torstai 29. tammikuuta 2015

Brittien pubiruuasta

Tuossa viime vuoden puolella olleessa arvontapostauksessa kyselin lukijoilta oliko teillä jotain erityisiä postaustoivomuksia ja aika moni mainitsi että olisi mukava lukea lisää brittiläisestä ruokakulttuurista (tai sen puutteesta).



On varmaan aika yleisessä tiedossa että harva tuskin tekee kulinaarisia makumatkoja Britanniaan, tämän maan ruokakulttuuri kun ei ole ihan samalla tasolla esim. Ranskan tai Italian kanssa. Jos joku kysyisi minulta brittiläisestä ruokakulttuurista niin ensimmäinen asia jonka mainitsisin olisi varmasti pubit ja pubiruoka. Toisekseen, ruokakulttuuri täällä on hyvin moninaista, Britannian monikulttuurinen yhteisö takaa sen, että täältä saa todella herkullista intialaista, nepalilaista, aasialaista ja vaikka minkälaista muuta ruokaa. Varsinkin intialaisia löytyy esimerkiksi juuri Derbystä todella paljon ja ne tarjoaa ihan mielettömän hyvää ruokaa. Esimerkiksi muistaakseni pari vuotta sitten taaksepäin Britit äänestivät suosikkiruuakseen Chicken Tikka Masalan. 

Kuitenkin, ajattelin tässä postauksessa vähän jakaa mietteitä tästä pubiruuasta. Täytyy kyllä myöntää että kaikkien näiden vuosien jälkeen, mikään ei voita kunnon pubilounasta/päivällistä vaikka se aika epäterveellistä onkin. Pubiruokien välillä on kuitenkin suuria eroja (luonnollisesti) - tästä maasta löytyy ihan mielettömiä helmiä ja sit taas jotkut pubit tarjoaa aika teollista ruokaa. Itse en henkilökohtaisesti suosittelisi ruokailemaan suurissa ketjupubeissa, kuten Weatherspoon, Slug & Lettuce tai Walkabout. All bar Onesista sen sijaan tykkään mutta en menisi välttämättä sinnekään ruokailemaan. Ruoka nyt siellä maistuu lähinnä teolliselta ja palvelu on nyt muutenkin ketjupubille tyypillistä.

Parhainta on mun mielestä kun löytää kunnon perhepubin jossa ruoka on tehty rakkaudella ja palvelu henkilökohtaista ja ystävällistä. Me ollaan löydetty viimeaikoina pari todellista helmeä noiden pubien joukosta ja molemmat on keskellä ei mitään suoraan sanottuna, todellisia kyläpubeja siis.

Minkälaista ruokaa pubeissa on sitten tarjolla?

Varmaan tyypillisintä on mennä pubeihin sunnuntaihin nauttimaan ns. Sunday Roast, joka nimensä mukaisesti on roast lihaa, kasvikset, perunat ja Yorkshire pudding. Yorkshire pudding on sellainen hassu taikina kuppi. En edes oikein osaa selittää mitä se on (allaolevassa kuvassa se on tuo oikealla oleva ruskea möykky). Suosittuja paikkoja täällä on ns. pubit joista saa caverya, eli liha leikataan sulle suoraan nenän edessä ja jossain paikoissa sitä saa lisää niin paljon kuin haluaa. Alla poikaystävän annos eräästä sunnutaisesta carvery-lounaasta.



Muuten pubeista löytyy ne perus brittiruuat, eli fish & chips, steak & kidney pie, scampi, Hunter's chicken, bangers & mash, bubble & squek, toad in the hole....

Tähän kohtaan pitää kuitenkin mainita että pubeissa on yleensä hyvin laaja valikoima erilaisia ruokia, lähtien burgereista aina intialaisiin curryihin. Eli yllämainitut pubiruuat eivät pelkästään näy pubien menuissa. Ja onneksi niin ei ole, koska täytyy myöntää että minulle ei ihan uppoa noi todella "perinteikkäät" britti safkat ja sen takia en osaa esim. yllämainituista safkoista sanoa juuta enkä jaata. Olen ehkä kerran elämässäni syönyt Fish & chips ja se kokemus taisi jäädä siihen. Noita muita en ole edes kokeillut koska ne eivät vaan jotenkin herätä omia makuhermojani. Ajattelinkin käydä erillisessä postauksessa vähän yksityiskohtaisemmin läpi näitä brittiläisiä "perinneruokia" ja kysyä vaikka miehen mielipiteitä siihen itse maun kuvaamiseen...



Pubeista saa yleensä todella hyviä jälkiruokia, voisinpa melkein sanoa että jokaisen pubin jälkkärilistalta löytyy sticky toffee pudding joka on nimensä mukaisesti aika tahmeata mutta todella hyvää! Toinen ihana jälkkäri on apple crumble, joka on siis omenapiirakkaa.

Toisinsanoen siis, pubeista saa kyllä todella hyvää ruokaa, oikein sellaista kunnon comfort foodia ja täytyy myöntää että tykkään usein niiden rennosta tunnelmasta, kivasta ilmapiiristä ja hyvästä ruuasta enemmän kuin ns. "hienompien" ravintoloiden. Minulta siis pubeilla täysi 10+, kunhan vaan pitää mielessä että niitä pubejakin löytyy monensorttisia!

12 kommenttia:

  1. Oi musta Fish and Chips on ihanaa!! (Tai riippuu tiety mitä kalaa on käytetty ja missä annos valmistettu) Itse Briteissähän en sitä oo syönyt, kun en siellä oo käynyt! Muuten varmaan aika pitkälti kelpais taas mulle nuo perinteiset brittiruuat,nirso kun olen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *siis EI kelpais. . (Mutta toisaalta taas Heathrowlla ihmisten pubiannokset sai veden herahtamaan kielelle :P)

      Poista
    2. Pubeista löytyy kyllä yleensä aivan sairaan hyviä juttuja, jolloin ei tarvitse välttämättä maistella niitä juuri kovin brittiläisiä ruokia :D

      Fish & chips voi olla kyllä tosi hyvää, niinkuin sanoit, sekin riippuu pitkälti siitä missä ja mistä kalasta se on tehty!

      Poista
  2. Haha Weatherspoon on kyllä aikamoinen :D Tilasin kerran kanasalaatin ja oli ihan hirveää!

    Mulla meni yli vuosi ennen kuin sain edes syötyä ekan roast dinnerin, mutta se on niiiin hyvää, varsinkin oikeassa paikassa syötynä. Yorkshire pudding on myös ihan parasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Weatherspoonin safkat eivät ole kyllä mitään gourmet elämyksiä, vaikka ihanan edullisia ne onkin!

      Roast dinner on kyllä hyvää, silloin kun se on nimenomaan syöty oikeassa paikassa :D Yorkshire puddingia en oikein vielä tajua....

      Poista
  3. Oli meillä siellä yliopiston Bobbin pubissa niin hyvät ruuat :D Ja ne curly fries.. ja apple toffee cider! Oi muistoja! Mutta kerro mulle, ootko koskaan syönyt Briteissä hyvää apple crumblea? Nimi saa veden kielelle, mutta sitten muistelen omia kokemuksia saarella.. aina ne tunkee niitä rusinoita siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, curly fries oli niin hyviä!!! Bobbinissä oli oikeesti hyvät ruuat! Ja todellakin, se siideri, vitsit se oli makeata!

      Siis täh, en mä kyllä muista että ikinä olisin saanut rusinoita apple crumblessa? Kuulostaa ihan oudolta!

      Poista
    2. Okei no hyvä.. ehkä ne oli sitten ne ekan vuoden HUBin illalliset vaan.. rusinoita ja sitä karmeaa custardia.

      Poista
  4. Mä oon kolme kertaa syönnyt Fish & Chipsia (kerran jopa Suomessa, perunamuussin kanssa XD) ja parasta se oli kyllä pienestä kioskista ihan meren rannalta ostettuna ja itse tykkään eniten että se kala on turskaa ;)
    Sellaiset maalaispubit keskellä maaseutua on kyllä ihania ♥ Itse en ole pubissa nauttinut muuta kuin mangomehua (oli muuten ihan mielettömän hyvää <3), seuraavan kerran kun Britteihin menen on tuollainen Sunday Roast pakko käydä jossain pubissa sunnuntaina syömässä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta kyllä, että parhaat fish & chipsit löytyy juuri tuollaisista pikkupaikoista (ja luonnollisesti auttaa jos ne on meren rannalla)!

      Sun täytyy ehdottomasti testata Sunday Roastia, se on kyllä hyvää vaikka välillä niistä tulee ihan hirveä ähky :D

      Poista
  5. Mä en myöskään tilaa koskaan fish & chipsiä, musta se kala on vaan niin mautonta. Ekan kerran söin sitä Australiassa Bondi Beachillä, sillon se oli musta muistaakseni hyvää, mutta saattaa johtua enemmän paikasta :D
    Usein ennen kuin löytää omat lempipubinsa harmittaa kun löytyy joku kivanoloinen paikka, ja sitten huomaakin ruokalistasta, että se on joku perusketju. Onneksi etsimällä löytyy helmiä, mutta se ei tietty turistia kauheasti auta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, joo ihan totta! Siis sinänsä ne ketjupubit on yleensä sisustukseltaan ihan viihtyisiä ja niille voi mennä drinkille koska siideri nyt maistuu aina siideriltä missä sen ikinä juokaan, mutta ruoka ei mun mielestä kamalan hyvää noissa ketjupaikoissa ole!

      Ehkä meidän molempien pitää antaa uusi tilaisuu Fish&chipsille :)

      Poista

Kiva kun kommentoit!