torstai 14. tammikuuta 2016

Englantilaisten "pakkaspelko"Viime päivinä minua on suuresti huvittanut ilmiö jonka olen mielessäni nimennyt "englantilaisten pakkaspeloksi". Eilen radiota kuunnellessa mainittiin ainakin 10 kertaa sen kahden tunnin aikana kuinka ulkona on niin kylmä ja nyt kyllä kannattaa pukeutua hyvin ja lämpimästi. Ja sitten radiojuontaja vielä mainitsi, että herranjestas, täällä saattaa tulla lunta tässä parin päivän sisään. Siis lunta! Voitteko kuvitella? Töissäkin kaikki on valittanut kylmyydestä ja kuinka nyt tänne Englantiin on kyllä tullut ihan kunnon talvi! Siis talvi...

No arvaattekos kuinka paljon täällä on ollut sitä pakkasta? No ei yhtään! Täällä on ollut aamuisin +4 astetta lämmintä! Jep, jep. Siis herranjestas kelit on vielä plussan puolella ja kaikkialla huudetaan kilpaa kuin kylmä täällä on. Tasan kerran olen joutunut edes skrapaamaan auton ikkunat tämän talven aikana. Voi elämä. Ymmärtäisin että tälläisistä keleistä jotka lähenee nolla-asteita kauhistuttaisiin jos asuttaisiin maassa jossa ei ole koskaan edes pakkaskelejä nähtykään mutta tässä on nyt kuitenkin kysymys Briteistä. Kyllä täällä talvella käydään miinusasteilla aika useinkin. Aika liikuttavaa jotenkin tämä koko hössötys. Varsinkin kun itse olin juuri vielä viime viikolla niissä Suomen -28 asteen pakkasissa ja lumisateissa. Se oli sit oikeasti kylmää. 

Mikä tässä jutussa on kuitenkin ärsyttävintä? Huomaan että olen itse ruvennut myötäilemään näitä typeriä "onpa täällä kylmä kommentteja". Eilen salilla törmäsin erääseen tuttuun tyyppiin ja vaihdettiin siinä sitten vähän kuulumisia ja hän valitti siitä kuinka kylmä nyt on. Ja minä vaan myötäilin: "joo, on kyllä tosi kylmä, onpa inhottavaa". Siis mistä tämäkin tuli? Olen kävellyt tuolla mun ohkasimmassa toppatakissa ja ilman hanskoja ja pipoa (kohta olen varmaan kipeä) joten ei täällä minun mielestäni ole kylmä. Toisaalta se on kyllä selvästi sosiaalisesti hyväksyttävämpää tässä maassa vaan myötäillä kun on kyse säästä. Britit ei tunnu tykkäävän siitä kun sanon tämän olevan melkein tropiikkinen ilma verrattuna Suomen pakkasasteisiin...Briteillä kun tämä sää on aina ollut sellainen melkeinpä "pyhä" keskustelunaihe.

Noh, kohta pääsen näistä kylmyyksistä pois ja suuntaan ihan toiseen ääripäähän, nimittäin Etelä-Afrikkaan jonne on luvattu +35 lämpöasteita ensi viikolle. Siinä onkin tällä kalpeanaamalla ihmettelemistä kun yritän pakata jotain järkeviä vaatteita mukaan ja tarpeeksi hyviä suojakertoimia!

Kuvituksena kuvia sieltä talven todellisesta ihmemaasta!

6 kommenttia:

 1. Georgiassa oli aika sama meno. Siellä tosin lunta tulee aika paljon harvemmin kuin Briteissä, muttatulee kuitenkin noin joka toinen vuosi, ja suhtautuminen oli ihan hysteerista.

  Musta tosin tuntuu, että tuo kylmyys on vähän sellainen rehvastelun aihe tosi monelle. Että kattokaa, minäpä asun kylmässä! Ja sitten se "tosi kylmä" on aina kun vaan mahdollista. Täällä Boulderissakin ihmiset puhuvat "tosi kylmästä" kun on -10C vaikka täällä kyllä nähdään myös niitä oikeita paukkupakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihan totta kyllä! Minäkin sain juuri kokonaisen postauksen aikaiseksi tästä "kylmyydestä" :D Kaikki on tietty suhteellista mutta kyllähän tämä hype tuntuu vähän hassulta kun täällä kuitenkin on talvisin joskus pakkasta...

   Poista
 2. Voi niitä brittejä :) Sama se oli sen lumen kanssa. Pieni lumisade = maailmanloppu. Jos ja kun se tapahtuu joka talvi, niin eikö siihen voisi vähän valmistautua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, lumisade on sitten jo ihan toinen juttu...tänä aamuna oli satanut vähän lunta mutta niin vähän että näyttää siltä ettei se aiheuttanut suurempaa kaaosta :D

   Poista
 3. Toimiikohan tama ilmio toisin painkin eli niin, etta Suomessa alettaisiin varoitella helteista, kun lukemat nousevat yli kahdenkymmenenviiden? :) Yhdyn tuohon, etta saasta urputtaminen on small talk -aiheista suosituimpia ja jos siihen ei yhdy, niin siihen loppuu sitten se keskustelu. Eraankin kerran olen miettinyt, etta milloinkahan olisi sellainen saa, etta kuulisi vain tyytyvaisia huokauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihan totta, en ole vieläkään kuullut "täydellisestä" säästä... Milloin on liian kuuma, milloin liian kylmä. Koskaan ei juuri sopiva :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!