keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Brittiläinen liikennekulttuuri vol.2

Joku ehkä muistaa tämän postauksen jossa ihmettelin brittiläistä liikennekulttuuria? Noh, nyt on pakko jatkaa toisella osalla tähän aiheeseen koska taas siitä on lisää sanottavaa - miten liikennejutut voikin olla (muka) näin kiinnostavia?

Muistatte ehkä viime kerralla kun kehuin kuinka ystävällisiä autokuskit täällä päin on ja kaikille annetaan hyvin tilaa? Jooh, noh...se ei ole sinänsä muuttunut mutta oma käytökseni sen sijaan on ;) Silloin alussa vasta auton saaneena annoin kiltisti tilaa kaikille ja olin hyvin kärsivällinen. Se käytös loppui nopeasti. Varsinkin kun huomasin, että Coventryyn tullessa moni kiilaa erään tielle muodostuvan jonon ohi ihan hävyttömästi säästäen varmaan 10 minuttia ajassa kun ei tarvitse jonottaa. Joo, en päästä näitä hävyttömiä tyyppejä eteeni. Menkööt jonon hännille. Ottaa tuollaiset jonokiilaajat niin päähän!

Kuuntelen aina radiota aamuisin automatkan aikana ja siellä sitten tietysti luetaan niitä liikennetiedotteita säännöllisin väliajoin - milloin missäkin on ruuhkaa ja jossain tapahtunut onnettomuus. Ihan kiva että niitä luetaan mutta suurimman osan ajasta minulla ei ole mitään hajua mistä alueista he edes puhuvat. Yleensä luetaan ensin tien nimi (tää vielä menee), sitten risteysnumero (ei mitään hajua) ja sitten suunta (olen toivoton ilmansuuntien kanssa). Hauskinta on mielestäni kuitenkin se tapa millä täällä nimetään isoja liikenneympyröitä ja risteysalueita. Esim. Derbyssä puhuttiin aina Pentagon Islandista, josta minulle tuli aina luonnollisesti mieleen se Jenkeissä sijaitseva Pentagon. Mutta ei, kyseessä on pentagonin muotoinen liikenneympyrä. Näissä aamuisissa liikennetiedotteissa mainitaan aina Coventryssä sijaitseva Spaghetti Island joka on aina ruuhkainen. Minulle tulee joka kerta nälkä kun kuulen tämän nimen. En vieläkään tiedä missä tämä mysteerinen ja ruuhkaisa spaghetti liikenneympyrä sijaitsee.

Edellisessä postauksessa mainitsinkin että ajovaloja ei täällä ole pakko pitää päällä kuin pimeällä (tietysti). Mutta auta armias, nyt vasta olen tajunnut kuinka äärimmäisyyksiin ihmiset tämän normin vievät. Esimerkiksi pari päivää sitten tuli vettä kuin saavista kaatamalla ja näkyvyys moottoritiellä oli todella huono kun ajoin töistä kotiin. Olin vaihtamassa kaistaa ja huomasin ison mustan möykyn kun tsekkasin onko viereinen kaista vapaa. Takaa suhaa ohi musta (!!!!) auto jolla ei ollut ajovaloja päällä. Näin tyypin kaaran vasta kun se oli ihan lähellä kun näkyvyys oli niin huono ja tämä neropatti oli päättänyt että ajovalot oli ihan turha juttu. Sama juttu sumuvalojen kanssa. Niitä ei laiteta päälle kuin vasta sitten kun et näe senttiä nenääsi pidemmälle. Älytöntä.

Ugh, olen nyt avautunut. Ehkä tästä ei nyt tarvitsisi enää vähään aikaan kirjoittaa...

6 kommenttia:

 1. Toi autovalojen päällä pitäminen on aina hämmentänyt. Itse varmaan Briteissä ajaisin aina ajovalot päällä (vai onko edes laillista?), koska kyllähän se helpottaa auton näkemistä. Ja etenkin jos on sumua ja sadetta (kuten Britanniassa muistaakseni usein syys- ja kevätaamuisin oli ;) ), niin pakkohan ne on pitää päällä!! Tälläiset asiat ärsyttää tietysti jos ei ole tottunut, mutta ärsyttää lisää jos on kyse mahdollisista onnettomuuksista ja ihmisten hengistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä porukalla on ajovalot päällä myös päivisin eli ei se laitonta ole, yleisintä vaan tuntuu olevan ettei niitä tarvitse pitää kirkkaalla säällä päällä :) Ja nimenomaan se on ärsyttävää, varsinkin kun on turvallisuudesta kyse. En aina välttämättä laita kirkkaalla kelillä valoja päälle (saatan unohtaa kun ne täytyy erikseen kytkeä päälle) mutta kyllä ne päälle menee heti kun vähänkään tuntuu siltä...

   Poista
 2. Ajovalottomuus + tapa parkkeerata väärälle puolelle kadun laitaan saa myös täällä Skotlannissa aikaan ihan turhaa sydämentykytystä vaikka on vaan matkustajana! Ihan liian usein näyttää siltä että joku ajaa päin (ilman ajovaloja) mutta onkin vaan parkissa eri päin kuin kaistan liikenne kulkee (mikä Suomessa olisi lain vastaista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta muuten! Ei ihme että siinä menee pää jo sekaisin kun ei tiedä minne tai mistä joku auto on tulossa. Ajovalottomuus on kyllä todella ärsyttävää jos on vähänkään pimeä tai muuten huono keli!

   Poista
 3. Huh, kuulostaapa hurjalta! Tosin just tarkistin toiselta puolikkaltani ja se sanoi, että täällä pitää olla valot päällä ja tämän vuosikymmenen autoissa ne onkin automaattiset. Olispa kyllä hurjaa, jos ei olis valoja huonolla ilmalla..! Tuo Jennin mainitsema väärälle puolen parkkeeraus kyllä herätti hilpeyttä ja kummeksuntaa Skotlannissa..
  Toivottavasti sulla sujuu rauhallisesti ajaminen vastaisuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo kyllä täällä välillä naurattaa ja välillä kauhistuttaa paikalliset ajotavat... Toisaalta samalla Brittein outoihin tapoihin tottuneena en ole yhtään yllättynyt että välillä nämä liikennesäännötin menee ihan nurin niskoin :D

   Poista

Kiva kun kommentoit!