maanantai 18. lokakuuta 2010

"Rainshowers are moving from West to everywhere"

Jep, näin positiivisesti alkoi maanantai-aamu kun radiosta kuulutettiin päivän säätä.

Anyway, kotiuduin takaisin ihanalta viikonloppureissulta tuossa iltapäivällä, hengailin kaupungilla pari tuntia (toisinsanoen kävin syömässä aivan ihanan creppi-lounaan) jonka jälkeen treffasin kaverit kahvin merkeissä, sitten tanssitunnille ja lopuksi vielä tsekkaamaan kaverin uusi asunto (kiva oli!).

Viikonloppu oli siis todella kiva ja ajattelinkin valoittaa teille mun lauantai-päivää paremmin. Nimittäin tehtiin päiväreissu kauniiseen Stirlingiin, vaan ja ainoastaan koska mielessä pyöri halu nähdä se linna. Ja Glasgowsta nyt pääsee sinne niin kätevästi junalla.
Wikipedia sanoo seuraavaa Stirlingistä:

Parhaiten Stirling tunnetaan Sir William Wallacesta, Skotlannin ensimmäisestä suuresta vapaustaistelijasta ja Stirling Bridgen taistelun sankarista. William Wallacen johtamat skottijoukot voittivat englantilaismiehittäjien armeijan Stirlingin vanhalla kivisillalla vuonna 1297. Nykyään William Wallace muistetaan Mel Gibsonin roolisuorituksesta elokuvassa Braveheart – taipumaton. Wallacen muistoa kunnioittamaan on Stirlingiin pystytetty National Wallace Monument -muistomerkki. Goottilaistyylinen torni kohoaa 67 metriä ylös kukkulalta, jolle se pystytettiin vuonna 1869. Tornin huipulla sijaitsevalle näköalatasanteelle, josta avautuu henkeä salpaavat maisemat, pääsee kiipeämään maksua vastaan.
Stirling Bridgen taistelu ei toki ole ollut ainoa kerta, kun Stirling on toiminut tärkeänä puolustusmuurina. Roomalaiset ja myöhemmin englantilaiset ovat useaan otteeseen pyrkineet vahvistamaan asemaansa valtaamalla Skotlannin - tai Kaledonian, kuten roomalaiset sitä nimittivät. Skotlannin itsenäisyyden varmisti lopulta Robert Bruce johtamalla joukkonsa voittoisaan Bannochburnin taisteluun englantilaisia vastaan vuonna 1314. Myös Bannochburnin taistelukenttä on eräs Stirlingin suosittuja nähtävyyksiä.
Stirlingin kaupungin historia ulottuu kuitenkin kauemmas kuin Wallacen tai Brucen urotekoihin. Stirling sai borough-aseman jo 1100-luvulla ollen ensimmäisiä todella tärkeitä kaupunkeja keskiaikaisessa Skotlannissa. Syynä tähän oli Forth-joki, jonka matalin kohta osui juuri Stirlingiin. Joen matalaan ylityskohtaan on aikojen kuluessa rakennettu useita siltoja, mukaan lukien myös vanha kivisilta, jonka luona Stirling Bridgen taistelu käytiin. Nykyään vanhan kivisillan tilalla on myöhemmin rakennettu kopio, mutta sillan alta joesta on löydetty alkuperäisen sillan jäänteitä.

Stirlingin keskustassa sijaitseva, 1100-luvulla rakennettu Stirlingin linna, on ulkoapäin näyttävä ja linnan muurien sisällä on paljon nähtävää. Linnan ulkopuolelta on kauniit näkymät Stirlingin yli ja aivan linnan vieressä on vanha vierailun arvoinen hautausmaa.
Minun mielestä taas Stirling oli todella idyllinen ja kaunis vanha kaupunki. Sää suosi meitä ja koko päivän paistoi aurinko ja saimme nauttia kauniista linnasta ja sen ympärille levittyvistä maisemista.
Sisäänpääsy linnaan maksaa 7 puntaa, tosin me onnistuttiin pääsemään ilmaiseksi sisälle lippuja ostamatta, koska missään vaiheessa kukaan ei tarkistanut että oliko meillä lippuja vai ei.
En edes alkuun tajunnut että Stirlingin linna on niin iso, meillä meni reilut 4 tuntia koko kiertelyyn, tosin syötiin maukas lounas linnan kahvilassa välillä. Itse maisemat olivat jo mahtavat kun pääsi linnan muureille kävelemään ja olihan siellä muutenkin todella kaunista.
Alla olevassa kuvassa näkyykin William Wallace monumentti. 
 
Tuohon nurmikkoalueella oli rakennettu tuollainen ihana ajanmukainen pelikenttä lapsille ja siellä oli heille kaikkea kivaa tekemistä. Mm. kuten alla olevasta kuvasta näkyy, lapset saattoi leikkiä ritareita ja ratsastaa keppihepalla,keihästäen rinkuloita. Minäkin olisin halunnut, mutta jostain syystä mun ei annettu osallistua..
 
 
Allaolevasta kuvasta olin aika vaikuttunut. Ensinnäkin se on yksisarvisineen purely beautiful. Se ei ole siis maalaus vaan tapestry, jolle en keksi kyllä suomenkielistä nimeä. Periaatteessa kuva on "kudottu" matto, eli se on tehty siis langoista ja solmittu niitä eri tavalla yhteen. Hieno selitys, mutta työ oli mahtava. Jos muistan oikein niin 3 ihmisellä, jotka työskentelivät seitsemän päivää viikossa, kesti 4 vuotta saada valmiiksi tuo kuva. Kuvia on yhteensä seitsemän, alkuperäiset ovat New Yorkissa, Metropolitan Museum of Artissa, ja tällä hetkellä Stirling linnan työntekijät tekevät samat 7 työtä ripustettavaksi takaisin Stirligin linnan seinille. Neljä kuvaa on jo valmista, kolme puuttuu vielä.
 
 
 
 
 
Nyt voin taas tikata yhden kohdan yli listaltani "mitä haluan vielä nähdä/tehdä Skotlannissa"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit!