keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Matkailu Briteissä

Olen tässä viime aikoina matkaillut ja tutkinut tätä omaa kotisaarta enemmän kuin koskaan. Tähän on auttanut tietysti meidän asunpaikan maantieteellinen keskeys (ollaan about just niin keskellä Englantia kun vaan voi olla) ja oma auto. Ja olen todennut monta kertaa kuinka paljon hienoja ja upeita paikkoja koko Briteissä on. Tämän vuoden puolella jo itsessään on tullut käytyä niin perhevierailulla Skotlannissa, koluttu Peak Districtin upeita maisemia, lomailtu kauniissa Cornwallissa ja nyt viimeisimpänä reissattiin Yorkshireen.

Newquay, Cornwall
Olen sitä mieltä että jonkun Brittien turistitoimiston pitäisi palkata mut bloggaamaan niille kun yritän niin paljon edistää matkailua Briteissä (siis muualla kuin Lontoossa)! Jos ne kuitenkin päättää olla tekemättä sitä niin silti ajattelin jatkaa tätä hehkutusta! Faktahan on että jos joku päättää tehdä matkan tänne saarella niin se suuntautuu aina Lontooseen. Ja tämä on tietysti täysin ymmärrettävää, Lontoon on upea kaupunki ja sieltä löytyy aina uutta nähtävää monenkin vierailun jälkeen. Mutta, oikeasti kehottaisin välillä harkitsemaan matkaa muuallekin Britteihin. Esimerkiksi, viime vuoden reissusta minun mielestä upein oli viikon retki Skotlantiin ja Isle of Skyelle vaikka samana vuonna tuli käytyä mm. Jenkeissä, Kanadassa, Roomassa, Berliinissä ja Amsterdamissa. Ja mahtavimmaksi reissuksi nousi Isle of Skye? En olisi ehkä uskonut tuossa seurassa.

Ajattelinkin siis jakaa teidän kanssanne muutaman vinkin Briteissä reissailuun jos joku vaikka innostuisi (lisää reissujuttuja löytyy Brittimatkailu-tunnisteen alta). Tämä postaus käsitteleekin siis Brittien saaria laajemmin ja Lontoon jätän kokonaan postauksen ulkopuolelle, eiköhän se ole käsitelty tarpeeksi muualla.

Newquay, Cornwall
Asuminen

Briteissä matkustaessa suosittelen lämpimästi hotellien ja hostellien sijaan asumaan Bed & Breakfast-majoituksissa. Niistä löytyy ihan uskomattomia helmiä! Joskus kyse on kunnon business-toiminnasta mutta parhaimpia on ne B&B joissa on vaan pari huonetta. Yleensä näissä tapauksissa vanhempi pariskunta on remontoinut jo kotoa lähteneiden lasten huoneet vieraskäyttöön ja vuokraa niitä matkailijoille. Tälläisissä paikoissa tuntee aina olevansa kotona ja yleensä hostit ovat todella vieraanvaraisia, tarjoten paikallisia matkailuvinkkejä ja superhyvän aamiaisen. Tälläisessä paikassa yövyttiin esimerkiksi Newquayssa, Cornwallissa. Takapihalta löytyi kanoja, pupu ja koira ja meidät otettiin niin vieraanvaraisesti vastaan että melkeinpä harmitti jatkaa matkaa. Tämän takia suosittelen lämpimästi B&B majoitusta. Lateroom.com on hyvä paikka etsiä tarjouksia.

Kynanze Cove, Cornwall
Liikkuminen

Olen ehkä vähän puolueellinen tässä asiassa ja samalla vajavainen antamaan kunnon tietoa, mutta mun mielestä auto on paras liikkumisvaihtoehto, varsinkin jos menee yhtään syrjäisemmille seuduille. Olen vajavainen antamaan tietoa auton vuokraamisesta täällä, koska en ole koskaan sitä tehnyt, mutta en osaa kuvitella että se olisi yhtään hankalampaa kuin muissa Euroopan maissa. Auto antaa sen vapauden liikkumiseen ja esimerkiksi Isle of Skye- lomalla pystyimme auton ansiosta pysähtymään juuri silloin kun haluttiin ottaa maisemista kuvia tai pysähtyä hurmaavaan pubiin lounaalle. Kannattaa tietysti muistaa että täällä ajetaan väärällä puolella tietä, joten se kannattaa huomioida (varsinkin liikenneympyrät on hankalia). Tiet on kuitenkin hyvin merkattuja joten sinänsä suunnistaminen on helpohkoa.

Kaupunkien välillä hyvä idea liikkumiseen on bussit, vaihtoehtoina esim. halpa Megabus tai National Express.  Megabussia käytin ahkerasti opiskeluaikoina liikkumiseen ja se on juuri niin hyvä kun halvoilta bussilipuilta voi odottaa. Vähän kuin bussimatkailun Ryanair. Sillä saattaa päästä esim pohjoisesta Skotlannista Lontooseen 20 punnalla. Tai jopa 1 punnalla jos käy tuuri tarjousten suhteen.

Junayhteydet ovat todella hyvät täällä, mutta liput ovat valitettavan kalliita ellei satu omistamaan erilaisia junakortteja, joilla saa alennusta. Joskus tosin saattaa löytää hyviä alennuslippuja, junia ja niiden hintoja voi katsella esim. Trainline-sivustolta.

St Agnes, Cornwall
Kohteet

Mitkä olis sitten mun TOP 3 lempparikohdetta Briteissä?

1. Skotlanti/Isle of Skye

Skotlannissa löytyy upeita paikkoja ja varmasti jokaiselle jotakin. Tietysti historiallinen Edinburgh on kiva kaupunkikohteena mutta maaseudulta löytyy myös kivoja vaihtoehtoja lomalle. Isle of Skye on mieletön kohde jos haluaa ja tykkää nauttia ulkoilmasta ja upeista maisemista. Sinne täytyy matkaa jonkin verran tehdä mutta on ehdottomasti sen arvoista. Ja matkan varrella löytyy kivoja juttuja, kuten esim. Fort William ja Ben Nevis. Lisää Skotlanti juttuja blogista löytyy täältä.

2. Cornwall

Cornwallissa löytyy taas ihan erilaisia maisemia kuin muualta saarelta - rantakukkuloita, kirkkaansinistä vettä ja kauniita rantoja. Täällä elämäntyylikin tuntuu jotenkin mukavan rennolta ja asioista ei turhaan nipoteta. Perheet viettää yhteisiä päiviä rannalla ja meri on lähellä. Mahtava reissukohde koska nähtävää ja aktiviteettejä löytyy - surffaus on esim. todella suosittua täällä. Lisää meidän pääsiäisreissusta Cornwalliin voi lukea täältä.

3. Peak District


Täytyy vetää vähän kotiinpäin tässä kohtaa ja todeta että tuo meidän vieressä sijaitseva Peak District on loistava matkailukohde jos tykkää ulkoilma-aktiviteeteistä. Täällä ollaan käyty kävelemässä, kiipeilemässä ja nauttimassa luonnosta ja upeista kartanoista joita täältä alueelta löytyy. Maantieteellisesti suhteellisen suuri alue josta löytyy hyvinkin erilaisia maisemia ihan läheltä toisiaan.


Chasworth House, Peak District
Minullahan riittää vielä paljon koluttavaa tässä maassa ja meidän lista potentiaalisista kohteista kasvaa harva se päivä. Haluaisin ehdottomasti käydä Walesin puolella, raja kun turhan kaukana ei ole. Listalta löytyy myös upeat ja vanhat yliopistokaupungit Oxford ja Cambridge. Toisessa näistä haluaisin ehdottomasti käydä vielä kesän aikana. Lake District on kuulemma myös kaunista aluetta ja hieman pohjoisemmasta, Northhumberlandista löytyisi kuulemma Harry Potter linna! Tämä saari kyllä siis tarjoaa paljon upeita kohdemahdollisuuksia Lontoon lisäksi! Ja uskokaa pois, en ollut ennen yhtään näin innostunut Briteistä matkailusta, ehkä minulla kesti todella se viisi vuotta ennenkuin tajusin mitä tämä nykyinen kotimaani voi minulle tarjota!

Calke Abbey, Derbyshire
Houkuttaako Briteissä (muualla kuin Lontoossa) matkustelu yhtään? Tai olisiko antaa jotain hyviä kohdevinkkejä Briteistä joita voisin lisätä bucket-listalleni?

Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat KaukokaipuuDestination Unknown ja Running With Wild Horses.

27 kommenttia:

 1. Oi Cornwall, sinne haluaisin vaikka heti! Englannin maaseudut kutittelevat kovaa ja toivonkin, että päästään pian reissaamaan sinne suunnalle road trippailun merkeissä. (: Upeita kuvia ja hienoja vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nella! Cornwall oli aivan upea paikka ja voin lämpimästi suositella reissua sinne! Toivottavasti kohta pääsette road trippailemaan tänne päin!

   Poista
 2. Todellakin houkuttaa! Iso-Britannia on yksi kiehtovimmista paikoista täällä Euroopassa. Lontoossa olen toki viettänyt aikaa, mutta Englannissa tehnyt pikaisia pistäytymisiä mm. Oxfordiin ja Bristoliin.

  Skotlannissa ihastuin Invernessiin ja Edinburghiin, mutta sieltä on paljon näkemättä. Skotlannin (kuin myös Englannin) luonto kiehtoo, tulen vielä palaamaan, todennäköisesti monta kertaa. Ja mielellään juuri auton kanssa joskus. Oon enimmäkseen matkustanut Briteissä Megabussilla, mikä punnan lippujen takia on todellakin rahan arvoista, mutta automatkailussa kiehtoo se vapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että houkuttaisi Teea!
   Oxfordissa haluaisin kyllä ehdottomasti käydä ja samoin kyllä Bristolissa, kummassakaan en ole vielä ehtinyt piipahtaa!

   Megabussilla saa kyllä rahoilleen vastinetta kun se niin mielettömän edullinen on, mutta auto on kyllä aika pop, varsinkin jos todella haluaa mennä syrjäisemmille seuduille.

   Inverness oli itseasiassa eka paikka Skotlanissa (opiskelukaupungin lisäksi) jonne lähdin tutustumaan ja se on kyllä ihastuttava! Kivasti säkin olet päässyt Brittejä näkemään!

   Poista
 3. Mä en ole jostain syystä koskaan ollut kovin kiinnostunut matkustamaan Briteissä (olen käynyt Lontoossa ja nopeasti Brightonissa), mutta nämä kuvat oli niin upeita, että alan harkitsemaan uudemman kerran ;) Kiitos hyvästä tietopaketista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä jos kuvat sai edes vähän harkitsemaan reissua tännepäin :D Mutta ymmärrän kyllä hyvin jos Britit ei kiinnosta, täytyy myöntää ettei minuakaan ennen tämä saari kummemin kiinnostanut matkailu tarkoituksessa. Kyllä täältä löytyy kuitenkin aika monia kivoja vierailemisen arvoisia paikkoja!

   Poista
 4. Komppaan Heidiä. Englanti on jäänyt kyllä muutamaan pyrähdykseen. Mutta mikä ettei...Voisihan tuota tuumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin Heidillekin, onhan tuo ihan ymmärrettävää, maailmassa kun on niin monia aivan upeita paikkoja! Mutta välillä läheltäkin löytyy jotain aarteita :)

   Poista
 5. Ma kylla totesin heti tanne tullessani, etta kiireinen ja tukkoinen Lontoo ei ole se mun paikka taalla, eli paatin heti alussa kayttaa vuoteni muuten kuin Lontoota koluten. Mun blogista loytyy juttua ainakin Skoteista, Walesista, Cornwallista ja Seven Sistersilta, kun noi ulkoilmakohteet nayttaa olevan mun juttuja ja lisaa reissuja on viela kesalle onneks tiedossa, kylla taalla riittaa nahtavaa yllattavan paljon! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kävinkin heti katsomassa sun blogissa ja heti pisti silmään söpö Highland Cow kuva, ne on niin hauskoja otuksia! Kiva että löytyy muitakin ulkoilmakohteista tykkääviä, mun mielestä juuri esim. Skotlannissa se luonto on ihan parasta ja aivan uskomattoman kaunista! Täytyykin koluta sun blogin matkajuttuja vähän tarkemmin läpi seuraavaksi!

   Poista
 6. Mä voin antaa autonvuokrauksesta sellaisen vinkin, että jos auto on mahdollista saada automaattivaihteistolla vain pienellä lisämaksulla, se kannattaa ehdottomasti ottaa. Systerini, joka autoa ajoi, pärjäsi siihen saakka ihan hyvin manuaalilla kunnes piti taskuparkkeerata rinteeseen... ja mehän sitten ajettiin päin toista autoa. Ei onneksi meidän autoon tullut klommoa, ja vaikka jätettiin yhteystiedot, niin toisen auton omistaja ei ole ottanut yhteyttä...

  Kohteista mä voin suositella Stonehengea, minkä takia me tuo auto vuokrattiin. :) Sen lisäksi olen ollut kanaaliveneilemässä Manchesterin lähellä, ja se oli aika ikimuistoinen reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onneksi ei kuitenkaan käynyt pahemmin! Joo, varmasti automaattivaihteinen auto on kyllä hyvä ottaa tässä tapauksessa, säästää varmasti monelta täpärältä tilanteelta!

   Stonehenge on kyllä kaunis, unohdinkin mainita sen kokonaan. Ja sinne on kyllä melko kätevä mennä autolla vaikka bussilla kai pääsisi myös! Kanaaliveneily kuulostaa myös mielenkiintoiselta, täytyy pistää vinkki korvan taakse!

   Poista
 7. Tosi kiva postaus! Syyttävä sormi osuu itseeni tällä kertaa, sillä usein on tullut suunnattua ulkomaille reissuun Englannin sijasta. Ihan suotta! Äh, pitää oikeasti laittaa kalenteriin tuo UK matkailu

  Ja tuosta auton vuokrauksesta.... vuokrasimme auton Stanstedin lentokentältä (oli halvin tapa päästä Surreyyn junan sijasta), ja meiltä vaadittiin lankapuhelinnumero ennenkuin saimme auton. Siis mitääääääh...... no, onneksi Matteon äidin Italiassa sijaitseva numero kelpasi. :D Eli kannattaa joskus olla tarkkana jos ei tuota numeroa ole. Oletkin varmaan saanut kokea Brittien rakkauden lankapuhelimiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Lena! Ja hei, useinhan se on niin että "kotimaanmatkailu" unohtuu kokonaan, varsinkin kun Lontoosta pääsee niin kätevästi muuaalle Eurooppaan ja maailmalle!

   Haha, voi ei, lankapuhelinumero!?! Justiinsa...Itseasiassa kun kirjotin tota lausetta niin mietin kyllä sitä että Britit osaa tehdä asiat hankaliksi että sinänsä en olisi yhtään yllättänyt jos autonvuokrauksestakin tehtäisiin suuri numero :D

   Poista
 8. Mulle britit ovat yhtä kuin Devon, ja se on kyllä mahtavan kaunista seutua. Cornwallissa on tullut käytyä vain pikaisella pyrähdyksellä aivan kreivikunnan rajan toisella puolella, mutta niitäkin seutuja olisi ihana tutkia enemmänkin! Taitaa olla niin että maa kuin maa, jokaisessa riittää mielenkiintoisia paikkoja niin että aina ei tarvitsisi lähteä ulkomaille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, unohdin Devonin mun listalta, koska se on kyllä ehdottomasti siellä ja melkein jopa kärkipäässä! Ja ihan totta kyllä, pitäisi joskus malttaa tutkia omaa kotimaata enemmän eikä välttämättä aina lähteä merta edemmäs kalaan. Mutta toisaalta, ymmärrän senkin kaukokaipuun enemmän kuin hyvin :)

   Poista
 9. Mun skottivuosien huippuhetkiä oli kyllä ehdottomasti Isle of Skyen (ja tokana Isle of Mullin) vierailu. Ja sinne suunnatessa ehdottomasti auto alle, bussilla tuskin sais yhtä paljon irti -näin meillä kävi mm. Isle of Mullilla, vaikkei sekään huono reissu ollut. Meillä ei ainakaan Skotlannssa autoa vuokratessa ollut mitään ongelmia. Ja siellä maalla (Skyella) ei ainakaan haittaa, vaikkei vasenta puolta aina muistais ajaakaan, kun tiet on niin kapeita ja kaistoja vain yksi :D

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti muuten sanoa, että mun NYCissä asunut serkku perheineen muutti nyt vuoden alussa Cambridgeen (en muista mainitsinko jo), niin niillä on varmaan vinkkejä sinne :)

   Poista
  2. Joo, sä mainitsitkin siitä mulle joskus taannoin kun puhuttiin niistä juhlista! Täytyy katsoa josko tehtäisi retki sinne nyt kesällä ja jos voitaisiin vaikka sun kautta tiedustella sit vinkkejä!

   Ja totta kyllä, tiet on niin helkkarin kapeita suurimmaksi osaksi Skyellä ettei se liikenteen oikein-tai vääränpuolisuus suuremmin haittaa!

   Poista
 10. Olen aivan samaa mielta B&B:sta - ehdottomasti paras lodging option ennen kaikkea maaseudulla. Ja auton vuokraaminen on ihan samanlaista siella kuin missa tahansa muualla maailmassa, eika ajaminen vasemmalla puolella nyt niin kovin vaikeaa ole. Siihen(kin) tottuu nopeasti.

  Mika sinun mielestasi on paras vaikka matkustaa Englannissa marras/joulukuussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm...talvihan ei täällä sinänsä näy niin paljon kun lunta tulee todella harvoin joten kelin puolesta mikään paikka ei nouse ehkä ylitse muiden mutta mun mielestä joulusesonki on ihanaa aikaa Skotlannin puolella ja erityisesti niissä linnoissa. Edinburgh on tosi kivasti koristeltu joulun aikaan ja sieltä voisi lähteä linnoja ja maaseutua kiertelemään jossa on usein myös joulumarkkinoita (jos siis vain tykkää). Mun mielestä se olisi ehkä kivoin paikka!

   Ja joo, mulle vaikeinta on ollut taas tottua ajamaan vaihdeautolla kun olen aina ajanut automaattivaihteisella joten se on tuonut vähän lisää haastavuutta tähän liikenteeseen täällä, mutta näinhän se on, ei se vasemmalla puolella ajaminen loppuenlopuksi niin kummallista ole!

   Poista
 11. Kyllä olisi kivaa nähdä vähän Lontoota laajemminkin Englantia. Itse olen Lontoon lisäksi ollut vain Bournemouthissa ja siitäkin on jo aikaa. :) Upeita kuvia ja jatka samaan malliin näiden UK-matkapostausten kanssa! Ja hei, mielestäni asutte ihan täydellisellä alueella, jos noita viimeisen kuvan otuksiakin olette onnistuneet bongaamaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että näistä Brittimatkailu-postauksista tykätään! Ja joo, onhan tämä on kyllä kivaa aluetta lampaineen ja peuroineen, mieli lepää ainakin maaseudun rauhassa :)

   Poista
 12. Englantiin on kyllä päästävä vähintään kerran vuodessa ja kohteeksi valitsen mieluiten Sheffieldin tai vielä useammin Brightonin, koska ne ovat tuttuja opiskeluvuosilta. Haaveena olisi muutaman viikon kiertäminen Briteissä ja käynti ainakin Isle of Wightilla (kielikurssikaupunki), Cornwallissa, Bath, no se Sheffield, Brighton ja sitten Skotlantiin. Joo aika kunnianhimoista, ehkä mieluiten kiertäisin sen muutaman kuukauden kunhan ensin saisin lottovoiton!

  Näitä Britti-matkailu postauksia on aivan mahtavaa eikä kyllä helpota yhtään jatkuvaa Englanti-ikävää :) Muutenkin pidän blogistasi hirmuisesti, ihanan kansainvälinen mutta kuitenkin jalat maassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne näin positiivisesta kommentista, on aina aivan mahtavaa saada positiivista palautetta blogista!

   Tuollainen kiertoreissu kuulostaisi kyllä ihan optimaalilta, olen kuullut että Isle of Wight on myös todella kaunis! Tossa kiertoreissulla tulisi itseasiassa nähtyä juuri melkeinpä ne kaikki hienoimmat paikat, mutta tietysti aika kunnianhimoista :D Sheffieldissä olisi tarkoitus käydä katsomassa Tour de Francen ensimmäinen leg tänä vuonna, siellä taidetaan olla jo ihan pyöräilytunnelmissa.

   Kiva kuulla että muitakin innostaa Brittimatkailu, on täällä kyllä niin paljon kivoja paikkoja ja nytkin tuli sun kommentin myötä taas pari uutta paikkaa alati kasvavalle bucket listalle!

   Poista
 13. Oon hieman ihastunut Peak Districtiin sun blogin lukemisen ansiosta ja haluaisin käydä siellä joku päivä :)
  Mun milestä matkustamisen arvoisia kohteita Briteissä on mm. Salisbury, Winchester (molemmissa kaupungeissa todella upeat katedraalit), Hastings (mun vanha kielikurssi kaupunki, Hastings Castle ihan näkemisen arvoinen paikka), Lacock (sellainen paikka, jossa historia tuntuu pysähtyneen, alueella sijaitsee hieno Lacock Abbey. Kylä on kokonaan National Trustin omistama ja sioellä on kuvattu mm. Jane Austen kirjohin perustuvia televisiosarjoja ja Harry Potter - elokuvia), Beaulieu (hieno paikka tämäkin, alueella on mm. kartano, automuseo (oikeesti kivoin automuseo, jossa oon käynnyt, täältä löytyy Harry Potter - leffoissakin esiintynyt sininen Ford Anglia), hieno puutarha ja Beaulieu Abbey), Chawton (söpö pieni kylä, suosittelen Jane Austen House:a) ja New Forestin kansallispuistoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, tässähän tuli monta ihan loistavaa vinkkiä, kiitos paljon näistä! Googlettelinkin heti tion Lacockin ja se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, harmi että se on meiltä vähän kauempana ettei voi tehdä päiväreissua... Täytyykin pistää näitä listalle ja googlailla rauhassa läpi!

   Poista

Kiva kun kommentoit!