perjantai 13. syyskuuta 2013

"Sä tiskaat ihan kuin englantilainen"

Moni haaveilee/tietää jo lukio-ikäisenä ulkomaille muutosta. Se on ihmisille määränpää johon he pyrkivät. Mä en muista tehneeni sitä, siis että olisin ikinä haaveillut nuorempana ulkomaille muutosta. Joo, ehkä joskus tuli mietittyä että sehän voisi olla ihan kivaa, mutta harvoin sitä oikeasti vakavasti pohdin. Olen aina viihtynyt Suomessa hyvin ja ulkomaanreissut riitti tukahduttamaan kaukokaipuuta.

Kuten olen aikaisemminkin kirjoitellut, muistan että polkunani oli vaan pyrkiä Helsinkiin yliopistoon ja katsoen sitten mihin tie vie. Haaveena oli päästä ensin opiskelemaan oikikseen joka sittemmin muuttui valtsikkaan. Kilpailin esteratsastuksessa ja harrastelin koirieni kanssa. Reissattua tuli aina sellainen 2-3 kolme kertaa vuodessa. Ajattelin silloin että voisin lähteä vuodeksi jonnekin vaihtoon yliopistossa kun en sitä lukio-aikoina tehnyt.


Ja sit päädyin monen sattumuksen kautta Aberdeeniin. Silloinkin vielä ajattelin että "hei, ei mitään hätää, jos en tästä tykkää voin lähteä takaisin kotiin ja pyrkiä taas Suomessa yliopistoon". Ja Skotlantiin lähtiessä tiesin jo että halusin lähteä vaihtoon yliopistoon Kanadaan. Jossa tapasin poikaystäväni.

Ja päädyin pysymään Aberdeenissä ja valmistumaan sieltä.  Mietin yhden sekunnin murto-osan josko olisin hakenut tekemään maisteria Helsinkiin mutta nopeasti kuoppasin sen ajatuksen. Luultavasti sen takia koska haku tuntui jotenkin muka hankalalta. Nyt jälkeenpäin mietittynä on hyvä tajuta että ehkä ne syyt oli kuitenkin jossain ihan muualla. Tiesin jo siinä vaiheessa että haluan Lontooseen.


Aberdeenistä valmistumisen jälkeen (jonne uskokaa pois en olisi ikinä kuvitellyt päätyväni) olen ehtinyt myös asua Lontoossa, Suomessa ja Brysselissä. Yhden hieman sattumanvaraisen päätöksen takia olen päätynyt asumaan suurimman osan "aikuisesta elämästäni" ulkomailla.

Pohdin aina säännöllisin väliajoin ulkosuomalaisuutta, sen ongelmia ja missä haluan asua tulevaisuudessa. Koska vaikka ulkomailla asuminen ei sinänsä ikinä haaveeni ollut, on siitä tullut realiteettiä. Sellainen juttu mihin pyrin kaikissa tekemisissäni. Lauantaina suuntaan taas kohti Brittien saaria, tällä kertaa muutto hieman keskemmälle Englantia, Midlandsien alueelle. Ja faktahan on että kun on asunut pidemmän aikaa ulkomailla, on myös tuleva kumppani mitä luultavammin ulkomaalainen, niinkuin jotenkin myös minun tapauksessa pääsi käymään ;)

Kuitenkin tuleva muutto on saanut minut taas ajattelemaan tätä koko ulkosuomalaisuutta. Koska tällä kertaa muuton olisi tarkoitus olla hieman pysyvämpi. Sellainen "aikuisten oikeasti" muutto, ei vain muutto vuodeksi opiskelemaan. Toisaalta tiedän että mikään ei ole varmaa tässä elämässä ja eihän sitä koskaan tiedä missä olen vuoden päästä. Pysyvää on vain muutos (vai miten se nyt meni).


Olen ihan varma että tulen vielä joskus tulevaisuudessa muuttamaan takaisin Suomeen, sen aika ei vaan ollut vielä. Nyt pitää ottaa vielä ilo irti kaikista mahdollisuuksista joita voi kokea Suomen rajojen ulkopuoella. Ja vaikka nyt taas näin lähdön hetkillä ahdistaa se muutto hippasen, tiedän että kun arki alkaa taas rullaamaan saarella, on kaikki taas hyvin. Ja Suomessahan pääsee aina käymään jos tulee yhtäkkinen ahdistus saarivaltion tapoihin!

All in all, joskus täytyy vaan todeta että elämä kuljettaa. Minusta ei välttämättä pitänyt tulla ulkosuomalainen mutta niin siinä vain kävi. Ja vaikka välillä ärsyttääkin tietyt asiat, niin silti olen todella tyytyväinen/kiitollinen/onnellinen että lähdin Aberdeeniin opiskelemaan. Olen saanut kokea ja nähdä niin uskomattoman hienoja juttuja että eihän niistä voi muuta olla kun syvästi kiitollinen. Ja tällä hetkellä ajatus Brittien saarista kotina tuntuu ihan yhtä hyvältä kuin Suomi. Kyllä kaikella on tarkoituksensa. Allaoleva lause tiivistää kaiken olennaisen:


P.S. Otsikossa oleva lause tuli äitini suusta yksi päivä kun tiskasin astioita. Sanomattakin selvää että tiskaukseni oli ilmeisesti aika huoletonta ja taisi osiin astioista ihan saippuatkin jäädä. Inhoan tiskaamista, joten eikös tässä ulkosuomalaisuudessa parasta ole se, että voi yhdistää eri maiden tapoja? Suomalainen tiskaus on ihan liian nipoa tälläiselle laiskalle tiskarille ;)

Kuvat: Pinterest

19 kommenttia:

 1. Tartuin just tähän olennaiseen, että tiesitkö, että niissä tiskiaine pulloissa varoitetaan aineen joutumisesta suuhun/silmään, koska se on vaarallista ;)

  Mutta tsemppiä vielä muuttoon, kaikki menee just niin kuin pitää, antaa elämän johdattaa! <3

  Jos et olis lähtenyt Aberdeeniin, ei sulla olis muakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no sitä on varmaan jo väkisin mennyt tässä vaiheessa suuhun et ehkä mä olen toivoton tapaus jo :)

   Ja se on muuten totta, mulla ei olis sua ilman abea, onneksi lähdin <3

   Poista
 2. Mäkään en ikinä "vakavissani" haaveillut ulkomailla asumisesta, ainakaan vaihtokautta pidempää oleskelua. Mun mielestä tuo viimeinen lause kyllä tiivistää just sen olennaisen, eli välillä pitää jättää suunnitelmat sivuun ja antaa elämän kuljettaa. Eikä turhaan stressailla tulevasta, vaan aika näyttää. :) Onnea muuttoon ja toivon mukaan kaikki menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pitäisi vaan osaa elää hetkessä eikä murehtia tulevaa! Ja vaikka ei suunniteltu tätä niin Portugalissakin on varmaan tosi kiva elää ;)

   Poista
 3. Amen!

  Tsemppiä muuteen ja onnea sitten uuteen kotiin! :)

  VastaaPoista
 4. En myöskään koskaan kuvitellut asuvani ulkomailla, en ollut edes vaihdossa opiskeluaikana, vaikka _kaikki_ muut olivat... Olen matkustanut enemmän vasta aikuisiällä, nuoruudessa tutuiksi tulivat lähinnä ruotsinlaiva, Saksa ja Viro, mutta nyt yhtäkkiä sitä huomaa eläneensä ja työskennelleensä neljässä eri maassa! Tällä kertaa taitaa reissua venyä useamman vuoden mittaiseksi, mutta mullekin on ihan selvä juttu, että ehdottomasti palaan Suomeen jossain vaiheessa. En osaa edes kuvitella eläväni lopun elämääni ulkosuomalaisena, vaikka tämä tällä hetkellä ihan ok tilanne onkin. Mutta aika aikaansa kutakin...
  Toivottavasti asunnon kanssa kaikki menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se taitaa mennä että joskus elämä mene juuri niiden suunnitelmien mukaan :) mä olen aina ajatellut että haluan muuttaa takaisin Suomeen jos tulee jossain vaiheessa aika perustaa perhettä, mutta saa nähdä miten sittenkin käy.... Toisaalta tämä aika on elämässä sitä parasta aikaa matkustaa ja asua/työskennellä eri maissa. Kiva kuulla muidenkin kertomuksia ulkosuomalaisuudesta ja miten siihen "päädyttiin"!

   Poista
 5. Mukava lukea tallaista pohdintaa! Minulle oli aina selvaa, etta haluan matkustaa ja menna vaihtoon. Sen perusteella osin valitsin lukion ja alusta asti AMKissa opiskelin nopsasti, jotta suunnittelemassani vaihdossa saisi ottaa rennommin ;) Suomi on kiva, mutta ilmastonsa vuoksi muualla asuminen on aina kiehtonut.

  Tassa Suomi-seuran artikkelissa http://suomiseurary.wordpress.com/2013/08/06/missa-ulkosuomalainen-luuraa/ on hyvin tiivistetty, etta muuttoliike on nykyaan erilaista. Eihan sita tarvitse paattaa, etta nyt laivalla merten taa ja sinne jaadaan, vaan muutella tyon ja elamantilanteen mukaan, miten kulloinkin sopii. Minulle ainakin on yha arvoitus, minne paadyn ja mita kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla että sulla oli sitten heti alusta asti selvää että haluat ulkomailla! Suomen ilmasto on kyllä joskus kaikkea muuta kuin kiva, talvi kestää mun makuun hieman liian kauan....

   Täytyykin lukea heti tuo artikkeli kun pääsen kunnolla koneen ääreen, mutta se on kyllä ihan totta että nykyään asiat ovat sinänsä helpompia, koneet kuljettaa jos yhtäkkiä päättää että muutto ei ollutkaan hyvä juttu. Hieman erilaista kuin silloin entisaikoina!

   Poista
 6. Mäkin hain ja päädyin sattuman kautta nykyiseen lukiooni, joka on kyllä maailman ihanin koulu! <3 Elämä on hassu juttu, joskus se menee niinkuin ei olis ikinä uskonut sen menevän. Se siinä tavallaan onkin niin ihanaa. :)
  Ja onnea muuttoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinähän sen sanoit, joskus on aika mukavaa kun ei tiedä mitä elämä on suunnittelun sun varalle! Ja yleensä ne suunnittelemattomat jutut osoittautuvat parhaimmaksi! Ja kiitoksia tsempeistä!

   Poista
 7. Oli kiva lukea sunkin ulkosuomalaisuuden taustoja, varsinkin kun on seuraillut sun blogia jo niin pitkään :) Samaistun ihan täysin - päätyy lähtemään sattumalta ja sitten sitä onkin yhtäkkiä yllättävän helppoa jäädä "reissuun". Mutta ehkä nimenomaan tää vaihe alkaa olla se mielenkiintoisin ku ei oo enää lyhyitä tarkasti määriteltyjä pätkiä kuten opiskelu tai työharjottelu. Nyt on periaatteessa muuttanu ulkomaille "lopullisesti" mutta samalla on se fiilis että tietää (?) vielä joskus asuvansa Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha näinpä :) saa nähdä koska löydetään itsemme sit Suomesta :) mutta tämä on kyll ihan mielenkiintoinen ja tervetullut vaihe, toivon mukaan ei tarvitse ihan heti muuttaa uudestaan!

   Poista
 8. Mä tiskaan edelleen ku englantilainen... :D Suomeen palssin nelisen vuotta sitten.

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, loistavaa :) jotkut tavat
   Varmaan jää elämään vaikka olisikin muuttanut takaisin Suomeen!

   Poista
 9. Kylläpä iski tämä kirjoitus! Itsekin päädyin ihan vahingossa asumaan juurikin Aberdeenissa 4 vuotta. Lähdin vuodeksi yliopistovaihtoon, ja sitten jäinkin. Nyt olen takaisin Suomessa tekemässä opinnot loppuun, vuoden jälkeen taas tarkoitus lähteä. Ja joo, löytyihän mullekin se kumppani sieltä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tämä taitaa olla aika tyypillinen tarina :D Kiva kuulla myös kohtalotovereiden kokemuksia ;)

   Poista

Kiva kun kommentoit!