torstai 19. helmikuuta 2015

Tuskailua asunnon etsimisestä

Jos eksyt nyt ensimmäistä kertaa blogiin, niin pohjustetaan tätä tekstiä sillä että olemme mieheni kanssa etsimässä asuntoa ostomielessä, jostain Coventryn ja Derbyn välistä. Kuulostaa melkein joltain treffi-ilmoitukselta. "Etsitään tositarkoituksella elämänkumppania, mielellään 20-30 vuoden vanhaa, reipasta (ei kulahtanutta) ja modernia tyyppiä". Jep, jep.

Tiesin että asunnon metsästäminen täältä tulee olemaan hankalaa. Kun pistetään yhteen kaksi tyyppiä josta toinen on äärimmäisen nirso mitä tulee keittiö-ja pohjaratkaisuihin (ja melkein kaikkeen muuhunkin) ja toinen on äärimmäisen nirso kaikesta muusta niin lopputulos ei ole kamalan helppo.

Uskaltaisin väittää että Suomen tasolla meidän kriteereillä ei olisi hankala löytyy asuntoa. Halutaan siis kolme makkaria, mahdollisuus auton pysäköintiin, piha, iso keittiö ja hyvä energialuokitus (mikä täällä on synonyymi sille että talo on lämmin talvisin). Pohjaratkaisun tulisi myös jollain tavalla olla järkevä. Ei kuulosta mahdottomalta, eihän?

Brittien sisustyyli on hyvin erilainen kuin omani (mies on vähän joviaalimpi tämän suhteen). Ollaan jo aikoja sitten luovuttu ajatuksesta että löydettäisiin asunto jonne voitaisiin vaan suoraan muuttaa kamamme sisään. Nyt ollaan varauduttu siihen että joko joudutaan tekemään pintaremppa tai sitten pintaremppa+keittiö menee vaihtoon. Sisustusmauistahan ei voi kiistellä, jokaisella on omat mieltymyksensä. Britit kuitenkin tuntuu tykkäävän värikkäästä sisustuksesta ja valehtelematta joka talossa on ollut jotkut värikkäät maalatut seinät tai tapetit. Mä inhoan värikkäitä seinätapetteja - haluan mieluiten jotkut rauhalliset seinän värit ja sitten tuoda tekstiileillä sen värin sinne kotiin. Niin, ja luonnollisestihan joka kodista löytyy ne kokolattimatot. Jossain asunnoissa ne on ollut ihan suhteellisen siistit, toisista löytyy taas sellaiset hirveät kukkavihertävät matot (nähty ja koettu). Pintaremppa on siis vähintään edessä...

Viimeksi tänään aamulla vedin äidille känkkäränkkä kohtauksen siitä kuinka inhoan asunnon metsästystä täällä. Miehellä jo korvat kuumottaa varmasti kaikesta minun kitinästä. Tuntuu melkein että pyydämme kuuta taivaalta. Kaikenlisäksi tein sen virheen, että katsoin mitä saisimme Suomesta samalla rahalla. Tiedän, kardinaalivirhe, ei olisi pitänyt tehdä sitä, asun nyt Briteissä ja täältä sitä asuntoa etsitään eikä Suomesta. Mutta mainitaan nyt sivulauseesta että löysin aika nopealla haulla ainakin viisi asuntoa Espoosta jonne voisin muuttaa vaan suoraan sisään. Rasittavaa. Melkein rupesi itkettää.

Ollaan tähän mennessä käyty katsomassa 12 asuntoa, viikonloppuna on edessä 3 näyttöä lisää. Se ei ole vielä kovin suuri luku - tuskin kukaan löytää unelmiensa asuntoa ensimmäisessä näytössä? Luulen että käytiin katsomassa saman verran asuntoja sillon kun etsittiin ihan vaan vuokrakämppää. Osa asunnoista on olleet sellaisia että ollaan kävelty sisälle ja samantien todettu että ei. Ei, ei ja ei. Matkan varrella ollaan ehditty jo laajentamaan kriteerejä ja aluettakin. Ollaan nähty pari todella, todella kivaa asuntoa sisällöltään mutta ne on sijainneet huonolla alueella. Ja valitettavasti täällä ei kannata vaan ostaa asuntoa edes vähänkään "huonolta" alueelta koska jälleenmyynti on hankalaa.

Ei todellakaan ole etsitty asuntoa vielä kauan aikaa mutta olen tunnetusti aika kärsimätön luonteeltani ja samalla turhauttaa koska fakta on se, että niitä asuntoja ei ihan hirveän nopealla tahdilla tule markkinoille niiltä alueilta joilta haluttaisiin ostaa. Noh, toivottavasti ennen pitkää nappaa.

Haaveilua uuteen kotiin


Ajattelin vielä erilliseen postaukseen koota niitä "hauskimpia" juttuja joita ollaan kohdattu asunnon etsinnässä, viimeisimpänä esimerkkinä mainittakoon kokolattiamatto suihkuhuoneessa. Jep,jep.

18 kommenttia:

 1. On se jännä kuinka eri maalaisten maut eroavat toisistaan..oon varmaan joskus kirjoitellut mm. amerikkalaisten huonekalumausta (ja siten omista vaikeuksista löytää mieleisiä ilman että joutuu niistä pulittamaan tuhansia ja tuhansia).. Ja ne kaapinovet...huoh..täällä on muotia se keski-ruskea puu,mikä Suomessa meni pois muodista 20 vuotta sitten :D Tsemppiä ja toivotaan että jotain löytyy! Yleensä asioilla kuitenkin on tapana järjestyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuulostaa tutulta, nimittäin täältä löytyy super kivoja asuntoja mutta ne onkin sitten ihan älyttömän hintaisia ja siten ihan meidän budjetin ulkopuolella! Ja sama juttu muuten täällä, Britit tuntuu rakastavan keskiruskeista kaapinovia (ja mä inhoan niitä)! Kiitoksia tsempeistä, eiköhän toivon mukaan jossain vaiheessa nappaa :)

   Poista
 2. Tsemppiä, voin vaan kuvitella että ei oo helppoa... Miten muuten hinnat siellä verrattuna Lontooseen, tiedätkö yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika! Haha, jeps, tiedän kyllä :) me nimittäin huvikseen katsottiin että mitä meidän budjetilla saisi Lontoosta...ja sanotaanko nyt näin että sillä saisi just tsägällä jonkun kahden makkarin murjun jostain zone 6 rajamailta :) eli sinänsä voisi asiat olla huonomminkin :)

   Poista
  2. Hahah, paras lääke kun epätoivo kasvaa - löydä paikka missä asiat olisivat vielä huonommin... :D

   Poista
 3. Joo, en edes halua kuvitella millasta toi on, sieltä on niin vaikea löytää vuokrakämppääkään.. tsemppiä etsintöihin kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän jotain pitäisi löytyä jossain vaiheessa....jos budjetti olisi rajaton niin olisi niin paljon helpompi löytää kivoja taloja :)

   Poista
 4. Onhan toi rasittavaa, mutta mä vaan oon niiiiin kateellinen että teillä ylipäätään on mahdollisuus ostaa asunto - viimeaikaisten letting agency -ongelmien takia mäkin haluaisin päästä jo eroon vuokrahelvetistä, mutta ei mitään mahiksia saada lainaa tällä hetkellä, eikä varmaan edes lähitulevaisuudessa :'( Joten mieti sitä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta kyllä tuokin! Tosin mua pelottaa että silti vieläkin tulee jotain ongelmia lainan kanssa mutta katsotaan, katsotaan....

   Poista
 5. Hah, mun vanhassa kämpässä oli just kokolattiamatto kylppärissä -wtf? :D Olihan se lämmin jaloille juu, mut...joo. En suosittele. Ihana tuo sun pinterest kuva! Sisustus ja vastaava suunnittelu on niin ihanaa. Tekeminen sitten ihan toinen juttu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yök, siis ajattele kun se matto kastuu ja kaikki bakteerit muhii siellä lämpimässä kosteassa ilmassa....hyiiiii :) ja ihan totta kyllä, tää suunnittelu on kivaa mutta auta armias kun pitää ruveta sitten tapetteja repii seinästä, jihuu :)

   Poista
 6. Kardinaalivirhe tosiaan! Kateeks vaan käy kun täällä on niin surkeaa asumisasioissa :D

  Meillä oli kriteereinä se että se olisi järkevän hintainen, päästäisiin remppaamaan ja näin lisäämään arvoa, ja että se olisi lähempänä juna-asemaa mun matkaa helpottamiseksi. Potentiaalia me lähinnä etsittiin. Näillä kriteereillä tärppäsi, nyt vaan odotellaan lainaa ja papereitten läpi menoa jne. Sormet jo syyhyä päästä talon kimppuun. Toivottavasti teilläkin pian tärppää jotain.

  Ja tosiaan, toi alueen taso on tärkeää. Me muutetaan vähän huonommalle alueelle kuin missä tällä hetkellä asutaan, mut sille hyvälle puolelle huonoa aluetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä tosi hyvä että löytää potentiaalisen asunnon jonka voi sitten rempata, ja niinkuin sanoitkin, tuo sitten lisää arvoa talolle. Ja hei, niin kauan kun on hyvällä puolella huonoa aluetta niin sehän toimii :)

   Mä pidän teille peukut pystyssä että kaikki menee sujuvasti loppuun saakka ja pääsette kohta jo remppaamaan, olis kiva lukea remppakuulumisia sit blogistakin enemmän jos jaksat kirjoitella ;)

   Poista
 7. Hurjasti onnea asunnon etsintään! Me oltiin samassa tilanteessa about vuosi sitten, tuskailtiin (tai lähinnä mä tuskailin) huonoja rakennusteknisiä ratkaisuja ja toinen toistaan kamalampia taloja tai lokaatioita. Koko etsimisestä meni vähän jo maku kun se oli sitä samaa p*skaa kohteesta toiseen. Mun suosikkilause oli "Suomessa me oltais ostettu jo viis todella loistavaa asuntoa tässä ajassa" joka ei tietenkään auttanut asiaa yhtään. Sit löydettiin tää talo joka ei tod ollut mikään helmi mut vähemmän kamala ja sijainti oli loistava. Täällä oli mm. se kuuluisa kokolattiamatto kylppärissä ja kaikkee muuta, mut kun osattiin laittaa kaiken sen kosmeettisen haitan syrjään ja nähtiin potentiaali, niin tää me sit ostettiin. Rempattiin kuukauden päivät ja maaliskuussa tulee vuosi kun muutettiin sisään.

  Me päätettiin mennä enemmänkin sijainnin kuin itsensä talon mukaan, koska rakenteita tms. voi aina muuttaa mutta sijaintia ei. Meillä on vieläkin tavaroita autotallissa ja taulut puuttuu seiniltä mut onhan meillä tässä aikaa... Koskahan sitä ei enää voi käyttää tekosyynä, et "vastahan me hiljan muutettiin tänne"... :D

  Toinen juttu on sitten se kun teillä on tarjous hyväksyttynä ja paperiSOTA voi alkaa. Tässä maassa se kun ei olekaan se Suomen tyyliin nimmari paperiin ja avaimet käteen vaan on asianajajia suuntaan ja toiseen ja samaa paperia pyöritetään kuukausikaupalla edestakaisin... Huoh.

  Eli siis vielä uudestaan, hurjasti tsemppiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuulostaa ihan meidän stoorilta :D! Ja toi on kyllä hyvä idea mennä sijainnin mukaan, sitä kun ei todellakaan voi muuttaa! Mä luulen että meillä on just vähän vaikeeta löytää asuntoa koska yritetään ympätä hyvä sijainti samaan syssyyn kivan asunnon kanssa koska meillä ei yksinkertaisesti rahkeet riitä kovin suureen remonttiin - lähinnä tapetteja seinältä veke ja tarvittaessa kokolattiamattojen vaihto laminaattiin. Mutta saa nyt nähdä löytyisikö joku potentiaalinen ratkaisu.

   Ja siis sisustustaha ei ole ikinä valmis! Mun mielestä parempi ottaa vähän rauhallisemmin kun tehdä hätiköitujä ratkaisuja, me esim. ostettiin aika reippaalla tahdilla parit huonekalut Ikeasta tähän meidän nykyiseen asuntoon kun tarvittiin mutta nykyään en oikein tykkää niistä enää :D

   Ja joo, kammottaa jo ajatus siitä paperisodasta, sen takia en uskalla fiilistellä mitään ennenkuin viimeisetkin nimet on paperissa, täällä kun voi mikä tahansa mennä pieleen....

   Kiitos tsempeistä, tuntuu että nyt niitä tarvitaan :D

   Poista
 8. Ihanaa lukea myös asunnonhakukokemuksista sieltä suunnalta! En voi kun toivottaa tsemppiä oman kodin etsintään! :) Itsellä pitäisi sentään sen suhteen olla helppoa, että kyseessä on hyvinkin (toivottavasti) väliaikainen ratkaisu, toisin kuin teillä varmaan haussa vähän pidempiaikaiseen tarkoitukseen. :) Itse kyllä yhä haaveilen asunnon ostamisesta Suomesta, ehkä joku päivä sitten! Sieltä kyllä löytyy omaan skandinaaviseen makuun aika runsaastikin vaihtoehtoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riia! Ja joo, meillä on toivon mukaan tarkoitus asua tulevassa talossa hieman pidempään joten sen takia kriteeritkin on aika tiukat! Ihan totta, itselläni on ainakin sen verran skandinaavinen maku (tykkään vaaleasävyisestä sisustuksesta erityisesti) joten Suomesta löytyisi vaikka mitä ihania taloja!

   Poista

Kiva kun kommentoit!