maanantai 9. tammikuuta 2017

Kielten opiskelustaOlen jo useamman vuoden harmitellut sitä kuinka puhun sujuvasti vain kahta kieltä. Siis englantia ja suomea. Se on vaivannut minua koska tiedostan hyvin kielten tärkeyden ja olen todella kateellinen ihmisille jotka pystyvät puhumaan sujuvasti useita kieliä. Varsinkin New Yorkissa asuessa tuli useasti hieman kielipuoli olo, koska osaan sujuvasti vain kahta eri kieltä (ja vaikka suomen kieltä pidänkin kovasti arvossa, onhan se vähän hyödytön muualla kuin Suomessa).

Täytyy myös myöntää että Briteissä asuminen ja englannin päivittäin puhuminen on jotenkin tuudittanut minut siihen olotilaan että englanti riittää. Ja täällä se kyllä riittää niin asumiseen kuin myös työelämässä ainakin oman kokemukseni mukaan. Joten olen tässä vuosien mittaan tyytynyt siihen oletukseen että englanti riittää.

Kuten varmasti moni muukin ikäiseni suomalainen, myös minä olen opiskellut niin koulussa kuin myös hieman yliopistoaikoina muita kieliä. Ruotsia tietysti, myös pitkän saksan ja yliopistoaikoina sitten espanjaa. Haluaisin uskoa että pystyisin ruotsin saamaan edes kohtuulliselle tasolle jos sitä preppaisin mutta saksan olen unohtanut aivan täysin ja täytyy sanoa että minua vieläkin vaivaa jo se peruskouluaikana omattu asenne saksan opiskeluun. Asenne siis jonka mukaan saksan opiskelu oli mentaliteetilla EVVK. Espanjan alkeet luin kun olin yliopistovaihdossa Kanadassa ja siitä kyllä tykkäsin hirmuisesti ja koin sen opiskelun mieluisaksi.

Tämän pitkän alustuspuheen päättämänä voittekin varmaan arvata että kielten opiskelu on taas ruvennut kiinnostamaan. Ja kun en enää tästä yhteen nuorennu, päätin tarttua härkää sarvista ja prepata hieman tuota kielitaitoa. Järkeväähän olisi tietysti prepata noita kieliä jota olen joskus opiskellut ja esimerkiksi yrittää muistuttaa mieleen joko saksan tai espanjan alkeita. Mutta tällä kertaa päätin toteuttaa jo pitkäaikaisen haaveeni (koska haloo, aina ei tarvitse tehdä niinkuin olisi järkevintä) ja aloittaa venäjän opiskelun.

Olen melkein koko aikuisikänä halunnut opiskella venäjää mutta tuntuu, että siihen ei ollut ikinä kunnolla mahdollisuutta. Noh, nyt sitten menin ja repäisin ja ilmottauduin venäjän alkeiskurssille joka alkaa helmikuussa. Saa nähdä mitä siitäkin tulee. Tiedän että kyseessä on vaikea kieli mutta ainakin motivaation pitäisi olla kohdallaan. Ja tiedän kyllä että tuskin minusta natiivipuhujaa tulee yhdessä yössä mutta kun perusteet oppisi niin sekin olisi ihan kiva. Minulla on myös jo sopiva insentiivi hommaan, nimittäin tarkoitus olisi kesällä piipahtaa Pietarissa jos tämä venäjän opiskelu sujuu kohtuullisesti. Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta innoissani ainakin olen!

Myös miehen uuden vuoden tavoitteisiin kuului kielen opiskelu. Nimittäin säännöllinen suomen kielen harjoittelu. Hän ei tosin millekkään kurssille ole pystynyt ilmoittautumaan, koska kuten voitte kuvitella, ei täällä keskellä Englantia hirveästi suomen kielen kursseja tarjota. Saatan olla ehkä hieman puolueellinen mutta mielestäni mieheni on jo todella hyvin omaksunut suomalaisia sanoja ja lauserakenteita tässä vuosien saatossa mutta ongelmana on se, että hän ei pääse säännöllisesti käyttämään kieltä. 

Voisi tietysti kuvitella että kielen käyttäminen olisi suhteellisen helppoa kun samassa taloudessa asuu suomenkielinen vaimo, mutta minun täytyy häpeäkseni myöntää, että koen hirveän vaikeaksi vaihtaa meidän yhteistä kieltä suomeen ja harjoitella sitä mieheni kanssa. Varsinkin tietysti kun kielen pitäisi olla suhteellisen alkeellista ja helposti ymmärrettävää. Minulla on tapana puhua ihan liian nopeasti, vaihtaa hyvin herkästi suomesta englantiin jos toinen ei heti ymmärrä mitä tarkoitan ja käyttää paljon puhekielisiä sanoja. Suomessa ollessa kielen harjoittelu on ollut kätevää koska sekä isäni että ukkini ovat tarpeeksi kärsivällisiä ja jaksavat puhua mieheni kanssa suomea. 

Luin juuri tässä taannoin Helenan kirjoituksen missä myös hänen miehensä päätti jatkaa suomen preppausta ja sieltä bongasin tämän vinkin jossa he kirjoittavat tekstiviestinsä suomeksi. Innostuin siitä heti koska yleensä tekstiviestit ovat lyhyitä ja hyvin yksinkertaisia - täydellinen alku siis suomen kielen harjoitteluun! Ja mieskin tykkäsi koska kuulemma tekstiviestit jättävät hänelle tarpeeksi aikaa miettiä sitä vastausta ja myös tarkistaa jos hän ei tiedä jotain sanaa. Sen lisäksi hänellä on joku kännykkä appi jossa voi opiskella suomenkielisiä sanoja.Meidän taloudessa on nyt siis kaksi innokasta kielten opiskelijaa, toivon mukaan molemmat saisivat hyviä tuloksia aikaan tämän vuoden aikana! 

14 kommenttia:

 1. Ihanaa, hyvä A! :) Nicolla alkoi tänään suomen tunnit, 2 kertaa vkossa 2,5 tuntia. Kuulostaa vähän raskaalta työpäivän päätteeksi, mutta katsotaan miten käy. Tämän takia päädyin siis itse vkoa liian aikaisin arabian tunnille. :) Hienoa, että sait ilmoittauduttua venäjän tunneille! Muistan kuin puhuit siitä jo Aberdeenin vuosina. Haluan sit lukea kuinka opinnot sujuu. Varmasti mielenkiintoista opiskella venäjää nimenomaan englanniksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, loistavaa että Nicokin pääsee suomen tunneille nyt! Mutta kuulostaa kyllä aika rankalta opiskella 2 kertaa viikossa just töiden jälkeen! Mutta ehkä sitä tuolla tahdilla oppiikin jotain :D Mulla ne venäjän tunnit on maanataisin töiden jälkeen kuudesta kasiin joten voi siinäkin välillä olla tekemistä! Ja totta muuten, en miettinyt ollenkaan tuota että sitten kieltä tulee opiskeltua englannin kautta!

   Poista
 2. Hyvä A ja hyvä Laura ja hyvä Nico myös 😉😁! Kuulostaa hyvältä! Mä en kyllä myöskään edelleenkään kykene puhumaan Carlokselle suomea muuta kuin lauseiden seassa ja mua inhottaa aina kun se sanoo Oliverille jotain suomeksi... työelämässä se on lähes kaiken oppinut (plus niillä sadalla ja kahdella kurssilla jotka se on tahkonut läpi)... Tsemppiä ja intoa kielten opiskeluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mikä siinä onkin että on vaikea vaihtaa sitä kieltä suomeen edes hetkeksi? Mä väitän että se johtuu siitä että jos on aikoinaan aloittanut sen kanssakäymisen tietyllä kielellä, on todella hankala vaihtaa sitä mihinkään muuhun koska se tuntuisi vaan luonnottomalta!

   Kiitos tsempeistä, toivon mukaan innostus pysyy kun kurssi oikeasti alkaa :)

   Poista
 3. Jaan sun tuntemukset ihan täysin. Mahtava päätös alkaa opiskella venäjää! Mä oon opiskellut/oppinut kahdeksaa eri kieltä, mutta osaan kunnolla ainoastaan suomea ja englantia, mikä ärsyttää tietty etenkin siksi, kun en asu englannin- enkä suomenkielisessä maassa. No, oon päättänyt mennä hollannin intensiivikurssille kesällä ja saada sen tänä vuonna sille tasolle, että uskallan ja osaan käydä arkisia keskusteluja. Mun mies on jo ihan sujuva hollanniksi, vaikka muutti tänne myöhemmin kuin minä, joten mulla on välissä vähän luuseri olo. :D Mutta hän kanssa tekstailee mulle usein hollanniksi!

  Olen vaikuttunut siitä, miten sujuvaa suomea sun mies jo osaa kirjoittaa. :) Puhuin just eilen hollantilaisen kaverin kanssa, jolla on portugalilainen poikaystävä, siitä, miten hänkin kokee tosi vaikeaksi vaihtaa hänen kanssaan englannista hollantiin juuri samoista syistä, jotka sä luettelit. Onneksi sun isä ja ukki jaksavat puhua miehellesi suomea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, kahdeksaa kieltä! Mieletöntä! Mut ymmärrän kyllä tuon ongelman, niitä kieliä on vaikea ylläpitää (ainakin omasta mielestäni) jos ei asu sellaisessa maassa missä niitä voisi päivittäin harjoittaa. Minä ainakin opin parhaiten juuri käytännön kautta!

   Tsemppiä sulle hollannin opiskeluun, varmasti saat sen pian sellaiselle tasolle että pystyt käymään arkipäivän keskusteluja läpi hollanniksi! Aika hyvin sun mieheltä vedetty että hän puhuu jo kieltä sujuvasti ;)

   Joo, mä olen aika vaikuttunut miehen suomen kielentaidoista myös - välillä hän saattaa ymmärtää minun suomenkielisiä puhelinkeskusteluja jonkun kanssa ihan hämmästyttävän hyvin...

   Poista
  2. Kuulostaa siltä, että me molemmat asutaan eräänlaisten kielinerojen kanssa. ;)

   Kahdeksan kieltä kuulostaa kauhean hienolta, mutta on käytännössä aika hyödytöntä, kun osaa lähinnä vain alkeet (ja saksasta en kyllä muista enää niitäkään :D). Ehkä noista edes pari lisää saisi joskus vielä sujuvaksi. Minäkin opin ehdottomasti parhaiten käyttämällä kieltä: kuulemalla ja puhumaan pakotettuna.

   Kiitos tsempeistä ja paljon tsemppiä sullekin venäjän opintoihin! Kielten opiskelu on aina joka tapauksessa aina kiva ja palkitseva harrastus. :)

   Poista
  3. Voi kun saisin edes hitusen sitä miehen kielineroutta omaan päähän :)!

   Ja tää kuulostaa nyt siltä että ehkä sun pitää taas seuraavaksi muuttaa sellaiseen maahan jossa voisit yhden noista kielistä prepata sellaiseen kohtuulliseen kuntoon ;) Mutta hollannin suhteen sulla on tietty jo hyvä asema kun pääset harjoittelee sitä päivittäin!

   Poista
 4. Tsemppia venajan opiskeluun ja tosi hienosti kirjoitettu tesktari! Vielapa puhekielta, wau. Omasta puolestani voin kertoa sen verran, etta kielen vaihto ainakin meidan tapauksessa onnistui (englannista espanjaan). Tosin vielakin vaatimalla vaadin valilla korjauksia ja sanastoa espanjaksi sen sijaan, etta mentais siela, missa aita on matalin ja vois kayttaa englanninskielisia versioita. Nyt puuttuis enaa vaihto suomeen :P Omasta puolesta karsivallisyys riittais kylla, kun tiedan, mika hieno voimavara kielet myohemmin on, mutta toisen puoliskan motivaatio taas ei. Tyrkytan sitten sanastoa sen, minka jaksan ja ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irina!

   Kiva kuulla että teillä on ollut kielenvaihto suhteellisen mutkatonta! En tiedä miksi se on omalla kohdallani niin vaikeaa, mutta toisaalta miehen suomenkielin on kuitenkin sen verran alkuvaiheessa vielä että kovin ihmeellisiä keskusteluita me ei edes pystyttäisi käymään suomeksi. Mutta pitäisi vaan yrittää aloittaa niin helpoista jutuista ja sit vaihtaa englanniksi kun käy liian hankalaksi.

   Poista
 5. Sun inspiroimana aloin selailemaan yliopiston venäjän ja hollannin kursseja! Englantia puhuva puoliso aloitti juuri hollannin intensiivikurssin ja ai että oon kateellinen.. Pitääkin kunnolla perehtyä kieltenopiskelumahdollisuuksiin jumppakalenterin lisäksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ihan huippua jos pystyisin innostamaan! Hollanti on varmaan mielenkiintoinen kieli opiskella, en tiedä mistä olen sen saanut päähäni mutta jostain syystä kuvittelen sen olevan suhteellisen helppo kieli saada perustasolla, mutta voin kyllä olla ihan väärässä :D

   Tsemppiä opiskeluun jos päätät aloittaa jonkun kielikurssin!

   Poista
 6. Mun nykyiseen kouluun kuului pakollisena kaksi lyhyttä venäjän kurssia (yht. n 2 kk, välissä oli vuoden tauko tosin) ja se oli mulle jotenkin ihan hirveän vaikea kieli oppia... Osaan nyt jotenkin tervehtiä venäjäksi, mutta siihen se melkein jääkin :D Ja kaikkia aakkosiakaan en onnistunut edes oppimaan... Paljon tsemppiä venäjän opiskeluun, musta se oli pohjimmiltaan kuitenkin kivan oloinen kieli & haluisin sitä vielä joskus osata edes hituisen paremmin :D

  Opiskelin lukiossa ranskaa ja sekin on kyllä unohtunut lähes kokonaan, mikä harmittaa ja paljon. Tykkäsin ranskasta kielenä ihan hirmuisesti ja aionkin sen opiskella edes samalla tasolle mitä se oli mulla lukiossa jonain kauniina päivänä :D Muutenkin muakin harmittaa, että osaan vain kahta kieltä hyvin (suomi & enkku) ja kolmatta (ruotsi) ihan OK:sti. Haluisin tulevaisuudessa kyllä opiskella jonkun neljännen kielen hyvin, ainakin norja, arabia, heprea tai espanja kiinnostaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voin kyllä kuvitella että se ei todellakaan ole mikään helppo kieli joten saa nähdä minkälaiset tuskanhiet saan aikaan kun tunnit oikeasti alkaa. Varsinkin kun ne on tietysti työpäivien jälkeen niin voi olla että siinä onkin aivot nopeasti solmussa!

   Kielit on kyllä ehdottomasti rikkaus, mutta itsekin huomaan että helposti ne lukioaikoina opitut kielet unohtaa nopeasti jos niitä ei pääse käyttämään arkielämässä. Toisaalta välillä on hauska huomata kuinka saatan ymmärtää vieläkin tiettyjä sanoja jostain saksankielisestä keskustelusta!

   Kaikki noi mainitsemat kielesi olisi varmaan kiva oppia, norja voisi olla aika helppo lisäys ruotsin pohjalle...itse ainakin huomaan että ymmärrän yllättävän paljon norjalaisen kaverini puheesta ihan ruotsin perusteella.

   Poista

Kiva kun kommentoit!