keskiviikko 27. elokuuta 2014

The Friendly Games

Taannoinen kesälomani starttasi itseasiassa lyhyellä viikonloppu reissulla Glasgowhon jossa oli meneillään järjestyksessään 20. Commonwealth Gamesit. Mikäli nimi ei soita mitään kelloja, niin kyseessä on siis suomennoksena Kansainyhteisön kisat. Ensimmäisen kerran kisat järjestettiin Brittiläisen imperiumin kisojen nimille vuonna 1930. Kansainyhteisö eli Commonwealth of Nations on Britannian ja sen entisten alusmaiden ja territorioiden muodostama yhteisö. Brittien neljä maata, eli Skotlanti, Englanti, Pohjois-Irlanti ja Wales osallistuvat kisoihin omilla joukkueillaan. Tämä tietoisku siis alkuun ihan vain selvennykseksi, en tiedä miten laajasti näistä kisoista tiedetään Commonwealth maiden ulkopuolella. Arvojärjestyksessään nämä tulisi siis olympialaisten ja eri lajien MM-kisojen jälkeen Commonwealth maiden edustajille ja ne järjestetään joka neljäs vuosi (aina samana vuonna kun World Cup). Erittäin arvostetut urheilukilpailut kyseessä siis ja sellainen oli kyllä menokin. Liput poikaystävä oli ostanut jo kauan aikaa sitten viime vuoden puolella ja heinäkuun lopussa pääsimme vihdoin katsomaan kisoja! Meillä oli liput ostettuna sulkapalloon, maahockeyhiin ja saatiin vielä poikaystävän veljeltä liput rugby-matsiin.


Kisojen avajaisseremoniaahan me ei päästy katsomaan mutta seurasin sitä televisiosta ja aika hienot avajaiset olivatkin. Siinä painotettiin erityisesti kaikkia hienoja skottilaisia keksintöjä ja tuotteita (kuten oranssia sokeri limsaa nimeltä Irn Bru). Me vähän epäiltiin että avajaisseremoniassa yritettiin vedota jokaisen Skotin kansallistuntoon jotta he äänestäisivät "kyllä" syyskuussa tapahtuvassa kansanäänestyksessä Skotlannin itsenäisyydestä. Minut kuitenkin hurmasi nämä (valitettavan huonossa kuvassa) näkyvät Skottiterrierit joilla oli takkeihin kirjailtu osallistuvien maiden nimet. Nämä terrierit siis johdattivat jokaisen joukkueen areenalle avajaisseremoniassa ja samalla siten infosivat mistä maasta oli kyse (ellei lippua tunnistanut). Aivan ihana idea. Siis supersöpöä.


Kisojen fanialueilla näkyi myös kansallisvärejä sporttaavia koiria, söpöjä tapauksia nämäkin. Vasemmalla puolella Skotlannin väreissä täysin tuntematon koira mutta juoksin omistajan luokse kysymään josko saisin ottaa kuvan kun tapaus näytti niin suloiselta Skotti-lippunsa kanssa. Oikealla puolella taasen poikaystävän perheen koira joka puettiin kanssa Skotti-lippuun ja perinteiseen Skotti-hattuun.


Kisoissa oli ihan superhyvä fiilis koko ajan ja tunnelma katossa. Porukkaa oli kuin pipoa mutta järjestelyt toimivat todella hyvin, mitä nyt vähän ruokakojuille piti jonottaa. En ole koskaan ollut näin suurissa urheilukisoissa ennen ja oli ihan mieletöntä kokea nämä kisat. Kisojen mottona toimi sanonta "the Friendly Games" ja se kyllä piti paikkansa - kaikki kannusti muiden maiden joukkueita ja sellainen reilu ja reipas hyvä urheiluhenki pysyi koko kisojen ajan hyvin kasassa. Glasgown keskusta kuhisi ihmisiä ja koko ajan jossain tapahtui jotain. Glasgow Green (iso puistoalue) oli muutettu ns. fanialueeksi eli siellä oli erilaisia ruokakojuja, lava, isot screenit joissa pystyi katsomaan eri lajeja ja periaatteessa kaikenlaista kivaa tapahtumaa koko ajan. Iso maailmanpyöräkin sieltä löytyi!


Mielenkiintoisin kokemus taisi olla se rugby-matsi. Menemättä sen enempää rugbyn sääntöihin (joista itsellänikään ei ole sen suurempaa tietoa) niin näissä kisoissa pelataan ns. Rugby 7, joka tarkoittaa lyhyempiä pelejä vähemmällä määrällä äijiä. Tämä tarkoitti sitä että sen slotin aikana johon me oltiin saatu liput, pelattiin muistaakseni 15 eri matsia. Skotlanti pelasi pariin otteeseen ja sai tietty ihan myrskyävät hurraukset. Ihan mieletön fiilis sillä matsit pelattiin Rangersien koti stadikalla jonne mahtuu se 55 000 katsojaa. Ja stadion oli tupaten täynnä tuona lauantai-iltana. Meininki oli aikamoista ja meillä oli vielä liput ns. "party-katsomoon" joten fiilis oli ihan uskomaton (ja välillä jopa aika päätön). Tänä iltana nähtiin myös varmaan ainut kerta kun jollekkin joukkueelle buuattiin. Voinette varmaan arvata mille maalle kun Skotlannissa oltiin? Noh, Englannille tietysti.


Kaikenkaikkiaan siis ihan mielettömän hauska tapahtuma ja ilmassa oli kyllä nimenomaan sitä "suuren urheilujuhlan tuntua". Oli todella kivaa päästä kokemaan tälläinen iso urheilutapahtuma. Glasgow nyt kaupunkina on muutenkin niin kiva ja he olivat kyllä panostaneet näihin kisojen järjestämiseen ihan 100% - kaikki toimi, ihmiset viihtyivät ja tunnelma oli leppoisa. Parhaina esimerkkinä minun mielestä se kun jouduttiin ottaa metro rugby-areenalle joka oli aivan täpöten täynnä tuona kuumana heinäkuisena viikonloppuna. Noh, kisojen vapaaehtoiset jakoivat kaikille metroon menijöille (joka oli muuten ilmainen jos sinulla oli tapahtumalippu) vesipullot. Sen lisäksi nauru raikasi metrojen vaunuissa sisällä koska vaikka ihmiset seisoivat siellä kuin sillit purkissa niin kaikilla silti oli hyvä mieli! Ihanat kisat ja mahtava kokemus!


Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat KaukokaipuuDestination Unknown ja Wanderlust Expert. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @lurabella. 

12 kommenttia:

 1. Söpöjä nuo koirat! Olen itse tolkuttoman huono penkkiurheilija, mutta tällaiset vähän sympaattisemmat urheilukisat kiinnostavat. Ainakin baseball-otteluissa sitäpaitsi toimii, että jos ei ymmärrä mitään pelistä, niin voi silti juoda kaljaa ja nauttia auringosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat oli kyllä ylisuloisia ;) Sympaattinen on itseasiassa juuri passeli sana kuvaamaan näitä kisoja - ja ihan totta kyllä, mekin keskityttiin välillä rygby matsissa vaan oluen juomiseen ja fiiliksestä nauttimiseen kun jotkut matsit ei kiinnostanut niin paljon!

   Poista
 2. Oi joi ihanuuksia nuo koirat!! Mäkään en ennen Skoteissa asumista tiennyt tuon taivaallista Commonweath Gameseistä. Kuulostaa kyllä ihan mielenkiintoiselta tapahtumalta! Ja Irn Bru..Uskotko, että en kolmen vuoden Skoteissa asumisen aikana maistanut sitä kertaakaan? :D Se vaikutti niin epäilyttävältä.. Maistoin kuitenkin uppopaistettua mars-patukkaa, joten en sentään aivan täysin ole kulttuurisia kokemuksia jättänyt väliin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis apua, et ole koskaan maistanut Irn Bruta? Miten näin on päässyt käymään :D Onneksi sentään korvasit sen uppopaistetulla mars-patukalla ;) Mut joo, en minäkään kovin usein Irn Bruta juo, se on aika sokerista....

   Poista
 3. Koirat ja maailmanpyörä, ihania kuvia! :)

  VastaaPoista
 4. Oi mä olisin niin halunnut olla tuolla. Glasgowlaiset tosiaan osaavat ottaa tuollaisista tapahtumista kaiken irti ja ovat aina ystävällisiä :)

  Nuo kisat ovat mun kokemukseni mukaan hyvin tuntemattomat kansanyhteisöjen ulkopuolella, ainakin Suomessa ne eivät oikein kiinnosta eikä muuallakaan Euroopassa. Sinänsä harmi, hieno tapahtuma kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei minunkaan kukaan suomalainen kaveri noista tietanyt, niinkuin sanoit, harmi ettei niista oikein tiedeta muualla kuin Commonwealth maissa. Mutta hienot kisat kylla oli!

   Poista
 5. Nuo kisat tulivat tutuksi - siis ihan nimeltä, Irlannin ajoilta mutta siihen se oma tietouteni tapahtumasta sitten jääkin. Mukavan kuuloinen kisa, ja nuo koirat ovat kyllä ihania!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kylla kivat kisat ja vaikka en muista katsomistamme (paitsi rugbysta) urheiluista tiennyt mitaan niin oli silti super hauska katsoa niita koska fiilis oli kisalueella niin hyva!

   Poista
 6. En mäkään ollut niistä kuullut ennen kuin mainitsit.. Näyttää kivalta tapahtumalta ja pisteenä iin päällä on noi koirat :P
  P.S. Mä kyllä tykkäsin Irn Brusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irn Bru on ihan parasta jos on tullut juhlittua vähän liikaa - silloin sen sokerisuus parantaa jotenkin ihme voimalla :D

   Poista

Kiva kun kommentoit!