keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Pohdintaa asuinkaupungeista

Blogin elämänkaaren aikana olen asunut muutamassa eri kaupungissa ja maassa. Blogin aloitin Aberdeenistä, Skotlannissa jossa suoritin kandintutkintoa. Seuraavaksi vuodeksi siirryin vaihtoon Kingstoniin, Kanadaan kunnes palasin takaisin Aberdeeniin. Aberdeenin jälkeen vuorossa oli suurkaupunki Lontoo ja pienen Suomi-stintin jälkeen muutin Brysseliin. Brysselin jälkeen vuorossa olikin Derby josta nyt yritämme muuttaa pois. Ajattelinkin huvikseen kirjoittaa pienen koosteen kaikista kaupungeista joissa olen asunut ja mikäli joku on noussut suosikiksi....

Aberdeen, Skotlanti
2007-2011

Aberdeenia kutsutaan Graniittikaupungiksi koska kaupungin ulkomuoto on graniittinen ja harmaa (ylläri). Tämä tekee kaupungin yleisilmeestä ehkä hieman ankean, erityisesti talvisaikaan kun valoa ei paljon ole. Aberdeen maine ei valitettavasti ole kamalan hyvä, lähinnä juuri harmauden ja pienuuden takia. Toisaalta, kaupunki on kuitenkin äänestetty erään tutkimuksen mukaan Britannian neljänneksi parhaaksi kaupungiksi asua (most liveable city)

Aberdeenin katukuvaa dominoikin sen kaksi yliopistoa (joten opiskelijoita on paljon) sekä öljybisnes. Graniittikaupungin lisäksi Aberdeenia kutsutaankin Euroopan öljy pääkaupungiksi. Aberdeenissä on asukkaita sellaiset reippaat 220 000 mikä tekee siitä suurinpiirtein Tampereen kokoisen kaupungin.

Aberdeenin ylipiston vanha kampusalue on todella kaunis (mikä ei ole ihme, kun yliopistokin on niin vanha) mutta ehdottomasti yksi suosikkipaikkani kaupungissa on sen pitkä rantabulevardi jossa kävin usein (tai oikeasti kyllä vaan silloin tällöin) juoksemassa. Ranta on todella kaunis vaikka harvemmin siellä voi hengata aurinkoa ottaen kun Skotlannissa on aina kylmä!

Aberdeen on mielestäni kuitenkin juuri hyvä opiskelijakaupunki ja minä viihdyin siellä ainakin kolme yliopistovuottani ihan hyvin, sen jälkeen olikin kiva lähteä metsästämään uusia tuulia.
Kingston, Kanada
2008-2009

Kingston oli aika poikkeuksellinen paikka sinänsä asua koska siellä asumista dominoi niin vahvasti vaihtoaika joka oli ihan mahtavaa muutenkin. Kingston on todella söötti ja pieni kanadalaiskaupunki jossa ihmiset on älyttömän ystävällisiä ja sieltäkin löytyy iso opiskelijayhteisö, yliopistolla on nimittäin sellaiset reippaat 13 000 opiskelijaa.

Kingston sijaitsee Ontarion provinssissa, Lake Ontario järven rannalla ja se on suurinpiirtein Toronton ja Montrealin välissä. Kingstonissa asuu 123 000 asukasta, joka tarkoittaa että kyseessä on hieman pienempi kaupunki kuin Jyväskylä.

Kingston oli aivan loistava vaihtokaupunki koska monet opiskelijat juuri muuttivat sinne muualta joka takasi sen että opiskelijayhteisö oli aika tiivis ja kavereita oli helppo saada. Kaupunki oli ihanan pieni joten välimatkoista ei tarvinnut huolehtia ja kanadalaisethan on ihan äärettömän ystävällisiä joka varmasti erityisesti korostuu näin pienessä paikassa. Kingston jätti monesta syystä erittäin lämpimät muistot itselleni, tavattiinhan me alunperin täällä miehenkin kanssa ja ollaan senkin jälkeen vierailtu kyseisessä kaupungissa. En sinne kuitenkaan ihan heti ehkä olisi muuttamassa, onhan se aika pieni paikka!

Lontoo, Englanti
2011-2012

Lontoo tuskin paljon esittelyitä kaipaa?

Asuin Lontoossa vähän vajaa vuoden kun suoritin maisteria lontoolaisessa yliopistossa ja täytyy sanoa että tuo vuosi muutti mielipiteeni täysin tästä kaupungista. En ennen tykännyt Lontoosta yhtään - kaikki siinä kaupungissa jotenkin tökki. Sitten muutinkin sinne ja hups, päivässä olin jo sitä mieltä että Lontoo on paras kaupunki mitä maailmasta löytyy. Asuin lähellä London Bridgeä, joten kaikenkaikkiaan aivan loistavalla paikalla. Saatoin mennä kävelylle Thamesin varta pitkin viikonloppuisin, joen yli Shoreditchiin bilettämään ja fiilistelemään hyvää ruokaa Borough Marketille joka oli vain 10 min kävelymatkan päässä. Ihan täydellistä.

Lontoo aiheuttaa edelleen ristiriitaisia tunteita siinä mielessä, että aina kun käyn siellä haluan muuttaa takaisin mutta toisaalta viihdyn hyvin täällä missä luonnon rauha on todella lähellä. Ja hintataso on hieman kohtuullisempi. Näitä juttuja olen pohtinut lisää mm. "maaseutu vai kaupunki-postauksessa".


Bryssel, Belgia
kesä 2013

Brysselissä vietin 4 kk kesällä 2013 ja se oli kyllä hauska kesä! Hieman kuluttava ehkä koska sosiaalista menoa oli aika paljon mutta ainakin jäi hauskoja muistoja käteen. Bryssel oli myös ensimmäinen asuinkaupunkini jossa englanti ei ollut pääkieli. Tämän seurauksena täytyykin myöntää että siellä asuessani vietin aika "expat-kupla elämää". Hirveästi en ollut tekemisissä itse paikallisten kanssa vaan kaverit koostuivat pääosin muista ulkkareista.

Brysselissä raivostutti välillä monet asiat, eniten taisi nuppiin kuitenkin ottaa kauppojen aukioloajat (ja että ne oli kokonaan kiinni sunnuntaisin). Vieläkin muistan kuinka se ärsytti! Bryssel tuntuu olevan aika parjattu kaupunki ja moni välittää aina sen likaisesta olemuksesta.

Kuitenkin, vaikka jotkut pienet jutut siellä asuessa ärsytti, kokonaisuudessaan Bryssel jätti todella positiivisen mielikuvan. Siellä on loistava kansainvälinen ilmapiiri, paljon tekemistä (paitsi sunnuntaisin), kivoja ravintoloita ja nättejä aukioita sekä puistoja jossa on kiva hengata kesäiltoina. Ja sanoinko jo että kaupungista löytyy myös kivoja markkinoita! Ja joo, belgialainen ruokakultuuri toimii tälle herkuttelijalle enemmän kun hyvin: belgialaista suklaata, vohveleita, ihania frittejä ja olutta - what more can a girl wish for?

Kaikenkaikkiaan siis Bryssel olisi kiva paikka ja varmasti olisin saanut vielä enemmänkin irti jos olisin asunut siellä pidempään ja opetellut kieltäkin kunnolla!

Derby, Englanti
2013-

Derby sijaitsee East Midlandsin alueella ja se on melkeinpä ihan keskellä Englantia, Peak Districtin luonnonpuiston vieressä. Derbyssä on asukkaita n. 250 000, mikä tarkoittaa sitä että se on vähän suurempi kaupunki kuin Aberdeen (ja tätä mun on vaikea joskus uskoa).

Olette varmaan huomanneet etten ole paljon puhissut täällä blogissa nykyisestä asuinkaupungistani. Siihen on hyvin yksinkertainen syy. Derbystä ei paljon tarinoita kerrota :D Itse kaupungissa ei ole paljon tekemistä ja vaikka yleensä yritän löytyy positiivisia puolia jokaisesta jutusta niin se on vaikeaa Derbyn kohdalle. En yksinkertaisesti täällä viihdy enkä ole ainoa - Derbyllä on valitettavasti aika ikävä maine. Olen ajatellut kirjoittaakin vähän syvääluotaavamman postauksen siitä kuinka sekä taloudellinen että sosio-ekonominen tilanne voi vaikuttaa kaupunkiin, koska Derby on tästä hyvä esimerkki.

Derbyssä on onneksi paljon kivoja ravintoloita joka on ehdottomasti iso plussa sekä kaupunki sijaitsee lähellä Peak Districtiä. Derby onkin kuuluisa siitä että täältä lähtee hyvät rautatieverkostot jokapuolelle Britanniaa joten täältä pääsee nopeasti pois! Meidän ei ollut koskaa tarkoitus asettua tänne pysyvästi mutta jotenkin salakavalasti ollaan asuttu täällä jo 1,5 vuotta. Toivottavasti tilanne korjaantuu kohta ja pääsemme muuttamaan uuteen kotiin ja kaupunkiin pian.

Onko joku näistä paikoista noussut sitten suosikiksi? Noh, en kai voi kieltää että Lontoossa asuminen oli ihan mahtavaa. Kesänvietto Brysselissä oli myös oikein mukavaa. Mutta minne näistä kaupungeista muuttaisin takaisin? Luultavasti vain Lontooseen ja siinäkin tapauksessa pitäisi olla mahtava työ että asumisen ja muun elämän kustannukset pystyisi kattamaan. Kaikissa paikoissa olen kyllä viihtynytkin (paitsi ehkä Derbyssä) ja kaikista kaupungeista on jäänyt ihania muistoja mieleen - jännä nähdäkin missä sitä tulee vielä tulevaisuudessa asuttua!

21 kommenttia:

 1. Hyvin oot tosiaan onnistunut keskittämään asumiset englanninkielisiin kaupunkeihin :) Mun oli nyt pakko googlata ihan kartalta, minne se Derby sijoittuu, koska en osaisi sitä paikantaa. Muutenkaan toi Englannin maantieto ei ole ihan hallussa.. nyt sitten tiedän, että sehän on ihan keskellä kaikkea! :D

  p.s. kyllä me kai aikamoisessa expat-bubblessa Kingstonissakin asuttiin.. en hirveen monen kanadalaisen nimeä muista :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, teidän täytyy tulla käymään kun ollaan päästy muuttaa uuteen kotiin, sillähän se maantieto varmasti paranee :) mutta joo, ollaan kyllä niin keskellä maata kun olla ja voi!

   Ja ihan totta tuokin että elettiin kuplassa myös Kingstonissa, mun päässä se tuli selkeästi esille kun kirjoitin että vaihtoaika leimasi vahvasti Kanadassa asumista mutta ehkä se ei tullut tekstissä niin hyvin esille :)

   Poista
 2. Aika samanalaiset fiilikset sulla nykyisesta kotikaupungistasi kuin mullakin... :/ En tiia mika tassa H-Townissa mua niin pahasti tokkii kun tuntuu etta kaikki muut suomitytot viihtyy taalla ihan jees. Tuntuu etta kaikki taalla on jo nahtykin...Siella kylla vaikuttaa lyhyiden matkojen paassa olevan kivoja ulkoilualueita ja ilmeisesti yhteydet suurempiin paikkoihinkin on ihan jees (ellen oo ihan ulapalla?). Taalla "lahikaupunkeihin" (Dallasiin, San Antonioon, Austiniinkin) on heti 4-5h suunta autolla, eli lyhyelle paivareissulle ei niin vaan lahetakaan. Plus ei ole junia. (Suuri buuaus sille :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi etta niinhan sa tuohon kirjoititkin, etta yhteydet lahikaupunkeihin pelittaa. Hyppasin vissiin sen lauseen ohi.

   Poista
  2. No voi kökkö kun molemmilla tökkii kotikaupungit :( Ja joo, ihan totta kyllä että Derbyssä on onneksi se hyvä puoli että lähellä on paljon paikkoja jonne voi tehdä päiväretkiä ja Peak Distrcitin luonnonpuisto on ihan tuossa vieressä joten sekin on kiva. Toi on kyllä hankalaa kun ajomatka teidän "lähikaupunkeihin" on niin pitkä, ei sinne voi vaan tosta noin vaan lähteä....

   Poista
 3. Kingstonissa on tosiaan hauskaa se, että täällä eletään todellisessa opiskelijakuplassa. Musta tuntuu että koko kaupunki pyörii opiskelijoiden ympärillä, koska Queen's on niin tärkeä Kingstonille. Käytännössä Kingston tarkoittaa Queen'sia.

  Mä tykkään Kingstonista niin paljon, että voisin kuvitella asuvani täällä pysyvämminkin. Vaikka kaupunki on pieni, se on silti eläväinen ja täällä riittää tekemistä. Lisäksi Kingstonissa on kuulemma eniten ravintoloita per asukas koko Kanadassa! Ruokapaikoista ei siis ole pulaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä olen mieltänyt aina Kingstonin synonyymina Queensille :D Se on kyllä jotenkin ihanaa elää sellaisessa totaalisessa opiskelijakuplassa siellä!

   Ja siellä on kyllä tosi paljon ravintoloita joka on kiva, ja muutenkin tekemistä kyllä riittää että mikäs siellä eleskellessä olisi! Sekin on varmasti muuttunut siitä kun viimeksi kävin siellä vuonna 2013!

   Poista
 4. Mä en tunne em. paikoista muuta kuin Brysselin, mutta mä asuin siellä talviaikaan, joka oli oikeasti aika p...eestä. Brysselissä on todella kylmä ja kostea ilma, joten aamulla vaatekaapista otetut vaatteet oli aina ihan nihkeitä, yök. Ja loskaa, loskaa... Munkin mielestä se oli myös roskainen. Mutta suklaa, olut, ravintolat, leivonnaiset...aaah! Ja onhan se upea kevätkaupunki, tosi kaunis kuitnekin. Ulkkareita on tosi paljon, mutta paikallisista en niin välittänyt sen kieliasian takia; aina kun yritin parhaani mukaan puhua ranskaa, sain suurinpiirtein kättä naaman eteen, että ei kiinnosta kuunnella, en ymmärrä. Ei ne edes yrittäneet! Ja ne sunnuntain kauppojen kiinniolot oli myös jotain aivan raivostuttavaa myös mun mielestä.

  Mutta silti, hyvä suklaa ja laaja olutvalikoima kompensoi aika monet puutteet siinä kaupungissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, voin vaan kuvitella että munkin mielikuvat Brysselistä olisi hyvin erilaiset jos olisin ollut siellä talvella, kuulostaa inhottavalta tuo kosteus!

   Mä osasin tasan kaksi sanaa ranskaa joten mä en edes yrittänyt puhua ranskaa paikallisten kanssa, korkeintaan kysyin ranskaksi puhuvatko he englantia :D

   Haha, hyvä että joku muukin kokee sunnuntain aukioloajat yhtä rasittavana kun minä! Mutta kuten sanoit, onneksi ruoka kompesoi pikku virheitä kaupungissa!

   Poista
 5. Asun itse kanssa pienellä paikkakunnalla (noin 19 000), joka on vähemmän ja enemmän tympinyt viimeiset 6 vuotta. Asuinpaikalla on kyllä aika iso merkitys, oon jotenkin kestänyt kun lukion olen käynyt Helsingissä :) Ensi syksyllä (toivottavasti) olisi tarkoitus muuttaa opiskelemaan jonnekin (Suomeen tai Skotlantiin) ja aloittaa se ihan oma elämä, ihanaa! ♥

  Bryssel ei munkaan mielestä ole mitenkään erityisen kaunis kaupunki, mutta itse pidin siitä silti tosi paljon. Antwerpen oli jotenkin taas todella paljon kauniimpi kaupunki kuin Bryssel :)

  Lontoo on yksi mun lempikaupungeistani, ihastuin siihen heti ensisilmäyksellä ;) Vaikka Lontoossa ärsyttääkin ihan liian korkea hintataso ja turistit jotka kävelevät lliian hitaasti tai valtaavat koko kadun niin ettei ohi pääse (kaakkois - aasialaiset ja italiaiset osaa tän jotenkin ihan liian hyvin...), on se silti ihana kaupunki! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit, ensi syksynä sulla kyllä koittaa jännät ajat, varmasti kiva päästä muuttamaan uuteen kaupunkiin (minne sitten tie viekään)! Mä asuin kanssa Suomessa aika pienessä paikassa mutta kävin kanssa lukiota Helsingissä niin se ei ollut koskaan kamalan paha...mutta asuinpaikalla on kyllä suuri merkitys, sen vuoksi toivon että mekin päästään kohta uudelle paikkakunnalle!

   Bryssel on vähän sellainen hiomaton timantti, siihen pitää tutustua rauhassa että se paljastaa niitä nätimpiä puolia :D

   Lontoo on kyllä paras, vaikka turistit ärsyttäisikin ;)

   Poista
 6. Mäkin googlemapsasin Derbyn, oletin että se olisi ollut hieman lähempänä Lontoota... tosin mulla meni Lontoonkin sijainti ihan mettään, joten se kertoo ehkä jotain mun Englanti-tietoudesta. :D Toivottavasti pääsette pian uuteen kaupunkiin ja uuteen kotiin! :) Itsehän oon muuttamassa Helsingistä 10 000 ihmisen pikkukaupunkiin, saas nähdä miten käy. Tosin sinne itse toivoin, enkä isompiin kaupunkeihin, kun jotenkin se on vuosien varrella niin vienyt mun sydämen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, en yhtään ihmettele ettei kovin moni tiedä Derbyn sijainti :D Kiitos tsempeistä, toivotaan että kohta on edessä muutto.

   Pienissä kaupungeissa on kyllä monta hyvää puolta, ja varsinkin jos sydän sinne vetää jokatapauksessa! Tsemppiä teidän muuttoon puolestaan!

   Poista
 7. Oot varmaan jo kirjoittanutkin tästä, mutta mitä teit Brysselissä sen 4 kuukautta? Itse juuri pohdin kesätyöharjoittelumitätahansa-kuvioita ja ahdistaa ihan saman verran ku aikasempinakin vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin nimenomaan töissä Brysselissä sen 4 kk. Tsemppiä hakuihin, tiedän kyllä tunteen, kesätyöiden hakeminen on aina hieman stressaavaa aikaa! Voin kyllä lämpimästi suositella Brysseliä kesäksi, se on kiva paikka josta on helppo löytää kavereita. En tiedä miltä alalta etsit töitä, mutta jos haluat niin laita mulle mailia niin voin yrittää antaa jotain tarkempia vinkkejä jos haluat!

   Poista
  2. Opiskelen kv-oikeutta ja kehitysmaatutkimusta, jonkin verran myös eu-opintoja taustalla. Toki voisi tehdä viisauden ja vihdoin kirjoittaa gradun valmiiksi, mutta niin houkuttelee vaan lähteä. Ihan sama minne, kunhan pääsee maailmalle :D

   Poista
  3. Haha, kuulosta tutulta :) jos etsit lyhyempää kesähommaa niin kantsii ehkä tsekata euractiv Jobs niminen sivusto, siellä on aika paljon paikkoja laidasta laitaan (harjoittelusta työkuvioihin).

   Poista
 8. Kiva postaus, olipa mukava lukea sun ajatuksia entisistä kotikaupungeista! Vain Suomi puuttui. ;)

  Mulla heräsi myös kiinnostus kuulla lisää Derbystä ja siitä, miksi sillä on huono maine. Jään odottelemaan, jos jaksat jossain vaiheessa kirjoittaa suunnittelemasi postauksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo Suomen kotikaupunkia en viittinyt listata kun olen sen verran pieneltä paikkakunnalta :) Mutta kiva kuulla että postausta oli hauska lukea!

   Joo, yritän jotenkin jäsennellä ajatukseni järkevään muotoon Derbystä, olen pitkään miettinyt että pitäisi kirjoittaa tästä nykyisen kotikaupungin tilasta hieman enemmän :)

   Poista
 9. Luxemburgissa on ihan sama juttu kuin Brysselissä noiden sunnuntaitten kanssa. Mä olin aluksi tosi ärsyyntynyt tästä, mutta nykyään sunnuntait toimii akkujenlatauspäivinä, jolloin ihan luvan kanssa ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä. Kaupoissakin olen oppinut käymään niiden aukioloaikoina, vaikka olen kyllä sitä mieltä, että ne voisivat olla arkisin vähän myöhempään auki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kesti kauan oppia ja muistaa ettei kaupat ole auki sunnuntaisin, vasta loppukohden se oli iskeytynyt pääkoppaan ja sit se olikin ihan kiva vaan relata sunnuntaisin. Paitsi jos oli unohtanut käydä ruokakaupassa :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!