keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kesä/Heinäkuun luetut

Tämä postaus tulee näin vähän aikaisessa kun heinäkuu ei ole edes vielä loppunut, mutta koska olen lähdössä lomalle ajattelin näitä kesän aikana luettuja kirjoja linkata jos joku kaipaisi vaikka kesälukemista. Tässä näköjään tuli ihan kiitettävästi luettua kirjoja kesä-ja heinäkuun aikana. Kaikki näistä sopii mielestäni juuri hyvin lukemiseksi sinne laiturin nokkaan tai riippumatolle. Nauttikaa kesästä, kärpäsistä ja kirjoista!

Jonas Jonasson: The girl who saved the King of Sweden  

En ole lukenut Johanssonin debyyttiteosta "100-vuotias mies joka kiipesi ulos ikkunasta ja katosi", sillä se odottaa minua Suomessa. Ehdottomasti olen tarttumassa kirjaan lomani aikana. Kuitenkin saman kirjoittajan uusin kirja kiinnosti minua, olihan ensimmäinen kirja saanut niin paljon julkisuutta ja nyt siitä ollaan tehty leffakin.

The girl who saved the King of Sweden kertoo etelä-afrikkalaisesta Nombeko Mayekista joka pakoilee maailman julminta salaista palvelua, Israelin Mossadia, kolmen kiinalaisen siskoksen, kaksosten jotka ovat oikeasti vain yksi henkilö ja perunanviljelijän kanssa. Nombeko syntyi Sowetossa, etelä-afrikkalaisessa slummissa, ja hänen kohtalonsa oli elää lyhyt ja kova elämä. Hän joutui kuitenkin humalaisen insinöörin yliajamaksi jolloin hänen onnensa muuttui. Nombekoa syytettiin yliajosta ja hänet määrättiin työskentelemään insinöörille, joka taas työskenteli erään huippusalaisen projektin parissa. Nombeko oli todella lahjakas numeroiden kanssa - insinööri ei. Insinööri teki virheen josta vain Nombeko tietää....(kirjan juonikuvaus suomennettu Amazonin sivuilta).

Kuulostaako päättömältä? No ei ihme, sitä se oli. Ensimmäinen sana kuvaamaan tätä kirjaa oli todella päätön. Ja ihan mielettömän hauska. Ihan paras kirja kesälukemiseksi. Luin tätä aina junamatkojen aikana ja hytkyin penkilläni naurusta. Juuri kun luulit ettei juoni voi  mennä yhtään kreisimmäksi, niin se meni vielä hullummaksi. Ei tosikoille. Yrittäkää olla hirnumatta jos luette yleisillä paikoilla, porukka voi katsoa vähän oudosti. Nyt odotan niin että pääsen lukemaan Johanssonin esikoisteosta!

Jemma Forte: If you're not the one

"Jennifer Wright is full of "what if" questions. If she'd stayed with unconventional, carefree Aidan, would she be enjoying life in sun-kissed Australia? Should she have married fabulously wealthy, workaholic Tim? Could she have found happiness after all with kind, gentle Tim? Jennifer's about to find out. After a terrible row with her husband, she runs out of the house and straight into the path of a car. Whilst in a coma she's given the gift of seeing exactly how each choice she's made has dramatically altered her life. But maybe those answers leave her with even more life-changing decisions to make". Kuvaus lainattu Amazonin sivuilta.

Olen aikaisemmin lukenut erään toisen Forten kirjoista, josta kirjoitin täällä. Se oli kunnon chick-littiä mutta päähenkilö oli kerrankin oikeasti fiksu ja kunnianhimoinen nainen (toisin kuin yleensä). Älkää kysykö miksi mutta luulin että tämäkin kirja on ihan höttöä vaikka takakansi vakava olikin. Mutta joo, kirja yllättikin positiivisesti käsittelyllä tästä aiheesta ja sai kyllä vähän miettimään. Eiköhän me jokainen pohdita jossain vaiheessa elämää että mitä jos olisi tullut valittua toisin? Sinänsä siis mielenkiintoinen kirja vaikka se olikin aika kevyttä luettavaa.

Deborah Rodriquez: Kabul Beauty School

Edellisessä kirjapostauksessa kerroin kuinka olin lukenut Rodriquezin The Little Coffee Shop of Kabul, ja kuinka olin suoraansanoen vähän pettynyt kirjaan. Vaikka osa kirjasta perustuikin tositapahtumiin (kirjoittaja todella omisti kahvilan Kabulissa), oli se silti fiktiota.

Saman kirjoittajan ensimmäinen kirja Kabul Beauty School, perustuukin taas Deborah Rodriquezin muistelmiin ja se oli aivan loistava! Kirja kertoo kuinka Deborah "Debbie", päätyy erään NGO:n kautta Kabuliin tekemään töitä, ja kuinka hän saa idean perustaa kauneuskoulun/kampaajakoulun Kabuliin. Kirjassa seurataan hänen työtänsä, vaikeuksia mitä hän kohtaa, sekä eri henkilöiden elämiä jotka nivoutuvat yhteen hänen kokemuksiensa kanssa.

Todella mielenkiintoinen kirja, varsinkin kun tietää kaiken perustuvan tositapahtumiin. Tykkäsin tästä paljon enemmän kuin The Little Coffee Shop of Kabulista, oli ehkä helpompi mieltää kaikki kirjan tapahtumat kun tiesi että ne perustui todellisiin tapahtumiin. Tätäkin suosittelen ehdottomasti kesälukemiseksi!


Zelda la Grange: Good morning, Mr Mandela

Good morning, Mr Mandela on Mandelan pitkäaikaisen sihteerin Zelda la Grangen kirjoittama muistelma hänen 16 vuodestaan Nelson Mandelan lähimpänä ja luotettavimpana avustajana. Se on tarina nuoresta, vähän päälle parikymppisestä, valkoihoisesta afrikaansista joka päätyy työskentelemään henkilölle jota hän on oppinut pelkäämään ihonvärin vuoksi koko elämänsä. Kirjassa seurataan hänen ja Mandelan yhteistä matkaa, tavataan valtion päämiehiä ja kuvaillaan Mandelan matkaa yhdestä aikamme ikonisimmista henkilöistä. Kuten Zelda kirjoittaa heti muistelmiansa alussa, ei kirjan ole tarkoitus paljastaa mitään "likaisia yksityiskohtia" Mandelan elämästä, vaan se on kunnianosoitus henkilölle jolle hän omisti koko elämänsä yli kuudentoista vuoden ajan. La Grange maalaa kirjassaan kuvan jossa hän puolusti Mandelaa ja hänen yksityisyyttään kuin tiikeriemo aina siihen saakka kunnes Mandelan tila heikkeni niin paljon, että hänen perheensä "valtasi" enemmän ja enemmän asioita kontolleen.

Minua välillä ärsytti Zelda henkilönä ja toisaalta hänen kirjoitustyylinsä omaan makuuni oli hieman töksähtävä (mikä varmasti osittain johtui siitä ettei englanti ole hänen äidinkielensä). Kuitenkin kun luin kirjan viimeisen sivun oli minulla kyyneleet silmissä - kuinka upean miehen elämää hän pääsikin seuraamaan ja miten paljon arvokkaita oppeja Mandela ihmisenä antoi hänelle. Kirja kertoi sympaattisesta, anteeksiantavasta ja kaikkia kunnioittavasta miehestä jonka hautajaisiin saapui kaikki maailman tärkeimmät valtiopäänmiehet (vaikka hautajaiset muuten olivatkin aika farssi). Kaikenkaikkiaan siis mielenkiintoinen kirja jota voin lämpimästi suositella aivan kaikille.

Karen Swan - The summer without you

"Rowena Tipton isn't looking for a new life, just a new adventure, something to while away the months as her long-term boyfriend presses pause on their relationship before they become engaged. But when a chance encounter at a New York wedding leads to an audition for a coveted houreshare in the Hamptons - Manhattan's elite beach scene - suddenly a new life is exactly what she's got. Stretching before her is a summer with three eclectic housemates, long days on white sand ocean beaches and parties on gilded tennis courts. But high rewards bring high stakes and Rowena soon finds herself caught in the crossfire of a vicious intimidation campaign. Alone for the first time in her adult life, she has no-one to turn to but  a stranger who is everything she doesn't want - but possibly everything she needs". (Amazon.com)

Myös Karen Swanin kirjoja on tullut ennen luettua, häneltä tulee yleensä ennen joulua aina kirja jota lukiessa on helppo virittäytyä joulutunnelmaan. Hänen kirjansa on yleensä kai sinne chick-littiin suuntautuvia, mutta yleensä niissä on vähän astetta "parempi" juonikuvio mitä perinteisissä hömppäkirjoissa. Jos nyt niin voi sanoa. Kuitenkin paras juttu näissä kirjoissa on se, että ne sijoittuvat aina jonnekin mielenkiintoiseen kohteeseen joka aiheuttaa vakavan reissukuumeen. Nyt tekisi mieli niin lähteä viettämään kesää Hamptonsiin!


Voisin näitä kaikkia kirjoja suositella, ne on tosin kaikki hieman eri luonteisia eli riippuu millä tuulella on. Ah, en malta odottaa että pääsen Suomeen jossa minua odottaa iso kasa ihania ja mielenkiintoisia kirjoja luettavaksi.

10 kommenttia:

 1. Jesh! Mä just tuskailin, mitä kirjoja sitä hakisi kesälukemiseksi kirjastosta. Tässä tuli hyviä tipsejä, kiitos :) Kabul beauty schoolin meinaan hakea heti huomenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sait tästä postauksesta hyviä vinkkejä, Kabul Beauty school oli kyllä tosi hyvä ja mielenkiintoinen!

   Poista
 2. Ootpa sä ehtinyt lukemaan ihanan monta kirjaa! Mulla on jotenkin viime aikoina tuo kirjojen lukeminen jäänyt harmittavan vähälle. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä nää pitkät työmatkat teettää että junassa on paljon aikaa lukea :) Ja täytyy myöntää että aina jotenkin kesäisin luen ekstra paljon, kirjojen ahminen vaan kuuluu kesään!

   Poista
  2. Mäkin mielelläni lukisin ahmien, mutta jotenkin sitä aikaa ei vain kertakaikkiaan ole ollut. Mutta nyt pääsin vihdoin aloittamaan Pauliina Rauhalan Taivaslaulun, kun sitä Jyväskylän kirjastolta jonottelin toukokuusta lähtien. :p

   Poista
  3. Joo, ymmärrän kyllä hyvin ettei aika aina riitä, mut nyt voit uppotua sit uuteen kirjaan kesän kunniaksi :)

   Poista
 3. Mulla oli luettavana tuo 100-åriga-kirja ruotsiksi, mutta en lopulta jaksanut tahkoa sitä loppuun, kun jouduin katsomaan liikaa sanoja sanakirjasta. Oli kuitenkin ihan hauskan kuuloinen juoni, sen verran mitä ehdin sitä lukea ja mitä ymmärsin.

  Tämän perusteella pitänee munkin lukea tuo Kabul Beauty School...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kabul Beauty School oli kyllä paljon parempi kun se the Little Coffee Shop of Kabul, suosittelen kyllä lämpimästi! Voi apua, mun ruotsin taidot on nykyään niin ruosteessa etten varmasti pystyisi lukemaan mitään kirjoja enää ruotsiksi!

   Poista
 4. Nää sun kirjapostaukset aina muistuttaa mua että pitäisikö itsekin kerätä esim. tänä vuonna luetut kirjat, viime aikoina en ole kauhean paljon lukenut, mutta hyviä kirjoja on onneksi osunut eteen kuitenkin. Esim. äsken loppuun saamani Kate Atkinsonin "Life After Life" käsittelee myös tuota "Mitä jos.." -skenaariota todella mielenkiintoisella tavalla. Pitää siis laittaa aihe blogilistalle odottamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä listaaminen on mun mielestä hyvä tapa kun sit harvoin enään muistan vuoden lopussa että mitä kirjoja tuli luettua :) suosittelen siis!!

   Poista

Kiva kun kommentoit!