tiistai 25. kesäkuuta 2013

Havaintoja Brysselistä osa 1

Kaupunki. Monet sanovat Brysseliä rumaksi ja likaiseksi kaupungiksi. Mun mielestä täällä on kuitenkin kaunista. Ei ehkä sellaisella "klassisella" tavalla vaan enemmänkin Ruma Ankanpoika-tavalla. Pinnalta päin rosoista mutta sisältä söpöä ja kaunista. Onpas runollista. Mutta kuitenkin, Brysselissä on paljon kauniita kaupunginosia ja mielestäni talot pienine parvekkeineen ovat todella söpöjä. Eurooppalaisuus näkyy ja tuntuu. Tämä on myös sopiva pieni mutta tarpeeksi suuri kaupunki. Ja paljon löytyisi tapahtumia, varsinkin näin kesäaikaan.


Kieli. En osaa ranskaa saatika sitten flaamia. Kyllä täällä englannilla (suurinpiirtein)tulee toimeen, mutta välillä tulee kyllä avuton olo kun en osaa ranskaa, varsinkin kun Brysseli on alueena ranskankielinen. Ja kyllä, haluaisin oppia mutta aika on liian tiukalla millekään kielikurssille. Yleensä jos tarvitsen palvelua, kysyn aina että osaako kyseinen henkilö englantia jolloin saan vastauksesi aina että "vähän" ja ystävällistä palvelua. Elekielellä pääsee myös pitkälle. Ja pikkuhiljaa olen oppinut tiettyja frääseja ja kaupassakäynti sujuu jo ihan ok. Tosin ruokakaupoissa täytyy yrittää välillä pohtia että mitä sitä olikaan ostamassa. Kännykkäliittymän osto ja varsinkin puhelinajan lataaminen oli mielenkiintoista. Ohjeet puheajan lataamiseen on vaan ranskaksi ja flaamiksi ja siellä sitten kuuntelet kun nainen pölöttää ranskaa ja painelet summanmutikassa näppäimiä. Pitäisi ehkä ottaa tavoitteksi opetella jotain sanoja/fraaseja yksi per päivä.

 
Kauppojen aukioloajat. Varsinkin Lontoon jälkeen (jossa kaupat on tyyliin myöhään iltaan saakka auki), se että tietyt kaupat menee arkisin klo.18.30 kiinni tuntuu ihan käsittämättömältä. Tai että kaikki on kiinni sunnuntaisin. Tai että ruokakaupat menee jo klo.20.00 kiinni. Mutta toisaalta, saa ainakin ihanan tekosyyn olla tekemättä mitään sunnuntaisin! Tää on johtanut siihen että jos jotain tarvitsee täytyy sen hankkiminen suunnitella hyvissä ajoissa etukäteen koska harvoin pääsen töistä niin aikaisin että arkisin ehtisin kauppaan. Sunnuntaisin täällä on muutenkin aika kuollutta ja monet ravintolat eivät tarjoile esim.ruokaa ollenkaan!


Sosialisointi. En tiedä johtuuko se kesästä vai mistä mutta rakastan sitä että täällä mennään spontaanisti työpäivän jälkeen vielä esimerkiksi istuskelemaan terassille (kun keli sallii). Bryssel on tietenkin EU:n puolesta täynnä nuoria professionaaleja, joten nuorta porukkaa löytyy ja se näkyy. Uusiin ihmisiin on helppo tutustua. Suuri plussa. Ja noh, alan vuoksi on täältä löytynyt myös monta tuttua joihin olen vuosien varrella tutustunut ja nyt törmään taas uudestaan.


Taksikuskit. Mä en välillä ymmärrä miten jotkut tyypit on päätynyt taksikuskeiksi koska mä saan olla aina selittämässä osoitettani sillä englanti/ranska sekamelskalla. Kukaan ei ikinä tiedä missä se on. Muistan kun otin ensimmäisen taksini ja kuski vain katsoi hölmistyneenä kun annoin hänelle silloisen osoitteeni. Sillon en edes tuntenut kaupunkia kovin hyvin joten sanoin että jos hän ajaa lähimmälle "maamerkille" niin voin sitten siitä neuvoa hänet kotiini. Alkuun se ärsytti kun en itsekään tienyt kaupunkia, nykyään osaan jo selostaa oikeiden merkkien avulla että missä asun. Ja joo, en todellakaan asu edes missää hornan tuutissa :)


Kuten sanottua, nämä ovat havaintoja Brysselistä, ei valituksia! Ajattelin että näitä on hauska listailla, voi katsella sitten kun on muuttamassa pois että onko mieli muuttunut. Huomaan myös että olen vaihtanut vertailunkohdetta, en vertailekaan Brysseliä Suomeen ja Helsinkiin (kuten esim. tein Lontoon kanssa), vaan vertailen tätä paikkaa nimenomaan Britteihin ja Lontooseen. Hassua.

Kuvat viime sunnuntaiselta kävelykierrokselta ympäri kaupunkia

4 kommenttia:

 1. löysin juuri blogisi ja ryhdyin lukijaksi - olen itsekin asunut muutama vuosi sitten brysselissä ja vaikka (kuten kirjoitit) kaupunki ei olekaan ehkä se kaikkein kaunein, niin kyllä se silti vei palan sydämestä mukanaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun kommentoit ja liityit lukijaksi! Joo, kylla tassa kaupungissa kuitenkin sita jotain on, olen kylla suuresti nauttinut olostani taalla :)

   Poista
 2. Talviterveiset uudelta lukijalta Argentiinasta! Tulin tänne Barcelonan Annikan blogin kautta ja vaikken vielä ehtinyt tätä ja juhannuspostausta enempää lukea, niin jään mielelläni seuraamaan toisen ulkosuomalaisen elämää.

  VastaaPoista
 3. Kiva kun löysit tänne Irina ja jäit lukemaan! Mukavaa talvea sinne toiselle puolelle palloa!

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!