sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kirjavuosi 2014

Palataanpas hieman näihin vuoden 2014 koosteisiin ennenkuin ollaan jo helmikuussa ja on liian myöhäistä siihen....

2013 oli blogin kannalta hiljainen kirjavuosi koska en kamalasti niistä lukemistani opuksista blogannut saatika tehnyt kirjakoostetta vuoden 2012 tapaan. Vuonna 2014 aktivoiduinkin taas hieman ja nyt ajattelinkin koostaa nuo viime vuoden luetut kirjat yhteen postaukseen. Kannattaa muuten käydä tsekkaamassa ystäväni Annikan kirjavuosi 2014-kooste, hän oli lukenut todella mielenkiintoisia kirjoja vuoden aikana ja sainkin sieltä jo vinkkiä siihen mihin kirjoihin haluan tarttua seuraavaksi!

1. Sheryl Sandberg - Lean in. Women, work and the will to lean
2. Mhairi Mclane - Here's looking at you
3. Graeme Simsion - The Rosie Project
4. Alexandra Potter - the Love Detective
5. Jaakko Selin - Jaakon matkassa
6. Saku Tuominen - Lyhyt oppimäärä
7. Heikki Aittokoski - Narrien Laiva
8. Miranda Dickinson - Take a look at me now
9. Jane Costello - Bridesmaids
10. Deborah Rodriquez - The little Coffee Shop of Kabul
11. Karen Swan - The Summer without you
12. Zelda la Grange - Good morning Mr Mandela
13. Deborah Rodriquez - Kabul Beauty School
14. Jemma Forte - If you are not the one
15. Jonas Jonasson - The girl who saved the King of Sweden
16. Jonas Jonasson - Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi
17. Rauli Virtanen - Reissukirja 
18. Laura Bates - Everyday Sexism
19. Ali McNamara - From Notting Hill with four weddings...actually

Kokonaisuudessaan olen ihan tyytyväinen että tuli sentään luettua 19 kirjaa. Lukutottumukseni on sen verran kuitenkin muuttunut, koska nykyään luen melkein pelkästään työmatkojeni aikana. Sen vuoksi olen ostanut vähemmän perinteisiä kirjoja (vaikka vieläkin välillä hairahdun) ja keskittynyt sen sijaan e-kirjoihin jotka eivät paina laukussa sen enempää. 

Näköjään aika paljon tuli luettua ns. höttöä vuoden aikana mutta sellainen minä olen - välillä vakavampaa, välillä kevyempää ettei aivoja tule rasitettua liikaa ;) Paras fiktio mitä luin viime vuonna oli mielestäni ehdottomasti Jonassonin molemmat kirjat. Olin näiden suhteen (tai itseasiassa hänen esikoisteoksen) hieman myöhännäisheräinen mutta voi vitsit että hänen kirjat naurattivat. Sekä Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi sekä The Girl who saved the King of Sweden olivat ihan hulvattomia. Luin jälkimmäistä teosta junamatkojen aikoina ja kanssamatkustajiakin alkoi hymyilyttämään kun minä hytkyin naurusta. Ehkä näistä kahdesta tykkäsin vielä kuitenkin enemmän tuosta The girl who saved the King of Sweden. Suosittelen lämpimästi!Sen lisäksi Graeme Simsionin The Rosie Project oli todella positiivinen yllätys. Se oli täällä Briteissä paljon esillä alkuvuonna ja jokainen kirjaständi puski sitä bestsellerinä läpi. Minä olin alkuun sen suhteen aika skeptinen, varsinkin kun luin takakannen juonikuvauksen, mutta kirjahan tempaisi ihan mukanaan sitten loppuenlopuksi. Täällä olen kirjoittanut enemmän siitä.

Laura Batesin Everyday Sexism opuksen luin marraskuussa ja se herätti paljon pohdintaa joka minun piti itseasiassa muuttaa ihan blogikirjoituksen muotoon mutten sitten ehtinyt. Ehkä yritän vielä kirjoitella siitä enemmän tässä alkuvuonna. Se on mielenkiintoinen kirja koska se perustuu itseasiassa otteisiin tältä sivustolta, jonka kirjan kirjoittaja loi osoittaakseen/tutkiakseen minkälaista jokapäiväistä seksismiä erityisesti naiset vielä kokevat. Idea ja sanoma on mun mielestä ihan huipputärkeä mutta mielestäni itse kirja jäi valitettavan itseään toistavaksi ja sen takia se alkoi hieman ärsyttämään.

Jos pitäisi miettiä mikä kirja vaikutti eniten minuun vuoden 2014 aikana niin vastaus on täysin selvä. Ehdottomasti Sheryl Sandbergin Lean In. Sen pohjalta pohdin kokonaisen postauksen verran naisten asemaa työelämässä ja pakotin poikaystävänikin lukemaan kirjan. Olen miettinyt että haluaisin lukea sen uudestaan toistamiseen jos vaikka missasin jotain ensimmäisellä kerralla. Itseasiassa luulenpa että tämä kirja yhdistettynä sen aikaiseen työprojektiin sai aikaan sen kipinän mikä minua nykyään ajaa omassa työssäni ja urahaaveissa.Muuten listasta nousee kaksi lempikirjaa ylitse muiden (Sandbergin kirjan lisäksi). Nimittäin Aittokosken Narrien Laiva ja Rauli Virtasen Reissukirja.  Voisin kutsua Rauli Virtasta melkeinpä jonkinlaiseksi idolikseni. Olen aina unelmoinut toimittajan ammatista ja Virtasella on ollut ihan mieletön ura. Olen lukenut hänen aikaisempiaan teoksiaan ja ne on ollut ihan mielettömän hyviä joten olin superiloinen kun sain iskältä paketin josta paljastui hänen uusin kirjansa jossa seikkaillaan eri maissa ja mantereilla. Reissukuumehan siinä tuli aikaiseksi mutta ihan mielettömän mielenkiintoisia stooreja kirjasta löytyi! Aittokosken Narrien Laiva on taas erinomainen teos joka pistää miettimään maailman menoa. Kirjan intro kappale hieman häiritsi, mutta kun sen ohi pääsi niin johan lähti luistamaan. Suositteleisin tätäkin kirjaa aivan ehdottomasti! Narrien Laivasta olen kirjoittanut enemmän täällä. Kaikenkaikkiaan kirjavuosi oli mielestäni ihan ok, mielelläni näkisin ensi vuonna että olen lukenut enemmän faktateoksia, mutta tunnen itseni niin hyvin, että tiedän välillä tarvitsevani sitä fiktiota, varsinkin pitkien työpäivien jälkeen. Kindlessä odottaakin jo vaikka mitä kivoja opuksia joita alan kahlaamaan läpi kun palaan jokapäiväiseen junamatkailuun...

9 kommenttia:

 1. Oho, päästiin ihan samoihin lukuihin. The Kabul Beauty School ja Lean in mulla odottaakin tossa kirjahyllyssä. Ne on tän kevään projekteja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä me! Mulla on taas pari kirjaa Afrikasta seuraavaksi lukulistalle ja sit latasin pari kirjaa sun listalta....nyt täytyy vaan rupee lukee :)

   Poista
 2. Oon saanut sekä sun, että Annikan blogeista paljon kirjavinkkejä. Kiitos siitä teille :) Juuri viikko sitten pistin kirjatilauksen tulemaan ja suurin osa oli teidän blogeista napattuja vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan loistavaa jos olet saanut vinkkejä meidän blogeista! Mä yleensä saan parhaat lukuvinkit kanssa muiden blogeista jonkatakia yritän itsekin niitä jakaa! Mukavia lukuhetkiä sinne ;)

   Poista
 3. Meinasin suositella sulle Jonassonin Analfabeten som kunde räkna, mutta tajusin sitten että se varmasti onkin käännetty Girl who saved the king of Sweden :D mäkin hihitin tänään junassa kun luin sitä ja luin ääneen pari kohtaa Matsillekin kun ne oli niin hauskoja. Hyviä lukuvinkkejä, kiitos! Myös Annikalle :) Mäkin luin Sandbergin kirjan ja katsoin ted talkin mutta taidan luke uudelleen kunhan olen tehnyt uraharppauksen ja tarvitsen motivaatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sandbergin kirja onkin hyvä motivaation hakuun kanssa, mä saan siitä ainakin aina sellaista lisäponnua :) ja joo, se Jonassonij kirja on kyllä tosi hauska :)

   Poista
 4. Mä just luin joulukuussa Jonassonin satavuotiaan kun totesin, etten oo lukenut ruotsiksi ihan liian pitkään aikaan. Äiti suositteli sitä kovasti ja sanoi nauraneensa tosi paljon sitä lukiessaan, mutta vaikka itse pidin kirjaa hyvänä ja mielenkiintoisena, ja tykkäsin tosi paljon kirjoitustyylistä, niin ei se kyllä mua ääneen saanut nauramaan :D Mutta hyvä kun muistutit että Jonassonilta on tullut toinenkin kirja, pitääpä hommata sekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se Girl who saved the King of Swedenin oli vielä parempi kuin 100-vuotias mies että siihen kyllä ehdottomasti suosittelen tarttumaan ;) Se oli todella päätön ja samalla nerokas!

   Poista

Kiva kun kommentoit!