maanantai 5. maaliskuuta 2012

Mitä Englanti pitää sisällään?

Lontoossa asuessa on melkoisen helppo elää sellaisessa omassa pienessä "kuplassa" jossa tuntuu että Lontoon on koko Englanti. Onhan se pääkaupunki, harvemmin sieltä tarvitsee minnekkään poistua ja meno on pääasiallisesti oikein mukavaa.

Mielestäni oikea Englanti löytyy kuitenkin nimenomaan juuri Lontoon ulkopuolelta. Oikea Englanti on minulle maa jossa luokkaerot jylläävät ja riippuen alueesta jolla liikut voit nähdä uskomattomia taloja ja hienoja autoja tai vaihtoehtoisesti kaupungin vuokrataloja jotka usein muistuttavat Neuvostoliiton aikaisia rakennelmia. Myös puhetyyli muuttuu. Lontoossa harvemmin kaupan myyjät kysyvät minulta "are you alright my love?" tai kutsu minua sweetieksi. Oikea Englanti minulle muistuttaa kovasti joskus Suomessakin esitettyä Hollyoaks-sarjaa. Perustelen näkökulmani niillä kokemuksilla joita olen nähnyt säännöllisillä vierailulla yhteen keskikokoiseen englantilaiseen kaupunkiin ja pariin muuhun kaupunkiin jotka löytyy maan keskiosiosta.


London
Toisaalta Lontookin on todella iso kaupunki joten tietysti nämä luokkaerot näkyvät tässäkin kaupungissa, minun vain harvoin tulee nähtyä niitä kun liikun kuitekin suurimmaksi osaksi Zone 1 ja ainut asuinalue jolla liikun on omani. Joten ei tule oikein nähtyä kunnolla missä ihmiset elävät ja tekevät. 

Minulle oikea Englanti on todella niitä keskikokoisia kaupunkeja joissa teiniraskaudet ovat hyvin yleisiä ja suurin osa oman ikäisistäni nuorista naisista kulkee kaupungilla vauvanrattaiden kanssa. Tämänkin voi useimmiten laittaa siihen luokkajaottelun piikkiin. Kaupungissa on yleensä joku iso teollisuudenala tai yritys joka pitää sitä jaloillaan. Harvemmin kuitenkaan tämä vauraus näkyy suoraan kaupungin katukuvassa koska ne ihmiset jotka sitä rahaa tienaavat asuvat reippaasti kaupungin ulkopuolella. Vanhemmat ihmiset ovat paikoitellen epäluuloisia maahanmuuttajia kohtaan ja kaupungin ostostarjonta näyttää siltä että se on jämähtänyt 80-luvulle.

Birmingham
Toisaalta samaan aikaan kaupassa ollessasi myyjät ovat aina ystävällisiä sinulle (varsinkin niissä pienissä kulmakaupoissa) ja lenkkeilessäsi puistossa muut ulkoilijat tervehtivät sinua (tässä kohtaa kannattaa unohtaa suomalainen epäluuloisuus ja moikata iloisesti takaisin, ei ne yritä ryöstää sua vaan olla vaan ystävällisiä). Taksia odotellessa jutellaan muille vaikka niiden aksentista ei ihan saataisikaan selvää. Bussikuskit ovat hilpitä veikkoja ja niitä pitää aina kiittää kun nousee kyydistä pois. Elämä on tasaisen mukavaa ja turvallista.
Opiskelu on varmasti kivaa tälläisissä kaupungeissa jotka eivät ole turhan isoja, mutta opiskelijaelämä on silti vilkasta. Tälläisenä koin pitkälti Aberdeenin vaikka se sijaitseekin Skotlannissa ja puhun nyt Englannista (ja näitähän ei saa missään tapauksessa sekoittaa keskenään).

Kuulostaako tutulta? Voisin nimittäin keksiä aika monta suomalaista pienempää kaupunkia jotka sopisivat hyvin tähän kuvaukseen, miinus tosin näin jyrkät luokkaerot joita tällä saarella näkee.

P.S. Teksti sisältää karkeata yleistämistä joten tämä ei millään tavalla ole yleismaallinen totuus ;)

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus.
    Sama juttu tosiaan Suomessa landella... paitsi että esim. Satakunnassa se ystävällisyys on vähän niin ja näin. Ainakaan ulkopaikkakuntalaista kukaan ei puhutte varsinkaan kaupassa. Mulkaisee vain että kuka toikin luulee olevansa :D niin ja mun ikäisillä tytsyillä ei oo vauvanrattaita, kun niiden jälkikasvu käy jo koulua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, repesin kyllä tolle vikalle lauseelle :D Toi on kyl totta et ulkopaikkakuntalaisia varmaan katotaan just sillä silmällä :) Oma paikkakuntani on just semmonen et kaikki tuntee kaikki. Paitsi että se on vähän jakautunut uusiin ja vanhoihin asukkaisiin, minähän luen itseni niihin vanhoihin ;)

      Poista

Kiva kun kommentoit!