tiistai 15. heinäkuuta 2014

10 + 1 asiaa joita Briteissä asuminen on opettanut minulle

1. Sipsipussi on täysin hyväksyttävä lounasvaihtoehto... Mielellään yhdistettynä kokiksen ja valkoisen höttökolmioleivän kanssa.

2. Skotlanti, Englanti, Pohjois-Irlanti ja Wales on TÄYSIN eri asioita ja niitä ei tule koskaan sekoittaa keskenään.

3. On täysin luonnollista että minne ikinä virastotalolle/pankkiin menetkään, sinun täytyy esittää vähintään kaksi eri todistusta että asut varmasti siinä osoitteessa missä väität asuvasi.

4. Homeisista seinistäkään ei kannata stressata koska niiden päälle voi vetää vaan uuden kerroksen valkoista maalia ja tadaa - ei enää hometta.

5. On myös täysin normaali juttu lähteä piknikille sortseissa ja topissa perheen kanssa +13 asteessa ulos, samalla kun allekirjoittanut värjöttelee takissa ja huivissa, koska nyt on PE***** KESÄ (tämä näkymä odotti meitä juuri pari viikkoa sitten lähipuistossa.

6. Pubiin voi mennä mihin aikaan päivästä tahansa ja se on aina sosiaalisesti hyväksyttävää.

7. Se että alkoholi on tarjouksessa ruokakaupassa on täysin standardi-juttu. Sen sijaan Suomessa ollessa mietit miksi pitää mennä täysin erilliseen kauppaan jos haluat ostaa pullon viiniä...

8. Myöhässä olevat junat on arkipäivää ja niistä ei oikeasti kannattaisi ottaa niin paljon stressiä. Ei auta vaikka aloittaisit oman henkilökohtaisen kampanjan yrittäen saada Brittien junaverkoston toimimaan, junat on myöhässä milloin minkäkin syyn takia ja siitä on turha napista.

9. Kaksi erillistä hanaa ei ole mikään vanhojen talojen juttu vaan niitä laitetaan myös uusiin ja remontoituihiin kohteisiin koska miksi ihmeessä veden pitäisi tulla vaan yhdestä hanasta?

10. Mistä tahansa aiheesta voidaan tehdä reality tv-ohjelma. Oli se sitten valtion tuilla elämisestä tai biletysviikonlopusta Malagassa. Täysin mahdollista ja porukkaa kiitää telkkarin ääreen.

+ Jos olet skotlantilainen on pakko kannattaa aina sitä joukkuetta joka voittaa Englannin futiksessa (tai missä tahansa lajissa sen puoleen). Koska englantilaisia ei vaan voi kannattaa jos on Skotlannista kotoisin.


Kaikki edellä mainitut kohdat on kirjoitettu suurella rakkaudella (ja pienellä pilke silmäkulmassa-otteella) tätä ihanaa asuinmaatani kohtaa!

22 kommenttia:

 1. Haha ihana! :) voisi samanapaisen tekstin laittaa omaankin päähän muhimaan. Ja tuo valkoista maalia homeen päälle on kyllä niin tuttu ilmiö! En vain ymmärrä, että miksi... siis kyllähän se home siihen maalikerroksen uloimmallekin pinnalle aika pian leviää, olisi varmaan helpompi eliminoida homengelma kokonaan ja sitten maalata jollain kosteutta hylkivällä maalilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nappaa ihmeessä omaan blogiin kanssa kun ehdit tekemään! Ja ota näistä nyt sitten selvää, en minäkään tajua mikä helkkarin järki on maalata vaan homeen päälle mutta tuntuu että tässäkin asiassa taistelen yhden suomalaisen naisen sotaa :)

   Poista
 2. Lisäisin tohon vielä sen, että Briteissä puolityhjässä bussissa joku voi hyvin istua viereesi ja saatatte small talkata koko bussi/juna/metro matkan :) Ja sitä ei pidä hämmästyä, että tuntemattomat ihmiset hymyilevät tai kaupan kassat kutsuvat kullaksi tai rakkaaksi :D Noita kahta asioita ehkä kaipaisin myös Suomeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta kyllä! Tähän olisi voinut hyvin lisätä vielä kuinka monia juttuja mutta yritin pitää tän listan jotenkin kontrollissa :) Apua, suomeksi toi kulta tai rakas kuulostaisi kyllä aika kammottavalta jos se tuntemattomien suusta tulisi, jotenkin darling kuulostaa paljon normaalimmalta!

   Poista
 3. Hahah, naureskelin ääneen kakkoskohdalle ja lisäykselle lopussa. :D Toki oon aina tiennyt, että Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti eivät ole sama asia, mutta en tiennyt kuinka vakavasti porukka asian ottaa! Poikaystävä on monta kertaa valittanut, kun passissa kansalaisuuden kohdalla lukee British eikä English - ne kun eivät kuulemma ole lähelläkään toisiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Jeps, tämä on kyllä vakava juttu eikä noita sovi sekoittaa :)

   Poista
 4. Hehe, hauskoja juttuja :). Kakkoskohdan opinkin aikanaan nopeasti eräiltä skottimiehiltä :D. Ovat kyllä hauskalla tavalla ylpeitä juuristaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, skotit itseasiassa muistuttaa minua monessa mielessä suomalaisista - varsinkin tuossa että he ovat todella ylpeitä omista juuristaan!

   Poista
 5. Hehhehhe hyvä postaus :D Toi sipsipussi lounaaksi on kyllä jotain niin käsittämätöntä... Ja mun pitää häpeäkseni tunnustaa, etten oikein edelleenkään osaa erottaa Englantia, Walesia jne toisistaan. Eikös ne oo kaikki sitä samaa länttiä ;) Meillä oli täällä eräs huippuhauska kaveri Skotlannista (siis oli opettajana vuoden verran täällä Koreassa) ja mieheni aina vitsaili hänelle kaikesta Englantiin liittyvästä, erityisesti jalkapallon osalta... ainakin hänellä tuntui tepsivän tuo "mikä tahansa paitsi Englanti" -logiikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mua ihan havettaa myontaa kuinka usein syon taalla sipseja...allottavaa. Haha, kylla ma ymmarran hyvin etta noi jutut menee sekaisin kaikilta jotka ei asu taalla, en makaan niista niin tietoinen ollut ennnenkuin muutin tanne. Eniten mua aina arsytti Skotlannissa opiskellessa kun kaverit kysyi miten siella ENGLANNISSA menee :) Sit yritin aina selittaa etten ole Englannissa vaan Skotlannissa....

   Poista
 6. Hahah, niin totta, niin totta!! Voi muistan tuon alkoholin alennuksessa ruokakaupassa -Opiskelijan onnenpäivät :D Nyt pitää täällä Kanadassakin mennä eri kauppaan ostaan juomingit. Pöh. Ja nuo osoitteen todistukset, voi jestas niiden kanssa meinasin mennä hermot niin monesti!
  Huippu postausidea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, muistan kun meidan Kanadan vaihtokaupungissa paikallinen Alko (mika hitto sen kaupan nimi on?) oli ihan toisella puolella kaupunkia ja sinne oli aina tuskaista lahtea :)
   Kiva etta tykkasit, tata listaa olisi voinut jatkaa aika loputtomasti mutta ehka se saa kakkos-osan jossain vaiheessa!

   Poista
  2. LCBO! Jos siis Ontariosta on kyse :D Ja lisäksi on beer storet ja wine rackit, jotka erikoistuu omiin juomiinsa.

   Poista
 7. Sipsipussi lounaaksi... Ma oon selkeesti asunut Briteissa liian kauan kun mulle jopa crisp sandwich on hyvaksyttava lounasvaihtoehto ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei, ma olen ole viela sortunut noihin sipsileipiin, saa nahda koska sekin paiva koittaa...

   Poista
 8. Hanoista, näin kerran jossain jonkun perustelevan kahta hanaa sillä, että "me tykätään siitä että on valinnanvaraa!" *facepalm*
  Ja realitysarjoista, meillä on katottu joskus sekä Benefits Streetiä ja just tossa yks päivä Benefits Britania, ja voi prkl että suututtaa!! Ei ihme, että ihmiset äänestää UKIP:ia kun telkkarissa näkee romanialaisia jotka ihan pokkana sanoo, että ne tulee Britteihin koska täällä saa tukia niin helposti, eikä oo mitään aikomusta hakea töitä... Että kiva nähdä mihin meidän verorahat menee... (haha sori, rant over.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just tyypillista - valinnanvaraa, koska sitahan ei olisi jos olisi vaan yksi hana....voi elama. Pitaisi itse katsoa jos loytyis tuota Benefit streetia, youtubesta sain katsottua pari klippia ja onhan se aika uskomatonta. Mielenkiintoista jos ne tekisi Suomessa samanlaisen koska Suomessa niita rahoja saa kanssa aika helposti ulos kasittaakseni...

   Poista
 9. Tuo kolmoskohta on tuttu mulle Jenkeistä. Joskus kaipaan todella, todella paljon Suomen väestörekisterijärjestelmää... Ja toki myös kohdat 1, 7 ja 10 yhdistävät siirtomaata emoonsa, mutta nuo loput eivät onneksi ole kulkeutuneet toiselle puolelle Atlantia. ;) Paitsi ehkä kohtaa 8 kaipaisin - jos edes olisi jotain junia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen vaestorekkari on kylla ihan loistava keksinto! Junat on kylla sinansa hyva kulkuneuvo jos niita maasta loytyy, mutta taalla ne raivostuttaa kylla valilla :)

   Poista
 10. Toi hana-juttu on kyllä ihan uskomaton, että ihan uusiinkin asuntoihin vielä niitä laittavat! Niin epäkäytännöllistä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano...Se on niin uskomaton etten olisi uskonut ellen olisi omin silmin nähnyt :D

   Poista

Kiva kun kommentoit!