torstai 9. huhtikuuta 2015

Hääihmettelyä

Me ollaan miettimässä todella että meidän häät (kenes muunkaan) järjestettäisiin joskus elokuussa 2016 Suomessa. Älkää huoliko, en ajatellut muuttaa tätä blogia pelkästään hääblogiksi, mutta kun tämä blogi on tässä elämän mukana kulkenut viimeiset 7 vuotta niin melko luonnollista on, että jotain juttua häistäkin tulen kirjoittelemaan.

Täytyy kuitenkin samalla myöntää, että en ole kyllä viime aikoina suonut ajatusta meidän häille lainkaan. Kun viikonloppuna nähtiin ensimmäistä kertaa sitten kihlauksen miehen vanhemmat, tuli meidän hääsuunnitelmat (tai niiden puute) tietysti puheeksi. Ymmärrän niin hyvin kuinka häiden suunnittelu saattaa stressata ihmisiä niin paljon, että hääpari päättää lopulta mennä naimisiin Vegasissa. Tällä hetkellä häät tuntuu niin isolta ja järkyttävän työläältä juhlalta, että tekisi mieli vaan sanoa että lähdetään matkalle ja mennään naimisiin jossain Timbuktussa (älä huoli äiti, näin ei ole käymässä). Ja minä sentään rakastan juhlien järkkäystä - mielestäni se on aivan ihanaa puuhaa. Mutta silti, ajatus mistään konkreettisesta juttujen järkkäämisestä kuulostaa ihan uuvuttavalta. Ja kamalan työläältä. Ja kalliilta.

Erehdyin myös lukemaan jotain keskustelupalstoja ja siitä kuinka kaikki pitäisi olla varattu ainakin pari vuotta etukäteen. Mutta me ei voida edes varata kirkkoa kun vuosi etukäteen joten miten minä voin mitään muitakaan juttuja varata ennen sitä? Me ei olla siis tehty yhtään mitään vielä häiden eteen. Paitsi ehkä haaveiltu. Ja okei, yritettiin löytää ceilidh-bändi. Ja pohdittu niitä suuria linjoja ja joitain yleistä teemaa (en ole varma ollaanko tässä päästy puusta pitkälle). Jotenkin huomaan että meikäläisen asenne tällä hetkellä häiden järjestelyyn on hyvin samalanlainen kuin, miten organisoin matkani: jätän kaiken viime tippaan ja sitten pidän peukut pystyssä että kaikki menee enemmän tai vähemmän onnistuneesti. 

Hääblogit ja Pinterestin ihmeellinen maailma on saanut minut kuitenkin valtaansa, ja näinpähän jo ensimmäisen hääpainajaisenkin - unessa vain 10 % vieraista oli saapunut paikalle kirkkoon, sulhanen oli hunningolla ja valokuvaajasta ei näkynyt pihaustakaan koko päivän aikana. Mies taas väitti että hän oli nähnyt unta jossa näki minut ekaa kertaa hääpuvussani ja olin kuulemma tyrmäävän kaunis (mitä lie ekstrapisteitä yritti juuri sinä päivänä kerjätä). 

Ahkera hääblogien seuraaminen on saanut kuitenkin meikäläisen nousemaan ja laskemaan (ja ihmettelemään) monesta asiasta:
 • Kaikissa blogeissa puhutaan jostain avustajista (kaasojen ja bestmanien lisäksi) jotka pitää pyytää hommiin. Mitä tai ketä nämä avustajat on? Ihan kummallinen nimitys mun mielestä ja päätin että mitään avustajiahan ei meidän häihin tule. Tai ainakaan heitä ei kutsuta niillä nimillä. Keitä he sitten ikinä ovatkaan.
 • Sama juttu - sulhaselle kuuluu joku viehe? Sehän kuulostaa ihan joltain kalaanpyynti jutulta. Ei mitään hajua mikä tämäkään on. 
 • Vihkiseremoniaa pitää kuulemma harjoitella jonkun listauksen mukaan? Eikös sinne alttarille vaan kävellä, sit kuunnellaan pappia, rukoillaan, sanotaan tahdon ja that's it? Vai pelkääkö ne että kaikki unohtaa siinä jännityksessä miten pitää toimia?
 • Siis vieraille pitäisi antaa jotkut vieraslahjat? Eikö se ole tarpeeksi että ne on kutsuttu läsnä meidän aivan mahtaviin bileisiin? Jos kaverit lukee tätä postausta, niin ilmoitan nyt sitten jo etukäteen ettette ole saamassa mitään lahjoja. Sorry. 
 • Ahdistaa jo etukäteen kun blogeissa kerrotaan ihanasti, että kun he kävelivät yhdessä kirkosta ulos niin heidän "oma" kappale säesti matkaa. Ihanaa, mutta ei meillä ole mitään omaa kappaletta!!! Ainut joka tuli mieleen oli Lady Gagan Pokerface joka soi tauotta Kanadassa kun tavattiin, mutta jotenkin mulla on sellainen tunne ettei se oli ihan sopiva kipale?
 • Asia joka mietityttää tällä hetkellä eniten? Hääkakku. Rakastan leivoksia ja jälkkäreitä mutta olen ehkä maailman nirsoin mitä kakkuihin tulee. Lähtökohtaisesti en ikinä tykkää mistään perus hääkakuista joten en nyt tiedä että mikä olisi paras ratkaisu meille tässä asiassa. Rakastan kuppikakkuja mutta ei ne toimi pelkästään (ja monen mielestä ne taitaa olla taas liian makeita)

Kaikki suunnittelu lähtee Pinterestistä


Mutta siis ennenkaikkea....mistä mä saan tarpeeksi rauhottavaa itse hääpäivälle etten itke koko päivän putkeen? Saatika sitten rauhoittavaa äidille joka on vielä pahempi kun minä? Kääk! Mä en edes kehtaa myöntää kuinka usein nykyään herkistyn jonkun telkkariohjelman vuoksi, joten en tiedä miten näitä hermoja treenataan ennen itse päivää....

Parastahan häissä on, että juhlista voi ja pitääkin tehdä juuri oman näköiset. Ja siihen me pyritään. Monessa blogissakin tuli vastaan kinauksia kuinka tietyt jutut pitäisi tehdä tietyllä tavalla ja ei saa tehdä sitä sun tätä. Tähän sanoisin evvk. Meidän häistä tulee varmasti hyvin perinteiset, sekoittaen suomalaisia ja skotlantilaisia tapoja juhlaan mukaan. Mutta ennenkaikkea haluan että niistä tulee meidän näköiset juhlat. Muusta viis. Tosin olisi tietysti kiva, että ei kävisi kun mun unessa ja vieraita oikeasti tulisikin paikalle.

Että sellaista. Hyvät neuvot ja sympatiat otetaan vastaan. Kauhutarinoita en halua kuulla please siitä kuinka meidän olisi pitänyt varata kaikki jutut jo samana päivänä kun mentiin kihloihin :)

23 kommenttia:

 1. Haha, nauroin ääneen tuolle listaukselle. En mäkään ole ikinä kuullut noista mitään, enkä kyllä ole esim. yhdissäkään häissä vieraana saanut mitään lahjaa (ja miksi pitäisi - varmasti hääpari perheineen maksaa häistä muutenkin ihan riittävästi). Pokerface ois kyllä aika kova veto sinne kirkkoon. :D

  Vakavasti sanottuna kuulostaa siltä, että teidän suunnitelmat kahden kulttuurin perinteiden sekoittamisesta ja oman näköisten juhlien järkkäämisestä kuulostavat aivan hyviltä. Teidän päivähän se on eikä kenenkään muun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näinhän se menee - yritetään mennä rennolla otteella ja toivottavasti onnistuttaan hyvin sekoittaa skottilaisia ja suomalaisia perinteitä mukaan!

   Hmm...Pokerface olisi kyllä aika kova veto, mitäköhän pappi tuumaisi siitä...:D

   Poista
 2. Voi apua, älä tee sitä!!! Pysy kaukana noista fb:n häät-ryhmistä ja keskustelupalstoilta ;D Ei vaan..hyötyäkin niistä on.
  Pääasia on, että häistä tulee teidän näköiset. Jokainen tekee tyylillään ja toiset hössöttää enemmän. Pinterest on mainio paikka saada pinspiraatiota häihin. Sieltä mä ainakin noita hääjuttuja selailin. Etsystä tuli muutama hääjuttu tilattua ja fb:n hääkirpparit on hyviä.

  Meidän vieraslahjat (ja samalla hääkarkit) olivat pienet jekkupullot :D En ikinä olisi voinut kuvitella tekeväni mitään vieraslahjoja tai hääkarkkeja.

  Alttarilla voi herkistellä ja kyyneleitä tirauttaa päivän aikana :) Itse pelkäsin myös itkeväni paljon, mutta herkistyin vain todella tunteikkaissa hetkissä. Musta tuntui et herkistelin jo ennen häitä sitä itse päivää :D

  Muuten kirkko-osuus menee niin nopeasti eikä siitä yleensä muista jännityksessä kauheasti, joten mielestäni sen kantsii antaa mennä ihan rutiinilla. Meillä oli lauluesitys ja se kyllä toimi hyvin.

  Ota iisisti! Tiedän kyllä tuon tunteen, kun tulee hääinformaatiota joku tuutista ja pitäis miettii samalla hääkakkua, sukkanauhaa ja huomenlahjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en ole uskaltanut käydä missään keskustelupalstoilla ton ensimmäisen kerran jälkeen - tulee vaan liikaa stressiä! Etsy on aika kiva paikka, sieltä tekisi mieli tilata vaikka mitä kivaa pientä härpäkettä!

   Haha, jekkupullot onkin hyvä idea - ehdotin miehelle että annettaisiin ulkomaalaisille vieraille pikku Salmari pullot....se voisi ainakin olla eksoottista :D

   Toi lauluesitys kuulostaa ihanalta, minäkin haluaisin sellaisen kirkkoon mutta mielessä ei ole kyllä ketään sukulaista tai kaveria joka voisi laulaa....Mutta hyvä tietää että sen voi vetää rutiinilla, niin mä olin vähän toivonnut :D

   Ja kiitos! Yritetään ottaa, muuten tulee sukkanauhat korvista ulos ennenkun edes ollaan saatu kirkko varattua!

   Poista
 3. No ei, täytyy vielä lisätä että don't worry, kaikki menee just niin hyvin kuin antaa mennä. Viimetipallakin ehtii oikein hyvin, vaikka häät oliskin meren takana kotoa. Been there, done that. Kaikki ei ikinä voi mennä just niinkuin oli suunnitellut, mutta kun ottaa tarpeeks rennon asenteen (vaikka sit rauhoittavien tai rohkaisuryyppyjen avustuksella) niin ei niillä loppupeleissä ole mitään väliä. Hyvä meininki takaa hyvät juhlat paljon paremmin kuin mitkään järjestelyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos Eveliina :) Teillä kyllä näytti olevan vaan niin ihanat häät! Mä olen kyllä luonteeltani hieman pedantti mitä tulee juhlien järjestelyyn, mutta pitää yrittää vaan ottaa rennosti ja olla murehtimatta turhia - loppuenlopuksi kun se päivä ei kuitenkaan ole siitä kiinni että oliko kaikki kynttilät sytytetty tai kaikki juuri ihan viimeisen päälle...Hyvällä meiningillä siis yritetään mennä!

   Poista
 4. Heheh, tää oli hauska :D Mullakin on ollut tapana vetää asiat just tolla kaavalla, suunnitelut sikseen, kaikki viime tippaan ja peukut pystyyn - kuten tiedät. Ja ihan hyvin on pärjätty :) Argentiinassa noi "häälahjat" (kaikissa mahdollisissa juhlissa) on ihan must, oon nähnyt kaikkea fliplopeista hääparin kuvalla lyijykyniin tai magneetteihin. Sitten krääsää kerääntyy jengin kaappeihin. Ei kiitos. Nicon äiti yritti kovasti ehdotella kaikenlaisia häälahjoja meidänkin juhliin, mutta saatiin se lopulta onneksi ymmärtämään, että niitä ei ole tulossa :D

  Olis ihan mahtavaa, jos saisitte Ceilidhin teidän juhliin, sitten ne vasta teidän näköiset oliskin. Ja nyt kun ton mainitsit, niin pokerface olis ihan huippubiisi kirkosta ulostautumiseen!!! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän mä sut tunnen :D Ja silti teidän juhlat oli super ihanat ja niin teidän näköiset....Vaikka olisitkin jättänyt kaikki järjestelyt viime tippaan ;)

   Joo, mä en ole vielä oikein lämmennyt noille häälahjoille enkä myös ihan ymmärrä niiden tarkoitusta. Voishan se olla hauska antaa jotain pientä suomalaista mukaan kv-vieraille ja sit jotain skotlantilaista suomi-vieraille mutta saa nyt nähdä...

   Ceilidh olis kyllä ihan must, kyllä me se yritetään jotenkin järkätä! Ja voin kuvitella porukoiden ilmeen jos Pokerface oikeasta räjähtäisi soimaan :D

   Poista
  2. Joo, mun vanhan ipodin luureista pärähti just day n night kun olin salilla, oi että :D

   Poista
 5. Perinteisiä vieraslahjoja on myös hääkarkit, joiden pussukkaan tai käärepaperiin on liitetty sydämen mallinen lappu, jossa on teidän nimet ja hääpäivät. Yksissä häissä sain saippuakuplahömskän, jonka koristenarut oli häiden teemaväreissä ja riisin sijaan hääparin päälle oli puhalleltu saippuakuplia. Eli ei niihin lahjoihi tarvitse omaisuutta käyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta kyllä sekin - en vaan ehkä itse ole oikein ymmärtänyt että mikä on se vieraslahjojen perimmäinen pointti edes :)

   Poista
 6. Siis miksi ihmeessä ei voisi olla kuppikakkuhääkakkua? Tsekkaa vaikka nämä: https://www.google.com/search?q=cupcake+wedding+cakes :D

  Mä en osaa nyt lukea, että oliko tämä vitsi vai ei (joka tapauksessa nauroin), mutta siltä varalta, että oikeasti ihmettelet, niin viehe on se kukkajuttu sulhasen ja ehkä bestmänin povitaskussa. Mun kaason kokemuksen mukaan ne tulee kaupan päälle, kun tilaa morsiuskimpun kukkakaupasta. Morsiuskimput on sitten ihan törkeän kalliita normaaleihin kukkakimppuihin verrattuna, mutta oon ymmärtänyt, että hinnanlisäys ei olisi pelkästään sitä, että kaikki, mihin liitetään "hää", on kallista, vaan että sen kimpun pitää olla aika tukevaa tekoa että se kestää koko päivän ja sen jälkeen vielä heittämisen.

  VastaaPoista
 7. Niin ja vielä yksi rauhoittava stoori, että kaverin häitä ruvettiin järjestämään vasta 3kk ennen häitä (ml. paikkavaraukset), ja hyvin meni! Hääajankohta oli toki helmikuu, mikä ei ole sesonkia, mutta ei tuollaisten isojen pippaloiden järjestäminen nyt niin haastavaa ole. Toki niihin saa uhrattua ihan niin paljon aikaa kuin haluaa, mutta ei me tuon enempää olla käytetty aikaa opiskelijajärjestöjen vuosijuhlien järjestämiseenkään, ja ne on ihan yhtä sekava paketti kuin keskivertohäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitos tuosta rauhoittavasta stoorista, kyllä me tästä ehkä selvitään (niinkuin kaikki muutkin on selvinnyt ennen meitä) :)

   Ja joo, tajusin että tuohon kuppikakku juttuun olin unohtanut lisätä että mies ei oikein innostunut ideasta, mä haluaisin edelleen sellaisen ns. Jälkkäripöydän mutta mies haluaisi perinteisen hääkakun...eli tästä vielä neuvotellaan :) vitsi noi kuppikakkuhääkakut on ihanan näköisiä!

   Ja alkuun en kyllä oikeasti tiennyt mikä se viehe on (siis olenko ainoa jonka mielestä se kuulostaa vaan kalastus-jutulta?) mut rupesin sit googlailee niin selvisi sekin ja sit syttyi lamppu et olenhan mä sellaisia nähnyt häissä :) Mä melkein pyörryin ekan kerran kun luin jostain morsiuskimpun hinnan - ne on kyllä älyttömän kalliita!

   Poista
 8. Me vuosien jahkailun jälkeen päätettiin välttää häästressi ja karata naimisiin Lontoossa viime syksynä. Ihan stressittä ei siitäkään selvitty kun Suomesta käsin piti järkkaillä kaikki vähäisetkin ja vaatomattomat asiat, mutta meillä oli ihana, meidän näköinen päivä. Tsemppia juhlien järjestelyyn! Tärkeintä on, että te ootte tyytyväisiä ja teette kaiken niinku teistä se tuntuu - se on teidän päivä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, naimisiin karkaaminen Lontoossa kuulostaa ihan loistavalta! Mutta voi kuvitella että saattoi olla varmaan aika stressaava hoidella niitä paperihommia ja muita juttuja Suomesta käsin mutta se oli varmasti kaikki sen arvoista! Ja nimenomaan, se on meidän päivä joten mennään just niillä spekseillä joilla me halutaan järkätä häät!

   Poista
 9. Mun mielestä on ihanaa, että tuot bloginkin puolelle teidän hääjärjestelyjä :) Kertoohan blogi kuitenkin yleisesti kaikista elämän osa-alueista ja nyt seuraavat puolitoista vuotta ne aika lailla teidän elämää varmaan koskettaa :) Mutta suhtaudut onneksi häihin ihanan rennolla otteella, vaikka varmaan sitä stressiäkin sitten lähempänä h-hetkeä tulee. Mutta, hyvin ne juhlat sujuu, ihan varmasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mä luulen että näitä hääjuttuja on pakko päästä täällä bloginkin puolella purkamaan, ne tulee olemaan kuitenkin iso juttu elämää kuten sanoit! Ja kiva jos joku vielä jaksaa lukeakin niitä juttuja :) haha, vielä mennään rennolla ottella, olen varma että mitä lähemmäksi mennään ajankohtaa sitä enemmän tulee stressiä kyllä :)

   Poista
 10. Viehe on ihan kiva, se on tosiaan siihen kimppuun sopiva pieni kukkalaite sulhasen puvuntakin liepeeseen, näyttää hyvältä ja suosittelen ihan vaan pienen juhlallisuuden takia :)

  Me järkättiin aika lyhyellä aikav'lillä häät - kuukausi aikaisemmin vaihdettiin vielä juhlapaikkaa. Mut sen sanon että kannattaa hoitaa notice of intention niin aikaisin kuin voi. Joissain paikoissa pitää odotella kauan että pääsee siihen haastatteluun, ja sit paperit pitää olla esillä 1kk siellä registry officessa. Me ei meinattu saada papereita ajoissa, ja meinas jäädä häät (virallisesti) pitämättä. Tais olla tosiaan niin että saatiin paperit perjantaina ja sunnuntaina oli häät. Vähän stressasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viehe siis lisätään listaa :)

   Hyvä pointti noista paperihommista, tiedetään että tietty pitää varmaan yhtä sun toista lomaketta täyttellä ja viedä virastoihin mutta ei olle vielä sen tarkemmin selvitelty... Se tuleekin varmaan ole hauskaa ja leppoisa puuhaa ;)

   Poista

Kiva kun kommentoit!