakovassa nimenomaan oli hauskaa kaikinpuolin. Tähän vaikuttaa myös paljon se seikka että tavattiin ihan loistavia ihmisiä Krakovassa ollessamme!

En odottanut paljon Krakovalta tai Puolalta ylipäätänsä mutta Krakova oli hurmaava pieni kaupunki, jossa ei ollut turhan paljon turisteja ja sieltä löytyi vaikka mitä mielenkiintoista löydettävää.


Krakovassa otimme ilmaisen kävelykiertueen josta kuulimme hostellin kautta. Aamu yhdeltätoista lähti kiertue vanhasta kaupungista, joka nimensä mukaisesti esitteli Krakovan vanhaa kaupunkia sekä päättyi sitten Krakovan linnaan. Kuulimme Krakovan mielenkiintoisesta historiasta ja näimme vaikka mitä, mm. Krakovan vanhan kaupungin muurit, edesmenneen Paavin asuinpaikan, Krakovan linnan ja Krakovan "kuuluisan" lohikäärmeen. Opas oli ihan loistava ja nämä kiertueet onkin  mitä mainion tapa tutustua kaupunkiin ja kuulla samalla kaupungin historiasta!
Iltapäivällä otimmekin samaisen ilmaisen kävelykiertueen mutta tällä kertaa se keskittyi Krakovan juutalaisen korttelin kiertelyyn. Ja vitsit, oli vielä mielenkiintoisempi kun aamukierros. Krakovassahan on kuvattu myös paljon kohtia Schindlerin listaan, joten näimme myös niitä. Kävimme juutalaisten ghetossa, synagogissa ja juutalaiskorttelin keskuksessa. Todella mielenkiintoisia tarinoita kuulimme taas. Tämän kiertueen jälkeen oli hieman väsy, sillä olimme jo kävelleet 10 km päivän aikana.Tourin jälkeen meidän supermukava opas ehdotti meille kaikille että nyt lähdetään sille "kierroksen epäviralliselle osuudelle". Eli sit opas tutustutti meidät Krakovan yöelämään joka oli ihanan rentoa ja hauskaa. Oltiin koko ilta juutalaisessa korttelissa, ja siellä oli tosi söpöjä ja pieniä, tunnelmallisia baareja. Tavatiin ihan loistavia ihmisiä illan aikana ja sovittiinkin että mennään parin tyypin kanssa heti seuraavana päivänä illalliselle. Kuten aikaisemminkin sanoin, tälläisellä matkalla parasta antia jo ne hauskat ihmiset joita tapaa!


Krakovan vanhan kaupungin aukio on niin kaunis iltasella!

Tottakai kun Krakovassa oltiin, kävimme myös Auswitchissä. Sanottakoon alkuun hieman meidän junamatkasta sinne. Käytiin turisti-infosta kysymässä että kuinka usein niitä junia sinne menee. Haluttiin ehdottomasti mennä junalla koska meidän reililipussa oli vielä runsaasti tilaa junamatkoille.Noh, turistivirkailija nauraa hörähti meille ja totesi että "juna on tosi aikaa vievää". Bussi ja heidän oma retki olisi paljon nopeampi. Me sitten kohteliaasti kiitettiin ja todettiin että juna on ihan hyvä. Jeps, matka Auswitchiin on noin tunnin. Junalla meillä meni sinnepäin 2 h ja takaisinpäin 2,5 h. Ei naurattanut. Siis matkan kestohan ei oikeestaan ollut se ongelma, ollaan molemmat totuttu istuu junassa pitkiä aikoja, mutta se matkan nopeus otti lievästi sanottuna päähän. Junan huippunopeus oli 26 km/h. Kyllä, aivan oikein. Tuo oli se huippunopeus, mutta suurimmaksi osaksi ajasta se kulki 17 km/h. Tuntui että oltais kävelty nopeammin.

En lähde sen enempää kertomaan itse Auswitchistä, jokainen tietää näiden keskitysleirien tarinan, ja minun kirjoittajan lahjat on rajalliset kuvaamaan vierailua sinne. Sanon vain, että jos on mahdollisuus käydä, käykää.
Summa, summarum, Krakova oli todella viehättävä ja kaunis kaupunki jossa viihdyimme todella hyvin ja sen takia se ansaitsi kolmospaikan listallani!

Tässä olis varmaan vielä vähän lisää matkajuttujakin tulossa, kohta ne pursuaa varmaan jo korvistakin ulos :)

4 kommenttia:

 1. Vautsi, Prahaan siis! En oo koskaan ollut ja nyt sinne olis sitten päästävä. Itse tykkäsin kans tosi paljon Krakowasta ja Pariisi on nyt aina lemppari. Auswitchissäkin käytiin ja sekin oli mielenkiintoista. Pisti miettimään...

  Jeejee, tekeekö lähteä uudestaan reilaamaan? Ehkä ei vielä, mutta se himo tulee kohta uudestaan :D

  VastaaPoista
 2. Anna, ei ihan vielä kyl..Olen superonnellinen et saan olla kotona ja vaan "relata", eli toisinsanoen ei tartte koko ajan pakata ja liikkua paikasta toiseen. Mut oli se kyl niin huippureissu et mietittiin samanlaista kaavaa mut alueena Balkanit..sit kun on taas aikaa ja rahaa :D

  VastaaPoista
 3. Moi! Kiva kuulla kehuja Prahasta, koska sinne oon menossa ekaa kertaa elokuun alkupuolella! Oon kyl kuullu hyvää Prahasta vähän joka suunnasta, joten siksi sen paikan valitsinkin :)
  Oisko sul antaa jotain vinkkejä, et minne kandeis mennä? Esim. joku ravintola, ostospaikat tai ihan vaan paikkoja mitkä olis jääny mieleen? Prahan linna ja vanhakaupunki on jo listassa :)

  T.Tiia

  VastaaPoista
 4. Tiia, oi ihanaa sulla tulee varmasti hieno reissu!
  Ostospaikoista en osaa sanoa yhtään, koska olin miehen kanssa matkassa joten kauppoihin mua ei päästetty :) Ravintoloista suosittelen ehdottomasti et yrität mennä mahdollisimman sivukujille, silloin saa parasta ja halvinta ruokaa :) Käytiin sellaisessa paikassa kun Lokal joka ei ollut kaukana vanhan kaupungin aukiosta ja se oli todella kiva paikka! Jos on mahdollisuus Prahan yöelämää kannattaa ehdottomasti kokeilla, sieltä löytyy vaikka mitä kivoja paikkoja. Me osallistuttiin sellaiselle Pub Crawlille ja oli ihan super hauska ilta! Muuten mekin oltiin siel vaan se 3 yötä joten enimmikseen tuli pyörittyä vanhas kaupungis ja käytiin tsekkaa linna, joten sen originaalempia vinkkejä en oikein osaa antaa..Riippuen miten kauan olet reissussa, suosittelisin käymään päiväretkellä kaupungissa nimeltä Cesky Krumlov joka oli kuin pieni Praha. Bussilla pääsee kolmessa tunnissa, joten jos vaan on aikaa, suosittelen lämpimästi! Toivottavasti näistä oli jotain apua, vaik ei ollutkaan mitenkään kovin kummallisia vinkkejä :D

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!