keskiviikko 30. syyskuuta 2015

"Onko Suomessa oikeasti tuollaista?" - mielikuvia Suomesta ja suomalaisistaViikko sitten täällä Briteissä näytettiin Hairy Bikersien Suomi-aiheinen jakso. Heille jotka eivät tiedä: Hairy Bikers koostuu kahdesta britti tv-kokista jotka yleensä reissaavat milloin missäkin päin maailmaa moottipyöriensä kera ja tutustuvat paikalliseen ruokakulttuuriin. Tällä hetkellä täällä näytetään heidän Northern Exposure tv-sarjaa, jonka viime viikon jaksossa he vierailivat Suomessa. Viime viikkoisessa postauksessa kerroinkin siitä, kuinka me sattumalta törmäsimme heihin Helsingissä.

Suomi-jakson aikana tutustuttiin suomalaiseen kultuuriin ja ruokaan oikein olan takaa. Prätkäjätkät kokeili saunaa, vierailija armeijan hoiteissa, leipoi karjalanpiirakoita, testasi vaimonkantoa ja kokkaili hernekeittoa, pannukakkuja sekä kalakeittoa. Hairy Bikersit tuntuivat pitävän Suomesta kovasti ja taisivatkin nähdä ihan parhaita paloja Suomen kesästä. Suomi-jakso on nyt katsottavissa Youtubesta täältä (suosittelen oikeasti katsomaan, se on ihan hauska). Siinä missä viime aikoina on saanut Helsingin Sanomista lukea vain hyvin  masentavia uutisia Suomesta ja suomalaisista, niin tämä jakso taas muistutti niistä Suomen ihanista ja mahtavista puolista.

Minä jaksan aina kertoa Suomen ja suomalaisten hyvistä puolista täällä Briteissä (jos porukka vaan jaksaa kuunnella). Kollegoita olen jo melkein parin vuoden ajan valistanut pohjoismaalaisesta tasa-arvosta joka on lähellä sydäntä ja Suomen ihanasta luonnosta. Ja siitä kesästä. Voih elämä, kuinka jaksankaan pulputtaa Suomen ihanasta kesästä. Kenellekään ei ole enää epäselvää ettenkö lähtisi joka vuosi viettämään kesälomiani Suomeen. Jos joku vaan jaksaa kuunnella niin minä kyllä mielelläni kerron.Kyseistä ohjelmaa oli katsonut moni tuttu täällä ja siitäkös kysymyksiä seurasi. Lähinnä mielenkiintoisia sellaisia. Tässä kootut kysymykset ja minun kootut selitykset:

Söitteko te oikeasti hernekeittoa joka torstai?
(viitaten armeijan joka viikkoiseen hernekeittopäivään)

Tämä kiinnosti miestä selvästi eniten. Siis ihanko oikeasti me syötiin koulussa joka torstai hernesoppaa? En tiedä teistä, mutta kyllä minä muistan että sitä hernekeittoa syötiin ihan liian usein minun makuun (inhoan hernekeittoa). Ja ei koskaan minään muuna päivänä kuin torstaina.

Te laitatte lohta keittoon? Aika outoa?

Tämä kommentti tuli miehen äidiltä jonka mielestä se oli todella ihmeellistä että me tehdään kalakeittoa lohesta. Minua huvitti suuresti tämä ihmetyksen aihe, koska täällä tehdään kalakeittoa ihan samalla tavalla mutta yleensä valkoisesta kalasta. Millä tavalla se on erikoisempaa pistää lohta keittoon kun jotain valkoista kalaa?

Onko suomalaiset oikeasti noin hiljaisia mutta samalla todella suorapuheisia?

Tästä kollega tykkäsi todella paljon että suomalaiset vaikutti niin mutkattomilta eivätkä turhaan viljelleet korulauseita. Hän lupasi ottaa tälläisen suorapuheisuuden uudeksi tavaksi brittiläisen mutkittelevan puhetyylin sijaan...

Kaikista yleisin kysymys oli kuitenkin....

Onko Suomessa ihan oikeasti tuollaista? Onko siellä noin kaunista?

Tätä kysyi kaikki jotka oli nähneet ohjelman.

"Onko Suomessa oikeasti noin kaunista?"

"Siellähän on upean näköistä!"

"Mä haluan lähteä lomalle Suomeen!"

Ja minähän tietysti vastasin myöntävästi. Kun katson näitä omia kuviani Suomen kesäloman ajalta, ne näyttävät juuri niitä samoja maisemia joita britit ihastelivat kyseisessä tv-ohjelmassa: sinisiä järviä, vehreitä peltoja, puhdasta ruokaa, erikoisia tapoja....Suomi on aivan ihana maa, jonka luonto on oikeasti henkeäsalpaava kun sitä oikein osaa arvostaa. Moni epäili että kyseinen tv-jakso antoi ns. "kiillotetun" kuvan Suomesta (toisaalta tässä ohjelmassa ei ollut tarkoituskaan käydä yhteiskunnallisiin ongelmiin käsiksi), mutta mieskin totesi, että juuri tuollaista Suomessa on: järviä, metsää, metsää, metsää, järviä, järviä, metsää. Mutta kaunista sellaista. Ja niin puhdasta.

Tämä brittikokkien tv-jakso taisikin siis toimia hyvänä PR-temppuna edistämään matkailua Suomeen ja teki sen paljon paremmin kuin minun omat sepustukseni (vaikka niitäkin aion jatkaa tulevaisuudessa). Herrojen Facebook-sivuillakin oli moni fani todennut haluavansa lomalle Suomeen (jotkut jopa halusivat suorinpäin muuttaa Suomeen, mitä sitä turhia vaan lomailemaan!)

Ja täytyy kyllä myöntää, että se sai allekirjoittaneellekin kovan koti-ikävän aikaiseksi. Niin kovan, että ensi viikonloppuna on ehkä pakko kokeilla leipoa ensimmäistä kertaa elämässäni karjalanpiirakoita!*********************
Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat Veera BiancaKaukokaipuu  ja Destination Unknown. Minut löytää Instagram nimimerkillä @laura.fin.

31 kommenttia:

 1. Näytettiinkö tuossa Northern Exposuressa muitakin Pohjoismaita? Mietin että saikohan muut maat samanlaisia ihastuneita huokauksia aikaan.... Onko sun appivanhemmat muuten käyneet Suomessa vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidän reitti kulki Puolan,Liettuan,Latvian,Viron ja Venäjän kautta Suomeen. Suomesta he jatkoivat Pohjois-Ruotsiin ja ensi viikon (viimeisessä) jaksossa he menevät sitten eteläisempään Ruotsiin...Eli täytyy tsekata vaikka ensi viikolla mitä ihmiset tykkäsivät Ruotsista :)

   He eivät ole vielä käyneet Suomessa, ensi kesänä koittaa heidän ensivisiittinsä kun meidän häitä juhlitaan Suomessa!

   Poista
 2. Kyllä Suomen luonto on vaan vertaansa vailla. Hieno brändinostatus Suomelle tuollainen ohjelma, pitääkin katsoa se Youtubesta!!

  Meillä oli kesällä vieraita Sveitsistä ja vaikka siellä on huikean kaunis luonto, niin haluavat silti tulla mökkeilemään Suomeen. Ovat ihastuneet hiljaisuuteen ja siihen, ettei muihin ihmisiin välttämättä törmää viikon aikana ollenkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen katsomaan, varoituksen sana tosin: mulla tuli ainakin kova ikävä suomalaisia ruokia!

   Joo, uskon kyllä että ihmiset ihastuvat siihen hiljaisuuteen ja kuitenkin luonto Suomessa on aika erilaista verrattuna muihin Euroopan maihin. Niin kaunista ja järvimaisemathan meillä on todella upeita!

   Poista
 3. Satuttiin aika hyvin ajoittamaan meidän postaukset suomalaisuudesta heheh! Pakko tsekata ja jakaa tuo video, kiinnostaa juuri nämä hieman kärjistetyt jutut kotimaassa :D ja ah näitä ihania kuvia. Itselläni alkoi tänään viimeinen kuukausi Saksassa, kauhulla ja innolla menossa Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, totta! Mä kävin lukee sun postauksen eilen pikapikaa mutta en ehtinyt kommentoimaan että pohdin itsekin juuri näitä samoja asioita :D

   Suosittelen kyllä katsomaan tuon jakson, aiheuttaa vaan koti-ikävää! Mutta sä onneksi pääset jo kohta Suomeen - uskon kyllä että samalla on innoissaan ja kauhuissaan, talvi on kuitenkin aina vähän hankalampaa aikaa kuin kesä!

   Poista
 4. Minä sain koko kesän Aasiassa vastata kysymyksiin suomalaisesta koulusta. Se on ilmeisen tunnettu todellakin maailmalla. Jollekulle esittelin suomalaisia ruokia googlesta. Suomen matkailulla olisi kyllä potentiaalia, jos sitä vain osattaisiin maailmalle viedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta - Suomen matkailua sopisi kyllä edistää ja markkinoida paljon nykyistä enemmän. Suomen koulusysteemista minäkin kerron täällä, yleensäkin Pohjoismainen koulutussysteemi on täällä kohtalaisen tunnettu.

   Poista
  2. Huomannut saman kuin Annika. Suomen koulusysteemi on todella tunnettu. Juuri olimme istumassa iltaa pariskunnan kanssa, josta toinen osapuoli oli Etelä-Afrikasta. Hän sanoi ettei juuri tiedä Suomesta mitään mutta on kuullut, että meidän koulutus on ilmaista :) Jotenkin tosi hassua, koska se on niin itsestään selvää meille, ketkä Suomessa ovat koulunsa käyneet.

   Poista
 5. Maailmalla (siis ihan Euroopankin sisalla) Suomi tuntuu olevan monelle kylma ja karu, valoton maa. Omasta mielestani Suomella on aivan huikea matkailupotentiaali Lapin vaellus- ja laskettelulomista kesaiseen Helsinkiin ja Keski-Suomen jarvimaisemiin. Toivottavasti tuo jakso innostaa ihmisia matkustamaan, Suomessa on oikeasti paljon nahtavaa ja koettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Mies on jo pitkään sanonut että meidän pitäisi tehdä reissu Lappiin ja olen ihan samaa mieltä! Ei olla vaan saatu vielä aikaiseksi. Mutta Suomen matkailulla on kyllä todella paljon potentiaalia, siellähän voi tehdä vaikka mitä!

   Poista
 6. Tuollaistahan Suomessa on (ainakin huhti-syyskuussa). :) Tosi kiva, että tällainen puoli pääsee Suomesta esiin. Matkailu on vielä tosi alihyödynnetty ala.

  Ja kiitos kivasta postauksesta! Kovin piristävää luettavaa kaikkien ankeiden uutisten keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu - tässä viime aikoina kun ei ole tullut luettua muuta kuin huonoja uutisia niin välillä on hyvä keskittyä näihin positiivisempiin puoliin...

   Mutta joo, Suomea voisi edistää entistä enemmän kyllä matkailun saralla, siellä on vaan niin kaunista!

   Poista
 7. Pitää kattoo youtubesta toi! :) Ihanaa että siellä on innostuttu enemmänkin suomesta. Mä oon ihastellut ruskaa ihan fiiliksissä ja nauttinut sen kauneudesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska on kyllä ihan mieletöntä aikaa ja Suomessa se jotenkin oikein loistaa!

   Poista
 8. Täytyypä katsoa tuo joku ilta! Ja hauska sattuma, että satuitte heihin törmäämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, ihan hauska jakso, ainut huono puoli oli että tuli kyllä nälkä kun sitä katsoi :D

   Poista
 9. Hyvä että Suomi tosiaan on saanut kaiken negatiivisen uutisoinnin keskellä vähän positiivistakin PR:ää! Hairy Bikers on kyllä hauska, ja en tiennytkään että he kävivät myös Suomessa! Täytyy kurkata jakso ja laittaa jakoonkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, luulenpa että positiiviset uutiset on tarpeen tällä hetkellä! Ansku juuri kommentoikin että video ei enää näy, ja en onnistunut löytämään uutta versiota vielä, harmi juttu :(

   Poista
 10. Hyvä, että Suomi-kuvaa edistetään maailmalla - ja hyvä, ettei Suomen kesän todellisuutta aina saa kuviin, alkukesän kylmyys ja kosteus kun oikeastaan vaan parantaa maisemia lisäämällä vehreyden määrää ja kylmyyttä ei kuvista tunne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, nää on kaikki kuvat on itseasiassa otettu kesäkuun kahden vikan viikon aikana ja silloin oli pari päivää mukaanlukematta todella kiva kelit :D Mutta sade kyllä yleensä aina vaan parantaa luonnon kauneutta :)

   Poista
 11. Yhyy, video ei näy, "käyttäjä on poistanut videon" :(. Löytyisiköhän se jostain muualta, olisi nimittäin kiva näyttää kavereille Suomikuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan kökkö! Mä yritin etsiä uutta versio mutta jostain syystä mitään niistä tämän kauden jaksoista ei löydy Youtubesta nyt :( Tosi harmi!

   Poista
 12. Ihan uusi tuttavuus tämä sarja, harmi jos jakso on nyt tosiaankin kadonnut! Suomen kesä on ihan paras. Kesäisin en erityisesti haikaile maailmalle vaikka muulloin aina haikailenkin (no ehkä silloin kun on huono sää - tämän vuoden heinäkuu ei ollut se pahin mahdollinen aika olla Keski-Euroopassa Suomen sijaan). En ollut koskaan tajunnut että lohikeitto olisi jotenkin eksoottinen juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä en ole koskaan Suomessa asuessa kesäisin edes halunnut lähteä minnekkään muualle ja nyt täällä Briteissä asuessa haluan aina vain kesäisin Suomeen :D

   En minäkään tajunnut että lohikeitto olisi jotenkin erikoinen, kaikkea sitä oppii!

   Poista
 13. Ihana postaus! On aina tosi mielenkiintoista kuulla mitä omasta kotimaasta ollaan mieltä! Enpä ole ennen kuullut kenenkään ihmettelevän lohikeittoa, heh :D Ja kyllä, minä muistan myös koulussa syöneeni joka torstai hernekeittoa ja jälkkäriksi pannaria -onneksi kuuluu omiin suosikkiruokiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! Minun mielestä on ihan hauska jutella ja kuunnella mitä mieltä Suomesta ollaan, välillä kun sieltä tulee niin random-juttuja, kuten tämä lohikeitto :)

   Sä olit sit onnekas koulussa kun tykkäsit noista, kyllä minäkin pannareista tykkäsin mutta hernekeitosta en sitten ollenkaan :)

   Poista
 14. Tää oli tosi symppis postaus, ihanaa että sun kollegat on sen myötä kiinnostuneempia Suomesta. Harmi, ettei tota videota enää näy, ehkä pitää olla Briteissä. Mä luulen, että koulussa syötiin kerran kuussa hernekeittoa. Muistelen, että meillä ainakin oli neljän viikon rotaatiot ruuissa, joten ehkei kuitenkaan ihan joka torstai! :P

  VastaaPoista
 15. Hei Laura, eksyin blogiisi kun googlasin Hairy Bikersia, että olisiko ohjelma tulossa myös Suomen telkkariin. Sitä tietoa ei löytynyt. Olipa ihana lukea noita kommentteja. Olen se ohjelmassa ollut karjalanpiirakanpaistaja. Mieheni -se vähäpuheinen- ja poikani olivat sitten saunassa. Ohjelman kuvauksia suunniteltiin yli vuosi. Ne tehtiin täällä meidän kotona, savusaunassa ja sitten meidän vuokramökeillä. Lavastuksia ei täällä Saimaan saaressa tarvittu, vaan täällä on just tälläistä niin kuin ohjelmassa näkyy, hih. Ohjelma ei näy tällä hetkellä Youtubessa tekijänoikeussyistä. BBCStoresta sen voi ladata, mutta vaan Briteissä. Terveiset täältä lumisesta Saimaan saaresta- Niinisaaresta. terv. Okkolat

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!