maanantai 30. heinäkuuta 2012

Reissupäivyri/Phnom Phen

Saigonista siirryttiin sitten bussilla kohti Phnom Pheniä (näistä siirtymisistä paikasta toiseen täytyy varmaan kirjoittaa ihan erillinen postaus). Mun täytyy kyllä ihan tähän alkuun todeta, että ihastuin Kambodzaan maahan ihan täysillä. En välttämättä itse niihin kaupunkeihin joissa käyntiin, vaan siihen fiilikseen, ihmisiin ja tunnelmaan joka kohdattiin siellä. Ottaen huomioon että kansanmurhasta on kulunut vasta reilu 30 vuotta, ja sen jäljet näkyvät kaikkialla, ovat ihmiset ystävällisiä ja iloisia.

Phnom Pheniin saavuttiin illallla kahdeksan aikaa, ja hotellille tultua selvisi vielä että varauksemme ei ollut mennyt Hotels.com systeemista läpi ja hotelli oli bookattu täyteen. Omistaja oli kuitenkin niin ystävällinen että hän itse kyyditsi meidät toiseen hotelliin, maksoi huoneen yöksi ja lupasi selvittää ongelman mahdollisimman pian. Seuraavana päivänä oli kaikki setvitty ja meidät oli loppuajaksi ylennetty hienoon juniori sviittiin. Hyvää palvelua sanoisinko.

Ensimmäisenä päivänä vuokrasimme tuk tukin päiväksi ja vierailimme S-21 vankilassa ja Cheung Ekin Killing Fieldseillä. Tästä aiheesta täytyy varmaan kirjoittaa ihan oma postaus, koska siitä on paljon kerrottavaa. Mutta. S-21 vankilassa todella kidutettiin vankeja Pol Potin hallinnon aikaan ja valitettavasti tämän jäljet näkyivät vielä tänäkin päivänä vankilan seinissä ja katoissa veritahrojen muodossa sekä erilaisten kidusvälineiden tavoin.

Piikkilanka oli estämässä ettei vangit pääse hyppäämään toisesta kerroksesta tappaakseensa itseään
S-21 toimi kouluna ennen sen muuttamista vankilaksi ja siinä kauniina, aurinkoisena päivänä tuolla vehreällä pihalla istuessa oli vaikea kuvitella kaikkia niitä kamaluuksia mitä näissä tiloissa on tapahtunut.

Kansanmurhan edetessä seuraavalle tasolle, vangit vietiin S-21 vankilasta Cheung Ekin killing fieldseille tapettavaksi. Pol Potin vallan aikana joka neljäs Kambodzalainen tapettiin. Osa kuoli nälkään ja tauteihin, osa tuotiin näille killing fieldseille. Mun mielestä näissä paikoissa on tärkeä vierailla. Kaveri on tällä hetkellä tekemässä lopputyötänsä aiheesta "dark tourism", eli juuri tälläisistä kansanmurha paikoista joissa turistit vierailevat, hän käyttää juuri Kambodzaa ja Saksaa esimerkkinä. Täytyy kinuta häneltä josko saisin lukea sen, aihe on mielestäni todella mielenkiintoinen.


Phnom Phen on jännä paikka, koska iltaisin pääkaupunki pimenee osittain hyvinkin tehokkaasti mikä tekee siitä hieman epäilyttävän oloisen välillä. Varsinkin kun kaduilla vilistää rottia ja niitä ei pimeyden takia näe. Turvaton olo minulla ei kyllä kertaakaan ollut, mutta kun on tottunut asumaan suurkaupungissa jossa on melkein täysvalaistus päällä, tuntui oudolta käydä pääkaupungissa jossa ei ollut sähköä joka kadulla.

Phnom Phen ei sinänsä ole mikään kaunis kaupunki, mutta luonnetta ja erilaisuutta löytyy senkin edestä ;) Roskia on kaikkialla ja rottia vilisi kadulla aika hyvin niiden seassa. Kauppiaat oli kuitenkin tarkkoja ja lakaisi oman alueensa roskista, toisin sanoen naapurin puolelle..Kunhan oma alue oli siistinä.

Käytiin tsekkaamassa mm. National Museum of Cambodia, Royal Palace, Wat Phonm (temppeli) sekä pari erilaista markettia (kuten Russian Market).

Tämä kaunis rakennus on siis National Museum of Cambodia.Käytiin myös Kuninkaallisessa Palatsissa, joka oli kyllä sinänsä ihan hieno alue, mutta ei saatu siitä oikeen mitään irti. Sisäänpääsy maksu oli yli 6 dollaria ja sen kanssa ei edes saanut alueen karttaa että olisi tiennyt missä on mitäkin (varsinkin kun alue oli melko suuri).Meidät yllätti ihan järkyttävä sadekuuro ja siinä sit istuttiin erään kauniin rakennuksen portailla sellainen puoli tuntia ja naurettiin satessa poukkoileville ihmisille.


Ja tässä vielä mun tekotaiteellisia kuvia Kuninkaallisen palatsin alueelta..Phnom Phenin kuuluisin temppeli taitaa olla tämä alla näkyvä Wat Phonm..


Kuitenkin me pidettiin paljon enemmän tästä temppelistä jonka nimestä ei ole kyllä mitään hajua mutta eksyttiin sen sisäpihalle ihan sattumalta. Niin kaunis ja rauhaisa alue keskellä kiireisintä kaupunkia.Lopuksi ajattelin vielä läntätä tähän hieman sekalaisia kaupunkikuvia, niitä kun tuli jonkin verran otettua.Tää elefantti köllötteli meidän hotellin sisäänkäynnin edessä ja mietin pääni puhki kuinka saisin sen mahdutettua rinkkaani ja vielä edelleen Suomeen - se on niin söpö!!


Niin..ja mihinkä me törmättiin heti ekana iltana? No tietysti Suomi Baariin. Näytti kyllä todella epäilyttävältä paikalta :D

Kaikenkaikkiaan meillä oli oikein hauskat 2,5 päivää Phnom Phenissä ennen kun matka jatkui kohti Battambangia..

2 kommenttia:

 1. Ihana elefantti. Näin vastaavan, mutta paljon pienemmän kerran yhdessä Aberdeenin 2nd hand -liikkeistä ja teki kyllä mieli ottaa se mukaan. Olinko peräti sun kanssa liikkeellä? :D
  Makeita kuvia.. ja mä haluan kans lukea sen disse! Julkistetaanko ne? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo!! Me oltiin yhdessä sillon liikkeellä :D
   Hmm...mä en tiedä kyl yhtään julkistetaanko niitä mutta mä selvitän asian ;) Se olis nimittäin mielenkiintonen disse lukea!

   Poista

Kiva kun kommentoit!