sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Inspiraatiota ja asiaa matkablogeista

Olen huomannut että ehkä tässä viimeisen vuoden aikana kategoriana "matkablogit" on kehittynyt ihan hurjasti. Nykyään todella ammattimaisen näköisiä matkablogeja pukkaa ovista ja ikkunoista sisään. Niissä käsitellään hienoja reissuja ja yhteistyökamppiksia. Tietysti matkablogeja on aina ollut mutta jotenkin omaan silmääni ne ovat nyt todella puskeneet esille. 

Ymmärrän kyllä matkablogien suosion hyvin. Luen itsekin mielummin matkablogeja kuin pelkästään matkailualan lehtiä. Lehdissä on kuitenkin se huono puoli että niissä on juuri ne jutut jotka on painettu ja päätetty tehdä. Matkablogeja voi sen sijaan taas sulkea ja avata kiinnostusten kohteiden mukaan. Esimerkiksi matkailun näkökulmasta en ole niinkään kiinnostunut Kiinasta tai vinkeistä siitä kuinka lasten kanssa reissataan, koska Kiinaan minua ei niinkään kiinnosta matkustaa ja lapsia minulla ei ole. Sen takia on hyvin helppo etsiä ja löytää omia kiinnostuksenkohteita vastaavia blogeja matkablogien laajasta skaalasta ja voi lukea ainoastaan niitä itseään kiinnostavia juttuja.

Pariisi, Ranska

Ja toisaalta matkablogeissa  kiinnostaa nimenomaan se persoonallinen ote. Ja se on itseasiassa yksi omista "vaatimuksistani" matkablogien suhteen,  nimittäin vaikkei tarvitse kaikkia syntyjä syvimpiä ajatuksia paljastaa niin on se kivaa, että kirjoittajan persoona tulee esille tekstien takaa. Tällöin tulee sellainen tunne, että lukee jonkun "oikean" henkilön blogia eikä vain lehtiartikkelia. Kirjoista ja lehdistä saa sitä tarkempaa historiaa maasta/kaupungista, matkablogeissa taas eniten arvostan omakohtaisia kokemuksia ja reissutarinoita. Ja se on mielestäni myös vahvuus matkablogeissa, että ihmiset saavat suosituksia kanssareissareilta ja ne tuntuu täten aidommilta kuin mitkään muut suositukset. Ainakin itse uskon paremminkin kaverin mielipidettä reissukohteista kun jotain lehtiartikkelia.

Luen aika useita matkablogeja vain huvin vuoksi ja koska niitä on kiva lukea. Omat reissuni olen kuitenkin yleensä joko suunnittelut todella etukäteen ja tietyn syyn vuoksi tai sitten ne tulee niin viime tippaan että niitä ei ehdi suunnittelemaan. En ole siis toistaiseksi valinnut matkakohdettani kertaakaan sen vuoksi koska olisin lukenut siitä jostain matkablogista (ainakaan tietoisesti). Tämä johtuu usein siitä että lomapäivät on rajoitettuja ja niinkuin sanottu, isommat reissut ennaltamäärättyjä tiettyjen syiden vuoksi (kuten keväinen reissu Pakistaniin kaverin häiden vuoksi). Jos aikaa olisi loputtomasti niin lähtisin mielelläni vaikka Alaskaan josta olen lukenut mielenkiintoisia juttuja esimerkiksi Deep Red Blues-blogista tai Narulelu maailmalla-blogista. Matkablogit tarjoavat kyllä paljon inspiraatiota tulevien matkakohteiden suhteen ja ehkä vielä joku päivä huomaan että olen reissussa paikassa josta olin lukenut jostain blogista ja inspiroitunut.

Reissublogit tarjoavat tietysti myös parhaimmissa tapauksissa tietoa jostain jutusta jota ei ole saattanut koskaan tulla edes ajatelleeksi, esimerkiksi seurasin mielenkiinnolla Annikan vaellusreissua Tour du Mont Blancilla hetki sitten. En ollut ikinä tullut edes miettineeksi vaellusreissua mutta Annikan stoorien lukemisen jälkeen se alkoi toden teolla kiinnostamaan....

Angkor Wat, Kambodza

Tänä kesänä tajusin saaneeni ensimmäisen konkreettisen vinkin jonka olin napannut matkablogista. Nimittäin taannoisella Ahvenanmaan-reissulla kävimme syömässä Smakbynissä josta olin siis ensimmäistä kertaa lukenut Lauran Let's Go-blogista ja totesin että sinne on päästävä kun pääsemme Ahvenanmaalle. Ja oli muuten hyvä vinkki, siellä oli oikein makoisaa ruokaa! Toisaalta taas esim. matkablogeissa esillä olleet hotelliarvostelut eivät oikein itseäni kiinnosta, mutta nehän on helppo skipata aina. Olemme myös pohtineet että lähtisimme ehkä lyhyelle viikoloppupyrähdykselle Dubliniin koska liput on todella halpoja, ja sen takia olenkin hieman vilkuillut Sadun blogia Dublin-vinkkien toivossa.

Miksi sitten lähdin pohtimaan tätä asiaa koko postauksen varren? Varmasti sen takia koska olen mielenkiinnolla seuraillut kuinka matkablogit ovat nyt nousseet todella suosituksiksi ja tämän ovat huomanneet myös yhteistyökumppanit (kumma kyllä kukaan ei ole vielä minuun ottanut yhteyttä ;). Minua harvemmin haittaa lukea näistä yhteistyökamppiksista jos ne sopii blogin linjaan, toisaalta liiallinen mainostaminen vie helposti sen tietyn "kotikutoisuuden" pois josta itse ainakin pidän. Matkablogien tuomat mahdollisuudet on selvästi siis bongattu ja niitä tehdään entistä enemmän ammattimaisemmin.  Tämän vuoksi on siis mielestäni ihan mielenkiintoista pohdiskella näitä asioita ja miettiä että mitä minä kuluttajana etsin matkablogeista (vai etsinkö mitään). Inspiraation lähteenä matkablogit toimivat mielestäni todella kivasti ja varmasti jos olen lähtemässä uuteen kohteeseen saatan tsekata jos muistan jonkun blogistin käyneen siellä hiljattain ja oliko hänellä antaa jotain hyviä vinkkejä.

Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Miksi sinä luet matkablogeja? Haetko vinkkejä vai inspiraatiota tai vaan piristystä harmaaseen talveen?

Lopuksi vielä suosittelen tsekkaamaan uuden matkabloggaajat.fi sivuston - sieltä löytyy kivasti uutta luettavaa jos juuri matkablogit kiinnostavat! 

17 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa ja kiitos maininnasta :) Mä pidän matkablogeista sen vuoksi, että niistä saa yleensä kattavamman ja henkilökohtaisemman käsityksen jostain kohteesta kuin mistään matkalehdestä. Toki blogien välillä on tässä vaihtelua. Itse tykkään sellaisista melko perusteellisista matkakertomuksista, jotka sisältää sekä koettuja fiiliksiä että vinkkejä. Myös keskustelupuoli miellyttää blogeissa. On hauska lukea kommenteista muiden kokemuksia samasta paikasta tai kysyä kirjoittajalta lisävinkkejä. Kun sitten bloggaaja on tullut "tutuksi", sitä lukee mielellään hänen kokemuksiaan myös niistä paikoista, jotka ei välttämättä muuten niin paljoa kiinnostaisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, sun blogi on kyllä saanut meikäläisessa ihan uuden Alaska-kuumeen aikaan :D

   Ihan totta muuten että sieltä kommentiboksistakin saa yleensä aika hyvin vinkkejä ja tietysti se vuorovaikutus on plussaa! Ja tietty myös niinkuin sanoit, sitten kun bloggaaja on tullut tutuksi niin sitä lukee niitä juttuja jokatapauksessa vaikkei ehkä niin suuresti kiinnosta. Olen itse huomannut tämän juuri jostain blogeista jossa on käsitelty esim. Aasiaan liittyviä juttuja - vaikkei ne itseäni kiinnosta niin paljon niin silti luen jutut koska tuntuu että "tunnen" bloggaajan.

   Sun matkakertomuksia on kyllä aina kiva lukea kun niistä löytyy just sitä fiilistelyä ja sitten hyviä vinkkejä!

   Poista
 2. Musta tuntuu että mä vaan jotenkin putosin tähän matkablogimaailmaan sen vuoksi että itse olin asunut ulkomailla ja matkailu oli niin kovin pinnalla omassa blogissa... mutta nyt sitten kun matkablogit ovat ihan oikeasti in, niin minä olen tietty pudonnut kelkasta lähes kokonaan.. hah. Samoilla linjoilla oon, eli tykkään lukea matkablogeja joissa on henkilökohtainen ote, sillä jos pelkkiä matkakertomuksia hakisin, niin lukisin varmaan matkailulehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihana selitys :D Kyllä sä mun mielestä olet vielä ihan hyvin kelkassa mukana ;) Joo, persoona pitää kyllä olla ehdottomasti esillä, siinä todella tulee silloin sellainen fiilis kun kaverin kertomuksia kuuntelisi/lukisi...

   Poista
 3. Ihan hyvä pointti toi, että pitää olla jotain persoonallista, koska muuten sitä lukisi vain lehtiä tai oppaita. Mä huomaan, että mua ainakin rupee aika nopeasti hämäämään jonkun blogin seuraamisessa, jos tajuan etten edes oikein tiedä miltä bloggaaja näyttää. Jotenkin mulla on sellanen tarve saada kasvot kirjoittajalle. Hassua kyllä, mä oon ehkä ainoot konkreettiset vinkit (matka)blogeista ottanut käyttöön lähinnä Helsingissä ja ehkä jotain myös taannoisella Italian reissulla.

  On myös mielenkiintoista, mitä nyt oon vähän sivusilmällä huomannut niin aina usein blogeissa nää yhteistyökumppaneiden kanssa tuotetut tekstit on niitä, jotka jää yksin roikkumaan eikä näytä kovinkaan suosituilta - ainakin jos kommenttiboksin hiljaisuuteen on katsominen. Mulla ainakin tulee ehkä vähän huomaamattakin sellanen fiilis, että tässä nyt on koira haudattuna ja tää on sitä "epäaitoa". Vaikkei näin siis varmasti todellisuudessa oliskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Annikan kanssa! Tykkään myös "saada kasvot" kirjoittajalle. Ja tykkään blogeista lukea enemmän henk koht (arkipäiväisiä) juttuja, kuin sellaisia matkakertomuksia, joita voi lehdistäkin lukea.Esim jos bloggaaja vaan kirjoittaa 10 postausta putkeen vinkkejä jostain viime kesän lomakohteesta skippaan aika usein nuo tekstit. Samoin kuin kaikki "yhteistyömainostekstit". Niitä voi lukea niistä lehdistä :)

   Poista
  2. Se vielä piti sanoa että tykkään kyllä kuvat käydä kattomassa vanhoista matkakertomuksista, mutten välttämättä jaksa lukea mitään kilometripostauksia jostain bloggaajan vanhoista reissuista, jotka menee kovin "matkaopasmaisiksi". Tykkään siis kun bloggaaja kertoo hyvin yksinkertaisen persoonallisesti lomasta/kohteesta eikä väkisin yritä kirjoittaa matkaopasta If you know what I mean :)

   Poista
  3. Hahaa, ja täällä ollaan samaa mieltä teidän kanss, se on ehdottomasti kiva että saa kasvot kirjoittajalle! Sekin varmaan osittain liittyy siihen että blogista löytyy sitä persoonallisuustta eikä lue vain "kasvotonta online-lehteä" niin sanotusti!

   Minulle on tullut parista yhteistyöpostauksesta vähän sellainen "koira haudattuna" ja yleensä kanssa skippaan ne ellei ne satu koskemaan jotain erityisen mielenkiintoista asiaa.

   Ja ihan totta Emmi, ymmärrän kyllä pointin hyvin! Jos haluan matkaoppaan jostain paikasta niin käyn silloin oikeasti ostamassa sen oppaan kaupasta enkä turvaudu blogeihin. Blogeista on kiva juuri lukea niitä henkilökohtaisia kertomuksia!

   Poista
  4. Samaa mieltä muuten tuosta, että kirjoittajalle pitää saada kasvot. Aina kun löydän uuden blogin ja jos se vaikuttaa vähääkään mielenkiintoiselta, seuraavaksi etsin tietoja kirjoittajasta. On kiva tietää esim. asuuko hän Suomessa vai ulkomailla ja miksi hän pitää blogia. Kun nämä asiat on "selvitetty" niin sitten voi ottaa hyvän asennon ja alkaa selailla postauksia :)

   Poista
 4. Oma blogien lukemis"urani" alkoi juurikin matkablogeista. Olin lähdössä Peruun Inkavaellukselle ja heitin hakukoneeseen sana Peru ja sieltä bongasin hakutulosten joukosta erään ulkosuomalaisen blogin, johon jäinkin sitten koukkuun. Varsinaisesti en sieltä hakenut mitään yksityiskohtaisia vinkkejä ravintoloista tms. koska matkatoimisto oli valinnat tehnyt (osittain) puolestamme, mutta se mitä hain oli fiilistelyä minkälainen maa on kyseessä sekä tietysti muiden kertomuksia Inkapolulta. Nykyisin luen matkablogien lisäksi muitakin blogeja, mutta se mikä matkablogeissa viehättää on, ettei kommenttikentässä juurikaan ole mitään älyttömiä provoviestejä. En ole kertaakaan huomannut, että bloggaajan ulkonäköön puututtaisi tai korjattaisi hysteerisesti kirjoitusvirheitä. En toki ole kaikkia matkablogeja lukenut läpi, mutta muoti- ja lifestylepuolella tuo näyttää olevan melkeinpä arkipäivää...valitettavasti. Matkablogi on parhaimmillaan kuin hyvä kirja, jonka seurassa viihdyt ja voit haaveilla, että "kunpa minäkin pääsisin tuonne paikkaan x joskus" tai jos plakkarissa on jo seuraava kohde ja liput hankittu, niin käyn katsomassa ravintolasuosituksia. Hotellivinkkejä olen myös tsekannut, mutta niissä ei ole maku mennyt yksiin tai hinta on ollut minulle liian kallis. Konkreettisiä vinkkejä sain viime kesän Nizzan matkaan. Tuskin olisin muuten hoksannut lähteä päiväretkelle Villefranche sur Meriin ellei sitä olisi yhdessä blogissa hehkutettu. Ja samaa mieltä, että taso on noussut kohisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sun esimerkki on kyllä ihan loistava kuinka matkablogeista/ulkosuomalaisblogeista voi saada vinkkejä tai ihan vaan fiilistelläkin tulevaa matkaa!

   Ja toi on kyllä ihan totta että harvemmin näissä reissublogeissa näkyisi mitään negatiivis sävytteisiä kommentteja tai kommenteja jossa takerrutaan juuri johonkin ihan turhaan juttuun (kuten ulkonäköön). Se on kyllä ehdottomasti positiivinen juttu!

   Ja toi hyvä kirja olikin mainio vertauskuva, sitähän ne matkablogit kyllä ovat! Ja blogit kyllä yleensäkin! Haaveilu on ihanaa ja vielä kaikenlisäksi täysin ilmainen harrastus joten senkin puolesta on kiva uppoutua matkablogien maailmaan ja ja haaveilla uusista reissukohteista!

   Kiitos kommentista, tässä tulikin monia hyviä pointteja esiin!

   Poista
 5. Hyviä kommentteja muilta tänne tullut! :) Itse luen muutamaa tarkoin valittua matkablogia, ja nyt kun rupesin enemmänkin miettimään omaa suhtautumistani matkablogimaailmaan, niin olen huomannut, että todella monessa matkablogissa on se "read more" ominaisuus ja se ärsyttää itseäni ihan kamalasti :D Saan nyt varmaan kaikkien vihat niskaani, mutta en vain jää lukemaan blogeja, joissa joudun klikkaamaan miljoonan (=niin siis kahden) ikkunan taakse, että pääsen käsiksi itse tekstiin ja kuviin. Mistäköhän tämä johtuu, että etenkin matkablogeissa käytetään tätä "read more" ominaisuutta? Vai kuvittelenko vain? No on tällaisiakin blogeja muutama omalla lukulistallani, mutta koen vaikeammaksi sen "koukkuun jäämisen" näiden kohdalla. Matkablogeissa parasta on se, että ihmiset toteuttavat matkailuun liittyviä unelmiaan (esim. maailmanympärimatka) ja kertovat rehellisesti sekä itse kohteesta kuin myös muusta matkaa edeltävästä asiasta: suunnittelemisesta, säästämisestä, pakkaamisesta jne. Siinä saa ihan konkreettisia vinkkejä omaankin matkailuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanoit tosta, niin se on muuten IHAN TOTTA! Mä inhoan kanssa sitä read more ominaisuutta ja harvemmin luen sellaisia blogeja kamalan aktiivisesti koska munkin mielestä se on raivostuttavaa klikkailla monen eri linkin taakse ennenkuin pääsee lukemaan itse juttua! Mutta kai nää on sitten niitä mielipide-eroja. Ja tälläisiä ulkoasuja löytyy kyllä aika paljon juuri matkablogimaailmasta, mistäköhän sekin johtuu....

   Täällä on kyllä tullut monia todella hyviä pointteja esiin, eläköön hyvä keskustelu :)

   Poista
  2. Täällä kans yks "en kestä read more -nappuloita" :P

   Poista
  3. Mä kans! Ärsyttävän hankalaa haha...

   Poista
 6. Hyvä postaus ja kiitos linkkauksesta :) Mä oon ajatellut tätä blogimaailmaa niin, että seuraan ihmisiä enkä blogeja varsinaisesti. Jos kirjoittajalla on hyvä kirjoitustyyli ja kirjoittaja vaikuttaa ns kivalta tyypiltä niin toki seuraan vaikka aiheena olisi ties mitkä kissanristiäiset :D Sellaiset lehtimäiset jutut on aika kliinisiä ja tuntuu jotenkin innottommilta. Voihan ne toki olla informatiivisiakin, mikä on joskus tarpeen omassa matkasuunnittelussa. Siis todellakin pitää olla kirjoittajan persoona esillä, sehän on nimenomaan blogien vahvuus :) Ja bloggajien matkavinkkejä ja suosituksia minäkin uskon ennemmin kuin lehtien, etenkin jos bloggaajan voi samaistua jollain lailla, tai kokee olevansa samantyyppinen matkaaja tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikesta tästä olen kyllä samaa mieltä sun kanssa! Ja hyvin just sanottu että seuraa niitä blogeja niiden kirjoittajien vuoksi, niin minäkin teen ja sillon voi lukea melkein mistä aiheesta tahansa! Olisihan se tylsää jos kirjoittajan persoona ei tulisi ollenkaan esiin blogista!

   Poista

Kiva kun kommentoit!