keskiviikko 1. lokakuuta 2014

5 syytä miksi tykkään syksystä Briteissä

Elän selvästi tällä hetkellä jotain syyshuumaa. Kaikki tuntuu kivalta ja ihanalta, säät on upeat ja joka viikonloppu ollaan päästy tekemään kivoja miniseikkailuja lähimaisemiin. Tähän fiilikseen on kyllä varmasti vaikuttanut nämä ihan mielettömät syyskelit jotka Englannissa on vallineet viimeisen kuukauden aikana, lämpöä on piisannut ja sadettakaan ei ole näkynyt hetkeen! 

Tämän vuoksi ajattelinkin listata Top 5-juttua mitkä saavat minut rakastamaan syksyä täällä Briteissä, kuvitettuna luonnollisesti syksyisillä IG-kuvilla. Välillä tuntuu että on ihan hyvä muistuttaa itseäkin siitä ettei se syksy ole luonnollisestikaan se ankein aika vuodesta, vaikka välillä se siltä tuntuukin kesän jälkeen! Ja uskokaa pois, minä olen ehdottomasti kesäihmisiä...


1. Ruskan värit Peak Districtillä

Meidän vieressä sijaitseva Peak Districtin luonnonpuisto on upea ja näin syksyn aikaan siellä on vielä kivempi käydä kun kaikki ruskan värit puskevat esiin. En tiedä mitään parempaa kun rentoutua työviikon jälkeen tekemällä retki tuonne metsiin ja pelloille ja nauttia vaan raikkaasta ulkoilmasta ja kauniista maisemista. Nollaa kyllä hyvin ajatukset. Parasta vielä on se jos ottaa omat eväänsä mukaan ja pääsee nauttimaan kirpakkaasta syksy-ilmasta termarin ja kuuman kaakaon kera! Tosin koska syyskuu on ollut aika lämmin, ei ruskakaan ole vielä voimakkaamillaan, mutta eiköhän nuo lehdet tuosta pian ehdi kellastua!

Peak District on yksi minun ihan lempipaikoistani ja siellä on aina kiva käydä! Voisin itseasiassa hyvin asua jossain niistä kylistä jotka sieltä löytyy....




2. Bonfire Night

5. marraskuuta vietetään Briteissä Bonfire Nightiä, tai myös toiselta nimeltään kulkevalla Guy Fawkes Nightiä. Periaatteessa tämä tyyppi siis yritti räjäyttää Britannian parlamentin taivaan tuuliin ja siitä sitten tämän päivän "juhliminen" on alkanut. Ehkä hieman erikoinen juhlapyhä, mutta hyvin suosittu täällä silti. 

Illan perinteisiin kuuluu luonnollisesti siis iso kokko ja ilotulitukset sekä jonkinlainen karnevaali meininki. Esimerkiksi pari vuotta sitten juhlin kyseistä iltaa juuri Derbyssä, eräässä puistossa jonne oli pystytetty maailmanpyörää ja erilaisia härveleitä, iso kokko ja illan pimentyessä raketit ammuttiin taivaan tuuliin. Hauska perinne ja hyvä tekosyydä syödä kaikkia ihania karkkeja kuten karamelliomenoita. Tai juoda kuumaa omenasiideriä. 

3. Kotoiset brittipubit jonne voi linnottautua kylmällä säällä takan eteen

Yksi parhaista jutuista brittikulttuurissa on ehdottomasti pubit. Ja täällä (maalla varsinkin) monesta pubista löytyy juuri tuo takka, joten mikään ei ole kivempaa kun ulkona vietetyn päivän jälkeen linnottua mukavalle sohvalle takan eteen ja nauttia elämästä kotoisassa pubissa syöden päivällistä. Tai treffata ystäviä töiden jälkeen viinilasillisen ääressä. Parasta on se, kun löytää oikein kunnon maalaispubin josta vaan "paikalliset"tietää. Niissä pubeissa on yleensä paras tunnelma ja myöskin ehdottomasti parhaat safkat. 

Pubikulttuuri on mukavaa ja kesällä kun ihmiset oikein hakeutuvat pubien terasseille niin syksyn tullessa on vielä mukavampaa taas lösähtää sohville ja nauttia lämpimästä tunnelmasta. Allaolevassa kuvassa näkyykin eräs labbis johon törmättiin pubissa juuri pari viikoa sitten, sekin tuntui nauttivan läheisen takkatulen lämmöstä (ja muutenkin näyttää olevan kuin kotonaan).


4. Syksytapahtumat

Täältä löytyy vaikka mitä kivoja tapahtumia syksyisin, lähtien perinteisistä maalaismarkkinoista aina sitten joulumarkkinoihin saakka. Ollaan todella National Trustin-jäseniä ja heidän paikoissaan varsinkin on vaikka mitä kivoja tapahtumia, mm. opastettuja kävelykierroksia, Halloween-tapahtumia, sadonkorjuu viikkoja ja opastettuja retkiä sienten poimintaan (johon olisin halunnut osallistua, mutta päivät ei natsannut). Hmm, saikohan tää edellinen lause kuulostamaan meikäläisen todella keski-ikäiseltä kun innostun sienten keruusta?

Parin viikon päästä ihanassa Calke Abbeyn tiluksilla järjestetään syksyiset ruokafestivaalit (Fine Food Festival) joka keskittyy erityisesti lähiruokaan. Luvassa on kuulemma maistiaisia, kojuja ja erilaisia ruokanäytöksiä - kuulostaa juuri passelilta meikäläisille! Kaikkien ruokien järkkäilyn jälkeen voikin sitten sulatella vatsan sisältöä pienellä maaseutu kävelyllä kartanon ympäristössä.

Juuri tälläiset pienet tapahtumat tuovat vähän sitä ekstraa tähän tavalliseen menoon ja syksyyn, joten täytyy ottaa kaikki ilo irti. Halloweenin aikaan pitäisi varmaan kaivertaa kurpitsatkin tuohon meidän oven eteen....




5. Syksyiset herkut

Sunday Roast, mulled cider, chai lattes, apple pies, hot cup of tea, hot pies...

Briteistä löytyy vaikka mitä herkkuja jotka maistuvat paljon paremmin näin kylmään syksyiseen vuodenaikaan kuin kesällä. Nyt voi hyvällä omalla tunnolla vetää napaansa kunnon Sunday Roastin ja nauttia omenapiirakoista (plus eipähän tarvitse huolehtia siitä kuuluisasta kesäkunnosta). Kesäisin minun tulee harvemmin juotua teetä mutta nyt sen käyttö on taas selvästi lisäänynyt kun illat ovat pimentyneet ja kylmentyneet. Ja Briteissähän tätä teevalikoimaa riittää.

Hmm...ehkä pitäisi taas leipoa omenapiirakkaa viikonlopuksi.









Joten ei kai tämä syksy siis loppuenlopuksi niin kamalaa aikaa olekaan?

Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat KaukokaipuuDestination Unknown ja Wanderlust Expert. Minut löytää Instagramista nimimerkillä @lurabella. 

26 kommenttia:

  1. Teksasiin vois kans mun puolesta pikku hiljaa alkaa saapumaan syksy. Tänäänkin oli 33'c. (On se vähän viileämpi jo kyllä kuin kesällä!;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, apua! No sulla tuskin on sit kamalan syksyinen olo vielä noissa lämpötiloissa :D Tosin olen varma että kun tää lokakuu vielä tästä etenee pidemmälle niin mielelläni vaihtaisin ne kelit nuohon lämpötiloihin ;)

      Poista
  2. Voi juku mikä postaus! Britit ja syksy, siinä kaksi mun suosikkiasiaa. Ja tuo kansallispuisto, kolmas. Tuo karnevaali (oon Verikosto-leffan suuri fani), neljäs. Tässä oli kaikki niin ihanaa, etten kestä. Ihana torstain avaus, kiitos!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nella, kiva kuulla että tykkäsit! Mä en ole itseasiassa vieläkään katsonut Verikostoa vaikka se on miljoona vuotta pitänyt jo tehdä....ehkä nyt pitäisi 5th Novemberin lähestyessä!

      On tää syksy täällä kyllä ihanaa aikaa :)

      Poista
  3. Kuulostaapa kivalta syksyltä! Tiedä vaikka joku syksy saisi aikaiseksi matkustaa Britteihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti tänne reissaamista myös syksyisin! Tosin kelit täällä on luonnollisesti aika ailahtelevat mutta ne nyt on ailahtelevat ympäri vuoden joten sinänsä ihan sama koska matkustaa :D

      Poista
  4. Voi lettas tuota koiraa. Aivan ihana.

    Juuri tuollaista pubi-kulttuuria kaipaan myös Suomeen. Onneksi nyt on ruvennut tulemaan ihan kivojakin paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi koira oli kyllä supersuloinen kun se siihen takan viereen kääriytyi! Pubikulttuuri on kyllä mainio, niitä aina kaipaan Suomessa ollessa kun ne on juuri sopivan rentoja istuskelumestoja, ei tartte ottaa turhaan ikinä stressiä että missä vaatteissa sinne pubiin lompsii :)

      Poista
  5. Ooh! Mä oon kerran viettäny synttäreitäni Englannissa lokakuun alussa ja kyllä tuolla Briteissä vaan syksy on tunnelmallinen! Mun unelmissa on aina vaan kaks syyspaikkaa ylitse muiden, England ja yllättäen New England. Onnekas oot kun saat olla siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, New England syksyllä on minunkin haaveissa - sinne olisi ihan huippua päästä. Ja sama alue on ollut nyt kaikissa matkalehtissäkin esillä joten tämä matkakuume sinne vaan kasvaa! Mutta ennenkuin sinne pääsee nii kyllä tämä Englantikin toimii ihan hyvin :)

      Poista
  6. Ah, syksy ja Britit, olen siellä yleensä käynyt näihin aikoihin mutta tänä vuonna taitaa reissu jäädä välistä. Ja tuo Bonfire night.... Olen sitä kerran viettänyt Devonissa missä Ottery st. Maryssä juoksennellaan palavien tervatynnyreiden kera, aika hurjaa hommaa ja katsojillakin oli vähän tukalat paikat siinä illan viimeisen tynnyrin juoksutuksessa, itse taisin paeta siinä vaiheessa pubiin odottelemaan muuta porukka... :) Suosittelen käväisemään jos sinne päin on muuta asiaa! :) Ja täytyy kyllä tunnustaa että noita kotoisia brittipubeja on täällä Norjassa kova ikävä, ihana postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, kuulostaa aika...hurjalta? Haha, mutta voisi olla kyllä mielenkiintoinen kokemus, ehkä pitää ajoittaa seuraava visiitti tuonne etelämpään juuri noihin aikoihin sitten! Ja kiitos, brittipubit on kyllä parhaita pubeja, tosin ehkä irkkupubit on siinä hyvänä kakkosena ;)

      Poista
  7. Mä rakastan syksyä, ja seuraan innolla kun työhuoneen ikkunasta näkyvä puu vaihtaa väriä. Tästä postauksesta tuli kyllä sellainen fiilis, että pitäisi asua maalla :D Tai saada vihdoin auto alle, täälläkin olisi varmasti lähistöllä vaikka mitä tekemistä näin syksyisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kyllä tässä maalla asumisella on puolensa aina silloin tällöin (kuten juuri näin syksyn aikaan). Ehkä täällä vielä on ruska täysillä meneillään kun tulet vierailulle jos nää kelit säilyy näin lämpiminä!

      Poista
    2. Haha, totta. Mun tuurilla marraskuussa tulee vettä (tai räntää) vaakatasossa joka ikinen päivä :)

      Poista
  8. Empä ollut Bonfire Nightistä aikaisemmin kuullutkaan mutta kuulostaa ehdottomasti mielenkiintoiselta! Teillä on kaunista siellä :)) Ja olen ihmeissäni, en ole hoksannut blogiasi aiemmin, vaikka olet igtravelthursdayssa pyörinyt ennenkin. Hmh, ihan hassua. Lähtee siis seuraukseen ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mielenkiintoinen on varmaan se oikea sana kuvaamaan Bonfire Nightia :D Ja kiva kuulla että löysit uutta seurattavaa täältä, IGTT-kamppis on kyllä loistava kun sen avulla löytää uusia blogeja lukulistalle!

      Poista
  9. Mä juon yleensä vain teetä, mutta aina syksyn tullen alan chai laten suurkuluttajaksi... Kahvilassa istuessa syksyn pimenevinä iltoina chai latte maistuu ihan joululta (vaikken mikään joulufani edes oo!) ja lämmöltä. Olipas kliseistä. :D

    Pakko muuten sanoa, en ollut ennen viime vuoden marraskuuta kuullutkaan koko bonfire nightista. Satuin kuitenkin just sinä päivänä olemaan London Eyessä pimeällä ja ilotulitukset vaan näky joka suunnasta. Oli melkonen näky!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä rakastan kanssa chai lattea ja siitä tulee todellakin joulu mieleen! Ja se tuoksuukin niin hyvältä!

      Bonfire night on kyllä sen verran erikoinen juhlapyhä ettei siitä varmaan kuulekaan ennenkun on asunut täällä ja päivä lähestyy. Vaikka näköjään silloinkin sen juhlintaan voi näköjään vain sattumalta törmätä :)

      Poista
  10. Mitä vielä, syksy on paras vuodenaika :) Etenkin jos se seuraa kamalan kuumaa kesää, niin kuin täällä monesti käy. Ihanan näköistä ja tunnelmallista syksyä siellä näyttää olevan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanadan syksy on kyllä aivan ihana, siellä on niin kaunis ruskakin! Mä olen aina ollut pikkasen anti-syksy ihminen mutta tää syksy on ollut erityisen kiva nyt!

      Poista
  11. Ihania syyskuvia, on kyllä ollut mukava fiilistellä syksyä pitkistä aikaa nyt Suomessa. Katottiin muuten ihan muutama kuukausi sitten V for Vendetta, oon aina ajatellut että se on joku ihan roska, mutta oli oikeesti hyvä leffa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, pitääkin varmaan katsoa se kun en ole vieläkään nähnyt sitä...ruska on kyllä aina upea Suomessa, onneksi ensi viikolla pääsen näkemään vilauksen siitä!

      Poista
  12. Tuo Brittien pubi-kulttuuri on kyllä niin kiva! :) Reissuilla harvemmin malttaa hirveen pitkiks ajoiks pubeihin linnottautua, mutta jos asuisin jossain siellä niin tulis varmaan harvase ilta istuttua iltaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sillon kun täällä on lyhyen aikaa niin ei sitä tietysti voi turhan paljon aikaa viettää pubeissa :) mutta on niissä kyllä mukava istuskella erinäisiä iltoja :)

      Poista

Kiva kun kommentoit!