perjantai 25. maaliskuuta 2011

For the love of books

Rakastan lukea kirjoja, mutta harmittavan usein minulla "ei ole aikaa" lukemiselle. Se on kuitenkin pöppöä, koska aina on aikaa lukemiselle, varsinkin jos sitä rakastaa. Ja sitä tekee aikaa jos kirja on mielenkiintoinen, hyvä ja koukuttava. Viime kesänä ehdinkin lukea "erityisen" paljon - bussimatkoilla, lounastauoilla, ennen nukkumaan menoa, nurtsilla loikoillessa. Kirjat kuuluvat mielestäni olennaisena osana kesään ja siihen kesän rentouteen ja fiilikseen.

Amazonin "1-click-order" on petollinen. Yhdellä klikkauksella kun saat helposti tilattua paljon kirjoja, ja suoraan kotiin. Kuitenkin..rakastan kirjakauppoja.

Suomessa Akateemisen englanninkielinen pokkariosasto on aina hirvitys lompakolle. En muista koska olisin lähtenyt sieltä ostamatta jotain. Kaikki ne ihanat värikkäät kannet ja laaja valikoima. Viime kesänä löysin ensimmäistä kertaa matkakirjaosaston (en tiedä miten en ole huomannut sitä ennen). Vietin siinä varmaan tunnin kunnes oli pakko lähteä. Ei olekaan vaikea arvata minne jalat suuntaavat taas Suomen loman aikana.

Briteissä WHSmith on ehdottomasti mun suosikki. Waterstone's on paljon arvokkaampi kirjakauppa tunnelmaltaan mutta WHSmithillä on taas aina kirjoja tarjouksessa. Aina. Ja se on yhtä petollista kuin Amazonin "1-click-order".
Jos olisin järkevä ihminen kävisin kirjastossa lainailemassa kirjoja. Varsinkin tässä tilanteessa jossa muutto tästä asunnosta ja koko kaupungistakin on tapahtumassa ensi kesänä. Mutta mielestäni mikään ei voita sitä, että saan asetella kirjat ihanasti kirjahyllyyn (tai tässä tapauksessa kirjahyllyn virkaa ajavat pesuhuoneeseen tarkoitetut tikkaat) ja aina palata niihin kun haluan. Haluan ihanan kirjahylly-kokoelman joka pursuaa erilaisia ja hiirenkorville luettuja kirjoja. En ikinä myy tai lahjoita kirjoja eteenpäin. Minulla on niihin hyvin omistushaluinen ote (nim. kaikki nuoruuden heppakirjat vielä hyvässä tallessa, varmasti yli 100 kpl). Olen myynyt/lahjoittanut eteenpäin vain muutamia kirjoja, jotka oli sellaisia joista en todellakaan pitänyt.

Pidän yleensä joko tositapahtumiin perustuvista kirjoista, hömppäkirjoista, hyvistä fiction kirjoista tai matkakertomuksista. Joskus jotkut hyvät jännäritkin toimii. Parhaita kirjoja tällä hetkellä on mielestäni kirjat jotka jollain tavalla sijoittuvat ihanaan kaupunkiin tai matkusteluun yleensä.

Pieniä kirjavinkkejä:

Jos joku ei ole vielä lukenut Khaled Hosseinin Leijapoikaa ja Tuhat loistavaa aurinkoa, suosittelen tekemään sen heti! Molemmat ihan parhaimpia kirjoja mitä olen pitkään aikaan lukenut!

Carlos Ruiz Zafonin The Shadow of the Wind (suomeksi varmaan ihan Tuulen varjo). En itseasiassa ole lukenut tätä vielä loppuun kun se oli hetken lainassa, mutta tähän mennessä on ollut mielettömän hyvä kirja!

Rauli Virtasen Hiljaiset auttajat. Sain kirjan lahjaksi jouluna ja jo hyvän osan siitä lohkaisinkin samaisena iltana vielä. Kirja kertoo suomalaisten avustustyöntekijöiden tarinoista maailman kriisialueilla. Todella hyvä!

Jos kaipaa kevyttä luettavaa, on Lindsey Kelkin I heart- sarja todellista aivot narikkaan viihdettä, ripauksella  hieman matkailua.

Nyt vaan kaikki ehdottelemaan parhaimpia kirjavinkkejä!

5 kommenttia:

 1. Maailmassa on ihan liikaa mielenkiintoisia kirjoja ja ihan liian vähän aikaa! <3

  Mullekin kirjat on sellainen juttu, mistä ei vain raaski luopua, joten Sweet Valley High't ja Neiti Etsivät on vanhempien luona tallessa edelleen. :D

  Kiitos lukuvinkeistä! Laitan ylös. Khaled Hosseinit olenkin jo lukenut. Sekä Leijapoika että Tuhat loistavaa aurinkoa on yksiä parhaista kirjoista, joita olen lukenut.

  VastaaPoista
 2. Oih, vitsit Neiti Etsivat! Muistan kun metsastin niita antikvariaateista kun halusin koko sarjan kokoon. Taisi loppuenlopuksi vaan pari jaada puuttumaan :)

  VastaaPoista
 3. Maailmassa tosiaan on ihan liikaa kirjoja, ja kyllä, Amazon on petollinen jopa Suomessa asuvalle! Kirjamakusi muuten vaikuttaa oikein hyvältä, kuvassa oli/mainitsit monta kirjaa joista itsekin pidän :).

  VastaaPoista
 4. Luin just ton David Nichollsin One Dayn joka näkyy tossa kuvassa, tykkäsin siitä kuinka siitä tuli se englantilaisuus/Englanti/Lontoo jotenkin tosi hyvin esille, jos ehkä ymmärrät mitä tarkotan :D

  Ja nyt kun otitte puheeksi ni noi Neiti Etsivät oli aikoinaan ihan huippuja :D Muistan ku tikkailin niitä siitä kirjan alussa olevasta listasta sitä mukaa yli ku sain luettua ja aika pitkälti kaikki tais tullakin luettua... :)

  VastaaPoista
 5. Tessa, ihan totta kyllä, liikaa kirjoja, liian vähän aikaa :) Olen tällä hetkellä lukemassa tuota Tim Butchartin Blood Riveria ja se on aivan mielettömän hyvä!
  Annika, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat englantilaisuus/Englanti/Lontoo jutulla :) Luin sen kanssa, ja se oli kyllä ihan hyvä, mutta ei jostain syystä iskenyt ihan täysillä. Niinhän se menee välillä :)

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!