Oli minunkin pakko tulla kirjoittaa tänne piskuiseen blogiin tästä kuumasta aiheesta joka hallitsee brittiläistä yhteiskuntaa ja mediaa tällä hetkellä. Eli Brexitistä. 23.kesäkuuta Britit äänestävät haluavatko he erota EU:sta vai ei. Mietin hetken miten lähteä tätä postausta kirjoittamaan, asiaa kun tästä riittäisi vaikka kuinka monen esseen kerran. Ajattelinkin siis että ehkä ihan parasta kertoa lyhyesti omista kokemuksista ja ajatuksista Brexitiin liittyen ilman että lähden väittelemään sen suuremmin eron hyödyistä ja haitoista (siitä kun löytyy niin paljon tietoa netistä!)
Mikä Brexit?
Brexit (joka on siis yhdistetty sanoista Britain and Exit) tarkoittaa siis nimensä mukaisesti Brittien eroa EU:sta. Aiemmin tänä vuonna pääministeri ilmoitti että asiasta järjestetään kansanäänestys 23. kesäkuuta 2016. Itselleni ajankohta tuli hieman yllätyksenä, koska aiemmin ainakin median toimesta oltiin puhuttu kuinka kansanäänestys järjestettäisiin vasta vuonna 2017.
Kansanäänestyksessä saavat äänestää niin Britit, Irkuit kuin myös Commonwealthin kansalaiset jotka asuvat Britanniassa. Briteissä asuvat EU kansalaiset (paitsi Irlannin, Maltan ja Kyproksen) eivät saa äänestää kansanäänestyksessä. Kansanäänestyksissä on yleensä hieman eri kriteerit kuka saa äänestää, olen itse esim. saanut äänestää Skotlannissa asuessa kansanäänestyksessä joka koski äänestystavan muutosta. Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin että EU-kansalaiset eivät saa äänestää tällä kertaa.
Nykyinen hallitus tukee Britannian EU-jäsenyyttä. Pääministeri David Cameron on neuvotellut EU:n kanssa muutoksia Britannian nykyiseen EU-jäsenyyden ehtoihin mikäli Britit päättävät pysyä EU:ssa. Sopimus (joka tulee voimaan heti kun äänestulos tiedetään) sisältää muutoksia mm. lapsilisän maksuihin ja EU:n sisäisiin maahanmuuttajiin ja heidän sosiaalietuihinsa.
Vaikka on monia syitä miksi Britit haluavat erota EU:sta, kaksi isointa syytä tuntuu olevan taloudelliset jutut (liian korkeat jäsenmaksut ja liikaa byrokratiaa) sekä maahanmuutto/vapaa liikkuvuus (vaikka Britit eivät kuulukaan Schengen-alueeseen). Mielipidemittausten mukaan äänet menevät tällä hetkellä aika tasan kummankin leirin puolelle.
Minun kokemukseni Brexit-keskustelusta
Brexit tulee todella usein esiin keskusteluissa tänä päivänä. Mikä on tietysti ihan luonnollista mitä lähemmäksi äänestyspäivää päästään. Jos saisin ääneestää, olisi minun äänestyspäätös hyvin itsekkäistä syistä aika selkeä, eli että Britit pysyisivät EU:ssa jolloin täällä asuminen pysyy yhtä helppona. Toisaalta, vaikka Britit äänestäisivät eroa, en tiedä todellisuudessa miten kauan ja minkälaisia (jos minkäänlaisia) muutoksia se tarkoittaisi jo täällä asuville EU maiden kansalaisille. Siitä kun on esitetty paljon spekulaatioita ja "tietoa" ties missä medioissa. Mahdollinen eroaminen vaikuttaisi luonnollisesti niihin EU-kansalaisiin jotka vasta äänestyksen jälkeen pyrkivät maahan.
Se mikä on ollut suurin yllätys minulle, on se että kaikki joiden kanssa olen asiasta keskustellut, ovat olleet EU:sta eroamisen kannalla. Tämä todella yllätti minut. Riippuen kenen kanssa olen keskustellut, hieman eri syyt ovat olleet tämän äänestyspäätöksen taustalla, mutta varmasti suurin yksittäin syy on ollut nimenomaan maahanmuutto. Niin EU:n sisäinen kuin ulkopuolinen maahanmuutto. Koen tämän keskustelun käänteen aina hieman surkuhupaisaksi, maahanmuuttaja kun minäkin olen. Ja tämän jälkeen kun he kysyvät minun mielipidettäni asiaan, totean aina että itsekkäistä syistä haluan Brittien äänestävän EU:n jäämisen puolesta koska EU:n vapaa liikkuvuus on sallinut myös minun maahanmuuttoni Britteihin.
Jos keskustelut alkavat sanoilla, haluan erota EU:sta koska "en pidä maahanmuuttajista" yleensä nostan tietysti esille oman maahanmuuttajstatukseni. Pari tälläistä keskustelua kävin puolituttujen kanssa äitienpäiväviikonloppuna kun olimme käymässä mieheni kotikaupungissa. EU äänestys tuli esiin, ihmiset esittivät mielipiteensä maahanmuuttajista, joihin minä vastasin sitten takaisin että niin, minähän olen maahanmuuttaja ja koen olevani ihan hyödyllinen teidän yhteiskunnalle. Ja vastaus oli aina yhtä huvittava, "niin, mutta en minä koe että sinä olet maahanmuuttaja/ulkomaalainen". Jaa-a, mikäs tyyppi minä sitten olen ellen maahanmuuttaja? Maahanmuuttaja-keskustelu on sitten ihan oma vyyhtinsä josta myöskin saisi oman postauksen aikaiseksi, se kun on ollut Briteissä todella pinnalla viime aikoina.
Viimeksi varovainen ennustukseni Skotlannin äänestyksestä osui oikeaan (ei sillä, että se oli kovin hankala ennustaa) ja toivon tälläkin kertaa että ihmiset äänestäisivät EI erolle. En tiedä, mutta jotenkin luulisin että mitä lähemmäksi äänestypäivää mennään ihmiset miettisivät että ehkä se on kuitenkin varmempaa pysyä osana Unionia. Noh, kohta se nähdään, kesäkuu lähestyy kovaa vauhtia!
Vähän samalla lailla huvittavaa, kun se, kun amerikansuomalaiset taivastelevat sitä, että "maahanmuuttajat valtaavat Suomen", tai kun suomalaiset tulevat kyselemään Facebookissa USA-ryhmiin, että mites sinne USAan voisi muuttaa "pakoon näitä maahanmuuttajia". Ymmärrän, millä "mielellä" ihmiset näitä sanoja käyttävät, mutta toivoisin, että keskustelua käytäisiin oikeilla nimillä, eikä osa porukasta yrittäisi piiloutua näiden "maahanmuuttaja"-eufismien taakse. Ehkä he itsekin kuitenkin tajuavat, kuinka nurkkakuntaiselta ja rasistiselta se silloin kuulostaisi.
VastaaPoistaMaahanmuuttajilla tuntuu olevan monia nimiä ja heitäkin lokeroidaan niin moneen eri kastiin. Ja tämä on muutenkin aihe joka tuntuu herättävän monissa niin vahvoja mielipiteitä että välillä tulee sanottua ja kommentoitua todella kärkkäästi. Täällä label "maahanmuuttaja" on aika vahvasti assosioitu tiettyyn muottiin, ja se on pitkälti negatiivinen mielikuva joka ihmisillä on maahanmuuttajista vaikka heitäkään (meitäkään) ei pitäisi jakaa vain yhteen lokeroon ja todeta että kaikki maahanmuuttajat on samanlaisia. Jos tästä mun pointista sai yhtään kiinni, olipa sekava selitys :D
PoistaYmmärrän kyllä ton ettei sua pidetä maahanmuuttajana, ei ketään joka on hyödyllinen yhteiskunnan jäsen ja verojen maksaja pidetä maahanmuuttajana sanan "perinteisssä" negatiivisessa merkityksessä. En itekään ajattele itteeni immigranttina, enemmänkin kuvaukseen sopii neutraalimpi 'foreigner'. :D Immigrantista tulee mieleen just hyödyttömät loiset ja ottamatta kantaa eu:sta lähtöön mun mielestä britannian maahanmuuttoa pitäis rajottaa ja muuttaa mamupolitiikka fiksumpaan suuntaan.
VastaaPoistaSe on jännä miten ihmiset mieltää eri käsitteet eri tavalla. Omalla kohdallani miellän "maahanmuuttaja" tittelin positiivisemmaksi kuin esim. "foreigner", koska minulle maahanmuuttaja merkitsee kuitenkin ihmistä joka on muuttanut maahan pidemmäksi aikaa (tai jopa pysyvästi) ja siten on myös integroitunut paikalliseen yhteiskuntaan paremmin (vaikka tämä ei tietysti aina pidä paikkaansa) kun taas "foreigner" kalskahtaa omaan korvaani hyvin ulkopuoliselta termiltä (ns. expat-termiltä). Mutta niinkuin sanottua ihmiset, kokee ja mieltää asiat ja käsitteet eri tavalla :)
PoistaYmmärrän hyvin että monen EU-maan ja Britannian nykyinen maahanmuuttopolitiikka herättää mielipiteitä niin suuntaan kun toiseenkin mutta en silti ikinä kutsuisi ihmisiä loisiksi. Maahanmuuttajia tai ei.
Mua melkein stressaa tämä Brittien äänestys, sillä se saattaisi tarkoittaa, etten voisi joskus halutessani palata Britteihin asumaan. Minusta se olisi aika ikävä tilanne, etenkin kun olen opiskeluni suorittanut Briteissä, ollut siellä töissä ja toisin pöytään mm. kielitaitoa, jota siellä ainakin muutama vuosi sitten kipeästi kaivattiin (siis ranskaa ja espanjaa, suomenkielentaidolla ei juuri ollut käyttöä :D).
VastaaPoistaAika huvittava tuo maahanmuuttajavastaus, jonka olet monilta kuullut. Olethan sä jo asunut siellä monta vuotta ja intergroitunut paikalliseen elämään -monet eivät varmasti hoksaa, että näin on ehkä suurimmalla osalla maahanmuuttajista!
Jos Britannia nyt tulee oikeasti eroamaan, niin lohduttaudun sillä, että ehkä mä pääsen sinne commonwealthin perusteella kun hankin Kanadan passin :P Tai sitten pitää muuttaa sinne vikkelästi ennen äänestystä :D
Mä en ole vielä löytänyt (omasta mielestäni) tarpeeksi luotettavaa tietoa juuri tuosta että mitä tapahtuu EU:n kansalaisille jotka haluaisivat muuttaa Britteihin, tällä hetkellä tuntuu että on vain paljon spekulaatiota ilmassa. Toisaalta yksi käsitys on se että Briteillä voisi olla samanlainen suhde EU:n kuin Norjalla ja Sveitsillä esim. Voisin kuitenkin kuvitella että Commonwealth maan passista voisi olla todella paljon hyötyä, heillä kun on selvästi (ja luonnollisesti) paljon etuja jos Britteihin haluaa tulla!
PoistaSaa nähdä, vielä pitää hetki odotella :)
Kiitos kivasta postauksesta! Musta on aina kiva lukea näistä politiikkaan liittyvistä aiheista tavallisten ihmisten näkökulmasta.
VastaaPoistaOon samaa mieltä sun kanssa ja toivon, että Britannia pysyy EU:ssa. Syyt on pitkälti samat kuin sulla, ja musta maahanmuuton rajoittaminen tuolla tavalla ei vaan oikein ole enää nykyaikaa, kun valtioiden rajat ei ole enää yhtä selkeät.
Mua huvittaa (ja samalla surettaa) toi, miten maahanmuuttajaksi mielletään usein vaan tietynnäköiset tai tietystä kulttuurista tulevat ihmiset. Muun muassa eräs Ruotsissa asuva sukulaiseni, maahanmuuttaja siis itsekin, riehui aikanaan Ruotsin parlamenttivaalien alla, miten hän todellakin äänestäisi ruotsidemokraatteja juuri maahanmuuttokysymysten vuoksi, jos saisi äänestää. Nopeasti on unohtunut se, miten suomalaisiin 60-70-luvulla Ruotsissa suhtauduttiin...
Kiitos Anu! Ja ihan samaa mieltä, maailma globalisoituu vain enemmän ja enemmän ja se on nykyään arkipäivää että maiden välillä liikutaan, tehdään bisnestä ja luodaan suhteita. Tai ainakin EU:n sisällä.
PoistaJoo, mua ärsyttää juuri tuo sama ilmiö että maahanmuuttajia jaetaan kahteen kategoriaan: niihin "hyviin" ja "huonoihin" maahanmuuttajiin. Itse koen olevani nimenomaan maahanmuuttaja ja aion kyllä jatkossakin nimittää itseäni sellaiseksi.