keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Töissä Briteissä

No niin, ajattelinkin tässä postauksessa käsitellä työskentelyä Briteissä vähän laajemmasta näkökulmasta, aikaisemminhan kirjoitin työnhausta Englannissa ja nyt olisi vuorossa toinen osa. Muistuttaisin taas että kaikki näkemykset ovat henkilökohtaisia kokemuksia/mielipiteitä eikä sen vuoksi luonnollisestikaan mitään yleismaailmallisia totuuksia miten täällä tehdään asioita!

Pääasiallisesti mielestäni brittiläinen  työkulttuuri ei nyt niin kamalasti suomalaisesta eroa. Toisaalta sitten pari todella selvää juttua pomppaa silmille näistä eroista suomalaisen ja brittiläisen työkulttuurin välillä.


Ensinnäkin omaan kokemukseeni perustuen työpäivät on pidempiä Briteissä kuin Suomessa. Ja tämä pätee myös Lontoon ulkopuolelle. Kaikkihan tietää että Lontoossa tehdään ihan oman mittaisia työpäiviä mutta kyllä ne työpäivät pidempiä muuallakin maassa on. Luin joskus jostain suomalaisesta blogista että blogin kirjoittaja oli lähtenyt töistä vasta puoli kuudelta ja se oli todella myöhään hänellä (kirjoittajalla oli normaali toimistoajat, aloittaen siis yhdeksältä aamulla). Mun standardi työajat on yleensä klo.9-18. Periaatteessahan työajat on kai merkattu niin että mun työt loppuu viideltä mutta kyllä toimistolla yleensä viihdyn ainakin puoli kuuteen, useimmiten kuuteen. Ja tämä tapahtuu silloin kun ei ole niin kiireistä. Kiireisinä aikoina tunnit yleensä paukkuu aika helposti. Sama juttu oli Brysselissä, klo.9-18 työtunnit oli ihan standardeja. Tiedän että nämä on tietysti paikkakohtaisia mutta kyllä mä muistan kun olin kesätöissä Suomessa ja porukka lähtee duunista kolmen jälkeen nauttimaan kesästä. Ei vaan täällä.

Täällä ei myöskään tehdyille ylitöille ole sen ihmeellisempiä systeemejä, kellokortteja en ole ikinä nähnyt tai kuullut niistä. Työt pitää tehdä ja ne tehdään siinä ajassa kun niihin menee. Toisaalta monelle työpaikalla varmaan annetaan sitten tehdyt ylityötunnit "time off-lieu", eli eksrtavapaapäivinä mikä toimii ihan hyvin.


Saaduissa lomapäivissä mennään samoissa lukemissa kuin Suomessa.  Suomessa sen sijaan kun yleistä on pitää se neljän viikon kesäloma niin täällä ei todellakaan lomailla niin paljon kesäisin. Kaksi viikkoa taitaa olla aika normi, minä olen lomalla kolme viikkoa yhtäputkeen tänä kesänä ja se on jo aika pitkä aika paikallisilla standardeilla. Loput lomat ripotellaan sitten ympäri vuotta.

Mitäs muuta sitten? Noh, työilmapiiri on mielestäni aika tiivis, työkavereiden kanssa sosialisoidaan aika paljon myös töiden jälkeen, mikä on mielestäni kiva juttu (vielä kivempi jos asuisin samassa kaupungissa missä olen töissä). Työmatkat on yleensä aika pitkiä (verrattuna Suomeen), varsinkin tietysti Lontoossa. Itse todella kuljen 1,5 h suuntaansa joka päivä ja en ole ainut joka tätä tekee. Onneksi minulla on joskus mahdollisuus etätyöpäiviin, välillä junassa istuminen raastaa hermoja. Todella positiivinen juttu verrattuna aikaisempiin työpaikkoihini Suomessa on se, että positiivista palautetta annetaan mielellään. Suomessa ollessani harvoin sain palautetta työstäni, mutta nykyisessä työpaikassani saan kehitysehdotuksia ja myös sitä positiivista palautetta kun työt on tehty hyvin. Tämä on mielestäni suuri plussa koska ainakin minua se motivoi eteenpäin.

Suuri ero ja fakta mikä pitää tiedostaa on että onhan täällä muualla Briteissä työskentely siinä mielessä leppoisampaa kuin Lontoossa. Itsehän en ole koskaan ollut Lontoossa töissä, mutta kavereiden stooreja kuunnellessa tiedostan sen, että työnteko on leppoisampaa (vaikka työajat olisikin pidempiä kuin Suomessa) siinä mielessä että vapaa-aikaa kyllä arvostetaan ja töitä harvoin tehdään yömyöhään saakka.

Kuten sanottu, erilaisia kokemuksiakin tietysti varmasti löytyy ja nämä ovat vaan omia mielipiteitäni. Muuten sanoisin ettei suomalaiselle ole kovin vaikeaa sopeutua Brittien työkulttuuriin, ei se loppuenlopuksi niin erilaista ole. Minä olen ainakin viihtynyt hyvin!


Kysymyksiä ja mielipiteitä saa toki taas esittää kommentiboksiin!

16 kommenttia:

  1. Mä en ollut koskaan oikein ajatellut tuota, että Suomessahan tosiaan kaikki pitää tosi pitkiä kesälomia - itsellä niitä ei ole koskaan ollut, joten olen itsekin harrastanut vain tätä "brittiläistyylistä" lomailua, eli lomaa olen aina ottanut vuoden mittaan ja nimenomaan reissuja varten. Just yks päivä kerroin poikaystävälle tuosta Suomen lomasysteemistä, eikä hän voinut todellakaan ymmärtää mitä tollainen viikkotolkulla lomailu on, etenkin jos ei lähde minnekään reissuun, "ja miten sitten mikään toimii kesällä jos kaikki on lomalla??" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis ihan totta todella että täällä otetaan loma ja sitten lähdetään jonnekkin reissuun kun Suomessa lomaillaan kotona tai useimmiten tietysti mökillä. Harvemmin porukka lähtee reissuksi kai koko ajalle. En tullut edes ajatelleeksi tätä ennenkuin sanoit. Haha, joo siinä on itse kullekkin ihmettelemistä miten kaikki toimii kun porukka on lomalla kesäisin :D

      Poista
  2. Kuulostaa ihan järkevältä ja kivalta.. vähän aikaa sitten mun mielestä jossain luki, että espanjalaiset tekee Euroopassa keskimäärin pidempiä työpäiviä kun muut, mutta on myös kaikkein tehottomampia. Enkä ihmettele.. kun nää ilmestyy toimistolle 9 aikaan, pitää klo 11 jotain puolen tunnin kahvitaukoja, sitten helposti 1,5h lounastaukoa 2-3 aikaan, niin kyllähän se päivä eittämättä venyy. Tämä siis kuulopuheiden perusteella ja kavereiden kokemuksista päätelleenä :) Suomessa ei vissiin ihan noin paljon sosialisoida kun muualla työporukan kanssa, niin oon ainakin päätellyt. Ihanaa, että sait järjestettyä pitkän Suomi-loman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on kyllä ihan totta että työtehokkuus on sitten ihan oma juttunsa niiden työtuntien rinnalla. Voihan se työnteko olla tosi tehotonta ja venya tunnit toimistolla kun ei vaan oikeasti tee niitä töitä. Joo,mullakin on se fiilis että Suomessa käydään töissä, sit mennään heti kotiin ja työporukan kanssa ei niin paljon sosialisoida....Ihanaa, kohta koittaa loma meillä molemmilla!

      Poista
  3. Ihan samaa mieltä, olin Lontoossa töissä ja siellä klo kuuteen työskentely on ainakin minimi, en ole kuullut kenestäkään, joka lähtisi kotiin aiemmin. Eikä juu todellakaan mitään ylityökorvauksia tai viikonloppukorvauksia.. Suomalainen työkulttuuri vaikuttaa muutenkin leppoisammalta, ei niin paljon hierarkiaa ja sen semmoista jäykkyyttä. En ole tosiaan ollut Suomessa töissä (paitsi jätskin ja kalojen myyjänä :)) niin ei ole omaa kokemusta, mutta tällaisen käsityksen olen saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minäkin olen vaan ollut kesätöissä toimistoissa töissä Suomessa mutta kyllä silloin minulle syntyi sama kuva kun sulla on suomalaisesta työkulttuurista. Tottakai se riippuu varmasti työnkuvastakin, varmasti Suomessa on paljon aloja jossa työskennellään myöhempään mutta yleisesti olen juuri saanut tämän käsityksen "leppoisasta" työkulttuurista Suomessa.

      Poista
  4. Joo-o. Mun työaika on periaatteessa 9-5.30, tunnin ruokatauko siinä välissä, ja kyllä noi ajat paukkuu. Mä itse yleensä nipistän lounastunnista, ja lähden sit 5.30 kotiin, mut työkaverit on usein siellä sen jälkeenkin. Joskus itsekin oon töissä myöhään, jos on kokouksia tai joku deadline tietty. Enkä mä niitä tunteja tarkkaile (mikä Suomessa kai on tapana), saatan toki tulla sit myöhempään töihin seuraavana päivänä jos meni kovin myöhään edellisenä iltana.

    Samaa mieltä oon monista asioista, justhan noin se täällä on. Suomeen kyl en osaa vertailla kun en oo siellä ikinä ollut toimistotöissä. Mut lepposeltahan se vaikuttaa jo Britteihin vertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla on vähän sama juttu etten niitä tunteja tarkkaan kirjaa ylös vaan menee sillä tuntumalla että jos joku päivä meni myöhään niin sen voi ottaa sit kiinni jossain vaiheessa. Ja lounastunnista on kieltämättä kätevä nipistää aika helposti, itse en ainakaan kaipaa tunnin lounastaukoa joka meillä olisi...:)

      Poista
  5. Brysselissä ollessani meidän normi oli yleensä 09-18, vähintään, usein jopa 19. Mä halusin mennä aikaisin töihin (jotta pääsisin aikaisemmin pois), niin sain "erikoisluvan" saapua toimistolle heti sen auettua, eli 07:30. Se oli helpompi myös kulkemisen kannalta, koska siihen aikaan ei vielä ollut ruuhkaa niin pahasti. Mutta kyllä monet sitten vilkuilivat vähän huonolla silmällä, kun lähdin viiden maissa kotiin... Suomessahan toimisto kuin toimisto on klo 16:05 yleensä jo typötyhjä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no hyvä että sait erikoisluvan, munkin mielestä on kiva mennä aikaisemmin töihin ja lähteä sit aikaisemmin. Tosin Brysselissä vaivuin just työhön myöhempään rutiiniin kun kaikki muutkin jäi aina kuuteen saakka :)

      Poista
  6. Mun hyvä ystävä asuu ja työskentelee Lontoossa toimistossa ja kyllä hänen tarinoitaan kuunnellessa tajuaa kuinka "löysää" Suomessa oikeasti on työskennellä. Työaika on tasan se mitä paperissa lukee ja sen jälkeen pikavauhtia kotiin. Ylitöistä maksetaan ja viikonloppuisin tietty omat korvaukset. Välillä miettinytkin, että millainen shokki olisikaan olla töissä ulkomailla, tulisiko kuinka nopeasti ikävä TESsiä x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan totta kyllä ja oliskin varmaan kiva tulla vielä jossain vaiheessa Suomeen töihin. Suomen systeemi on kyllä todella armollinen työntekijälle mikä on tietysti todella kivaa, ja pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa. Elämän kun ei pitäisi koostua vaan työnteosta!

      Poista
  7. Mun mielestä tuo, että tehdään pidempiä päiviä ja lomaillaan vähemmän kuin Suomessa, on yleismaailmallista. Sama juttu Luxemburgissa ja Jenkeissä. Vaikka suomalaiset pitävät itseään kovina työntekijöinä, niin kukaan ei oikeasti lomaile niin paljon ja tee niin lyhyitä päiviä kuin suomalainen, paitsi ehkä toiset pohjoismaalaiset. Luulen, että osaksi tämä selittyy sillä, että suomalaiset oikeasti paiskivat töitä töissä, kun täällä saatetaan käyttää aikaa smalltalkkaamiseen ja sosialisointiin, mutta tiedä häntä, selittääkö koko eroa, vai tehdäänkö Suomessa vaan vähemmän töitä. Henk koht olen sitä mieltä, että kummassakin on puolensa: toisaalta tuottavuus kasvaa maissa, joissa tehdään paljon töitä (Jenkit!), toisaalta hullu paljon töitä tekee, viisas selviää vähemmällä, ja eikös kaikkien ihanne ole lyhentää työpäivien pituutta jos vähemmälläkin pärjää.

    Mutta joo, itsellänikin vähintään kuuteen töiden teko on sääntö eikä poikkeus. Mies taas on valittanut, että järjestäessään palavereja suomalaisten kanssa hän on joutunut tulemaan töihin aamuseitsemältä, ja aikaisemminkin on pyydetty, kun "on niin vaikeaa olla töissä neljän jälkeen". Tuohon muuten varmaan vaikuttaa myös se, että Yhdysvalloissa lasten tarhasta hakemisen hoitaa usein äiti tai nanny, kun Suomessa myös miesten täytyy kuskata lapsia ympäriinsä, eikä yli kolmikymppiset usein pysty olemaan perhemenojen takia myöhempään töissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta kyllä, varsinkin Jenkkien aika hullusta työtahdista ilman lomia olen kuullut paljon juttuja. Ja sanoisin että Suomen systeemissä on ehdottomat puolensa koska rahaahan pitää saada jotta vuokrat saa maksettua mutta olishan se kiva että siitä selvisi vähemmälläkin tuntimäärällä kuten sanoit. Ja Suomen systeemissä osataan arvostaa sentään työn ja vapaa-ajan tasapainoa, elämässä on paljon muutakin kuin työnteko. En tullut edes ajatelleeksi tuota lasten päivähoitoasiaa mutta sillä on varmasti iso osuutensa tässä luonnollisesti!

      Poista
  8. Terveisiä leppoisasta Kanadan työmaailmasta :D Täällä ei onneksi ole Jenkkien meininki, ainakaan en siihen ole kolmessa työpaikassa täällä törmännyt. Työaikojen suhteen täällä ollaan aika suomalaisia, eli meidänkin toimisto on aika tyhjä 5:31 :D Tosin siis ei täälläkään kyllä ennen puoli kuutta kukaan lähde minnekään, jos lähtis neljältä niin sehän olis vaan melkein kuin puolikas päivä! Työajat siis on 9-5:30 mutta meidän toimistolla ainakin on aika rentoa, muutamat tekee eri aikoja (juurikin pitkän työmatkan tai lasten takia) ja ei se näytä olevan ongelma. Tosin meidän toimisto on ehkä poikkeuksellisen rento muutenkin, esim viime perjantaina yksi työntekijä huokaisi syvään 'Nyt on kyllä ollut raskas päivä. Minä lähen hakeen olutta!' ja toinen työkaveri siihen että 'hei tilataanpa pitsaa kans' :D Siinäpä se iltapäivä sit meni leppoisasti.. Mut pienessä (9 henkilöä) toimistossa on muutenkin rennompaa mitä isommassa varmasti! Eikä meidän alakaan nyt mitenkään virallinen ole, esim poikaystävä on valtion virastossa töissä ja siellä ollaan sentään suorat housut ja kauluspaita päällä, kun meillä on ok huppari ja avojaloin..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, teidan toimistomeininki kuulostaa kylla ihan mahtavalta, minakin haluan teille toihin!

      Poista

Kiva kun kommentoit!