keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Yummy Cornish goodies

Vielä en ole kuvia ehtinyt ladata kameroilta koneelle joten ajattelin aloittaa näiden Cornwall-postauksien kirjoittamisen ruuasta ja puhelinkuvista. Cornwallilaiset on siitä ovelaa kansaa että heilläkin on omat spesiaali ruokajutut ihan samalla tavalla kuin Skoteilla. Tässä siis muutamia ruokatarinoita Cornwallista kuvilla höystettynä.

Aloitetaan ehkä mielenkiintoisimmasta herkkuelämyksestä. Tai noh, en oikein tiedä voiko sitä kutsua elämykseksi mutta ainakin kokemukseksi. Käytiin Chapel Port biitsillä ja kukkuloilla kävelemässä ja päätettiin palkita itsemme herkulla jota paikallinen pieni kahvila möi,  eli Iced Hedgehog. Tämä erikoinen jääsiili-herkku jota kahvila tarjoilee on ilmeisesti paikallisesti aika kuuluisa. Kyseessä on siis jäätelötötterö jossa on cornwallilaista vanilijajäätelöä, jonka päälle on laitettua clotted creamia (ei taida löytyä Suomesta sellaisenaan, mutta se on siis superpaksua kermaa) ja rikottuja hasselpähkinöitä. Pitihän sitä kokeilla, niin erikoiselta se kuulosti. Minä pystyn syömään vaikka mitä herkkuja, mutta kun ensin piti syödä tiensä läpi sellaisen paksun kermakerroksen läpi päästääkseen jäätelöön käsiksi, tuli minullekin vähän äklö olo. Ei suositella heikkohermoisille!

Iced Hedgehog
Cream team on taas osittain Cornwallilainen herkku/tapa ja paikkoja mistä sai tätä herkullistä teetä skonssien kanssa löytyi monia. Me oltiin ajamassa St Ivesin ja Penzancen väliä kun rupesi satamaan kaatamalla ja tien vieressä nökötti kyltti "Green pig farm - cream team" . Kuulosti lupaavalta, vihreiden possujen paikka. Pysäköitiin hurmaavalle maatilalle jossa sijaitsi pieni ja suloinen teehuone. Omistaja oli todella mukava ja koska osuttiin paikalle hiljaisena hetkenä, hän antoi monia hyviä vinkkejä missä meidän kannattaisi käydä Cornwallissa ollessamme. Itse tee ja skonssit oli superherkullisia. Perinteisesti skonssit syödään hillon ja clotted creamin (jep, sitä käytetään kaikkialla) kanssa ja nautitaan siis tietysti cream tean kera. Ja hei, omistaja kertoi että itse Dame Judi Dench oli käynyt heidän parkkipaikallaan!! Joskus käy tuuri ja tämä sattumalta löydetty paikka osoittautui ihan helmeksi!

Cream team moment
Kalaa löytyi jokapaikasta, rannikolla kun oltiin. Syötiin pääasiallisesti paikallisissa pubeissa jossa oli aina päivän spesiaaleina sinä päivänä pyydystetyt kalat. Olen yleensä superlaiska katsomaan ravintoloiden  "spesiaalit" kohtaa, mutta Cornwallissa se kannatti koska kala oli todella tuoretta ja ehdottomasti parasta ruokaa. Maistoinkin eräässä pubissa Penzancessa aivan ihanasti kokattua lohta uusien perunoiden kanssa ja melkein tuli Suomi ja kesä mieleen! Kalaa todella löytyy jos minkälaista ja ruokavalio olikin hyvin fisupainotteinen koko reissun ajan, mikä oli kiva koska kalaa jaksan kuitenkin aika harvoin kokata kotona.

Salmon & new potatoes
Kalasta päästäänkin luonnollisesti seuraavaan kalatarinaan joka on pakko jakaa täälläkin. Käytiin nimittäin heti ensimmäisenä päivänä kalastamassa (siitä lisää myöhemmissä postauksissa) ja minä onnistuin saamaan yhden makrillin ja poikaystävä taas pollockin, joka on ilmeisesti seiti suomeksi. Noh, makrilli hävisi parempiin suihin mutta seitin päätimme pitää ja tarkoituksena oli grillata se. Hyvä päätös ottaen huomioon ettei meillä ollut mitään välineitä. Ensimmäisenä piti saada kala perattua. Soitto iskälle joka kysyi onko meillä mitään fileerausveitsen tyyppistä (tai ylipäätänsä veistä). No eipä, joten lähdettiin metsästämään sellaista Sainsburyyn (kala edelleen Morrisonin muovipussissa), eli ruokakauppaan. Luuletteko että Newquyan kokoisessa paikassa ja Sainsburystä löytyisi fileerausveistä? Ei tietystikään. Uudestaan kadulle kalan kanssa ja mietintämyssy päähän. Sitten saatiin nerokas idea ja googletettiin paikan kalakauppiaat. Netti löysi osoitteen parin kadun päähän. Käveltiin kalakauppaan, iskettiin meidän pieni sintti tiskille ja kysyttiin iäkkäämmältä kalakauppiaalta josko hän ystävällisesti voisi perata kalan meille. Hän myös kiltisti huomautti perkaamisen jälkeen, että kala ei ehkä riitä syömiseksi meille kahdelle (haha, ei kai) joten ostettiin parit katkaravut mukaan. Tämän jälkeen vielä etsittiin kertakäyttögrilliä kolmesta eri kaupasta ennekuin nappasi ja kasattiin loput tarvikkeet kasaan.

Meidän säälittävä saalis
Täällä saa yleisillä kunnan omistamilla rannoilla grillata kertakäyttögrillillä mutta yksityisillä rannoilla se on harvemmin sallittua. Käveltiin siis kolmen yksityisen rannan (ja samalla pari kilometriä) ohi ennenkuin vihdoin löydettiin kunnan ranta ja grillauspaikka. Kamala vaivannäkö yhden pienen sintin vuoksi mutta haluttiin välttämättä itse kokata se kun poikaystävä kerran sen pyydysti. Yhteensä meillä kesti siis varmaan parisen tuntia kun käveltiin sen kalapussin kanssa ympäri kaupunkia, mutta kyllä nyt naurattaa jo tämä stoori. Se oli kyllä sen arvoista koska voi että se meidän kala maistuikin hyvältä kun se viimein grilliltä saatiin! Pehmeää, maukasta ja tuoretta. Tähän voisi kyllä tottua (ja poikaystävä haluaa jo kalastamaan uudestaan). Meillä oli siis täydellinen vuoden ensimmäinen picnik rannalla, ja kalan kyytipojaksi oli ciabattaa, salamia, oliiveja ja jälkkäriksi tuoreita mansikoita. Siinä sitten istuskeltiin rantahietikolla ja siemailtiin valkkaria. Tosin suoraan pullosta luonnollisesti, kun ei meillä kunnollisia picnik-välineitä ollut!

Loistava grilli
Kokkauksen tulos
Ja kenelles se yksi makrilli meni? Tälle supersuloiselle kaverille joka tuli venettämme vastaan satamassa!


Tämä blogipostaus on osa Instagram Travel Thursday- tempausta jonka järjestäjinä toimivat KaukokaipuuDestination Unknown ja Running With Wild Horses.

20 kommenttia:

  1. Haha, kyllä se ruoka vaan maistuu parhaimmalle kun sen eteen on joutunut vähän tekemään temppuja :D Aivan ihanan näköinen tuo lohi-peruna-annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä totta! Olin niin nälkäinen siinä vaiheessa kun kala oli valmis että melkein itketti :) tuo pubissa syöty kala-annos oli kyllä todella herkullinen ja ihan eri luokkaa kun ne "normaalit" rasvaiset pubi annokset!

      Poista
  2. Haha, hauska kalatarina! Ja hyvälle näytti lopputulos ja makrillikin taisi kelvata :) Mutta alkoipa nyt tekemään mieli skonsseja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oltiin kyllä tyytyväisiä lopputulokseen vaikka sen saavuttamiseen hetki menikin :) ja onneksi saatiin edes yksi makrilli hyljettä varten :) skonsseja on itseasiassa aika helppo leipoa joten jos himotus niitä kohtaan käy suureksi niin sit vaan leipomaan :)

      Poista
  3. Kyllä itse kalastaman kalan valmistukseen kannattaa käyttää aikaa :D oli varmasti herkullista. Mielenkiinnolla maistaisin tuota ensimmäistä jälkkäriä, kuulostaa melkoisen eksoottiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä :) yhdessä vaiheessa melkein jo luovutettiin kun grilliä ei tuntunut löytyvän mutta kyllä se maistuikin sitten ekstra hyvältä :) toi jälkkäri oli kyllä nimenomaan eksoottinen, ei tulisi ehkä ensimmäisenä mieleen mulla yhdistää jäätelöä ja clotted creamia päälle!

      Poista
  4. Seurasin teidän reissua instassa mielenkiinnolla, kai sinne Cornwalliin nyt on vihdoin lähdettävä. :D Ihan tuo kalasaaliskuva <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, suosittelen kyllä ehdottomasti kesäretkeä sinnepäin, todella kaunista aluetta ja tekemistä riittää! Ja Lontoosta pitäisi vielä päästä kätevästi junalla ainakin jonnekinpäin Cornwallia!

      Poista
  5. Ah, aivan mieletön tuo teidän piknik! Ja Iced Hedgehog oli hauska tuttavuus, tuohon en ole itse törmännytkään. Mutta "Cornish pastries", eli piirakoita eri muodoissaan on tullut kyllä nautittua sen vähän mitä olen Devonin puolelta Cornwalliin eksynyt. Ja Devonin "Devonshire Cream Tea" näyttää kovin samanlaiselta kuin Conrwallinkin, onkohan paikallisilla kisa siitä kummalla kreivikunnalla on maukkaammat eväät....? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cornish pastryt oli kyllä kanssa hyviä, tosin minä haukkasin vain kulman poikaystävän piirakasta. Googlettelin vähän tuota Iced Hedgehogia ja ilmeisesti sitä löytyy vain tuolta yhdestä kahvilasta...

      Haha, voisin kuvitella että ne kisailee skonssiensa ja teensä kanssa ihan innoissaan siellä :D

      Haluaisin nyt kyllä palata seuraavaksi Devoniin, ajettiin sen läpi ja siellä näytti ihan älyttömän kauniilta! Ja pysähdyttiin söpöimmässä pikkukaupungissa ikinä syömässä iltapalaa..Sinne siis ehkä vielä joku päivä!

      Poista
  6. Aah ruokakuvia! Ja voi tuo kalasaalis-kuva oli kyllä jotenkin niin liikuttava, mua alkoi kauheesti naurattaan, hyvällä tavalla. Kala ei tosiaan nouse liian usein täälläkään. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ymmärrän kyllä että alkaa naurattaa tota kuvaa katsellessa, niin minuakin! :D Tosin oltiin vähän kateellisia kun muut tyypit samalla veneellä sai paljon enemmän kalaa! Väitän et oltiin väärällä puolella venettä :)

      Poista
  7. Ihana kalatarina! :D Voin niin kuvitella teidät sinne Morrisonin kala-kassi kädessä tuumimaan mitä tehdä. Piknik rannalla kuulostaa oikein hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piknik oli kyllä tosi kiva....ja meitä kyllä nauratti kun seistiin kaupungin pääkadulla yksi kala muovipussissa ja ihmeteltiin että mitä me sille tehdään :D

      Poista
  8. Selkeästi oli nyt nälkäisenä ihan väärä aika tulla tätä lukemaan. Toi siili uppoas kyllä nyt samantien! Ja miten ihana hylje!?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, olis pitänyt olla ehkä joku varotus tekstin alussa :D Toi hylje oli ihan supersuloinen ja tuhdissa kunnossa kun se sai kaikki kalat mitä porukka ei halunnut pitää (eli ne pienet makrillit)!

      Poista
  9. Hahah, eikä! Voi mikä kalatarina :D Voin kuvitella teidät siellä kävelemään kalapussin kanssa ympäri pitäjää...idyllistä, heheh. Haluaisin melkein ottaa tuon jälkkärihaasteen vastaan, kun itsellekin uppoaa kaikenmaailman makeat, mutta tuo clotted cream kuulostaa jotenkin tosi epäilyttävältä omaan korvaan. Ihan kuin siellä olisi jotain ..clots siellä seassa..tai clotted arteries tai jotain :D Noh, jää nähtväksi jos joskus tuonne suunnalle menen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos tota jääsiiliä vetää pari kertaa viikossa puolen vuoden ajan niin siitä kyllä varmasti saa tukkeutuneet verisuonet aikaiseksi :) mutta oikeasti clotted cream on kyllä tosi hyvää ja oikein smoothia kermaa ;) tosin mä harvemmin käytän sitä muissa yhteydessä kuin skonssien kanssa johon se kuuluu oleellisesti!

      Niin, ja sittenhän Cornwallista saa vielä clotted cream fudgeä ettei vaan tule vierotusoireita kermasta :)

      Poista
  10. :D voi mikä seikkailu teillä on ollut kalan takia. Mutta juuri tuollaisista vähän höpsöistä ideoista syntyvät ne parhaat kokemukset ja muistot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä ihan oikeassa! Tästä meidän kuningasideasta sai nyt todella hyvän kalatarinan kerrottavaksi :) tosin meidän kalatarinassa ei esiinny isot hauet vaan pienet sintit :)

      Poista

Kiva kun kommentoit!