torstai 3. syyskuuta 2015

Saunan aikarajoitukset ja privaatit pukukopit - havaintoja brittiläiseltä kuntosaliltaMelkein heti kun saatiin varmistus asuntokaupoista, liityttiin meidän nykyiselle salille. "Sali" nimitys on ehkä hieman väärä kuitenkin, koska todellisuudessa tämä paikka on paljon muutakin kuin pelkkä sali. Se kulkee nimittäin nimellä "Golf & Country club". En tiedä tuleeko kenellekään muulle samaa mielleyhtymää, mutta minä automaattisesti yhdistän tälläiset "country clubit" ns. snobbailupaikoiksi jossa siemaillaan drinkkejä, juoruillaan ja pelataan tennistä valkoisissa kuteissa. Varmaan tästäkin mielikuvasta on syyttäminen amerikkalaisia elokuvia! 

Kuitenkin, tämä meidän klubi ei ole mikään snobbailupaikka vaan siellä viilettää suvassa solussa kaikenikäiset-ja näköiset tyypit. Paikka on itseasiassa todella perheystävällinen. Me liityttiin ennen kesää jo, jotta saatiin hyöty golf-jäsenyydestä, mutta nyt syksyn saapuessa (ja meidän oikeasti muuttaessa tänne heinäkuussa) ollaan myös alettu käymään salilla. Klubiin kuuluu golf-kentät, klubitalo, kuntosali (ja jumppatunnit) sekä ns. spa-osasto jossa on uima-allas, sauna ja turkkilainen sauna. Sen lisäksi siellä on kaikkea oheisaktiviteettia lasten leikeistä kirjaklubeihin. Ihan loistava paikka ja kaikki (niin jäsenet kuin henkilökunta) on super ystävällistä. Me ollaan oltu supertyytyväisiä tähän mennessä ja klubilla onkin aina kiva käydä. Tämän postauksen ei kuitenkaan ollut tarkoitus käsitellä siitä kuinka iloisia ollaan jäsenyydestä, vaan niitä (ainakin suomalaiseen silmään) kummallisia tapoja joita olen salilla todistanut. Tässä muutama esimerkki:

 • Voittekin jo varmaan arvata että salilta löytyvä sauna ei ole lähelläkään suomalaista saunaa (mutta silti arvostan kovasti että tälläinen lämmin huone löytyy). Sen lisäksi että seinältä löytyy kieltokyltti  säännöistä jolloin saunaa ei saa käyttää (kuten esim. raskaana tai jos on korkea verenpaine) ei siellä myöskään ole saunakiuasta luonnollisesti. Mies oli tutustumiskäynnillä kysynyt että voiko saunassa heittää löylyä ja henkilökunnan jäsen oli ilmeisesti ymmärtänyt sen niin, että mies oli kysynyt saako saunaan tuoda vesipulloa! Kiuas löytyy turvallisesti ison puupanelin takaata josta sitä ei edes näy (onneksi välillä sentään kuuluu sihinää). 
 • On myös liikuttavaa kuinka ihmiset tottelevaisesti noudattavat ohjeita. Kyltti sanoo että saunassa saa maximissaan viettää 10 minuuttia kerrallaan ja sitä varten saunan seinältä löytyy tiimalasi että ajan voi mitata. Sitä sitten porukka kääntelee ettei vahingossa saunassa tule vietettyä liikaa aikaa. Tänäänkin saunaseuraan liittyä iäkkäämpi herrasmies joka kohteliaasti kysyi käytänkö tiimalasia mahdollisesti. Kieltävän vastauksen kuulleessan hän käänsi aikaa ja selitti että on tärkeää viettää saunassa vain 10 min koska jos viettää enemmän niin heti rupeaa huippaamaan. Koska kyseessä oli iäkkäämpi mies, olisi tehnyt mieli sanoa että kannattaisi ehkä enemmän luottaa vaan siihen tuntemukseen kun saunan seinällä olevaan tiimalasiin. 
 • Jengi myöskin raahaa aina vesipullonsa mukaan saunaan. Alkuun näky näytti kummalliselta, nyt siihenkin on jo tottunut.
 • Löylyä ei todella voi heittää jonka johdosta sauna on aivan sairaan kuuma ja kuiva. Siellä ei kovin kauan pysty olemaan kun kosteutta ei ole nimeksikään vaan se on sellainen kuiva Sahara paikka. Ja silti nautin siitä että pystyn edes käymään tälläisessä saunassa. 
 • Britit on tunnettuja siitä että alastomuus ei ole millään tavalla luonnollista ja sitä varten naisten pukkareista löytyy tälläisiä eristettyjä mini-huoneita, jossa voi vaihtaa vaatteensa ilman että kukaan näkee mitään kriittistä. Välillä mietin että pitäisiköhän minunkin mennä noihin huoneisiin vaihtaa vaatteet ettei kukaan vaivaannu. 
 • Samalla teemalla vaihdetaan, sillä myös suihkuhuoneen puolella kaikille on omat, suljetut kopit. En tiedä mennäänkö Suomessa vielä samalla linjalla kun aikoinaan? Eli viimeksi kun minä olen uimahallissa käynyt, niin silloin ainakin suihkutilat oli kaikki avoimia ja vain väliseinät erotti suihkut toisistaan?
 • Jottei kaikki jutut keskittyisi saunaan tai pukkariin, niin golfin puolelta taas huomaa että täällä ei ole samanlaista tasaista sukupuolijakaumaa kuin Suomessa. Täällä golf on pääasiallisesti vieläkin miesten laji (ja siihen liittyy paljon muitakin yhteiskunnallisia stereotypioita), ja naispelaajat ovat harvassa. Varsinkin oman ikäiset. Jos naispelaajia näkyy kentällä, niin he ovat kaikki eläkeiässä. Nykyään olenkin tottunut pelaamaan pelkässä miesseurassa, missä ei tietysti siinäkään mitään vikaa ole. 

Ja taas pientä disclaimeria loppuun, tämä postaus on kirjoitettu pilke silmäkulmassa jonka vuoksi näitä yleistyksiä ei kannata ottaa turhan vakavasti. Ymmärrän että kaikkialla maailmassa ei suhtauduta saunomiseen ja ilkosillaan hyppelyyn samalla tavalla kuin Suomessa, mutta silti nämä jutut välillä huvittavat (kun niitä tarkastelee suomalaisten näkökulmasta)!

9 kommenttia:

 1. Hehee, niin tuttuja huomioita! Pohjois-Amerikassa sama meininki, vaikka monet näistä on tuttuja just Briteistä. Tuo tiimilasi on kyllä uusi tuttavuus, aika hauska :D Vaikka ei noissa kuivissa saunoissa voi tosiaan kauaa ollakaan, kun kuivuu kasaan :/ Kummallisin asia, mitä olen saunassa nähnyt oli siellä toppatakki päällä ollut nainen :O Se vissiin ajatteli hikoilla ihan tosissaan kiloja pois tai jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, kuka helkkari tulee toppatakki päällä saunaan? Olen kyllä nähnyt porukkaa treenivaatteet päällä saunassa, mutta toppatakki? Yök :D Mutta joo, voin niin kuvitella että siellä on ihan sama meininki!

   Poista
 2. Täällähän mennään suoraa jumpasta/salilta treenivaatteet ja kengät päällä sinne saunaan:D mites siellä, pyyhe/uikkarit päällä(kö)? Ei taida kyllä mistään maailmalta oikein löytyä kunnon suomalaisen saunan veroista! Edes Ruotsin saunat ei olleet tarpeeksi lämpimät siellä opiskellessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on kyllä niin ällöttävä tapa - muistan kun olin kerran risteilyllä siellä päin maailmaa niin ne kaikki jenkit tunki juuri treenivaatteissa sinne spa-osaston saunaan :D Täällä mennään uikkarit päällä saunaan!

   Ei ole suomalaisen saunan voittanutta!

   Poista
 3. Todella tuttuja kokemuksia :D Saksassa saunassa pitää aina olla oma pyyhe, ettei vaan hikoa mihinkään. Olen saanut itsekkin aika kärkästä valitusta, kun jalkani menivät pyyhkeen ulkopuolelle. Täällä ei myöskään saa jutella saunassa. Minua suomalaista kaveriani käskettiin olemaan hiljaa. Saksalaisen suorasanaisesti tietysti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk? Saunassa ei saa siis hikoilla minnekkään muualle kuin omaan pyyhkeeseen? Aika ankeata :D

   Ja voi ei, mä olen taas sitä koulukuntaa joiden mielestä saunassa juuri pitää jutella ja täällä on välillä vaikea tunnustella onko saunakaveri valmis aloittamaan keskustelun :D Jotenkin tuntuu oudolta istua hiljaisuudessa jos saunassa on vaan yksi ventoviera kaveri mun lisäksi!

   Poista
  2. Niinpä! Ja suomalaisessa kulttuurissa sauna kuitenkin on sosiaalinen tapahtuma! Saksassa tuntuu olevan tosi tarkat saunakäytännöt ja välillä hieman ärsyttää, kuinka tiukasti niihin suhtaudutaan :(

   Poista
 4. Hahah, tiimalasit ja vesipullot. Johan on! :D Ainoat kunnon saunat, joissa olen ulkomailla ollut, on olleet suomalaisten rakentamia. Viimeisin outo sauna oli arabialaistyylisessä kylpylässä Barcelonassa, nimittäin siellä tuli oikeesti kylmä. Asteita tais olla vaan 40 ja kuumasta porealtaasta saunaan siirtyessä tuli kylmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, mikään ei ole kyllä pahempaa kun kylmä sauna! Täällä ei sauna onneksi ole kylmä mutta melkeinpä liian kuuma (ja kuiva)!

   Poista

Kiva kun kommentoit!