Olen nyt asunut Brysselissä n.2,5 kk ja alkanut hyvin ymmärtämään tämän ns. "Eurobubble" käsitteen josta ihmiset puhuvat ja mistä minulle myös mainittiin kun alunperin muutin tänne. Käsite jota on ehkä hieman vaikea määritellä, mutta sen ehtii jo kokeakin lyhyessä ajassa. Periatteessa karrikoidusti tämä tarkoittaa expatteja, nuoria professionaaleja ja kaikkia tyyppejä siltä väliltä jotka tulevat Brysseliin töihin (ei vain EU-instituutioihin), sosiaalisoivat vain muiden "expattien" kanssa ja pysyvät omissa piireissään omilla alueillaan (nimenomaan siis EU-alueella). Jokainen tietysti varmaan kokee tämän hieman eri tavalla.
En todellakaan koe itseäni expatiksi täällä ollessa mutta moni artikkelin kohta osui ja upposi silti ja muutamia huomioita olen tässä 2,5 kuukauden aikana ehtinyt tehdä....
- Poistun harvoin EU instituutioiden alueelta jota myös Schumanniksi kutsutaan ja jossa siis on melkein kaikki muutkin instituutiot, järjestöt ja suurlähetystöt ovat. Asun lähellä tätä aluetta (ja alue jossa asun on vielä kauempana keskustasta) ja ainoat kerrat kun menen keskustaan on kun tarvitsen epätoivoisesti jotain mitä ruokakaupasta ei saa, tai jos haluan mennä klubbailemaan. Ottaen huomioon että kauppoihin ehtisin vaan lauantaisin ja silloin on yleensä hauskempaakin tekemistä, jää nuo kerrat hyvin vähäisiksi. Liikun usein välillä koti, työpaikka, työpaikan lähiympäristö, koti. Kuulostaa masentavalta, mutta toisaalta työpaikan lähiympäristöstä löytyy todella kivoja aukioita joihin voi mennä esim. syömään tai yksille kaverin kanssa. Sekä puistoja jossa on kiva hengailla.
- Tutkimuksen mukaan 73 % vastaajista oli samaa mieltä, että kansainvälinen yhteisö pysyy omassa maailmassaan ja heillä on vain vähiä kontakteja Brysseliläisten kanssa. Tämän huomaa väkisinkin. Tunnen yhteensä neljä belgialaista ja kolme heistä töiden kautta. Vain yksi on Brysselistä. Tähän on vaikea todeta muuta kun että olen ollut täällä lyhyen aikaa ja muihin kansainvälisiin tyyppeihin on vaan niin helppo tutustua töiden ja siitä tulevien ympyröiden kautta. Ja mikäs siinä, eikös se ole tärkeintä että viihtyy kaveriporukassa?
- 50 % vastaajista sanoi että Brysseli tuntuu turvattomalta paikalta asua. Tämä ei nyt sinänsä liity tähän "Eurokupla" asiaan, mutta voin myöntää että minulla on välillä turvaton olo Brysselin kaduilla. Otan todella usein taksin jos olen menossa myöhällä illalla kotiin. Lontoossa tunsin oloni aina turvalliseksi ja kävelin usein iltamyöhälläkin kotiin, tykkäsin siitä että ihmisiä on aina ympärillä. Sen sijaan täälläpäin missä asun kadut ovat todella hiljaisia ja tekevät olon epämukavaksi. Myös miehien ranskankieliset huudot ahdistavat. Joten mielummin otan taksin ja tunnen oloni turvalliseksi kun lähden vaan kävelemään.
- Ranskan puhumattomuus kuroo tietysti entisestään sitä rakoa belgialaisten ja "ulkkareiden" välillä. Olen aina hieman ulkopuolinen perus arkielämässä täällä koska keskustelu ranskaksi rajoittuu siihen että osaan sanoa kassalla etten tarvitse muovipussia. Ja kiitos. Ja päivää. Ei siinä sitten paljon keskustella.
- Tästä monet koko ajan huomauttaa ja itse en jotenkin ole koskaan kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota. Nimittäin 80 % kyselyyn vastanneista kokee Brysselin likaiseksi kaupungiksi. Täällä on paljon rakennustöitä meneillään ja kaikki metroasemat tuntuvat olevan kunnostuksen alla. Monet juuri ensimmäiseksi kommentoivat kaupungin likaisuutta ja kuinka EU pääkaupungin pitäisi siistiä itseään.
Näitä asioita on mielestäni hauska pohtia koska vaikka aikani Brysselissä on lyhyt niin siltä monia asioita huomaa jo näin parissakin kuukaudessa. Onneksi sentään olen (ja tarkoituksena on) käydä muissakin kaupungeissa kun Brysselissä jotta Belgiasta saisi vähän parempaa kokonaiskuvaa.
Minkälainen on sitten tyypillinen expat Brysselissä (tutkimuksen mukaan)? Hän on asunut Brysselissä alle 10 vuotta, työskentelee Komissiolle, on kotoisin joko Saksasta tai Ranskasta, asuu puolisonsa kanssa joko kaupungin keskustassa tai Ixellessä, Etterbeekissä, Woluwe-Saint-Lambertissa tai Schaerbeekissä. Eli tämän mukaan en sovi kuvioihin kyllä, asuinalue vain pitää paikkansa!
Kiva postaus! Eri paikkojen expatprofiilit on tosi mielenkiintoisia. Sulla on vielä aikaa tulla tuollaiseksi tyypilliseksi, vaikka suomalainen ehkä oletkin aina :)
VastaaPoistaKiva jos tykkäsit, mun mielestä näitä juttuja on hauska pohtia ja lukea sitten vielä jälkeenpäinkin :) Ja joo, katsotaan nyt minkälaiseksi tyyppilliseksi expatiksi vielä tästä kehityn :D
PoistaToi oli kyllä mielenkiintoinen artikkeli, linkkasin sen meijän Brysselin matkaryhmälle kans, koska kaikki heti ensimmäiseksi ihmeteltiin kaupungin likaisuutta.
VastaaPoistaMutta, miksi et muka ole expat? Sähän olet Suomessa kasvanut suomalainen ja asut Belgiassa, ymmärtääkseni se on expatin ydin :)
Mun mielestä on ihan luonnollista, että sinne on muodostunut tollanen kupla, koska niinhän se aina menee, oli sitten kyseessä "kehitysmaa" (Afrikassa) tai kehittynyt maa länsimaassa. Tai pelkästään erasmus-vaihtarit Helsingissä tai Madridissa. Tai me Kingstonissa. Helpointa on hengata ulkomaalaisten kanssa, joihin tutustuu luonnollisesti työn/opiskelun puolesta, jos ei ole mitään kunnon linkkiä paikalliseen kultuuriin tai ihmisiin.
Luin vähän heittäen ton sun lauseen.. en mäkään kyllä pidä itseäni expattina täällä, vaikka sitä me kai ollaan. Sillä sanalla on mun mielestä jo ehkä vähän negatiivinen konnotaatio. Tulee heti mieleen jotkut Moskovassa tai Nairobissa aitojen takana asuvat jenkkiperheet, joiden lapset käy amerikkalaista koulua ja joiden ainoa kosketus paikalliseen kulttuuriin on paikallinen kotiapulainen. :)
PoistaNiin no sä vastasitkin jo tossa siihen miksi mä en halua itseni expatiksi kutsua tai kokea itseäni sellaiseksi :) Mä koen sen myös vähän "vanhahtavana" sanana sinänsä, että ennen se oli tosi "hienoa" olla expat ja se oli coolia kertoa olevansa expat. Nykyään kuitenkin ihmiset saattaa vaihtaa maata tiuhaankin tahtiin ja siinä ei ole mitään erikoista. Ja mulla tulee mieleen expateista juuri perheet jotka asuvat suljetulla alueella, lapset käyvät kv.koulua ja niin poispäin (yksi perhe ihan tästä omasta lähipiiristäkin :). Expat on kai state of mind ja mä en halua itseäni sillä nimikkeellä kutsua :)
PoistaJa joo, tottakai noita omia kuplia aina muodostaa, mutta täällä se näkyy mun mielestä erityisen karrikoidusti. Ja sekin varmaan vaikuttaa että asuu täällä vaan lyhyen aikaa, koska mielestäni Briteissä en ikinä sellaisessa samanlaisessa kuplassa elänyt. Tiesin sentään jotain Britti-yhteiskunnan touhuista :D Tosin siellä on tullut tietty asuttua paljon kauemmin!
Mielenkiintoista! :)
VastaaPoistaHaha, hyvä jos tätä oli mielenkiintoista lukea! Mä tykkään aina pohtia tälläisiä asioita :)
Poistamakaan en 5 kuukautta brysselissa asuttuani tutustunut oikeastaan kuin kolmeen paikalliseen - joista kaksi oli tyokavereita ja yksi kamppis. tama kamppis kertoi, etta brysselilaiset hengaavat ihan omissa paikoissaan eika edes halua kayda niissa paikoissa missa kaikki "expatit" kay.
VastaaPoistahassua, etta kaikki sanoo aina, etta bryssel on vaarallinen paikka mutta itse en kylla koskaan tuntenut oloani turvattomaksi, vaikka asuin jollain sivukujalla keskustassa. mutta likainen kaupunki se kylla on :D
Joo, mä voin kuvitella että ne haluaa olla omissa paikoissaan, niin mäkin varmaan haluaisin :D Olen kuullut yhdestä tosi hauskasta baarista (jonka nimeä en kyllä tiedä) jossa kuulemma käy vaan paikallisia ja siellä on hyvä meno, joten pitäisi varmaan raahautua sinne joku kerta!
PoistaEn mä ehkä kokis Brysseliä edes vaaralliseks mutta en koe myöskään kyllä oloani mukavaksi jos kävelen illalla myöhään omia katujani pitkin. Mutta ehkä olen vaan vainoharhainen!
Mun täytyy ehkä kiinnittää nyt enemmän huomiota tähän likaisuuteen :)