keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Mikroseikkailuja Britanniassa


Minun instagram-tilini (@laura.fin) ei suinkaan koostu kauniista reissukuvista kaukomailla. En todellakaan matkusta niin usein, että pystyisin vaan täyttämään tilini niille kuvilla ja sen vuoksi kuvatilini täyttyykin pääasiallisesti niistä arjen hetkistä ja pienistä viikonloppuseikkailuista lähialueille.  Sadun blogista törmäsinkin aikoinaan termiin "mikroseikkailu" ja sen jälkeen olen adoptoinut sen myös omaan sanavarastooni. Me pyritäänkin tekemään mikroseikkailuja aina vapaina viikonloppuina ja suosikkikohde onkin tuossa meidän vieressä sijaitseva Peak Districtin kansallispuisto (ja insta täyttyykin säännöllisin väliajoin kuvista tältä alueelta). 

Peak District sijaitsee suurimmaksi osaksi Derbyshiren kreivikunnan alueelle, eli ns. meidän omalla asuinalueella. Se on myös Britannian vanhin kansallispuisto ja koostuu ns. kahdesta eri maaperäalueesta (älkää kysykö minkälaisesta maaperästä, ei mitään tietoa), eli Dark Peak joka sijaitsee alueen pohjoisosassa ja White Peak joka sijaitsee taas etelässä. Meiltä menee autolla n. 20 minuuttia ja ollaan jo Peak Districtin eteläisessä reunassa, joten sinänsä matka ei ole pitkä. Pohjoisimpaankin osaan matkaa sellaiset 1,5 h suuntaansa joka on vielä tehtävissä päiväretkelle. Peak Districtillä on myös ihan mielettömän vaihteleva maasto (löytyy nummia, kukkuloita, metsää ja peltoa) ja tehtävää melkein joka makuun, joten ei ihmekään että me suuntaamme juuri usein sinne kun mietimme kohdetta jonne lähteä nauttimaan luonnosta.

Me ollaan pääasiallisesti tutustuttu eteläisempään Peak Districtin alueeseen, se kun on tässä lähellä ja siellä on niin paljon nähtävää. Minä jakaisin kohteet Peak Districtillä söpöihin kaupunkeihin, kauniisiin kartanoihin ja kivoihin kävely/patikointi reitteihin.Buxton, Matlock Bath ja Ashbourne on minun lemppari kaupunkeja alueella. Tosin ne on enemmänkin sellaisia pieniä kyläyhteisöjä ja jos ne ei olisi niin kaukana kaikesta niin voisin hyvin muuttaa esim. juuri Matlock Bathiin, se on aivan suloinen paikka! Matlock Bathissa on myös paljon nähtävää ja tehtävää (varsinkin kesäisin)! Voisin niin kuvitella omistavani vanhan ison kivitalon kunnon farmilla tuolta alueelta. Siellä sitten käyskentelisi hepat, lampaat ja possut sulassa sovussa. Kun lisää joukkoon vielä pari koiraa niin minä olisin oikein tyytyväinen tyttö!

Kävelyreittejä täältä löytyy luonnollisesti vaikka millä mitalla ja ne on yleensä aika hyvin merkitty. Briteissä ei ole samalla tavalla jokamiehen oikeuksia kuin Suomessa, mutta täältä löytyy paljon kävelyreittejä nimellä public footpath joita voi tallailla mielin määrin (ja ne saattaa yleensä kulkea jonkun farmin läpi). Longshaw Estate on yksi oma suosikkini, siellä on ihana n.10 km kävelyreitti joka kulkee aika vaihtelevassa maastossa ja sieltä on aivan upeat näkymät allaolevaan laaksoon.

Kartanoista lemppareitani ovat Chasworth House (kuvassa vasemmalla) ja Lyme Park (kuvassa oikealla). Molemmista olen kirjoitellut ennenkin blogiin, varsinkin Lyme Park hurmasi koska sieltä löytyy näitä vapaana vaeltavia saksanhirviä. Chasworth House on nyt vaan tolkuttoman upea ja en varmaan koskaan kyllästy käymään siellä. Paikan joulumarkkinat on ihan parhaat ja kenttäkisat taas mielettömän kivat. Kävisin siellä useamminkin, mutta harmillisesti pääsymaksu kartanoon ja puutarhaan ovat aika korkeat koska paikka on yksityisessä omistuksessa. Sinänsä kyllä ymmärrän tässä tapauksessa korkeat pääsymaksut koska noin ison paikan kunnossapito jo itsessään maksaa maltaita. Monet näistä kartanoista kuitenkin alueella on onneksi National Trustin (kansallinen yhdistys joka ylläpitää juuri esim. vanhoja kartanoita) omistuksessa, jonka jäseniä ollaan joten meillä on vapaa pääsy alueelle.
Minun on pakko päästä ns. kaupunkia pakoon säännöllisin väliajoin tai rupee ahdistamaan. Olen kuitenkin loppuenlopuksi ihan landelta kotoisin ja kun on viettänyt 20 vuotta elämästään peltojen keskellä niin kyllä sinne landelle kaipaa takaisin vaikka nykyään kaupungissa asunkin. Sen takia tälläiset mikroseikkailut juuri Peak Districtille on ihan parhaita viikonloppuisin: saa raitista ilmaa, näkee uusia maisemia ja mieli ns. lepää. Sen lisäksi pääsee tutkimaan omaa kotiseutuansa ja pois niistä arjen tutuista kuvioista. Toivonkin että nyt kesän aikana päästään tutustumaan entistä enemmän Peak Districtin eri alueisiin ja nähtävyyksiin. Tälläiset mikroseikkailut sopii siis enemmänkin kuin hyvin minulle, aina ei tarvitse lähteä merta pidemmälle kalaan!

*********************
Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat Veera BiancaKaukokaipuu  ja Destination Unknown. Minut löytää Instagram nimimerkillä @laura.fin.

18 kommenttia:

 1. Sama täällä, kaupungista on pakko päästä tasaisin väliajoin pois! Kauniita kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku! Ja kyllä, maalle pakeneminen on välttämätöntä :D

   Poista
 2. Aamen. Hyvä aihe joka pyörii tällä hetkellä varmasti monen mielessä. Kaikki tarvitsee maaseutua ja luontoa joskus. :)

  ps. Ihanan raikas uus ulkoasu sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Luonto ja raitis ilma ilman kaupungin pölyjä on ihan parasta.

   Ja kiitos Kea, olen itsekin aika fiiliksissä tästä ulkoasusta :)

   Poista
 3. Ihania kuvia ja tosi tunnelmallisen näköinen paikka! Luontoon täytyy päästä kyllä harvase päivä. Mulle riittää esim. pyörälenkki läheisen järven rantaan ja vähän aikaan istuskelu ja aaltojen katsominen niin heti on paljon parempi ja rentoutuneempi olo sähellyspäivien jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Pyöräilylenkki järven rantaan kuulostaa kyllä ihan täydelliseltä, minullakin on suunnitelmissa vihdoin hankkia oma pyörä kesäksi!

   Poista
 4. Ah mikroseikkailut tollasissa maisemissa, en valittaisi! :) Ihanan näköistä. Mulla on ollut tänä vuonna tavoite tehdä mikroseikkailuja enemmänkin, mutta ehkä oon vielä vähän jäljessä tavoitteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi maisemat on kyllä niin upeita tuolla, niin vaihtelevaa maastoa ettei koskaan tule tylsää! Ja hei, sullahan on tässä loistavasti koko kesä aikaa tehdä pieniä ja kivoja mikroseikkailuja!

   Poista
 5. Mä olen kanssa tykästynyt ideaan mikroseikkailuista. Siis että miksi ihmeessä tarvitsisi kokonaisen viikon loman tehdäkseen jotain repäisevää, kun on viikonloputkin olemassa? Suomessa ei tullut oikein koskaan reissattua sen takia kotimaassa, kun en ollut vielä tuota keksinyt, mutta nyt viikonloput kuluvat usein viipottaessa milloin missäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, viikonloput on juuri sitä parasta aikaa tehdä mini seikkailuja lähiympäristöön! Siellä varmaan kelpaakin tehdä mikroseikkailuja kun on niin upeat maisemat!

   Poista
 6. Näin kesällä kaupunki ahdistaa usein. Onneksi maaseutu ja metsät ovat ihan lähellä. :) Mikroseikkailut ovat hyviä arjen piristäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, talvella kaupungit on ihan kivoja kun enemmän valoja ja elämää mutta se on ihan totta, että kesällä alkaa kaupungit usein ahdistaa!

   Poista
 7. Näyttää ihanalta paikalta paeta kaupunkia! Munkin on säännöllisin väliajoin pakko päästä vähän kaupunkielämää karkuun. Onneksi pk-seudulla riittää myös metsiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on kyllä se hyvä juttu että ihan todella lähellä meidän pääkaupunkia on jo paljon luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia! Pääsee hyvin pakenemaan kaupunkielämää :)

   Poista
 8. Ihania mikroseikkailuita teillä!!! Ja täällä ihan sama juttu, enemmän seikkaillaan lähiympäristössä kuin ulkomailla. Tästä postauksesta tuli kova "lähireissukuume" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on kyllä niin ihanat seikkailumaastot siellä Norjassa että mikäs siellä seikkaillessa! Ja kesä on ihanaa aikaa tehdä niitä mikroseikkailuja!

   Poista
 9. Maisemat ainakin noilla teidän "mikroseikkailu"kohteilla kelpaisivat kyllä isommankin matkan kohteiksi! Ihana tuo kiviä pitkin ylitys - viimeksi näin samanlaisen Soulissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tänne saa kyllä tehtyä helposti isommankin matkan, paljon riittää nähtävää ja koettavaa!

   Poista

Kiva kun kommentoit!