maanantai 18. huhtikuuta 2011

From St. Petersburg with love, part.2

Sen lisäksi että kaupunki näytti parhaat puolensa, myös säänjumalat päättivät suosia meitä ja koko loman aikana paistoi aurinko niin kauniisti! Silti olisi ehkä voinut olla paksumpi takki mukana..

Toisen päivän aamuna otettiin taas suunnaksi metropysäkki ja lähdettiin suuntaamaan kohti Iisakin kirkkoa, joka on maailman neljänneksi korkein kupolirakennus. Sen kupoliin on käytetty 100 kiloa kultaa, ja kupoli näkyykin melkein jokapuolelle kaupunkia. Oli se hieno, ja todella iso kirkko. Itse pidin tosin enemmän Verikirkon hauskoista ja värikkäistä yksityiskohdista.
Ensin taas hieman näitä kanavakuvia, niitä tuli otettua muutama..Ja sit itse siihen Iisakin kirkkoon..
Iisakin kirkolta lähdimme kävelemään Amiraliteetin vierusta pitkin kohti Palatsinaukioita jossa Eremitaasi, Talvipalatsi ja Pääesikunnan rakennus sijaitsee. Pietari on täynnä kauniita pieniä puistoja, joiden kauneus tulisi paremmin kesällä esille, mutta oltiin ihan tyytyväisiä siinä puiston läpi kävellessä näin kevätaikaankin. Nähtiin myös venäläisiä sotilaita "aamulenkilla" ja en ollut kyllä yhtään kateellinen heille - niin kovalta hommalta se näytti, varsinkin kun puiston keskellä seisoi vielä kaksi sotilasta jotka komensivat juoksemaan heitä kovemmin (tai ainakin siltä se kuulosti minun korvaan). Pian alkoi kuulua myös soittokunnan soittoa ja askel kiirikin nopeammin kohti Palatsinaukiota jossa oli käynnissä sotilassoittokunnan harjoitukset. Aukiolla oli kokoontunut n. 200 sotilasta (ilmeisesti harjoittelemaan) karvalakkiensa ja soittimiensa kanssa. Oli muuten hieno näky, hyvin mahtipontista! Jäätiinkin kuuntelemaan heitä siihen auringon lämmittäessä kasvoja.


Taustalla Talvipalatsi (joka on siis osa Eremitaasia) ja soittokunta.


Mä jotenkin revin suurta huumoria noista sotilaiden karvalakeista - yhdistän automaattisesti tuollaiset karvalakit vielä neuvostoaikoihin (en edes tiedä miksi), joten en uskonut niitä näkeväni muuta kuin James Bond- elokuvissa...


Tämän jälkeen lähdettiinkin sitten seikkailemaan Eremitaasin syövereihin, joka on siis yksi maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista. Alkujaan Eremitaasilla tarkoitettiin Katariina II:n Talvipalatsin yhteyteen perustamaa hovimuseota, mutta nykyään kokoelman laajentuessa nimike vastaa koko palatsin yhteydessä toimivaa taidekokoelmaa. Heti ovella törmättiin hauskaan kylttiin (kiinnittäkää kohtaan Free admission huomiota):


Eli opiskelijakortilla ilmaiseksi sisään! Ja vähän kaikilla muillakin saavutuksilla olisi päässyt ilmaiseksi sisään. Muutenkin sitä opiskelijakorttia kannattaa Pietarissa kantaa mukana, sillä moneen museoon saa alennuksen sisäänpääsystä. Kirkkoihin olisi tarvinnut kv-opiskelijakortin, jotta olisi päässyt halvemmalla sisään. Mutta moneen paikkaan siis pääsi sisään sellaiselle 100 ruplalla opiskelijakortin kanssa.
Eremitaasi on siis todella suuri. Valtava. Ja saatiin tutaa sen koko luissamme. Mentiin sisään ja ensimmäisenä virheenä ei ostettu kassalta museon karttaa. Ei edes tajuttu. Kavuttiin sitten portaat ylös ensimmäiseen kerrokseen mihin päästiin ja lähdettiin kävelemään ympäriinsä. N. 15 min jälkeen oltiin koluttu (mitä ei silloin vielä tiedetty) osa Talvipalatsista. Päästiin takaisin lähtöpaikkaamme ja todettiin et nyt mennään ottamaan neuvoantavat (eli käydään kahvilla) ja yritetetään saada kartta jostain. Noh, karttoja myytiin vaan sisäänkäynnin toisella puolella. Great. Päätettiin sitten että mennään fiiliksellä (siis toisin sanoen onnella). Löydettiin hissi ja painettiin kolmoskerroksen nappulaan. Onniteltiin itseämme tästä hyvästä ideasta. Nyt näkisimme jotain uutta. Väärin. Tulimme siihen samaan kerrokseen josta olimme aloittaneet edellisen kierroksemme. Siinä vaiheessa luovutimme ja maksoimme opaskierroksesta, koska oikeasti halusimme nähdä jotain.

Parhaat 14 euroa käytetty ikinä. Kiertelimme Eremitaasia yli kaksi tuntia oppaan johdatuksella, ja kuulimme kaiken tsaarien sukukiemuroista (oli kuin parhaankin saippuasarjan juonikuvio), näimme upeat Talvipalatsin huoneet ja oikeasti saimme opastusta mitä mikin olin, näimme Rembrandit, Da Vincit, Renoirit ja Michaelangelot. Ehdottomasti siis kannatti ottaa opas, sai paljon enemmän irti tästäkin kokemuksesta!

Koko Eremitaasi oli hieno, ja erityisesti pidin Talvipalatsi-osuudesta, jossa siis oli kaikki huoneet näkyvillä. Paikkaa kierrellessä tuli kyllä hieman runsausähky, tai ehkä kultaähky olisi parempi sana. Nimittäin juuri kun ajattelit että tämä on nyt kyllä hienoin ja koristeellisin huone tähän mennessä, niin seuraava huone oli vielä isompi, koristeellisempi ja kultaisempi. 


Talvipalatsi
Talvipalatsin koristeellinen porrakäytävä
Palatsinaukio


Voin kertoa että koko päivän kävelyn jälkeen oli jalat hieman tuusan nuuskana, mutta päätimme silti vielä mennä takaisin hotellille päin ja samalla etsimään jotain ruokapaikkaa, kävellen. Olin lukenut meidän mainiosta matkaoppaasta että Pietarissa ollessa pitää maistaa kruusialaista, eli georgialaista ruokaa. Noh, sattumoisin isä oli leikannut Aamulehdestä Pieataria käsittelevän artikkelin irti, jossa suositeltiin yhtä kruusialaista ravintolaa joka oli vielä ihan meidän hotellin vieressä. Ja hyvä että päätettiin mennä sinne! Nimittäin ruoka oli todella hyvää, paikka kiva, leipä varsinkin oli taivaallista ja kaikenkukkuraksi paikka oli lompakolle todella edullinen. Tuli maistettua venäläistä votkaakin, ja pahaahan se oli. Ehdottomasti kannattaa kokeilla kruusialaisen keittiön antimia! Illan tosin kruunasi se fakta, että minä jouduin jäämään pantiksi kyseiseen ravintolaan koska heille ei kelvannut kortti ja käteistä meillä ei ollut tarpeeksi mukana :) Noh, tulipahan postikortit kirjoiteltua siinä samalla!

2 kommenttia:

  1. Tosi hienoja kuvia! :) Onneksi et joutunut jäädä tiskaamaan.. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Joo, isällä kesti ja kesti, ja en saanut sitä edes puhelimel kiinni jostain syystä, joten ehdin jo kehitellä hienon pakosuunnitelman päässäni :D

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!