sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

#Make it happen - Asiaa naisista ja tasa-arvosta

"In my moments of doubt,
I've told myself firmly:
If not me, who?
If not now, when?
Emma Watson

Tänään 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Minä en odota kukkia tai huomionosoituksia tänä päivänä - toivon sen sijaan että jonain päivänä vielä voimme hylätä ajatuksen tälläisestä päivästä koska se tuntuisi hassulta "huomioida" vain toista sukupuolta tällä tavalla.

Kansainvälinen naistenpäivä tuo huomiota sille epätasa-arvoisuudelle jota me vielä koemme sukupuolten välillä tässä maailmassa. Naistenpäivän tarkoituksena on nostaa esille se edistys jota tasa-arvo asioissa on tapahtunut, mutta myös huomioida vielä ne vallitsevat epäkohdat. YK:n tämän vuoden naistenpäivän teema on "Empowering women - empowering humanity: picture it!". Teema juhlistaa sitä, että vielä jonain päivänä naisilla ja tytöillä on mahdollisuus osallistua täysiarvoisesti yhteiskunnan joka osa-alueen toimintaan.

Statistiikat osoittavat että paljon on vielä työtä tehtävä todellisen tasa-arvoisuuden saavuttamiseksi. Moni asia on paremmin kun esim. 20 vuotta sitten, mutta keskimääräisesti naiset vieläkin ansaitsevat 10-30 % vähemmän kun miehet. Samasta työstä. Vain 5% Fortune 500- listan yrityksistä johtaa nainen. 1 joka 3 naisesta kokee vielä fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, useimmiten oman kumppaninsa toimesta. UN Womenin johtajan mukaan yksikään maa ei ole saavuttanut sukupuolten välistä tasa-arvoa. Lisää numeroita löytyy täältä.

Miesten ja naisten välinen tasa-arvo (tai sen puute) saa erilaisia muotoja eri puolilla maailmaa. Yksi suurin ja järkyttävin esimerkki on tämä tapaus Intiassa josta on nyt tehty dokumentti. 23-vuotias intialainen tyttö oli ollut bussissa matkalla kotiin kun hänet raiskattiin kuuden eri miehen toimesta. Bussikuskin mielestä tyttö oli itse vastuussa siitä, että hänet raiskattiin koska "kunnon tyttö" ei kulkisi illalla yksin ilman miestä.

Esimerkkejä tästä tasa-arvon puutteesta löytyy ympäri maailman. Mielestäni tärkeintä on kuitenkin tuoda ne omat henkilökohtaiset näkemykset esiin. Uskon nimittäin että jokainen tyttö ja nainen on kokenut jonkinlaista epätasa-arvoa jossain vaiheessa elämää sukupuolensa vuoksi. Ja vain puhumalla ja kertomalla näistä asioista voidaan toivon mukaan vallitsevaa olotilaa muuttaa. Välillä sukupuolten välinen eriarvoisuus on niin "normi", ettei siihen edes kiinnitä huomioita. Täytyy myöntää että olen itsekin siihen alkanut kiinnittää vasta enemmän huomioita nyt aikusiällä.

Esimerkiksi Economistin uuden tutkimuksen mukaan Suomi on paras maa maailmassa naiselle joka haluaa tehdä töitä. Faktat osoittavat että Suomella menee keskimääräistä paremmin kuin muilla mailla. Silti muistan sen erään kesäpäivän kun olimme menossa baariin kaveriporukalla ja eräs suomalainen mies huoritteli minua. Epäilen että hänen mielestään hän oikeutettu huutelemaan perääni koska minulla oli mekko päällä. Hyväksyttävääkö? Ei todellakaan mutta valitettavan tavallista.

Ns. "catcalling" on melkeinpä normaalia ihan jokapäiväisessä elämässäni. Yleensä miehet näkevät sen olevan täysin hyväksyttävää että he huutelevat ties minkälaisia kommentteja auton ikkunoista minun  kävellessäni kadulla. Auta armias kun menet lenkkikamoissa ulos niin kommentteja tulee kahta kauheammin. Yleensä ne juuri huudetaan raukkamaisesti auton ikkunasta ja sitten ajetaan kovaa vauhtia pois. Välillä kommentit on luokka "hei kaunis" etc. Välillä ne menevät sellaisiin törkeyksiin ettei niitä kannata edes toistaa. Tämä täyttää Brittien lain mukaan seksuaalisen häirinnän merkit ja sen vuoksi sen voisi raportoida poliisille (hankala vaan raportoida mitään kun ne ajaa ohi niin reipasti vauhtia). Yleensä tämä huutelu oikeutetaan sillä perusteella että ei tätä nyt kannata ottaa niin vakavasti. "Enkö muka saisi jakaa kohteliaisuuksia sinulle?" Sori nyt vaan mutta en ota sitä kohteliaisuutena että huutelet sun auton ikkunoista mielipiteitäsi mun takamuksesta kun minä olen lenkillä tai menossa töihin. Tälläisestä katuhuutelusta löytyy ihan lukuisia esimerkkejä ja tämä on vain pieni pintaraapaisu tähänkin asiaan.

Mitä siis haluan tällä tekstilläni sanoa? Henkilökohtaisesti haluaisin kulkea ja kävellä kadulla rauhassa ilman että perääni huudellaan ja vihjaillaan vaikka mitä ehdotuksia. Haluaisin että tulevaisuudessa mahdollinen tyttäreni saisi kävellä myös pelotta kadulla. Tuollaiset kommentit nimittäin tekevät olon harmittavan epämukavaksi ja usein myös turvattomaksi. Haluan että naiset saavat samaa palkkaa tekemistään töistä kun miehet ja että heillä on samat oikeudet edetä urallaan kun miehillä. Haluan tuoda esille sen näkökulman, että tulevaisuudessa meillä ei toivon mukaan ole tarvetta pitää erityisesti naistenpäivää koska se olisi vaan outoa juhlia toista sukupuolta.

Ja ennenkaikkea haluan tuoda esille sen, että jos minä, kaikinpuolin etuoikeutetussa maailmassa kasvanut nainen kokee tälläistä kohtelua vain sukupuolensa vuoksi, niin voin vaan kuvitella kuinka vaikeata se on muilla maailman naisilla. Jos minulta evättäisiin pääsy peruskoulutukseen tai pakotettaisiin naimisiin ala-ikäisenä. Tai minua syytettäisiin siitä että raiskaus oli oma vikani kuten tässä Intian tapauksessa. Kyllä. Paljon on vielä tehtävää. Ja en edes aloittanut siitä kuinka miehetkin pitäisi tässä asiassa huomioida.

Viimeisimpänä suosittelen katsomaan tämän Emma Watsonin puheen, jonka hän piti viime syksynä kun YK lanseerasi heidän uuden HeforShe kampanjan. Suosittelen.
Niin, tiedättekö muuten koska kansainvälistä miestenpäivää vietetään? En minäkään tiennyt kunnes tarkistin (tiedoksi, sitä vietetään 19.marraskuuta).

P.S. Pahoittelut jos teksti ontuu hieman, tätä oli jotenkin yllättävän vaikeaa kirjoittaa suomeksi.

14 kommenttia:

 1. Mua ärsyttää baareissa ja yökerhoissa pokejen käytös. Täällä Lontoossa eräs mies seurasi koko illan, kävi välillä läimäyttelemässä perseelle, änki tiskille viereen ja venaili aina naisten vessan oven vieressä, kun yritin paeta. Kun kävin valittamassa portsareile, ne molemmat vain nauroivat ja sanoivat, etteivät voi tehdä mitään. "Laita ensi kerralla matalammat korot ja peittävämmät kuteet." Lähdin samalla oven avauksella himaan. Vaikka yleensä kuljen Lontoossa ihan luottavaisin mielin mihin kellonaikaan tahansa, tilasin taksin, sillä pelkäsin oikeasti miehen seuraavan tyyliin kotiovelle.

  Pari kuukautta sitten menin Carphone Warehouselle ostamaan uutta puhelinta, ja kyselin yhden uuden kännykkämallin perään. Tiesin mallin olevan markkinoilla, mutta myyjä väitti vastaan. Lopulta totesin, että kiitos kuitenkin, lähden käymään jossain toisessa kaupassa jos löytyisi. Miesmyyjä huikkasi perääni: "Ota poikaystävä vaikka ensi kerralla mukaan, kun et naisena näytä ymmärtävän mitään tekniikasta!" Hitto kun kiukutti. Jos olisin ollut mies, asiaan olisi suhtauduttu aivan eri tavalla.

  Tulipa nyt omakohtainen avautuminen. Hyvä postaus kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä omakohtaiset kertomukset on juuri niitä mitä tarvitaan tähänkin keskusteluun, joten kiitos että jaoit omat kokemukset myös!

   Molemmat näistä tapauksista mistä kerroit on juuri raivostuttavia, mutta tietysti hieman eri tavalla. Ensimmäinen juttu on ihan uskomaton ja en voi uskoa miten pokeillakin on pokkaa sanoa että sinun pitäisi pukeutua eri tavalla? Jostain kumman syystä useimmat naiset pystyy hillitsemään itsensä kun vähäpukeisia miehiä tulee vastaan niin miksi miehet ei pystyisi samaan? Mä menen juuri sillä asenteella että minähän saan pitää minkälaisia vaatteita lystään.

   Toi puhelintapaus on vaan niin raivostuttava - toisaalta kertoo taas enemmän onneksi siitä myyjästä kun sinusta. En tiedä mikä kommentti tuohon olisi parasta heittää - mieluiten vaan valittaisin asiasta suoraan myymäläpäällikölle, tuolla tavoin kun ei ketään asiakasta saisi kohdella!

   Poista
 2. Olipas hyvä kirjoitus! Minä en vaan ymmärrä tuota palkka-asiaa, minkä ihmeen takia ei voi olla sama palkka sukupuolesta riippumatta? Ja kaikenmoinen catcalling on todellakin ikävää ja mulla tulee aina se reaktio, ettei kyllä huutajan IQ ole kovin korkea... Tuo Emma Watsonin puhe on kyllä vaikuttava! Olen aiemmin katsonut vain osia siitä, mutta on se kokonaisuudessaankin loistava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika!

   Tuollainen huutelu kyllä kertoo aina enemmän siitä huutelijasta kun meikäläisestä mutta silti se raivostuttaa - tekisi mieli mennä kyselemään että miksi koet oikeutetuksi huudella tuolla tapaan perään?

   Emma Watson on kyllä hyvä tyyppi!

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus!! Itse henk.koht. kans aina kihisen raivosta kun joku k-pää kokee oikeudekseen huudella "I love you":ta sieltä auton ikkunasta! (Ja aina se muuten tapahtuu turvallisesti sieltä autosta) Mikä hel**tin idea tuossa on? Kukaan nainen ei varmasti ilahdu kyseisistä "huomionosoituksista". Pari kertaa oon ollut sydärin partaalla kun joku tööttää suoraan takanani. Ei siis ole turvallistakaan tuollainen välttämättä (jos vaikka on pyörällä matkassa ja kääntyy katsomaan tms)! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Ei mitään lisättävää tähän. Paitsi että tuollainen käytös saa kyllä niin kihisemään kiukusta!

   Poista
 4. Tajusin vasta tänään aamulla, että on naistenpäivä, kun kaikki toitotti sitä facebookissa. Olen kanssasi samaa mieltä, että toivottavasti sitä ei joskus tulevaisuudessa tarvitsisi juhlia. En vain usko, että sen aika valitettavasti on vielä meidän sukupolven eläessä. Länsimaissa asiat ovat jo suhteellisen hyvin, vaikka täälläkin on vielä työsarkaa. Sen sijaan monen muslimimaan tilanne on jotain niin kamalaa, ettei sitä voi edes käsittää. Saudi-Arabiassa otetaan ilmeisesti vain takapakkia, eikä naapurimaissa ole asian suhteen hurraamista. Olen kiusannut itseäni lukemalla aivan liian monta kirjaa asiasta, mutta jokin vain laittaa aloittamaan jälleen uuden kirjan, vaikka edellinen oli järkyttänyt jo ihan tarpeeksi.

  Tsemppiä huutelijoiden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kyllä ihan samaa mieltä sinun kanssa siitä että meidän sukupolvi tulee tuskin koskaan näkemään täysin tasa-arvoista maailmaa missä naistenpäivää ei tarvitsi juhlia. Itseasiassa juuri UN Womenin johtaja oli sanonut että sukupuolten välinen tasa-arvoisuus on vielä monen vuosikymmenen päässä.

   Ja ihan totta, tasa-arvo asiat on paljon pahemmalla pohjalla niin monessa maassa että sitä työsarkaa riittää ihan älyttömästi. Monessa maassa tytöt ja naiset luokitellaan ihan toisenluokan kansalaisiksi ja siinä kestääkin ennenkuin nämä asenteet muuttuu!

   Poista
 5. Catcalling on ihan tosi ärsyttävää. Sellaista arkipäivän häirintää, jossa yksikään yksittäinen tapaus ei ole erityisen vakava, mutta joka massana alkaa jo painaa. Siinä vaiheessa huomaa, että on mennyt yli, kun rupeaa muuttamaan omaa käyttäytymistään. Minä esim Georgiassa vähensin ulkona lenkkeilyä ja pyöräilyä, koska en jaksanut kuunnella miesten huutoja.

  Kaikkein eniten naisten vähättely ärsyttää työelämässä. Mulla kesti omassa tiimissä pitkään, että sain työkaverit uskomaan, että olen alani ammattilainen, vaikka olenkin nuori ja nainen. Olen aika varma, että miehenä olisi ollut aika paljon helpompaa jo ihan siitä johtuen, että kaikki työkaverini ovat miehiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten todella hyvä pointti että se on mennyt yli kun alkaa muuttamaan omaa käytöstään - itse en tykkää lähteä lenkeille myöskään enää iltaisin, tulee vaan epämukava olo. Catcalling on vaan niin ärsyttävää koska yleensä sille ei edes voi tehdä mitään kun huutaa vaan perään jos mieli tekee (mikä ei sekään auta mutta parantaa omaa oloa ehkä).

   Ja vielä vakavampaa on tuo naisten vähättely työelämässä - sitä ei vaan pitäisi tapahtua...

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus ja Emman puhe on myös ajatuksia herättävä. :) Luin itse asiassa ihan vähän aikaa sitten sattumalta Cosmon blogipuolelta kirjoituksen (https://mycosmo.fi/article/vivianv/ohjeeni-naisille-kasvattakaa-pallit), jossa nimenomaan tarkoituksena oli viestittää, että huolimatta siitä, miten me naiset päätämme elämämme elää, niin meillä jokaisella olisi syntymästä lähtien samat oikeudet ja mahdollisuudet samaan kuin miehillä.

  Itseäni etenkin näin blondina (ja erityisen erottuvana sellaisena täällä päin maailmaa..) ärsyttää, että ihmiset (valitettavan usein miehet) jotenkin kokevat oikeudekseen vitsailla ja heitää läppää siitä, että "aijaa, sulla näköjään toimiikin aivot hiusväristä huolimatta" ymv. Ei varmasti vastaavaa kommenttia tulisi jollekin blondille sinisilmäiselle skandinaavimiehelle. Jotenkin kaikenlainen alaspäin katsominen vain kuvottaa itseäni ja siitä tulee vain sellainen kovempi halu näyttää kaikille, että hei, kyllä musta on tähän ja kyllä minäkin osaan olla fiksu.

  Hyvä, että muuten kerroit, että miesten päiväkin on olemassa, en tiennyt sitä. Itse asiassa miespuolinen kaverini siitä minulle juuri naistenpäivänä valitti, että miksei miehille ole omaa päivää. hähä onpas! ;) Naispuolinen kaverini puolestaan sanoi, että naisille on yksi päivä vuodessa, loput on miehiä varten - valitettavasti. No oli päivä mikä tahansa, niin tärkeitä asioita nämä on ympäri vuoden. Kiva, että tästä asiasta kirjoitit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä tuohon blogikirjoitukseen, se oli kyllä hyvä ja kanssa ajatuksia herättävä. Ja olen niin samaa mieltä tuosta ajatuksesta, että ihan sama miten me sitten loppuenlopuksi päätämme elää elämäämme niin meillä todellakin pitäisi olla samat mahdollisuudet.

   Voi vitsit, voin niin samastua noihin blondivitseihin - mä olen aina vihannut niitä kun olen niitä koko elämäni kuullut jo ylä-asteelta lähtien. Vielä ärsyttävämpää että joku aikuinen jaksaa vielä noita samoja "vitsejä" jotka on heidän mielestään jotenkin hauskoja.

   Haha, bongasin ton miestenpäivän itseasiassa Guardianista joka juuri nosti esille että miksi meillä ei ole miestenpäivää :D

   Mutta niinkuin sanoit, nää on tärkeitä asioita ihan joka päivä joten kiitos hyvästä kommentista ja pointeista!

   Poista
 7. Oon niin samaa mieltä ja aahh ku mulla olisi niin paljon omakohtaisia kokemuksia et voisin varmaan kirjottaa pienen kirjan :D Mä vihaan tota catcalling meininkiä ja erityisesti vihaan sitä, kun oot baarissa tanssimassa ja joku helvatun random äijä kuvittelee, että sillä on oikeus vaan tulla ja napata takaapäin kiinni lantiosta/vyötäröltä/perseestä ja sheikkailla siinä. Raivostuttavaa!

  Sitten mä olen ollut hyvin miesvoittoisella alalla kesätöissä ja oikeasti kokenut, että mä joudun huomattavasti enemmän "todistelemaan" kykyjäni ennen kuin se menee kaaliin, että huolimatta siitä että satun olemaan nuori nainen niin saatan tietääkin jotain. Ehkei se enää ole niiden vakkareiden kanssa niin paha, kun olen ollut siellä jo useamman vuoden, mutta välillä kun on tullut firman ulkopuolisia tyyppejä tekemään esim. remppahommia niin oon ollut valmis napsahtelee ihan kunnolla :D Näin esimerkkinä mä olin kerran se, joka erään asian huomas ja ilmoitti siitä jne. Sitten kun se korjaaja heebo tuli paikalle ja näki mut siinä, niin se meni vaan ihan jäihin, ei sanonut mitään ja etsi lähimmän miestyöntekijän ja meni sille puhuu. Mä olin ihan valmis heittää sitä jollain.. :D
  Aika kuvaavaa on myös se, että toisaalta toisen kerran, kun oli ulkopuolisia tyyppejä käymässä niin ne tuli kysymään mun mielipidettä jostain ja niille se sitten yllättäen riitti ja teki homman sen mukaan, niin mä jäin ihan suu auki hämmentyneenä kattomaan niitä et "ai oikeesti? te ette tarvi tähän miehen mielipidettä?"

  Tulipas avautuminen :D Mutta hyvä teksti siis, eikä vaikuttanut lainkaan tönköltä!

  VastaaPoista
 8. Haha, mun mielestä näistä asioista avautuminen on suorastaan pakollista joten kiva että kirjoitit omistakin kokemuksistakin!

  Mä en ole kyllä ikinä tajunnut juuri että kuinka jätkät kokee oikeudekseen baareissa vaan suoraan kähmiä, eikö ne ole kuullut että olisi suorastaan kohteliasta ja toivottavaa että ne kokeilisi ihan vaan ensin jutella niinkuin normaalit ihmiset?

  Ja ah, voi että noi esimerkit jossa mennään etsimään miehen mielipidettä kun uskotaan ettei nainen tiedä näistä asioista mitään saa meikäläisen kanssa raivon partaalle...Joo, vielä on vähän matkaa tähän paljon puhuttuun tasa-arvoon kaikkialla maailmassa!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!