maanantai 23. toukokuuta 2016

Yllättävä Oslo



Vietettiin viime viikonloppuna oikein mukava miniloma Oslossa miehen kanssa. Miniloma nimitys jo ihan sen takia että itse paikan päällä ehdittiin olemaan vain n. 1,5 vuorokautta (lennettiin myöhään perjantai iltana ja tultiin takaisin sunnuntai iltana), mutta meidän mielestä se riitti ihan hyvin Oslon näkemiseen. 

Pääsyy tietysti Oslossa vierailuun oli sinne muuttaneen ystäväni näkeminen. Viimeksi treffasimme heitä Pariisissa ja tällä kertaa oli vuoro matkustaa heidän uuteen kotikaupunkiinsa (vaikka molemmat ovat kyllä norjalaisia). Itse Oslolta en odottanut paljon. Jotenkin mielikuvani kaupungista (kuvin perusteella) oli hyvin teollinen ja tylsä, mutta ajateltiin että ei sillä kaupungilla niin väliä ole, kunhan nähdää kavereita taas pitkästä aikaa. 

Kuinka väärässä olinkaan. Oslo yllätti todella positiivisesti suloisilla rakennuksillaan, kivalla ilmapiirillä ja kauniilla yleisilmeellä. Tosin luulen että tähän positiiviseen mielikuvaan auttoi kaverit jotka näyttivät meillä monia kivoja paikkoja. Meidän hotelli kun esimerkiksi sijaitsi ihan keskustassa ja se oli aika ankeaa aluetta. Norjan hintataso ei sitten taas yllättänyt yhtään, se oli juuri niin kallis kun tiesimme (ja olimme kuulleet) ja senkin takia oli ehkä ihan hyvä viettää maassa vain se 1,5 vuorokautta. Minä olin myös hyvin iloinen siitä että pääsin vierailemaan näinkin kotoisassa kaupungissa, Oslo muistutti minua monella tapaa Helsingistä ja tuttu pohjoismaalainen ilmapiiri oli tervetullut taas pitkän (Britti)saarikauden jälkeen. Mies esimerkiksi oli ihan onnessaan siitä että kaikkialla pystyi maksamaan kortilla (joka ei todellakan toimi esim. Briteissä).

Mutta tässä hieman lauantaina matkakertomusta kera Oslo vinkkien, päätin jakaa postaukset kahteen eri osaan jotta ne olisi hieman helpommin luettavissa.

Saavuimme Osloon (tai itseasiassa Mossiin jonne Ryanairin koneet lentää) myöhään perjantai-iltana ja ainut asia mielessä oli vain silloin suunnistaa nopeasti hotellille. Olimme varanneet Thon Hotel Munchin joka sijaitsi todella ihanteellisella paikalla aivan ydinkeskustassa ja helpon kävelyetäisyyden päässä kaikesta. Itse ydinkeskustan alue ei ole nyt mitään viehättävintä mutta voin kyllä lämpimästi suositella tätä hotellia. Itse olin ihan onnessani kun hotellin brekkari oli ihanan pohjoismaalainen ja innoissani lappasinkin lautasen täyteen graavilohta. Hyvä aamiainen myös mahdollisti sen että voitiin skipata kalliit lounaat ja vaan syödä illallista ulkona.  Iso peukku siis tälle hotellille!

Lauantai aamuna herättiin reippaana kasilta ja lähdettiin aamujuoksulle! En todellakaan ole mikään aamuihminen (saatika juoksija) mutta täytyy kyllä sanoa että tälläinen aamulenkki on ihan loistava tapa tutustua uuteen kaupunkiin ja saada kiva yleiskatselmus. Aamulenkille saatiin itseasiassa idea siitä että liikunta oli muuten jäänyt vähän väliin viikolla ja ajateltiin että tämä on kätevä tapa saada yksi liikuntasessio lisää viikolle. Mutta tykättiin tästä niin paljon miehen kanssa että tälläinen aamulenkki saattaa jäädä tavaksi myös tuleville kaupunkireissuille. Aamulenkillä vedettiin mm. Slottsparken läpi jotta nähtiin kuninkaanlinna ja jatkettiin matkaa St Hanshaugen puistoon. Jos edellä mainitussa puistossa kapuaa aina ylös asti niin saa nähdä kivat maisemat Oslon ylle ja aina Holmenkollenille saakka.







Aamulenkin jälkeen treffaattiin kaverit ja he kiidättivät meitä pitkin kaupunkia päivän ajan. Lauantai oli varattu Oslon länsipuolen näkemiseen ja sunnuntaina oli tarkoitus sitten nähdä kaupungin itäpuoli (ja tämä jako toimi todella hyvin muuten!). Ensimmäinen pysähdys tehtiin Oslon Oopperatalolla joka on tietysti ihan must see paikka. Upea arkkitehtuuri ja hienot maisemat oopperatalon katolta takaavat sen että Oslon miniloma alkaa hyvin.






Tämän jälkeen jatkoimme matkaa kohti Akershusin keskiaikaista linnoitusta joka aikoinaan rakennettiin suojaamaan Osloa. Vaikka itse linnoitus tai sen historia ei kiinnostaisi ollenkaan, suosittelen silti kapuamaan linnoitusta reunastaville seinimille sillä niiltä on aivan upeat näkymät niin Oslon satamaan kuin itse kaupunkiinkin päin. Ja itseasiassa linnoitus on todella kaunista aluetta muutenkin! Linnoitukselta nähtiinkin jo meidän seuraava etappi/kohde eli Aker Bryggen satama/kävelykatu alue. Satama on ehkä vähän väärä nimitys (siitä kun tulee itselle mieleen vaan sellaiset rumat teollisuussatamat) mutta ehkä huvisatama olisi oikea termi tälle alueelle? Aker Bryggen alue oli todella kivaa (varsinkin aurinkoisena päivänä). Sieltä löytyi kivoja ravintoloita ja näkymät taas lahden toiselle puolelle kohti Akerhusin linnoitusta oli hyvät. Mikäli mielii nauttia lounasta yläilmoissa näissä maisemissa, voisin suositella The Thief hotellin kattoterassia jonne voi pysähtyä drinksuille tai simppelille lounaalle (lounaslista ei ole kovin kattava mutta ruoka sitäkin parempaa).





Oltiin jo aika puhki kaiken kävelyn jälkeen (ja aamulenkin!) mutta käytiin vielä tsekkaamassa Frognerin kaupunginosa (joka on ns.Linnanpuiston takana) josta löytyy suurinosa suurlähetyistöistä ja kivoja ravintoloita sekä kahviloita. Ja todella kauniita rakennuksia! Tämä kaupunginosa itseasiassa muistutti minua suuresti Kaivopuistosta (ilman merinäköalaa tosin) joten tämäkin antoi ihan erilaisen kuvan Oslosta mitä odotin ennen matkaa.





Lauantai päättyi illallisella tapas-ravintolassa ja drinksuilla Radissonin Skybarissa josta oli komeat näkymät iltavalaistuksessa kylpevän Oslon ylle. Olipahan päivä!

9 kommenttia:

  1. Ihastelinkin jo sun kuvia Instagramissa: Oslo on musta jo pitkään vaikuttanut tosi kivalta kaupungilta, ja oon halunnut jo vuosia käydä siellä paitsi itse kaupungin myös siellä/sen lähellä asuvien tuttujen vuoksi. Kiva, että teillä on mukava viikonloppureissu! Voin kuvitella, miten ihanaa on ollut fiilistellä kaikkia skandinaavisia juttuja siellä. :) Graavilohi, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sullahan on kanssa sitten hyvä syy piipahtaa joku kerta kaupungissa jos siellä on kavereita ;) Olisi kyllä ihan mahtavaa nähdä Norjaa noin muutenkin mutta siihen reissuun täytyy varmaan säästää aika paljon rahaa että pärjää...

      Ja voi vitsit miten voikaan kunnon graavilohi maistua niin hyvältä!!

      Poista
  2. Mä oon myös käynyt Oslossa paikallisen ystävän luona vierailemassa ja paikasta jäi sellainen "ihan kiva" fiilis. Tosi vaikea saada käsitystä, kun kaveri kuljettaa ympäriinsä, eikä ite tiedä missä päin karttaa milloinkin ollaan:D Hintataso oli kyllä järkyttävä. Muistan kun paluumatkalla linja-autoasemalla (olin palaamassa Göteborgiin, jossa silloin opiskelin) ostin - erittäin terveellisen - suklaapatukka&limsa-snacksin ja ne maksoi yhteensä yli 60 kruunua. Iso lovi köyhän opiskelijan lompsaan:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on kyllä ihan totta että ei välttämättä jää kamalan tarkkaa mielikuvaa missä tuli pyörittyä jos kaveri vaan kuljettaa ympäriinsä. Mä yleensä tykkään katsoa kartasta mitä reittejä tuli käveltyä ja tein sen myös tällä kertaa että pysyin vähän mukana siitä missä tuli liikuttua :)

      Hintataso on kyllä hurja. Se on niin hurja ettei siinä voi kuin pyöritellä silmiään (kuten mies teki kun joutui pulittamaan 10 euroa oluesta). Mutta toisaalta ei tullut kyllä tehtyä mitään heräteostoksia kun piti pitää kukkaronnyörit niin tiukasti kiinni :D

      Poista
  3. Kuulostaa tosi kivalta. Mua kiinnostaisi Norja ihan kamalasti. Tosin enemmän vuonot kuin kaupungit, mutta tuo hintataso hirvittää. On ihan älytöntä, että tulee halvemmaksi lähteä jonnekin toiselle mantereelle pariksi viikoksi kuin viikoksi naapurimaahan. :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä haluaisin kanssa hirveästi tehdä road tripin Norjassa ja lähteä juuri tsekkaamaan niitä vuonoja mutta kuten sanoit, se hintataso on niin älytön että saa nähdä koska onnistutaan toteuttamaan sellainen reissu...ehkä joku päivä vielä :)

      Poista
  4. Näyttääpä kivalta!:) Mun piti mennä viime kesänä pikavisiitille Osloon, kun kaveri oli siellä tekemässä suurlähetystössä harjoittelua, mutta aikataulut ei sitten osuneethaan yhteen. Vähän kismittää, sillä Norja (varsinkin tosiaan ne luontokohteet) kiinnostaisi..en tosin tiedä onko mullakaan ikinä varaa kummempaan matkailuun siellä :D

    Ihanat hiukset sulla muuten tossa kuvassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo, tuntuu että pitäisi kyllä pistää kunnon säästöprojekti aikaiseksi ennenkuin voisi lähteä Norjaan roadtrippailemaan :) Mutta tuollainen lyhyt viikonloppureissu menee vielä budjetillisesti!

      Ja kiitos! Kerrankin hiukset asettui kunnolla :D

      Poista
  5. Oslo näyttää tosi kodikkaan symppikseltä. Mulla on ollut sellanen Norja-innostus viimisten kuukausien aikana ja ajattelin, että ehkä ensi kesälle vois kehitellä jotain Norja-visiittiä. Pitäis vaan säästää käyttörahaa rutkasti :D

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!