keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Take action. Inspire change

Mun täytyy myöntää että mun asenne on muuttunut sitten sen ensimmäisen yliopistovuoden jälkeen. Silloin vielä katsoi politiikkaa ja kv.suhteita sellaisten ruusunpunaisten lasien läpi ja itsellä oli vahva usko että pystyy pelastamaan maailman. Noh, näkemykset on muuttunut vuosien varrella aika paljon kriittisemmäksi ja ihan hyvä niin, asioita pitääkin kritisoida. Kuitenkin, johonkin mihin uskon täysin ja joka ei ole muuttunut vuosien aikana, on hyvin tekojen tekeminen toisille. Aina auttamisen ei tarvitse olla sitä että lahjoitat rahaa hyväntekeväisyyteen vaan se voi olla myös käytännön pieniä tekoja omassa lähipiirissäsi. Koska teot merkitsee enemmän kuin sanat.

Huomenna juhlitaan Nelson Mandelan 95.syntymäpäivää ja samalla maailma juhlistaa virallista Mandela-päivää. Kuten varmaan moni tietää, hänen kuntonsa on valitettavan heikko tällä hetkellä.

Take action. Inspire change. Make every day a Mandela Day.

Mandela-päivän on tarkoitus inspiroida ihmisiä muuttamaan maailma tekemällä pieniä tekoja omassa yhteisössään. Ei vain Mandela- päivänä vaan myös muina päivinä. Koska loppuenlopuksi se muutos parempaan lähtee yksilöstä itsestään.

Mandela Day is a call to action for individuals - for people everywhere - to take responsibility for changing the world into a better place, one small step at a time, just as Mr. Mandela did for more than 67 years. Start by devoting 67 minutes to community service on Mandela Day, on July 18 each year and make every day your Mandela Day by doing some good for others.

Täältä  löytyy 67 konkreettista esimerkkiä kuinka voit auttaa omaa yhteisöäsi tai lähipiiriä. Voisit esim. jelppiä mummoa kotiaskareissa? Tai pitää yksinäiselle vanhukselle seuraa? Käydä vaatekaappisi läpi ja viedä käyttämättömät vaatteet hyväntekeväisyyteen? Tai vanhat lelut lastensairaalaan. Tai lupautua lastenhoitajaksi jotta tutut vanhemmat saa keskenäistä aikaa myös.  Konkreettisia pieniä tekoja joilla voit auttaa on monia. 

Mielestäni tämä on yksi parhaita tapoja oikeasti pienesti "muuttaa maailmaa". Koska haluan uskoa siihen että yksittäisillä teoilla on oikeasti merkitystä. Ehkä se on naiivia, mutta se minulle suotakoon. Koska ainakin minulle myös niillä pienillä teoilla on merkitys.

Muistatteko esimerkiksi tämän stoorin pojasta joka jäi pitämään mulle ratikan ovia auki että ehdin siihen? Se teki minut iloiseksi moneksi päiväksi eteenpäin. Mun vanhemmat ja isovanhemmat ovat aina valmiita auttamaan. Iskä tekee talvella lumitöitä mun isovanhemmille ja siinä samalla muille pihan vanhuksille koska tietää, että hän jaksaa ja pystyy paremmin kuin he. Mun kavereilla on tapana lähetellä mulle potentiaalisia työpaikka-ilmoituksia. Ukki auttaa vaikka ketä ihan vaan hyvää hyvyttään mitä ihmeellisimmissäkin asioissa, hän on maailman kiltein ihminen sekä erinomainen esikuva meille nuoremmille. Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka monia. 

Tämän tekstin ei ole tarkoitus olla saarna tai yksinkertainen ratkaisu siihen kuinka kaikki maailman konfliktit ratkaistaan (jos olisin keksinyt sen, tuskin kirjoittaisin tätä blogia nyt). Mandela- päivä vain tuntui oivalliselta asialta ottaa tämä puheeksi. Enkä edes yritä väittää että olisin itse jotenkin parempi tässä asiassa kuin muut, vaan nimenomaan tämän tekstin ja päivän avulla haluan myös muistuttaa itseäni siitä Laurasta joka silloin parikymppisenä lähti opiskelemaan kv.suhteita ja uskoi pelastavansa maailman vielä jonain päivänä. Tämän pienen tekstin tarkoitus on nimenomaan inspiroida ihmisiä Mandela-päivän tapaan.

Mun lempikoru ranteessa muistuttaa joka päivä siitä että muutos lähtee yhdestä henkilöstä:

One of the most difficult things is not to change society - but to change yourself.
-Nelson Mandela

Flickr/Creative Commons

Kommenttiboksissa saa mielellään jaksaa inspiroivia tarinoita - onko sinua autettu tavalla joka jäi erityisesti mieleen?

9 kommenttia:

 1. Kiva teksti! Mulle tuli mieleen yksi pieni auttamisen hetki joka sai mut tosi hyvalle tuulelle, ihan niinku se ovien aukipitaminen sulle. Olin kaupassa ja mulla oli kadet taynna enka olis saanut otettua pussia banaaneille. Vieressa ollut poika huomasi ja otti mulle pussin ja piti auki kun laskin banaanini sinne. Niin pienta, mutta niin merkitsevaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun sopoa tuolta pojalta! Tuollaiset pienet asiat kylla tekevat niin paljon ja jaa hyva mieli viela pitkaksi aikaa!

   Poista
 2. Jos kaikki ajattelisivat ja toimisivat näin - ajatelkaa kuinka paljon parempi paikka maiilma olisi ilman yhtään rahallista investointia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpa! Mun mielesta viela konkreettiset teot tuottaa paljon enemman mielihyvaa myos antajalle/tekijalle kuin "vain"rahan antaminen!

   Poista
 3. Military community:ssa auttaminen on enemman saanto kuin poikkeus, ja esimerkkeja on paljon. Drivewayn lumet on lapioitu useampaan kertaan naapurien toimesta talviaikaan. Kun olin kipeana ja toinen puolisko reissussa, naapuri kavi puolestani kaupassa, laittoi ruokaa ja siivosi talomme.
  Muutama vuosi sitten olin joulun alla ostamassa joulukuusta (muovista), ja yritin sita tunkea Audi A4:aan kaiken muun tavaran sekaan. Kun siina autoa jarjestelin, niin ystavallinen mieshenkilo tuli apuun ja ostokset ja kuusi saatiin autoon. Sen jalkeen sitten selvisi, etta "ystavallinen mieshenkilo" oli silloisen military basen komentaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mielenkiintoista kuulla miten "normaalia" tallainen toisten auttaminen on military community:ssa! Ihania esimerkkeja kylla, voi kun tallainen tapa olisi arkipaivaa myos muissa yhteisoissa!

   Poista
  2. Ja taalla samanlainen kohteliaisuus on jopa lapsissa: hyvin usein varsinkin pienet pojat ovat valmiita pitamaan ovia auki, jos kadet ovat taynna kantamuksia….

   Poista
  3. Voi kun ihanaa, voinko mäkin muuttaa sinne? Unohtui muuten lisätä tuohon edelliseen vastaukseen, että tosi kiva kun kommentoit, löysin siten tieni sinun kivaan blogiin!

   Poista
  4. Liity militaryyn, tai marry to the military :-) LOL
   Kiva, kun loysit blogini - tervetuloa lukemaan!

   Poista

Kiva kun kommentoit!