maanantai 30. maaliskuuta 2015

Olenko ehtinyt vieraantumaan kotimaastani?

"Minua kiinnostaisikin kuulla, miten usein käyt Suomessa ja oletko jo ehtinyt "vieraantua" kotimaastasi?"


Eräs lukija esitti ylläolevan kysymyksen blogin synttäri-arvontapostaukseen. Minusta kysymys oli jo silloin erittäin mielenkiintoinen mutta näköjään vastauksen pohtiminen on hetken kestänyt. Tänään juteltiinkin sitten kollegan kanssa ulkomailla asumisesta, ja esimerkiksi hänen mielestään olen täysin "integroitunut" tähän brittiyhteiskuntaan. Siitä sainkin inspiraation pohtia tätä asiaa hieman syvemmin postauksen muodossa, ja ehkä myös yrittää vastata tuohon yllä esitettyyn kysymykseen. 

Muutin ensimmäistä kertaa ulkomaille (Skotlantiin) syksyllä 2007. Siitä lähtien olen enemmän tai vähemmän asunut ulkomailla, pääasiallisesti Briteissä. Opiskelijana vietin Suomessa kesiä töitä tehden (sellaisia 3-4 kk ajanjaksoja) ja sen jälkeen kun opinnot päättyi, asuin Suomessa joku puolisen vuotta kunnes muutin takaisin ulkomaille. 

Opiskeluvuosina kävin Suomessa todella tiuhaan tahtiin - usein joululomat, kesälomat ja pääsiäislomat tuli vietettyä kotona. Se oli kyllä ihanaa kun oli niin pitkät lomat! En siis koskaan ehtinyt sen enemmän "vieraantumaan" Suomesta tai mitä kotona tapahtui. Olin aika perillä asioista ja näin vielä todella aktiivisesti niitä lukioaikaisiakin kavereita. Mielestäni olenkin eniten nyt "integroitunut" brittielämään sen jälkeen kun muutin tänne syksyllä 2013 töihin. 

Nykyään käyn Suomessa ainakin jouluna ja kesällä jolloin pyrin viettämään pidempiä aikoja kotona. Jos mahdollisuus on, saatan käydä Suomessa myös jos kohdalle osuu jokin pidempi viikonloppu. Se on varmaan suhteellista onko tämä muiden mielestä usein vai ei. Suoraansanottuna jos lentoyhteydet olisivat kätevämpiä, kävisin varmaan useamminkin kotona - siellä on kuitenkin aina niin kiva käydä, ja esim. Manchesteristä voi saada todella huokeaan hintaan meno-paluun Helsinkiin. 

Yritän pysyä tietyllä tasolla kärryllä Suomen yhteiskunnallisista asioista. Politiikka nyt luonnollisestikin kiinnostaa, joten sitä tulee myös Suomen uutisista seurattua. Hesarin verkkosivut luen päivittäin (vaikka olenkin sitä mieltä että Hesarin uutisten taso alkaa muistuttaa liikaa iltapäivälehtiä). Se mistä olenkin sitten ihan ulkona on kaikki Suomessa pyörivät tv-sarjat ja mitkä kappaleet on nyt radion soitetuimpien hittien listalla! Paitsi viime syksynä pyörinyt Vain elämää jota seurasin uskollisesti netin kautta. Oman lätkäjoukkueenkin edesottamuksista olen varmaan enemmän selvillä nyt Briteissä asuessa kun olin ikinä Suomessa ollessa. 

On todella vaikea sanoa olenko todella "vieraantunut" Suomesta koska kun käyn kotona lomalla, elän ns. sellaisessa lomakuplassa; kaikki on ihanaa ja arjen huolia ei mietitä. Sen takia tämä kysymys saikin toden teolla miettimään. Lomilla kun Suomi näyttää aina vaan parhaat puolensa. Toisaalta silloin huomaan aina niitä pieniä ja isompia eroja Suomen ja Brittien välillä - joskus ne ärsyttää, joskus ne on taas hyviä eroja. Suomalaiset nykyään omalla kohdallani tuntuu ehkä hieman "töykeiltä", Briteissä olen tottunut siihen että ovia pidetään auki toisille kun Suomessa ne lävähtää suoraan nenälle (näin hieman karrikoidusti). Kirjojen hinnot kauhistuttaa Akateemisessa. Ruokakauppojen valikoima ihastuttaa Suomessa ollessa. Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, tässä vaan muutama.  

En tiedä siis miltä jokapäiväinen elämä tuntuisi jos nyt muuttaisin takaisin Suomeen. Varmasti sopeutuisin takaisin nopeasti, mutta tulisiko välillä sellainen tunne, että olen vieraantunut omasta kotimaastani? Alkaisinko kertomaan muille kuinka "Britanniassa asiat tehtiin näin ja näin"? En rehellisesti sanottuna tiedä. 

Vaikka Britannia on nykyinen kotimaani (ja oikeasti miellän tämän nyt ihan kunnolla kodiksi vaikka aina ei näin ole ollut), niin Suomi tulee aina olemaan rakas kotimaani jota puolustan ja ylpeydellä hehkutan kaikille jotka jaksaa kuunnella. Välillä tuntuukin että jokatoinen lause alkaa "We in Finland have this great thing called...". Mutta se onkin jo sitten ihan toisen postauksen aihe!

P.S. Kuulin että siellä tuli vähän lunta, joten sen takia kuvatkin on viime joulun reissulta kotiin, niitä kun ei tainnut täällä blogissa koskaan näkyä. 

13 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen kysymys ja kiva, etta pohdit vastausta. Musta tuntuu, etta oon vahan sellanen tyyppi, etta oon kotona kaikkialla ja en missaan :) Jos ei nyt puhuta ihan aarimmaisista olosuhteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irina! Ja mun mielestä kuulostaa aika ihanalta piirteeltä että voi olla kotona kaikkialla (tai sitten ei missään)! Nää on aina näitä kysymyksiä joihin ei varmaan ole koskaan ns. "oikeata" vastausta.

   Poista
 2. Mä aina kuvittelin ennen paluumuuttoa, että oon ihan pihalla Suomen asioista koska en tiedä mikä on Putous, kuka on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja mikä on Cheekin (puhumattakaan "uusista artisteista") uus biisi yms. Nyt Suomeen muutettua olen huomannut, etten vieläkään tiedä noita asioita, vaikka maassa asunkin :D Muutama viikko sitten kampaaja selitti hiuksiani leikatessa iloisesti uusista hiusmuoti-asioista ja jostain Martina Aitolehden (!?!) uudesta lookista ja mietin sisälläni, että kuka?!?! mutta päätin olla hiljaa :)

  Kaikki on suhteellista. Tarkoittaako se, että on vieraantunut jos ei tiedä television uusimpia ohjelmia tai valion viimisimpiä jätskimakuja vai se, ettei seuraa Suomen uutisia tai ole käynyt maassa useampaan vuoteen. En jotenkin osaisi ite ikinä kuvitella, että menisi useampi vuosi Suomen reissujen välissä, vaikka asuisinkin taas ulkomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, voin niin kuvitella tän tilanteen :D Itseasiassa mun kampaaja on jo tainnut Suomessa tajuta etten ikinä ole perillä mistään uusimmista (turhista) julkkisjuoruista.

   Ja ihan totta, mikä sitten oikeasti lasketaan ns. vieraantumiseksi omasta kotimaastaan? Lähinnä yritin miettiä sitä siltä kannalta miten päivittäin vietän elämäni täällä ja miten se olisi verrattuna jos nyt muuttaisin Suomeen (olen pelottavan selvillä kaikista uusista tv-sarjoista joita täällä aletaan näyttää)!

   Poista
 3. Hyvä postaus! :)

  Mäkin olen Annikan tavoin hieman pihalla joistain noista asioista..ehkä suomimusan tämän hetken hitit tiedän, koska suomipop soi usein radiosta, mutta muuten olen minäkin niistä kiitettävän pihalla (vähän paremmin tosin perillä kuin Briteissä asuessa). Kuitenkin aloin miettimään tuota "vieraantumista" omalta kohdaltani ja oon viime aikoina huomannut, että jollain tavoin vaikka olenkin täällä vuoden nyt asunut niin tuntuu, että on asioita joihin en yksinkertaisesti ole tottunut/jotka tuntuu vieraalta. Tuo suomalaisten "töykeys" on yksi niistä. Ehkä tässä olisi postauksen aihetta, kunhan saan omat sekavat fiilikset asiasta jonkinlaiseen järjestykseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin kiva luke sun ajatuksia myös tästä - varmasti sulla on paljon mielenkiintoisia tarinoita kerrottavana niistä jutuista joita olet huomannut sen jälkeen kun muutit takaisin Suomeen!

   Ja kiitos, kiva että tykkäsit!

   Poista
 4. Hahaha, noi "We in Finland" -lauseet on tosi tuttuja myos taalla! Yritan rajoittaa niiden kayttoa, mutta monesti ne tulevat mukaan keskusteluun aivan huomaamatta.. Vastaavasti Suomessa ollessani huomaan monesti puhuvani siita, miten Briteissa tai vaikkapa Italiassa jokin asia on jarjestetty, eli ehka se on ihan luonnollista? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, loistavaa :) Minäkin kyllä monesti saatan aloittaa lauseen Suomessa ollessa sanoilla "Briteissä meillä....", joten joo, veikkaan että se on ihan luonnollista hieman vertailla näin keskenään :)

   Poista
 5. Hieno postaus! :) Annika tuossa heitti ilmoille tuon, mikä on vieraantumista.. :) Minulle se on kai sitä, jos en tietäis Suomen menosta mitää. Siksi luen ahkerasti lehtiä. Mut tuli samalla mieleen eräs suomalainen nainen, joka oli ollut niin pitkään ulkomailla, että kun hän puhui suomea, niin selvästi kuului korostus ja luulinkin häntä ensin ulkomaalaiseksi. :D Heh, pakko mainita myös, etten ennen viime kesää edes tiennyt kuka on Cheek. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tämä varmaan summaa omatkin ajatukset hyvin tästä "vieraantumisesta" niin kauan kun tiedän jotain Suomen menosta niin kaikki on hyvin :) haha, aika hyvä juttu tuo Cheek, mutta toisaalta ymmärrän hyvin että kaikista suomen julkkis "juoruista" ei voi vaan pysyä perillä!

   Poista
 6. Hyvä postaus mielenkiintoisesta aiheesta! Täältä katsottuna Suomi on niin lähellä Brittejä, että tuntuu että siellähän kävisi varmasti vähän väliä! Tosin kokemuksesta tiedän, ettei niin ole, en nimittäin Skotlannissa asuessakaan käynyt parin ekan vuoden jälkeen Suomessa kovin usein.
  Musta tuntuu, että olen vieroittunut Suomesta aika lahjakkaasti/surullisesti, riippuen siitä miten asiaa katsoo. En totta tosiaan tiedä tuon taivaallista suomalaisesta musiikista, koska en koskaan kuuntele suomalaista radiota tai suomalaista musiikkia muutenkaan. Sama juttu telkkarin kanssa ja julkisuuden henkilöt (siis nämä turhat) tiedän lähinnä, jos niitä vilahtelee Iltasanomien otsikoissa. Pakko myöntää, että myös politiikasta olen suhteellisen pihalla ja olen varmaan paremmin kärryillä Kanadan asioista. En ole äänestänyt Suomen vaaleissa täällä asuessa enkä niin suunnittele tekevänikään, koska minusta sillä ei nyt niin kamalasti ole mulle väliä kuka Suomessa valtaa pitää. Sen sijaan tämä Kanadan pääministeri pitää saada vaihtoon ja äkkiä :D Joten näihin vaaleihin olen todellakin menossa äänestämään.
  Tulee tosin itsellänikin noita 'no Suomessa kyllä tehdään näin...' juttuja, mutta toisaalta alan olla aika lähellä sitä pointtia, jossa ulkomailla reissussa kysyttäessä 'Mistä olet kotoisin' vastaan Kanadasta ja näin olen jo tehnytkin etenkin Adamin kanssa reissatessa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika!

   Ja niinpä, ollaanhan me aika lähellä Suomea, mutta silti niin kovin kaukana! Tai lähinnä juuri sen takia koska meidän läheisiltä lentokentiltä ei ole suoria lentoja Suomeen joka tarkoittaa että matkustukseen menee helposti koko päivä jos täytyy ottaa välilaskullinen lento.

   Saatko siis äänestää Kanadan vaaleissa? Briteissä ei pysty äänestää kun kunnallisvaaleissa, eduskuntavaaleissa saa ääneestää vaan kansalaiset....Mä käyn yleensä äänestää Suomen vaaleissa jos se onnistuu jotenkin kätevästi, tosin aina ei jaksa lähteä erikseen Birminghamiin tai Lontooseen äänestämään.

   Haha, aika hyvin, mä vielä kyllä aina vastaan että olen Suomesta, kyllä sen minusta kuuleekiin etten ole Britti :D

   Poista
  2. Joo saan äänestää täällä, mutta en saa olla ehdolla vaaleissa ennen kuin olen kansalainen. Ei sillä, että se suunnitelmissa olisikaan :D Mulla riippuu vähän tilanteesta sanonko olevani Suomesta. Jos en halua aloittaa keskustelua missä ja millainen Suomi on, niin on helpompi sanoa olevani Kanadasta :D

   Poista

Kiva kun kommentoit!