keskiviikko 6. lokakuuta 2010

"Is it nice to meet other Finns while you're here?"

Sain mielenkiintoisen ja samalla aika ennalta arvattavan kysymyksen eräältä britiltä. Ennalta arvattavan siinä mielessä että pöydän ympärillä istui 5 suomalaista, 1 britti ja 1 ranskalainen. Kaikki puhui ympärillä suomea ja hän kysyi minulta että tykkäänkö tavata muita suomalaisia kun olen täällä ns. vieraalla maalla? Puhuttiin myös kuinka epäkohteliasta on puhua vierasta kieltä jos yksi seurueesta ei ymmärrä kieltä jota puhutaan, jonka jälkeen hän kertoi näin tapahtuneen hänelle eräiden tanskalaisten kanssa.

Mitäkö vastasin sitten kysymykseen? Noh, ensinnäkin tämä kaupunki vilisee suomalaisia opiskelijoita joten suomalaisiin on vaikeaa olla törmäämättä. Toisekseen läheisimmät ystäväni sattuvat myös olemaan suomalaisia. Joten minulla ei ole minkäänlaista tarvetta tavata muita suomalaisia. Heitä on kiva tavata, ja kiva tehdä yhdessä jotain erikoisempia suomalaisuuteen liittyviä juttuja, kuten viettää itsenäisyyspäivää, mutta se ei ole millään tavalla erikoista enää tavata suomalaisia.

Voisin olla enemmän innoissani jos olisin asunut jossain jumalan selän takana viimeiset 5 vuotta ja yhtäkkiä törmään suomalaiseen. Tai sitten en.
Muistan ikuisesti kun olin vanhempieni kanssa patikoimassa (kyllä, kuulit oikein, olin patikoimassa) sademetsässä Australiassa. In the middle of nowhere. Keskellä puskia. Ja eikös niistä puskista ilmesty suomalainen perhe. Tyypillistä.

Toisekseen en kylläkään myös ymmärrä että jos lähdet ulkomaille ja et haluakaan lähelle toisia suomalaisia. Olet kuitenkin lähtenyt Suomesta pois jostain syystä joten miksi haluaisit tavata heitä kun pääset määränpäähäsi joka on kaukana Suomesta? Olen ollut tilanteessa jossa tyttö on vaahdonnut kurkku suorana englanniksi kaverilleen että kun baari on täynnä suomalaisia ja aivan kauheeta ja sitten ruvennut vaahtoamaan minulle siitä. Kunnes totesin että minäkin olen suomalainen (tapahtui muuten viime itsenäisyyspäivän juhlissa). Kyllä, myönnän. Minäkin olen omannut tämän asenteen. Olihan se aika uncoolia sosialisoida suomalaisten kanssa kun kerran olet tullut ulkomaille. Mutta...

Miksi ihmeessä tuomitsisit ihmiset suoralta kädeltä kansalaisuuden perusteella? Sehän on suorastaan rasisistista ;) Jos minä olisin jatkanut tuollaisella asenteella, en olisi ikinä tavannut näitä huipputyyppejä joita nyt voin kutsua ihaniksi kavereiksi.
Mutta myönnetään, kyllähän sitä tulee aina välillä ihmeteltyä muita suomalaisia.Ja kyllä, minä olen juuri se henkilö joka lentokentällä päivittelee suomalaisten pakettimatkalaisten toimintaa ja on itse muka niin cool ja tietäväinen. Maailmanmatkaaja. Ulkomailla asuminen ja säännöllinen matkustelu ei ole enää kuitenkaan mitenkään hienoa ja epätavallista kun nykyään kaikilla on mahdollisuus siihen.

En edes lähde paasaamaan kieli asiasta jonka kyseinen britti otti puheeksi. Olen sitä mieltä että aina pitää löytää yhteinen kieli jolla kaikki pystyvät keskustelemaan. Mikään ei ole epäkohteliaampaa kuin puhua vierasta kieltä henkilön seurassa joka ei ymmärrä sitä. Varsinkin tässä tapauksessa kun ihmiset ovat tulleet Britteihin opiskelemaan, jolloin englannin tulisi luisua yhtä hyvin kun suomen.

Asiasta kukkapurkkiin, tänään oli aivan erinoimainen päivä! Aurinko paistoi, saatiin kaverin kanssa hyvä diili aikaiseksi UNYSA-juttuihin liittyen ja noh, siinä ne sitten olikin!

Ja nyt mun täytyy muuten viimeinenkin tehdä jotain tota mun disseä (eli se mun lopputyö, anteeksi, en osaa kutsua sitä muulla nimellä) varten, koska sain tänään mailin mun disseohjaajalta ja se ehdotti tapaamista. Perjantaille. Uuups...huomisen päivän vietän siis kirjastossa suunnitellen mun dissen rakennetta ja aikataulua.

Btw, lisäsin muuten tuonne vasempaan palkkiin myös sellasen lukijalistan ja nappulaa painamalla voit ilmoittautua lukijaksi (jos joku vaikka haluaisi ilmoittautua). Just to let you know :)

1 kommentti:

  1. loistavaa lukijoita ilmoittautuu vatmasti jos tiedämme miten ilmoittautua

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!